Prospect Ambroxol Rompharm 15 mg/5 ml sirop

Ambroxol Rompharm se administreaza in bolile respiratorii acute si cronice insotite de secretii vascoase, greu de eliminat.
In acest prospect gasiti:
1. Ce este Ambroxol Rompharm si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Ambroxol Rompharm
3. Cum sa utilizati Ambroxol Rompharm
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Ambroxol Rompharm
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE AMBROXOL ROMPHARM SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Ambroxol Rompharm contine ca substanta activa clorhidrat de ambroxol, care actioneaza prin scaderea vascozitatii mucusului.
Ambroxol Rompharm este un medicament mucolitic care ajuta mucusul sa devina mai fluid si astfel poate fi eliminat mai usor prin tuse.
Ambroxol Rompharm se administreaza in bolile respiratorii acute si cronice insotite de secretii vascoase, greu de eliminat.

2. INAINTE SA UTILIZATI AMBROXOL ROMPHARM
Nu utilizati Ambroxol Rompharm
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la clorhidrat de ambroxol sau la oricare dintre celelalte componente ale Ambroxol Rompharm, (enumerate la punctul 6).

Aveti grija deosebita cand utilizati Ambroxol Rompharm
– daca ati avut reactii alergice foarte severe la nivelul pielii, care pot ameninta viata, precum sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell. In acest caz, daca observati modificari la nivelul pielii sau mucoaselor, trebuie sa intrerupeti administrarea Ambroxol Rompharm si sa va prezentati imediat la medic.
Sindromul Stevens-Johnson este o boala in care apare febra foarte mare si eruptie pe piele si mucoase, cu formare de vezicule.

Sindromul Lyell este cunoscut ca sindromul pielii arse. Semnele acestuia sunt eruptie pe piele, acoperita de vezicule, cu caracter sever, asemanatoare unei arsuri.
– daca aveti afectiuni severe ale ficatului sau rinichilor. In acest caz, intrebati medicul dumneavoastra inainte de a utiliza Ambroxol Rompharm. Medicul va poate recomanda administrarea dozelor la intervale mai mari de timp sau micsorarea dozelor.
– daca aveti o boala rara a bronhiilor cu secretie crescuta de mucus sau in care mucusul nu poate fi eliminat din plamani (exemplu: sindromul cililor imobili). In acest caz, administrarea Ambroxol Rompharm se face sub supravegherea unui medic.
– daca ati avut sau aveti ulcer, Ambroxol Rompharm poate avea actiune iritanta gastrica. In acest caz, intrebati medicul dumneavoastra inainte de a utiliza Ambroxol Rompharm.
– daca suferiti de astm bronsic, dupa ce luati Ambroxol Rompharm, acesta va poate intensifica senzatia de sufocare sau lipsa de aer. De aceea, luati un medicament bronhodilatator inainte de a administra Ambroxol Rompharm.

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Utilizarea in acelasi timp de Ambroxol Rompharm si cu anumite antibiotice (amoxicilina, cefuroxima, eritromicina, doxiciclina) duce la o crestere a concentratiei antibioticului la nivelul plamanilor.
In timp ce utilizati Ambroxol Rompharm, nu trebuie sa luati medicamente care scad tusea (denumite medicamente antitusive) pentru ca tusea este importanta in eliminarea mucusului din plamani.

Utilizarea Ambroxol Rompharm impreuna cu alimente si bauturi
Ambroxol Rompharm trebuie administrat in timpul mesei.

Sarcina si alaptarea
Daca sunteti gravida, credeti ca sunteti gravida sau alaptati, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Nu utilizati Ambroxol Rompharm in timpul sarcinii sau alaptarii decat la recomandarea medicului dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Ambroxol Rompharm nu are efect sau efectul este neglijabil asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Ambroxol Rompharm
Ambroxol Rompharm contine sorbitol. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Ambroxol Rompharm contine metabisulfit de sodiu (E 223), ce poate provoca rar reactii de hipersensibilitate grave (reactii alergice grave) si bronhospasm (dificultati de respiratie).

3. CUM SA UTILIZATI AMBROXOL ROMPHARM
Utilizati intotdeauna Ambroxol Rompharm exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra.
Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
O lingurita dozatoare mare contine 5 mililitri sirop (15 mg clorhidrat de ambroxol).
O lingurita dozatoare mica contine 2,5 mililitri sirop (7,5 mg clorhidrat de ambroxol).

Doza
Daca medicul nu va recomanda altfel, pot fi utilizate urmatoarele doze uzuale:

Adulti si adolescenti:
– in primele 2-3 zile ,doza uzuala este de 2 lingurite dozatoare mari (10 mililitri sirop), de 3 ori pe zi;
– ulterior, doza uzuala este de 2 lingurite dozatoare mari (10 mililitri sirop), de 2 ori pe zi.
Pentru adulti, la nevoie, dozele pot fi crescute pana la 4 lingurite dozatoare mari (20 mililitri sirop), de 2 ori pe zi.

Utilizarea la copii:
Copii cu varsta cuprinsa intre: 6 – 12 ani
Doza: 1 lingurita dozatoare mare (5 mililitri sirop), de 2-3 ori pe zi

Copii cu varsta cuprinsa intre: 2 – 6 ani
Doza: 1 lingurita dozatoare mica (2,5 mililitri sirop), de 3 ori pe zi

Copii cu varsta cuprinsa intre: 1 – 2 ani
Doza: 1 lingurita dozatoare mica (2,5 mililitri sirop), de 2 ori pe zi

Ambroxol Rompharm trebuie administrat in timpul meselor.

Durata tramentului
Ambroxol Rompharm nu trebuie utilizat mai mult de 4 – 5 zile fara recomandarea medicului.
Daca simptomele dumneavoastra nu se amelioreaza dupa 4-5 zile sau chiar se agraveaza, trebuie sa va adresati imediat medicului.

Daca ati utilizat mai mult decat trebuie din Ambroxol Rompharm
In cazul in care doza administrata a fost foarte mare pot sa apara: salivatie excesiva, eliminarea pe gura a gazelor continute in stomac, varsaturi, scaderea tensiunii arteriale cu tulburari circulatorii, agitatie de scurta durata si diaree. Daca apar aceste manifestari, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.

Daca ati uitat sa utilizati Ambroxol Rompharm
Daca ati uitat sa luati medicamentul, luati medicamentul imediat ce v-ati adus aminte. Daca este aproape timpul sa luati urmatoarea doza, sariti peste doza omisa si asteptati pana la momentul administrarii dozei urmatoare. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Ambroxol Rompharm poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Daca observati vreuna dintre reactiile adverse urmatoare, intrerupeti tratamentul cu

Ambroxol Rompharm si prezentati-va imediat la medic:
Reactii adverse mai putin frecvente (apar la 1 pana la 10 utilizatori din 1000):
– greata, dureri de stomac, varsaturi;
– reactii alergice, cum sunt: eruptie trecatoare pe piele, umflarea fetei (edem), dificultate in respiratie, mancarime, febra.

Reactii adverse foarte rare (apar la mai putin de 1 utilizator din 10000):
– afectiuni severe la nivelul pielii, cum sunt sindromul Lyell si sindromul Stevens-Johnson (vezi pct. 2 “Aveti grija deosebita cand luati Ambroxol Rompharm “).
– reactii alergice severe: constrictia cailor respiratorii, scadere brusca a tensiunii arteriale ce determina puls rapid, precum si slabiciune, paloare, confuzie mentala si inconstienta (soc anafilactic).

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA AMBROXOL ROMPHARM
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A nu se utiliza Ambroxol Rompharm dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 250C, in ambalajul original.
A se utiliza in cel mult 20 de zile de la prima deschidere a flaconului.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Ambroxol Rompharm
– Substanta activa este clorhidrat de ambroxol. 5 mililitri sirop (o lingurita dozatoare mare) contin clorhidrat de ambroxol 15 mg. 2,5 mililitri sirop (o lingurita dozatoare mica) contin 7,5 mg clorhidrat de ambroxol.
– Celelalte componente sunt: acid benzoic, acid tartric, propilenglicol, glicerol, sorbitol lichid 70% necristalizabil (E 420), metabisulfit de sodiu (E 223), zaharina sodica, aroma de capsuni, apa purificata.

Cum arata Ambroxol Rompharm si continutul ambalajului
Ambroxol Rompharm se prezinta sub forma de lichid limpede, slab vascos, gust dulce-amarui cu aroma de capsuni.
Cutie cu un flacon din PEID a 100 ml sirop si cu o lingurita dozatoare dubla a 2,5 ml, respectiv 5 ml.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
S. C. Rompharm Company
Str. Eroilor Nr. 1A, Otopeni, Romania

Acest prospect a fost aprobat in Martie 2012

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.