Indicatii: Tratamentul osteoporozei la femeile in post-menopauza.
2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA
Fiecare comprimat contine acid alendronic 70 mg (sub forma de alendronat de sodiu trihidrat). Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1
3. FORMA FARMACEUTICA
Comprimat filmat
Comprimate filmate oblongi, de culoare alba pana la aproape alba.
4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Tratamentul osteoporozei la femeile in post-menopauza. Acidul alendronic reduce riscul de fracturi vertebrale si de sold .
4.2 Doze si mod de administrare
Doza recomandata este de un comprimat de 70 mg, o data pe saptamana.
Pentru a obtine o absorbtie adecvata a acidului alendronic
Acidul alendronic comprimate trebuie sa fie administrat cu cel putin 30 de minute inainte de prima masa a zilei, inainte de a bea lichide sau de a lua alte medicamente, numai cu apa simpla. Alte bauturi (incluzand apa minerala), alimente si unele medicamente probabil reduc absorbfia acidului alendronic (vezi pct. 4.5).
Pentru a facilita ajungerea medicamentului in stomac si, in acest fel, reducerea riscului de iritafii/reactii adverse locale si la nivelul esofagului (vezi pct. 4.4).
• Acidul alendronic comprimate trebuie administrat numai prin inghifire, dimineafa, cu un pahar plin cu apa (nu mai putin de 200 ml ).
• Pacientele nu trebuie sa mestece comprimatele sau sa le lase sa se dizolve in cavitatea bucala, datorita riscului potenfial de ulcerafii orofaringiene.
• Pacientele nu vor sta in pozifie culcat pana vor lua prima masa a zilei, care va trebui sa fie la cel putin 30 de minute de la administrarea comprimatului..
• Pacientele nu vor sta in pozifie culcat cel putin 30 de minute dupa administrarea acidului alendronic.
• Acidul alendronic comprimate nu trebuie administrat inainte de culcare sau inainte de a se ridica din pat dimineafa.
Pacientelor trebuie sa li se administreze suplimente de calciu si vitamina D, daca dieta este inadecvata (vezi pct. 4.4).
Utilizare la varstnici: in studiile clinice nu au fost observate diferente legate de varsta, cu privire la profilurile de eficacitate si de siguranta ale acidului alendronic. Ca urmare, nu este necesara ajustarea dozei la varstnici.
Utilizare in insuficienta renala
Nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii cu rata de filtrare glomerulara (RFG) mai mare de 35 ml /min. Acidul alendronic comprimate nu este recomandat la pacientii cu insuficienta renala, daca RFG este sub 35 ml /min, deoarece nu exista experienta in acest sens.
Utilizare la copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani)
Acidul alendronic a fost studiat la un numar mic de pacienti cu varsta sub 18 ani, cu osteogeneza imperfecta. Rezultatele sunt insuficiente pentru a recomanda utilizarea la copii si adolescenti. Acidul alendronic 70 mg, comprimate filmate, cu administrare o data pe saptamana, nu a fost investigat in tratamentul osteoporozei indusa de glucocorticoizi.
4.3 Contraindicatii
Adronik este contraindicat in:
• Anomalii esofagiene si alti factori care intarzie golirea esofagului, cum sunt stricturile sau acalazia.
• Incapacitate de a sta in sezut sau in ortostatism timp de cel putin 30 minute.
• Hipersensibilitate la acid alendronic sau la oricare dintre excipienti.
• Hipocalcemie (vezi pct. 4.4).
4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Acidul alendronic poate determina iritatia locala a mucoasei portiunii superioare a tubului digestiv. Deoarece exista un potential de agravare a bolii prexistente, trebuie luate masuri de precautie in cazul in care se administreaza acid alendronic la pacientii cu tulburari active gastro-intestinale superioare, cum sunt disfagia, afectiunile esofagiene, gastrita , duodenita sau ulcerele (vezi pct. 4.3).
La pacientii tratati cu acid alendronic acid au fost raportate reactii esofagiene (uneori severe si necesitand spitalizare), cum sunt esofagita, ulcerele esofagiene si eroziunile esofagiene, rareori urmate de strictura sau perforatie esofagiana. Ca urmare, medicii trebuie sa fie atenti la orice semn sau simptom care semnaleaza o posibila reactie esofagiana, iar pacientii trebuie instruiti sa opreasca tratamentul cu acid alendronic si sa solicite consult medical daca apar simptome de iritatie esofagiana cum sunt disfagia, durerea la deglutitie sau durerea retrosternala, pirozis nou aparut sau agravarea pirozisului preexistent.
Riscul de reactii adverse esofagiene severe pare sa fie mai mare la pacientii care nu utilizeaza corect comprimatul care contine acid alendronic si/sau care continua tratamentul cu acid alendronic, comprimate, dupa aparitia simptomelor sugestive de iritatie esofagiana. Este foarte important sa se ofere toate recomandarile cu privire la modul de administrare, iar acestea sa fie intelese de catre pacient (vezi pct. 4.2). Pacientii trebuie informati ca nerespectarea recomandarilor poate sa determine cresterea riscului de tulburari esofagiene.
Desi in studiile clinice nu au fost observate riscuri crescute, dupa punerea pe piata, au existat raportari rare de ulcere gastrice si duodenale, unele severe si cu complicatii. Cu toate acestea, nu a putut fi stabilita o relatie cauzala.
Osteonecroza maxilarului, in general asociata cu extractia dentara si/sau infectia locala (incluzand osteomielita ), a fost raportata la pacientii cu neoplasm , la care se administreaza scheme terapeutice care au inclus, in principal, administrarea intravenoasa de bifosfonati. Multi dintre acesti pacienti utilizau, de asemenea, chimioterapice si corticosteroizi. Osteonecroza de maxilar a fost raportata, de asemenea, la pacientii cu osteoporoza la care se administreaza oral bifosfonati.
La pacientii cu factori de risc concomitenfi (de exemplu neoplasm , chimioterapie, radioterapie, tratament cu corticosteroizi, igiena orala precara, boala periodontala), anterior inifierii tratamentului cu bifosfonafi, trebuie sa se ia in considerare o examinare stomatologica, cu acordarea de masuri preventive adecvate.
In timpul tratamentului, acesti pacienti trebuie sa evite, pe cat posibil, procedurile stomatologice invazive. Pentru pacientii care dezvolta osteonecroza de maxilar in timpul terapiei cu bifosfonafi, chirurgia dentara poate exacerba aceasta afecfiune. Pentru pacientii care necesita proceduri dentare, nu sunt disponibile date care sa sugereze daca oprirea tratamentului cu bifosfonafi reduce riscul de osteonecroza de maxilar .
Rafionamentul clinic al medicului curant trebuie sa ghideze schema terapeutica , pentru fiecare pacient in parte, pe baza evaluarii raportului risc/beneficiu.
La pacientii care utilizeaza bifosfonafi au fost raportate dureri osoase, articulare si/sau musculare. In experienfa de dupa punerea pe piafa, aceste simptome au fost rareori severe si/sau invalidante (vezi pct. 4.8). Timpul pana la debutul simptomelor a variat de la o zi, la mai multe luni de la inifierea tratamentului. La majoritatea pacientilor, simptomele s-au ameliorat dupa oprirea tratamentului. O parte dintre pacienti a prezentat reaparifia simptomelor la reluarea terapiei, cu acelasi medicament sau cu alt bifosfonat.
Pacientii trebuie sa fie instruifi ca in cazul in care au omis o doza de Adronik cu administrare o data pe saptamana, sa utilizeze un comprimat in dimineafa imediat urmatoare, dupa ce si-au amintit. Nu trebuie sa utilizeze doua comprimate in aceeasi zi si trebuie sa revina la administrarea o data pe saptamana, conform schemei terapeutice inifiale, in ziua stabilita.
Acidul alendronic nu este recomandat la pacientii cu insuficienfa renala a caror RFG este sub 35 ml /min (vezi pct. 4.2). Trebuie luate in considerare etiologia osteoporozei, alta decat deficitul de estrogeni , imbatranirea si utilizarea glucocorticoizilor.
Hipocalcemia trebuie corectata inainte de inifierea terapiei cu acid alendronic (vezi pct. 4.3). De asemenea, alte afecfiuni care influenfeaza metabolismul mineral (cum sunt deficitul de vitamina D si hipoparatiroidismul) trebuie tratate corespunzator. La pacientii cu aceste tipuri de afecfiuni, in timpul terapiei cu acid alendronic, trebuie monitorizate calcemia si simptomele de hipocalcemie .
Datorita efectelor pozitive ale acidului alendronic in cresterea mineralizarii osoase, poate sa apara scaderea calcemiei si a fosfatemiei. Aceste scaderi sunt , de obicei, mici si asimptomatice. Cu toate acestea, au existat rare raportari de hipocalcemie simptomatica, care poate fi ocazional severa si care a aparut cel mai frecvent la pacienti cu afecfiuni predispozante (de exemplu hipoparatiroidism, deficit de vitamina D si malabsorbfie de calciu).
Asigurarea unui aport adecvat de calciu si vitamina D este important, in mod deosebit,la pacientii la care se administreaza glucocorticoizi.
4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Daca sunt utilizate in acelasi timp, este probabil ca suplimentele cu calciu, antiacidele si unele medicamente administrate oral sa influenfeze absorbfia acidului alendronic. Ca urmare, inainte de a utiliza orice alt medicament cu administrare orala, pacientii trebuie sa astepte cel putin 30 minute dupa administrarea comprimatului care contine acid alendronic (vezi pct. 4.2 si pct. 5.2).
Nu se preconizeaza alte interacfiuni medicamentoase cu semnificafie clinica.La un numar de paciente, inrolate in studiile clinice, s-au administrat estrogeni (intravaginal, transdermic sau oral ), in timp ce utilizau acid alendronic. Nu au fost identificate reactii adverse care sa poata fi atribuite utilizarii concomitente.
Desi nu au fost efectuate studii specifice de interacfiune, in studiile clinice acidul alendronic a fost utilizat concomitent cu o gama larga de medicamente, prescrise in mod obisnuit, fara dovezi ale unor interacfiuni care sa determine reactii adverse.
4.6 Sarcina si alaptarea
Utilizarea in timpul sarcinii
Nu exista date adecvate cu privire la utilizarea acidului alendronic la gravide. Studiile la animale nu indica reactii nocive directeasupra sarcinii, dezvoltarii embrionare/fetale sau asupra dezvoltarii postnatale. La sobolan, acidul alendronic administrat in timpul sarcinii a determinat distocie , corelata cu hypocalcemia (vezi pct. 5.3). Data fiind indicatia terapeutica , acidul alendronic nu trebuie utilizat in timpul sarcinii.
Utilizarea in timpul alaptarii
La om , nu se stie daca acidul alendronic, continut in comprimate, este excretat in lapte. Data fiind indicatia terapeutica , acidul alendronic nu trebuie utilizat la femeile care alapteaza.
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Acid alendronic comprimate nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
4.8 Reactii adverse
Intr-un studiu cu durata de un an, efectuat la femeile cu osteoporoza, aflate in perioada de post-menopauza, profilurile generale de siguranta pentru acid alendronic comprimate 70 mg (n=519) si acid alendronic 10 mg pe zi (n=370) au fost similare.
In doua studii clinice, cu durata de trei ani, cu protocol practic identic, efectuate la femeile aflate in perioada de post-menopauza (acid alendronic comprimate 10 mg: n=196, placebo: n=397), profilurile generale de siguranta pentru acid alendronic comprimate 10 mg pe zi si placebo au fost similare. Reactiile adverse raportate de catre investigatori ca fiind posibil, probabil sau clar legate de administrarea medicamentului sunt prezentate mai jos, daca au aparut la > 1%, fie in grupul de tratament din cadrul studiului cu durata de un an, fie la >1% dintre pacientii tratati cu acid alendronic 10 mg pe zi si cu o incidenta mai mare comparativ cu pacientii la care s-a administrat placebo, in cadrul studiilor cu durata de trei ani.
Tulburari ale sistemului imunitar
Rare: reactii de hipersensibilitate , incluzand urticaria si edemul
angioneurotic
Tulburari metabolice si de nutritie
Rare: hipocalcemie simptomatica, adesea in asociere cu afecfiuni
predispozante. (vezi pct. 4.4)
Tulburari ale sistemului nervos
Frecvente: cefalee
Tulburari oculare
Rare: uveita, sclerita, episclerita
Tulburari gastro-intestinale
Frecvente: dureri abdominale, dispepsie, constipafie, diaree, flatulenfa,
ulcer esofagian*, disfagie*, distensie abdominala, regurgitafie acida
Mai putin frecvente: greafa, varsaturi, gastrita , esofagita*,eroziuni esofagiene *,
melena
Rare: stricturi esofagiene *, ulcerafii oro-faringiene *, tulburari ale
tractului gastro-intestinal superior (perforafii, ulcere, hemoragii) (vezi pct. 4.4)
*Vezi pct. 4.2 si 4.4
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Mai putin frecvente: eruptie cutanata tranzitorie, prurit, eritem
Rare: eruptie cutanata tranzitorie cu fotosensibilitate
Foarte rare si cazuri izolate: cazuri izolate de reactii cutanate severe, incluzand sindrom
Stevens-Johnson si necroza epidermica toxica
Tulburari musculo-scheletice, ale tesutului conjunctiv si osoase
Frecvente: dureri musculo-scheletice (osoase, musculare sau articulare)
Rare: osteonecroza de maxilar a fost raportata la pacientii tratafi cu
bifosfonati. Majoritatea raportarilor se refera la pacienti cu neoplasm , dar asemenea cazuri au fost raportate, de asemenea, la pacienti tratati pentru osteoporoza. Osteonecroza de maxilar este asociata, in general, cu extractia dentara si/sau cu infectia locala (incluzand osteomielita ). Diagnosticul de neoplasm , chimioterapia, radioterapia, administrarea de corticosteroizi si igiena orala precara reprezinta, de asemenea, factori de risc; dureri severe musculo-scheletice (osoase, musculare ori articulare) (vezi pct.4.4 „Atentionari si precautii speciale pentru utilizare)
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Rare: simptome tranzitorii ca in faza de raspuns acut (mialgie , stare
generala de rau si rar, febra ), tipic in asociere cu initierea tratamentului.
In timpul experientei dupa punerea pe piata s-au raportat urmatoarele reactii adverse (cu frecventa necunoscuta):
Tulburari ale sistemului nervos: ameteli Tulburari acustice si vestibulare: vertij
Tulburari musculo-scheletice, ale tesutului conjunctiv si osoase: tumefiere articulara Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: astenie, edeme periferice Descoperiri in cadrul investigatiilor diagnostice
In studiile clinice, au fost observate scaderi ale calcemiei si fosfatemiei asimptomatice, usoare si tranzitorii, la aproximativ 18 %, respectiv 10% dintre pacientii tratati cu acid alendronic comprimate 10 mg pe zi, comparativ cu aproximativ 12%,respectiv 3% dintre cei la care s-a administrat placebo. Cu toate acestea, incidenta scaderii calcemiei < 8,0 mg/dl (2,0 mmol/l) si a fosfatemiei < 2,0 mg/dl (0,65 mmol/l) a fost similara in ambele grupuri de tratament .
4.9 Supradozaj
In caz de supradozaj dupa administrare orala pot sa apara hipocalcemie , hipofosfatemie si evenimente adverse la nivelul tractului gasto-intestinal superior , cum sunt tulburarile gastrice, pirozisul, esofagita, gastrita sau ulcerul.
Nu sunt disponibile informatii specifice cu privire la tratamentul supradozajului cu acid alendronic. Pentru a lega acidul alendronic trebuie administrate lapte sau antiacide. Datorita riscului de iritatie esofagiana, nu trebuie induse varsaturi, iar pacientul trebuie sa ramana in ortostatism.
5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: medicamente care influenteaza structura osoasa si mineralizarea, bifosfonati, codul ATC: M05BA04.
Substanta activa din compozitia Adronik 70 mg, comprimate filmate, alendronatul de sodiu trihidrat, este un bifosfonat care inhiba resorbtia osoasa osteoclastica fara a avea efect direct asupra formarii osoase. Studiile preclinice au demonstrat localizarea preferentiala a alendronatului la nivelul situs-urilor unde are loc resorbtia activa. Activitatea osteoclastica este inhibata, dar formarea si legarea
osteoclastelor nu este afectata. Oasele formate in timpul tratamentului cu alendronat au structura normala
Tratamentul osteoporozei in post-menopauza
Osteoporoza este definita ca densitate minerala osoasa (DMO) a coloanei vertebrale sau a articulafiei soldului cu o deviafie standard de 2,5 sub valoarea medie a populafiei tinere sanatoase sau ca o fractura anterioara determinata de fragilitatea osoasa, fara legatura cu DMO.
Echivalenfa terapeutica dintre un acid alendronic 70 mg comprimate filmate, administrat o data pe saptamana, (n=519) si alendronat 10 mg pe zi (n=370) a fost demonstrata printr-un studiu multicentric de 1 an, efectuat la femei in postmenopauza, cu osteoporoza. Cresterea medie a valorii inifiale a DMO la nivelul coloanei vertebrale lombare, dupa un an, a fost de 5,1% (II 95%: 4,8; 5,4%) la grupul tratat cu acid alendronic 70 mg o data pe saptamana si de 5,4% (II 95%: 5,0; 5,8%) la grupul tratat cu acid alendronic 10 mg pe zi. Cresterea DMO la nivelul capului femural a fost de 2,3% la grupul tratat cu acid alendronic 70 mg o data pe saptamana, respectiv, 2,9% la grupul tratat cu acid alendronic 10 mg pe zi, iar la nivelul soldului de 2,9%, respectiv de 3,1%. Cresterea densitafii osoase la nivelul altor parfi ale scheletului a fost similara, pentru ambele grupuri de tratament .
Efectele acidului alendronic comprimate asupra DMO si incidenfei fracturilor la femeile in postmenopauza au fost studiate in doua studii de eficacitate inifiale, cu protocol identic (n=994) si intr-un studiu intervenfional privind fracturile (SIF: n= 6459).
In studiile inifiale de eficacitate, la pacientele tratate cu acid alendronic 10 mg pe zi comparativ cu grupul la care s-a administrat placebo, cresterea DMO, dupa 3 ani, a fost de 8,8%, 5,9% si 7,8% la nivelul coloanei vertebrale, capului femural , respectiv, trohanterului. Cresterea DMO la nivelul intregului corp a fost, de asemenea, semnificativa. S-a inregistrat o reducere cu 48% a cazurilor de fracturi vertebrale (3,2% la pacientii tratafi cu acid alendronic fata de 6,2% la grupul la care s-a administrat placebo). In perioada de extensie, de doi ani, care a urmat acestor studii, s-a observat continuarea cresterii DMO la nivelul coloanei vertebrale si trohanterului. In plus, DMO la nivelul capului femural si a corpului ca intreg, s-a menfinut.
Studiile SIF au inclus doua studii placebo-controlate, in care s-a administat acid alendronic zilnic (5 mg pe zi, timp de 2 ani si 10 mg pe zi pentru inca unul sau doi ani).
• Studiul SIF 1: studiu cu durata de 3 ani, efectuat la 2027 pacienti care suferisera cel putin o fractura (compresie) vertebrala. In acest studiu, administrarea zilnica de acid alendronic a redus incidenfa fracturilor noi de coloana vertebrala > 1 cu 47% (acid alendronic 7,9% comparativ cu placebo 15%). In plus, s-a inregistrat o reducere statistic semnificativa a incidenfei fracturilor de sold (1,1% comparativ cu 2,2%, o reducere de 51%).
• Studiul SIF 2: studiu cu durata de 4 ani, efectuat la 4432 pacienti cu masa osoasa redusa, dar fara fracturi vertebrale in antecedente. In acest studiu, o diferenfa semnificativa a fost observata in analiza subgrupului femeilor cu osteoporoza (37% din totalul populafiei care a indeplinit caracteristicele definifiei osteoporozei, detaliate mai sus), referitoare la incidenfa fracturilor de sold (acid alendronic 1% comparativ cu placebo 2,2%, o reducere de 56%) si la incidenfa fracturilor de coloana >1 (2,9% comparativ cu 5,8%, o reducere de 50%).
5.2 Proprietati farmacocinetice
Absorbfie
Comparativ cu doza de referinta administrate! intravenos (i.v.), biodisponibilitatea orala medie a acidului alendronic la femei a fost de 0,64 % pentru doze cuprinse intre 5 pana la 70 mg, atunci cand administrarea s-a facut in condifii de repaus alimentar nocturn si cu doua ore inainte de un mic dejun standard. Biodisponibilitatea a scazut, in mod similar, la o valoare estimata, de 0,46 % si 0,39 %, atunci cand acidul alendronic comprimate filmate a fost administrat cu o ora sau cu o jumatate de ora inainte de un mic-dejun standard. In studiile privind osteoporoza, acidul alendronic comprimate
filmate a fost eficace atunci cand a fost administrat cu cel putin 30 minute inainte de primul consum de alimente sau bauturi al zilei.
Biodisponibilitatea a fost neglijabila atunci cand acidul alendronic comprimate a fost administrat la micul dejun sau pana la doua ore dupa un mic dejun standard. Administrarea concomitenta a acidului alendronic cu cafea sau suc de portocale a redus biodisponibilitatea cu aproximativ 60%. La voluntarii sanatosi, prednisonul administrat oral (20 mg de trei ori pe zi, timp de cinci zile) nu a determinat o modificare semnificativa clinic a biodisponibilitatii orale a acidului alendronic (o crestere medie cuprinsa intre 20% si 44%).
Distributie
Studiile la sobolani au aratat ca acidul alendronic comprimate filmate este distribuit temporar la nivelul tesuturilor moi, dupa administrarea i.v. a 1 mg/kg, dar este rapid redistribuit ulterior la nivel osos sau este excretat in urina . La om , volumul mediu de distributie, la starea de echilibru, exceptand pe cel de la nivel osos, este de cel putin 28 litri. Concentratiile plasmatice ale medicamentului, dupa administrarea dozelor orale terapeutice, sunt prea mici pentru a fi detectate analitic (<5 ng/ml ). La om , legarea de proteinele plasmatice este de aproximativ 78%.
Biotransformare
Nu exista date conform carora acidul alendronic este metabolizat la animale sau la om . Eliminare
Dupa administrarea intravenoasa a unei doze unice de acid alendronic comprimate filmate marcat [14C], aproximativ 50% din radioactivitatea excretata a fost detectata in urina in decurs de 72 ore, iar in materiile fecale radioactivitatea a fost decelata in cantitate foarte mica sau a fost absenta. Dupa administrarea intravenoasa a unei doze unice de 70 mg, clearance -ul renal al acidului alendronic comprimate filmate a fost de 71 ml /min, iar clearance -ul sistemic nu a depasit 200 ml /min. Concentratiile plasmatice scad cu peste 95% in decurs de sase ore de la administrarea intravenoasa. La om , timpul de injumatatire prin eliminare este estimat la peste zece ani, ceea ce ilustreaza eliberarea de acid alendronic de la nivelul scheletului. La sobolani, acidul alendronic nu este excretat prin intermediul sistemelor renale de transport pentru acizi si baze si, de aceea, nu se anticipeaza sa interfere la om cu excretia altor medicamente prin intermediul acestor sisteme.
Grupe speciale de pacienti
Studiile preclinice au aratat ca medicamentul care nu este depozitat la nivel osos este rapid excretat in urina . La animale, nu au fost descoperite dovezi ale saturarii captarii osoase dupa administrarea intravenoasa, cronica, a dozelor cumulative de pana la 35 mg/kg Desi nu sunt disponibile informatii clinice, este probabil ca, la fel ca la animale, eliminarea acidului alendronic comprimate filmate pe cale renala sa fie redusa la pacientii cu insuficienta renala. Ca urmare, la pacientii cu insuficienta renala, poate fi preconizata o acumulare, oarecum mai mare, a acidul alendronic la nivel osos(vezi pct.
4.2).
5.3 Date preclinice de siguranta
Datele nonclinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea si carcinogenitatea. Studiile efectuate la femelele de sobolan au aratat ca tratamentul cu acid alendronic in timpul sarcinii a fost asociat cu distocie in timpul travaliului, care a fost corelata cu hipocalcemia. In cadrul studiilor, sobolanii tratati cu doze mari au prezentat o incidenta crescuta de osificare fetala incompleta. La om , relevanta acestor observatii nu este cunoscuta.
6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Nucleu:
Celuloza microcristalina PH 102
Croscarmeloza sodica
Dioxid de siliciu coloidal anhidru
Stearil-fumarat de sodiu
Film:
Opadry 20A 28569 care contine: Hipromeloza
Talc
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
3 ani
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Blister din PVC-PVDC/Al
Marimea ambalajului: 12 comprimate filmate.
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor
Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale.
7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
Laboratoarele Prof. Dr. Morait
Str. Ghiocei nr. 27, sector 2, Bucuresti
Romania