Prospect ALPRAZOLAM LPH ®

INDICATII TERAPEUTICE Anxietate de diverse tipuri: tulburari de adaptare; posttraumatic; tulburari de tip nevrotic si psihotic (indeosebi isterie, ipohondrie, fobie); asociata unei afectiuni somatice severe sau dureroase; anxietate generalizata, crize de anxietate;

• Tulburari de panica ;
• Profilaxie si tratament in delirium tremens;
• Sindrom de abstinenta la alcoolici.

ALPRAZOLAM LPH ®

Comprimate

COMPOZITIE

Un comprimat contine alprazolam 0,5mg si excipienti: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon de porumb, stearat de magneziu .

GRUPA FARMACOTERAPEUTICA

Anxiolitice, derivati de benzodiazepine.

CONTRAINDICATII

• Hipersensibilitate la alprazolam, la alte benzodiazepine sau la oricare dintre excipientii produsului;

• Insuficienta respiratorie severa;

• Sindrom de apnee in timpul somnului;

• Insuficienta hepatica severa (risc de encefalopatie);

• Glaucoma cu ungi inchis.

PRECAUTII

Anumite efecte ale benzodiazepinelor se pot modifica in timpul administrarii de lunga durata, datorita dezvoltarii tolerantei.

Tratamentul cu benzodiazepine, indeosebi de lunga durata, poate sa determine dezvoltarea dependentei fizice si psihice. Factorii favorizanti sunt : durata lunga a tratamentului, dozele mari, existanta unei dependente medicamentoase sau non-medicamentoase in antecedente. Asocierea mai multor benzodiazepine poate sa cresca riscul dependentei.

Dupa cateva zile de la intreruperea brusca a tratamentului poate sa apara un sindrom de abstinenta. Anumite manifestari ale acestuia sunt frecvente, insomnie, cefalee, anxietate, mialgii, tensiune musculara, nervozitate. Alte manifestari sunt mai rare: agitatie, sensibilitate , exagerata le diversi stimuli ( zgomot, lumina), manifestari psihotice, halucinatii, convulsii.

Dupa intreruperea tratamentului cu alprazolam, pot sa apara fenomene de rebound, tranzitorii, manifestate prin exacerbarea anxietatii. In cazul intreruperii tratamentului, dozele trebuie reduse progresiv (pe durata de la cateva zile la cateva saptamani).

Un fenomen characteristic este aparitia amneziei anterograde, in primele ore de la administrare.

INTERACTIUNI

Asocieri contraindicate

Alcoolul etilic creste efectul sedative al benzodiazepinelor; de aceea, trebuie evitate bauturile alcoolice si medicamentele care contin alcool etilic.

Asocieri care necesita prudenta

• Alte deprimante ale sistemului nervos central (SNC): antidepresive triciclice, analgezice opioide, antihistaminice H, anxiolitice, neuroleptice, clonidina , thalidomina: creste riscul deprimarii centrale.

• Contraceptivele orale cresc concentratia plasmatica maxima si scad clearance -ul alprazolamului.

• Cisaprida: crestere reversibila a efectului sedativ al benzodiazepinelor datorita unei absorbtii mai rapide a acestora.

• Clozapina: asocierea cu benzodiazepine creste riscul de colaps cu stop respirator si/sau cardiac.

• Analgezice opioide si barbiturice: asocierea cu benzodiazepinele creste riscul deprimarii respiratorii.

 ATENTIONARI SPECIALE

Benzodiazepinele nu trebuie utilizate pentru tratamentul depresiilor si al psihozelor, deoarece pot sa mascheze simptomele acestor afectiuni, daca sunt administrate in monoterapie.

La anumiti pacienti, indeosebi la varstnici, administrarea benzodiazepinelor poate sa provoace reactii paradoxale ; agitatie, agresivitate marcata, cosmaruri, etc., care impun intreruperea tratamentului.

La varstnici, pacienti cu insuficienta renala sau hepatica este nacesara reducerea dozelor.

In caz de insuficienta respiratorie, trebuie luat in considerare efectul deprimant central al benzodiazepinelor.

Deoarece la pacientii cu miastenia gravis administrarea benzodiazepinelor agraveaza simptomatologia, alprazolamul se utilizeaza numai daca este absolut necesar si sub supraveghere medicala atenta.

Nu este recomandat consumul de alcool etilic in cursul tratamentului cu benzodiazepine.

Copii

Nu au fost stabilite singuranta si eficienta administrarii produsului la copii sub 18 ani.

Sarcina si alaptare

Studiile efectuate la animale au evidentiat efectele teratogene ale benzodiazepinelor.

In studiile la om s-a mentioned un risc malformativ, dar neconfirmat prin studii epidemiologice.

Dozele mari administrate in ultimul trimestru de sarcina pot determina hipotonie si detresa respiratore la nou-nascut.

Dupa cateva zile sau saptamani de la nastere, poate sa apara sindrom de abstinenta la nou-nascut. Ca urmare, se va evita prescrierea de doze mari in ultimul trimestru de sarcina.

Prescrierea benzodiazepinelor in primul trimestru de sarcina se va face doar daca este absolut necesar, dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.

Deorece exista riscul efectelor sedative ( letargie, hipotonie ) la sugar , se recomanda evitarea alaptarii in cazul tratamentului cu benzodiazepine.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Trebuie sa se atraga atentia conducatorilor de vehicule si celor care folosesc utilaje asupra riscului de aparitie a reactiilor nervos centrale ( somnolenta, si ameteli) in timpul tratamentului cu alprazolam.

 DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE

Tratamentul trebuie individualizat in functie de afectiune si de raspunsul terapeutic. Tratamentu trebuie inceput cu cea mai mica doza eficace, iar doza maxima recomandata nu trebuie depasita. La pacientii care necesita doze mari, acestea trebuie crescute cu atentie, pentru a evita aparitia reactiilor adverse. Cand sunt necesare doze mai mari, trebuie crescuta mai intai doza administrata seara.

Se recomanda inceperea tratamentului cu doze de 0,25 mg laprazolam, administrate oral de 3 ori pe zi. Doza se creste progresiv in functie de raspunsul therapeutic, fara a depasi 4 mg alprazolam pe zi.

Adulti

Stari de anxietate reactiva si simptome tranzitorii de anxietate

Tratamentul se incepe cu doze intre 0,25-0,5 mg alprazolam, administrate oral de 3 ori pe zi. Doza poate fi crescuta la intervale de 3-4 zile, pana la atingerea efectului maxim, fara a depasi doza de 4 mg alprazolam pe zi, divizata in mai multe prize. Riscul de dependenta creste odata cu doza si cu durata tratamentului.

Tulburari de panica

Pentru obtinerea unui raspuns terapeutic favorabil, pot fi necesare doze mai mari de 4 mg alprazolam pe zi. La acesti pacienti se recomanda control periodic, datorita riscului crescut de reactii adverse. Se incepe cu doze de 0,5 mg alprazolam de 3 ori pe zi. Doza se ajusteaza in functie de raspunsul pacientului, iar cresterile nu trebuie sa depaseasca 1 mg la 3-4 zile.

Varstnici, pacienti cu insuficienta renala sau hepatica

Se recomanda doze mai mici decat cele uzuale. Doza de inceput este de 0,25 mg alprazolam, administrata oral de 2-3 ori pe zi. La nevoie, doza poate fi crescuta treptat, daca nu apar reactii adverse. Pacientii varstnici sunt mult mai sensibili la efectele benzodiazepinelor.

Copii

Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea administrarii produsului la copii sub 18 ani.

Modalitatea de intrerupere a tratamentului

Tratamentul se intrerupe treptat, cu reducerea progresiva a dozelor pe durata mai multor saptamani. Se recomanda ca doza zilnica sa nu fie scazuta cu mai mult de 0,5 mg la fiecare 3 zile. Unii pacienti necesita chiar o reducere mai lenta.

Durata tratamentului

In general, tratamentul trebuie sa fie cat mai scurt posibil; necesitatea tratamentului trebuie reevaluata periodic, indeosebi in momentul disparitiei simptomelor. Durata totala a tratamentului nu trebuie sa depaseasca 8-12 saptamani ( pentru majoritatea pacientilor), incluzand si perioada de scadere a dozei. In anumite cazuri, poate fi necesara prelungirea tratamentului; aceasta presupune reevaluarea periodica a starii clinice a pacientului.

Stari de anxietate reactionala, anxietate nevrotica, anxietate asociata unei afectiuni somatice sever sau dureroase: durata tratamentului este de 4-12 saptamani, incluzand si peroada de scadere a dozei.

Anxietate generalizata: tratamentul este de lunga durata, necesitand supraveghere medicala atenta.

Crize de anxietate: tratamentul este de scurta durata.

Profilaxia si tratamentul delirium tremes: durata tratamentului este de cateva zile.

Sindrom de abstinenta la alcoolici: durata tratamentului este cuprinsa intre 3-6 saptamani.

 REACTII ADVERSE

Reactiile adverse depind de doza si de reactivitatea pacientului. Reactiile adverse la alprazolam se manifesta, in general, la inceputul tratamentului si, de obicei, sunt tranzitorii. Cele mai frecvente reactii adeverse sunt , la majoritatea pacientilor, somnolenta (in special la varstnici) si lipsa de concentrare.

SNC: somnolenta, astenie, ameteli, depresie , cefalee, insomnie, nervozitate, reducerea performantelor psihomotorii, ataxie, tulburari de coordonare.

Gastro-inestinale: greata , varsaturi, diaree, hipersalivatie, discomfort epigastric.

Cardiovasculare: tahicardie , palpitatii, hipotensiune areteriala.

Organe de simt: tulburari de vedere.

Sistem osteoarticular: hipotonie musculara, crampe musculare.

Tegumente si mucoase: eruptii cutanate, congestie nazala.

Mai pot sa apara : modificari ale libidoului, tulburari ale ciclului menstrual, incontinenta sau retentie urinara, icter, modificarin ale greutatii corporale.

De asemenea, au fost raportate: amnezie anterograda, reactii paradoxale la anumiti pacienti, indeosebi la varstnici: iritabilitate, agresivitate, agitatie, tulburari de comportament, afectarea starii de constienta.

Poate sa apara rebound, cu exacerbarea anxietatii la intreruperea tratamentului.

Utilizarea prelungita si in doze mari a benzodiazepinelor poate determina dezvoltarea tolerantei si dependentei .

Intreruperea brusca a tratamentului poate provoca sindrom de abstinenta ( vezi Precautii).

 SUPRADOZAJ

In cazul administrarii unor doze mari de benzodiazepine, principalul senm de supradozaj este somnul profound, mergand rareori pana la coma, in functi e de doza . De asemenea, pot sa apara confuzie si letargie.

In cazuri mai severe pot sa apara ataxie, hipotonie musculara, hipotensiune arteriala, deprimare respiratory, exceptional decese. Dedesul a fost semnalat atat in cazul supradozajului cu alprazolam, cat si la asocierea sa cu alte benzodiazepine. Au fost semnalate cazuri letale la asocierea alprazomului cu alcool etilic.

Prognosticul este favorabil, mai ales in absenta asocierii cu alte psihotrope si cu conditia ca pacientul sa fie tratat adecvat, prin sustinerea functiilor vitale ( respiratory si cardiovasculara), intr-o unitate de terapie intensive.

In caz de supradozaj pe cale orala, in prima ora se provoaca varsaturi, iar in caz de pierdere a cunostintei se realizeaza lavaj gastric, cu protectia cailor aeriene. In continuare, se administreaza carbine activate pentru a reduce absorbtia medicamentului. Daca apare hipotensiune arteriala, se administreaza substante vasoconstrictoare.

Administrarea flumazenilului este utila pentru diagnosticul si/sau tratamentul supradozajului accidental sau voluntary cu benzodiazepine. Flumazenilul actioneaza ca antagonist competitive la nivelul receptorilor benzodiazepinici, putand favoriza aparitia tulburarilor neurologice (de ex. Convulsii).

PASTRARE

A nu se utilize dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

Ase pastra la temperaturi sub intre 15 – 25 ºC, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

AMBALAJ

Cutie cu 2 blistere a cate 10 comprimate.

Cutie cu 100 blistere a cate 10 comprimate (ambalaj clinic).

PRODUCATOR

S.C. LABORMEDPHARMA S.A., Bucuresti

DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

S.C. LABORMEDPHARMA S.A., Bucuresti
Splaiul Independentei nr. 319E, sectorul 6, Bucuresti

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.