Alfuran MR apartine unui grup de medicamente denumit alfa1-blocante. Medicamentele din clasa alfa1-blocantelor determina relaxarea muschilor prostatei, uretrei si vezicii urinare, fapt ce duce la o trecere mai usoara a urinei.
Alfuran MR
ALFURAN MR 10 mg comprimate cu eliberare prelungita
In acest prospect gasiti:
1. Ce este Alfuran MR si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Alfuran MR
3. Cum sa utilizati Alfuran MR
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Alfuran MR
6. Informatii suplimentare
1. CE ESTE ALFURAN MR SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Alfuran MR apartine unui grup de medicamente denumit alfa1-blocante. Medicamentele din clasa alfa1-blocantelor determina relaxarea muschilor prostatei, uretrei si vezicii urinare, fapt ce duce la o trecere mai usoara a urinei.
2. INAINTE SA LUATI ALFURAN MR
Nu utilizati Alfuran MR
Daca sunteti alergic (hipersensibil) la alfuzosina sau la oricare dintre celelalte componente ale Alfuran MR (enumerate la punctul 6);
Daca aveti hipotensiune arteriala ortostatica (tensiune arteriala scazuta ce cauzeaza ameteli atunci cand va ridicati in picioare) sau ati suferit in trecut de aceasta boala;
Daca luati alte alfa1-blocante fie pentru hipertensiune fie pentru o afectiune a prostatei (vezi ,,Utilizarea altor medicamente’’);
Daca aveti probleme hepatice;
Daca aveti probleme grave cu rinichii;
Daca sunteti femeie;
Daca aveti mai putin de 18 ani.
Aveti grija deosebita cand utilizati Alfuran MR in special daca:
Luati medicamente pentru hipertensiune arteriala sau nitrati pentru ca este posibil sa apara scaderea tensiunii arteriale. Acest fenomen poate sa apara in primele ore dupa administrarea medicamentului si sa fie insotit de urmatoarele simptome: ameteli, oboseala, transpiratii.
Daca ati prezentat o scadere importanta a tensiunii arteriale ca raspuns la un medicament din aceeasi grupa (alfa1-blocante) se recomanda sa manifestati prudenta atunci cand luati Alfuran MR. -Daca dumneavoastra sau unul dintre membrii familiei suferiti de o boala rara de inima numita alungirea congenitala a intervalului QT; ori daca sunteti cunoscut cu prelungirea dobandita a intervalului QT sau luati medicamente ce pot creste intervalul QT ar trebui sa fiti evaluat inainte si in timpul administrarii de Alfuran MR.
Daca prezentati fenomene de insuficienta cardiaca acuta (afectarea functiei de pompa a inimii).
Daca aveti hipertensiune (medicul dumneavoastra ar trebui sa va masoare tensiunea in mod regulat pe toata perioada tratamentului cu acest medicament).
Daca aveti angina (dureri la nivelul pieptului) chiar daca luati sau nu medicamente pentru aceasta.
Daca urmeaza sa fiti supus unei operatii de cataracta, spuneti medicului oftalmolog ca luati sau ati luat Alfuran MR sau alte alfa1-blocante.
Va rugam intrebati medicul dumneavoastra daca cele de mai sus sunt sau au fost aplicabile in cazul dumneavoastra in trecut.
Copii si adolescenti
Alfuzosin nu este indicat la copii si adolescenti.
Folosirea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Combinatii contraindicate: cu blocantii receptorilor alfa adrenergici (prazosin, doxazosin, terazosin, tamsulosin, indoramin, urapidil, fenoxibenzamina), datorita accentuarii efectului de scadere a tensiunii arteriale, cu aparitia riscului de hipotensiune arteriala ortostatica severa (scaderea tensiunii arteriale cand va ridicati in picioare).
Combinatii ce necesita o atentie speciala:
Medicamente antihipertensive.
Nitrati (medicamente pentru tratamentul unor boli cardiace).
Medicamente pentru infectii fungice (ketoconazol, itraconazol) si pentru tratamentul infectiei cu HIV (ritonavir).
Folosirea concomitenta a anestezicelor generale cu Alfuran MR poate duce la o instabilitate a tensiunii arteriale.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Nu este cazul intrucat acest medicament nu este indicat la femei.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu au fost raportate afectari ale capacitatii de a conduce autovehicule. Reactii adverse precum hipotensiunea arteriala ortostatica, vertijul (senzatie de lipsa de echilibru in spatiu a corpului sau de invartire a obiectelor din jur), ameteala, astenia si tulburarile vizuale pot aparea, in special la inceputul tratamentului. Aceste reactii adverse trebuie luate in calcul atunci cand conduceti autovehicule sau folositi utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale Alfuran MR
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
3. CUM SA UTILIZATI ALFURAN MR
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Nu luati mai mult decat v-a prescris medicul. Verificati indicatiile de pe prospect cu atentie pentru a sti cat trebuie sa luati si cat de des.
Alfuran MR se prezinta sub forma de comprimate cu eliberare prelungita, aceasta inseamna ca ele elibereaza substanta activa treptat si datorita acestui fapt nu trebuie sa luati decat un comprimat pe zi.
Doza recomandata este de un comprimat de Alfuran MR o data pe zi.
Inghititi comprimatul de Alfuran MR intreg, cu multa apa.
Nu rupeti, nu striviti si nu mestecati comprimatul, deoarece acest lucru poate influenta eliberarea prelungita a medicamentului. Comprimatele de Alfuran MR trebuie luate dupa masa si la aceeasi ora in fiecare zi.
Luati comprimatele atata timp si dupa cum v-au fost prescrise; nu intrerupeti tratamentul chiar daca va simtiti bine, deoarece simptomele pot reveni.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Alfuran MR
Adresati-va imediat medicului sau mergeti la cel mai apropiat spital, nu uitati sa luati la dumneavoastra prospectul, ambalajul sau cateva comprimate pentru a putea arata doctorului ce medicament ati luat.
Daca uitati sa utilizati Alfuran MR
Daca va simtiti rau puteti lua medicamentul cat de repede posibil si apoi continuati tratamentul la orele obisnuite; daca nu va simtiti rau luati medicamentul la ora stabilita pentru urmatoarea doza.
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza pe care ati uitat sa o luati.
Daca incetati sa utilizati Alfuran MR
Daca aveti impresia ca efectul Alfuran MR este prea puternic sau prea slab adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Alfuran MR poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Aceste reactii adverse se pot intampla cel mai probabil la inceputul tratamentului.
Dureri in piept (angina pectorala)
In mod normal, acest lucru se intampla numai daca ati avut inainte angina pectorala. Daca aveti dureri in piept incetati sa luati comprimatele si contactati un medic sau mergeti la spital imediat. Acest lucru se intampla la mai putin de 1 din 10000 de pacienti.
Reactiile alergice
Puteti avea simptome de angioedem, cum ar fi o eruptie cutanata nodulara, umflarea (pleoapelor, fetei, buzelor, gurii si a limbii), dificultati in respiratie sau la inghitire. Acestea sunt simptomele unei reactii alergice. Daca se intampla acest lucru, incetati sa luati comprimatele si contactati un medic sau mergeti la spital imediat. Acest lucru se intampla la mai putin de 1 din 10000 de pacienti.
Alte reactii adverse:
Reactii frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti):
– senzatie de lesin, ameteli, stare generala de rau, dureri de cap;
– tulburari digestive, cum sunt greata, dureri de stomac;
– astenie (senzatie de oboseala ).
Reactii mai putin frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti):
– vertij (senzatia ca se invartesc lucrurile cu tine);
– somnolenta;
– probleme de vedere;
– hipotensiune arteriala ortostatica (tensiune arteriala scazuta cand va ridicati in picioare);
– tahicardie (accelerarea ritmului batailor inimii), palpitatii (senzatie neplacuta de batai neregulate sau puternice ale inimii), sincopa (scaderea tensiunii arteriale pana la pierderea temporara a constientei);
– rinita (inflamarea mucoasei nazale);
– diaree, uscaciunea gurii;
– eruptie trecatoare pe piele, mancarime;
– inrosirea brusca a fetei, edem (umflatura nedureroasa rezultata prin acumulare de lichid seros in tesuturi), dureri toracice.
Reactii adverse foarte rare (care afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti):
– angina pectorala, daca ati avut inainte angina pectorala;
– urticarie, inflamarea pielii si ulceratii ale pielii, edem angioneurotic (umflarea fetei, laringelui, mainilor, picioarelor si probleme de respiratie).
Cu frecventa necunoscuta:
– sindrom de iris flotant intraoperator (o forma a sindromului de pupila mica, care poate complica operatia de cataracta). Acest lucru se intampla numai in timpul operatiei si este important pentru oftalmolog sa stie ca luati Alfuran MR;
– fibrilatie atriala (batai neregulate ale inimii);
– varsaturi;
– reducerea numarului anumitor celule albe din sange;
– probleme hepatice. Semnele pot include ingalbenirea pielii sau a albului ochilor.
– erectie dureroasa a penisului, fara legatura cu activitatea sexuala.
Daca reactiile adverse de mai sus va sunt neclare, discutati cu medicul sau farmacistul dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.
5. CUM SE PASTREAZA ALFURAN MR
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Alfuran MR dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa exp. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Alfuran MR
-Substanta activa este clorhidrat de afuzosina 10 mg.
-Celelalte componente sunt: componente intragranulare: lactoza anhidra, dioxid de siliciu coloidal anhidru, polividona K30, talc, stearat de magneziu; componente extragranulare: lactoza anhidra, hipromeloza 2208 (100,00 cPs), hidroxipropilceluloza, polividona K 30, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc, stearat de magneziu.
Cum arata Alfuran MR si continutul ambalajului
Alfuran MR 10 mg
Comprimate cu eliberare prelungita de culoare alba sau aproape alba, biconvexe, avand gravate pe una din fete ,,RY 10’’.
Cutie cu 3 blistere din PVC-Aclar/Al a cate 10 comprimate cu eliberare prelungita.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Terapia SA Acest prospect a fost revizuit în August 2015.