Prospect Amoxiplus 500-125 mg

Indicatii: Amoxiplus este indicat pentru tratamentul pe termen scurt al infectiilor bacteriene determinate de microorganisme sensibile la amoxicilina si clavulanat, dar rezistente la amoxicilina

 2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Un comprimat filmat contine amoxicilina 500 mg sub forma de amoxicilina trihidrat si acid clavulanic 125 mg sub forma de clavulanat de potasiu.

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

 3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat filmat
Comprimate filmate de forma ovala, de culoare alba, marcate cu logo “A” pe una din fete si “64” pe cealalta fata.

 4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Adulti si adolescenti
Amoxiplus este indicat pentru tratamentul pe termen scurt al urmatoarelor infectii bacteriene determinate de microorganisme sensibile la amoxicilina si clavulanat, dar rezistente la amoxicilina (vezi pct.5.1):
Infectii ale tractului respirator superior (incluzand infectii ORL ) in special sinuzita , otita medie acuta, tonsilita recurenta.
Infectii ale tractului respirator inferior in special acutizari ale bronsitelor cronice (mai ales daca sunt considerate severe), bronhopneumonii.
Infectii ale tractului genito-urinar si infectii abdominale in particular cistita (in special recurenta sau complicata-excluzand prostatita), avort septic , stare septica de origine pelvina puerperala sau intra-abdominala.
Infectii cutanate si ale tesuturilor moi in special celulita, muscaturi de animale si abcese dentare severe cu extindere celulitica.

In continuarea tratamentului intravenos.

Trebuie avute in vedere ghidurile terapeutice in vigoare cu privire la utilizarea adecvata a antibioticelor.

Se recomanda efectuarea antibiogramei inainte de initierea tratamentului, desi tratamentul poate fi inceput inainte ca rezultatele antibiogramei sa fie disponibile.

4.2 Doze si mod de administrare

Adulti si adolescenti Infectii usoare si medii:
Un comprimat filmat Amoxiplus 500/125 mg de 2 ori pe zi
Infectii severe :
Un comprimat filmat Amoxiplus 500/125 mg de 3 ori pe zi. In aceste conditii tratamentul poate fi inceput parenteral si continuat cu forme orale.

Insuficienta hepatica
Se administreaza cu prudenta; se monitorizeaza functia hepatica la intervale de timp regulate.

Copii cu varsta sub 12 ani
Amoxiplus nu este destinat administrarii la copii cu varsta sub 12 ani; pentru acest grup de varsta sunt disponibile alte forme farmaceutice corespunzatoare.

Mod de administrare
Comprimatele filmate se inghit intregi, fara a se mesteca. Pentru diminuarea posibilei intolerante gastro-intestinale si asigurarea unei absorbtii optime Amoxiplus se administreaza la inceputul mesei. Durata tratamentului trebuie sa fie adecvata indicatiilor terapeutice si nu trebuie sa depaseasca 14 zile fara reevaluarea starii clinice.

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la amoxicilina, la acid clavulanic sau la oricare dintre excipienti.
Hipersensibilitate la penicilina; trebuie avute in vedere reactiile de hipersensibilitate incrucisata cu alte
beta-lactamine, cum sunt cefalosporinele.
Antecedente de icter colestatic sau disfunctie hepatica asociate cu administrarea de amoxicilina si acid clavulanic sau a altor peniciline.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

La pacientii tratati cu peniciline au fost raportate reactii de hipersensibilitate (anafilactoide) grave si foarte rar, letale. Aceste reactii sunt mai probabil sa apara la pacienti cu antecedente de hipersensibilitate la penicilina (vezi pct. 4.3).De aceea, anterior imperii tratamentului cu amoxicilina/acid clavulanic trebuie efectuata o anamneza atenta privind antecedentele de hipersensibilitate la peniciline, cefalosporine sau oricare alti alergeni, datorita riscului de reactii alergice incrucisate. Daca apar reactii de hipersensibilitate , tratamentul cu Amoxiplus trebuie intrerupt si se va institui tratament adecvat. Reactiile anafilactice grave necesita tratament de urgenta cu adrenalina.

Administrarea de amoxicilina/acid clavulanic trebuie evitata daca se suspecteaza mononucleoza infectioasa, deoarece aceasta afectiune a fost asociata cu aparitia unei eruptii cutanate morbiliforme la pacientii care au utilizat amoxicilina.

In timpul tratamentului cu amoxicilina si acid clavulanic au fost observate modificari ale testelor
functiei hepatice. Semnificatia clinica a acestor modificari este incerta dar asocierea amoxicilina si
acid clavulanic trebuie administrata cu precautie la pacientii cu disfunctiei hepatica evidenta.
Rar, au fost raportate cazuri de icter colestatic, care poate fi sever, dar in general, reversibil. Semnele
si simptomele pot sa nu devina evidente cateva saptamani dupa incetarea tratamentului
La pacientii cu insuficienta renala, doza trebuie ajustata in functie de clearance -ul creatininei (vezi pct.
4.2.). Existenta unui debit urinar mic, reprezinta factor de risc pentru aparitia cristaluriei. In cazul
administrarii unor doze mari de beta-lactamine, trebuie asigurat un aport hidric adecvat, pentru a preveni aparitia cristaluriei (vezi pct 4.9).In cazul unei diarei severe si persistente, ce poate presupune aparitia unei colite pseudomembranoase si hemoragice cu risc vital, tratamentul va fi intrerupt si se vor lua masurile adecvate. In aceste cazuri, este contraindicata utilizarea antiperistalticelor.

Administrarea indelungata a amoxicilinei poate sa determine, ocazional, cresterea bacteriilor rezistente sau fungilor.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Anticoagulante
La pacientii tratati cu amoxicilina si acid clavulanic au fost raportate intensificari ale efectelor anticoagulantelor orale, cum este warfarina . Sunt considerati factori de risc: severitatea infectiilor, varsta si starea generala a pacientului. In acest context, este dificil de stabilit daca dezechilibrul INR se datoreaza bolii infectioase sau tratamentului cu antibiotice. Cu toate acestea, anumite clase de antibiotice sunt mai frecvent implicate: in special, fluorochinolonele, macrolidele, tetraciclinele, cotrimoxazolul si anumite cefalosporine.

Metotrexat: creste toxicitatea hematologica a metotrexatului, datorita inhibarii de catre peniciline a secretiei tubulare renale.

Alopurinol (si prin extrapolare, alte uricozurice ): risc crescut de aparitie a reactiilor alergice cutanate.

Probenecid: scade secretia tubulara renala a amoxicilinei. Utilizarea combinatiei amoxicilina/acid clavulanic concomitent cu probenecid nu este recomandata. Utilizarea concomitenta creste concentratiile plasmatice de amoxicilina dar nu si de acid clavulanic.

Contraceptive hormonale
Asemeni altor antibiotice cu spectru larg de actiune, Amoxiplus poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale. In aceste cazuri trebuie luate masuri contraceptive non-hormonale suplimentare.

Influentarea rezultatelor testelor de laborator
Administrarea de amoxicilina si acid clavulanic poate avea drept rezultat cresterea concentratiei amoxicilinei in urina . Aceste concentratii urinare mari de amoxicilina pot avea drept urmare reactii fals-pozitive, la testarea glicozuriei cand se utilizeaza reactivul Benedict sau solutia Fehling, de aceea se recomanda ca testele pentru stabilirea glicozuriei sa fie efectuate pe baza reactiilor de oxidare enzimatica.
Medicamentul poate determina reactii fals-pozitive la testul Coombs.
In urma administrarii de ampicilina la femeile gravide, s-a observat o scadere tranzitorie a
concentratiei plasmatice a estriolului conjugat total, estriol-glucuronoconjugat estrionei conjugate si
estradiolului. Acest efect poate sa apara si in cazul amoxicilinei si, deci, si al amoxicilina si acid
clavulanic.

4.6 Sarcina si alaptarea

Pana in prezent, nu sunt suficiente date privind administrarea combinatiei amoxicilina cu acid clavulanic la gravide. Studiile asupra functiei de reproducere efectuate la animal (soarece si sobolan) la care s-a administrat amoxicilina si acid clavulanic nu au demonstrate efect teratogen . Similar tuturor medicamentelor, administrarea combinatiei amoxicilina cu acid clavulanic trebuie evitata in timpul sarcinii, in special in primul trimestru de sarcina, administrarea fiind posibila numai daca medicul o considera absolut necesara.
Combinatia amoxicilina cu acid clavulanic poate fi administrata in timpul alaptarii. Cu exceptia riscului de sensibilizare , asociat cu excretia in cantitate mica in laptele matern, nu sunt cunoscute efecte nocive la sugari.

Totusi, daca apar diaree, candidoza sau eruptii cutanate la sugar , se vor lua in considerare fie intreruperea alaptarii, fie intreruperea tratamentului.
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Amoxiplus nu are nici o influenta sau are influenta mica asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

4.8 Reactii adverse

Amoxiplus este, in general, bine tolerat. Reactiile adverse sunt , de obicei, usoare si tranzitorii. Administrarea medicamentului trebuie intrerupta daca apar reactii de hipersensibilitate imediata, soc anafilactic sau toxicitate la nivelul maduvei osoase sau daca se dezvolta nefrita interstitiala acuta. Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100 si <1/10), mai putin frecvente (>1/1000 si <1/100), rare (>1/10000 si <1/1000), foarte rare (<1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
Tulburari gastro-intestinale
Frecvente (>1/100 si <1/10): diaree, greata , varsaturi.
Mai putin frecvente (>1/100 si <1/100): dispepsie, disconfort gastric, flatulenta. Rare (>1/10000 si <1/1000): candidoza intestinala, colita hemoragica.
Tulburari ale sistemului imunitar
Frecvente (>1/100 si <1/10): este posibil sa apara reactii cutanate precum exantem si prurit. Exantemul, asemanator celui din rujeola, apare dupa cateva zile de la inceperea tratamentului (5-11 zile). O reactie pruriginoasa aparuta imediat poate indica alergia la penicilina; tratamentul trebuie intrerupt si trebuie luate masuri adecvate. Utilizarea ulterioara a antibioticelor betalactamice necesita mai intai aviz medical.
Incidenta aparitiei a exantemului este mai mare la pacientii cu mononucleoza infectioasa si la cei cu leucemie limfatica .
Exanteme pot, de asemenea, sa apara mai ales in regiunea bucala. Sunt posibile uscaciunea gurii si tulburari ale gustului.
Rare (>1/10000 si <1/1000): au fost raportate, rareori, reactii cutanate buloase sau exfoliative (de exemplu eritem polimorf exudativ, sindrom Steven-Johnson, necroliza epidermica toxica) si soc anafilactic.
Au fost observate reactii alergice severe, ca urmare a sensibilizarii la substante din grupul aminopenicilinelor, cum ar fi: febra medicamentoasa, eozinofilie, angioedem, edem laringian, boala serului, anemie hemolitica, vasculita alergica sau nefrita interstitiala.
Aceste reactii pot fi tratate cu antihistaminice, daca este necesar, glucocorticoizi sistemici; atunci cand se produc reactii alergice severe, tratamentul trebuie intrerupt.
Tulburari hepato-biliare
Frecvente (>1/100 si <1/10): cresteri moderate ale valorilor serice ale transaminazelor hepatice, dar semnificatia acestui fenomen nu a fost stabilita.
Rare (>1/10000 si <1/1000): in cazuri rare, au fost observate hepatita, insuficienta hepatica, icter de cauza hepatica sau colestatic, inclusiv cresterea valorilor bilirubinemiei si/sau fosfatazei alcaline asociate tratamentului cu amoxicilina.
Simptomele/semnele unei tulburari hepatice pot sa apara in timpul sau la putin timp dupa tratamentul cu Amoxiplus, dar in unele cazuri nu a putut fi observat decat dupa cateva saptamani de la intreruperea tratamentului. Modificarile histopatologice pe probele biopsice hepatice constau in principal in fenomene de colestaza si/sau afectare hepatocelulara.
Asemenea tulburari ale functiei hepatice apar mai ales la barbati sau la varstnici (peste 65 ani) si pot fi severe.
Riscul de aparitie al reactiilor adverse hepatice este mai mare cand perioada tratamentului depaseste 14 zile. De regula, acestea sunt reversibile.
Foarte rar s-au raportat decese; aceste cazuri sunt in general asociate cu agravarea afectiunii tratate sau cu administrarea concomitenta de alte medicamente.
Tulburdri ale aparatului genital si ale sdnului
Mai putin frecvente (>1/1000 si <1/100): pot sa apara prurit, durere si secretie vaginala.

Tulburdri ale aparatului renal si ale cdilor urinare
Rare (>1/10000 si <1/1000): nefrita intestitiala, cristalurie si hematurie.

Tulburdri hematologice si limfatice
Rare (>1/10000 si <1/1000): anemie hemolitica.
Foarte rare (<1/10000): au fost observate modificari ale hemoleucogramei precum leucopenie, granulocitopenie , trombocitopenie , purpura trombocitopenica, pancitopenie, anemie sau mielosupresie si prelungirea timpului de sangerare precum si a timpului de protrombina. Aceste manifestari sunt reversibile dupa intreruperea tratamentului.

Tulburdri ale sistemului nervos
Rare (>1/10000 si <1/1000): ameteli, cefalee.
Foarte rare (<1/10000): au fost raportate hiperactivitate, halucinatii, anxietate, vertij , insomnie, confuzie, agresivitate si convulsii.
Aceste reactii apar mai ales la pacientii cu insuficienta renala sau in cazul administrarii de doze foarte mari de medicament . De regula aceste tulburari sunt reversibile.

Infectii si infestdri
Mai putin frecvente (>1/1000 si <1/100): utilizarea indelungata si repetata a Amoxiplus poate avea drept consecinta suprainfectii si colonizare cu microorganisme rezistente, inclusiv levuri. Se poate dezvolta o stomatita candidozica sau vaginala
4.9 Supradozaj
Simptomele supradozajului
Pot fi observate: simptome gastro-intestinale si tulburari ale echilibrului hidroelectrolitic.
A fost observata cristaluria amoxicilinica, care in unele situatii determina insuficienta renala (vezi pct.
4.4) fiind necesara asigurarea unui aport de lichide si o eliminare urinara adecvate

Tratamentul supradozajului
Acestea sunt tratate simptomatic, monitorizand echilibrul hidroelectrolitic. Amoxicilina si acidul clavulanic pot fi eliminate din circulatie prin hemodializa.

 5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: peniciline in combinatii, inclusiv inhibitori de betalactamaza, codul ATC: J01CR02.
Amoxiplus este un antibiotic cu spectru larg de activitate fata de microorganisme patogene intalnite frecvent in practica generala si spital. Actiunea inhibitoare a clavulanatului asupra beta-lactamazelor creste spectrul antibacterian al amoxicilinei, incluzand microorganisme rezistente la un numar mare de alte antibiotice beta-lactamice.

Rezistenta la multe antibiotice este determinata de enzimele bacteriene care distrug antibioticul inainte ca acesta sa poata actiona asupra microorganismului patogen. Acidul clavulanic din Amoxiplus anticipeaza acest mecanism defensiv prin blocarea enzimelor beta-lactamice, astfel facand microrganismele sensibile la efectul bactericid rapid al amoxicilinei la concentratii usor de atins in organism.

Acidul clavulanic are o activitate antibacteriana scazuta; cu toate acestea, in asociere cu amoxicilina, produce un antibiotic cu spectru larg, cu aplicatii largi in spital si in practica generala.
Amoxiplus este bactericid pentru un spectru larg de microorganisme incluzand:

Gram-pozitiv
Aerobi: Enterococcus faecalis*, Enterococcus faecium*, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Streptococcus viridans, Staphylococcus aureus*, stafilococi coagulazo-negativi* (incluzand Staphylococcus epidermidis*), Corynebacterium spp, Bacillus anthracis*, Listeria monocytogenes. Anaerobi: Clostridium spp., Peptococcus spp., Peptostreptococcus.
Gram-negativ
Aerobi: Haemophilus influenzae*, Moraxella catarrhalis* (Branchamella catarrhalis), Escherichia coli*,Proteus mirabilis*,Proteus vulgaris*, Klebsiella spp.*, Salmonella spp.*, Shigella spp.*, Bordetellapertussis, Brucella spp., Neisseria gonorrhoeae*, Neisseria meningitidis*, Vibrio cholerae, Pasteurella multocida.
Anaerobi: Bacteroides spp.* (incluzand Bacteroides fragilis) *Produc beta-lactamaza, fiind rezistenti la amoxicilina in monoterapie.
5.2 Proprietati farmacocinetice
Profilul farmacocinetic al celor doua componente ale medicamentului este asemanator. Pentru o absorbtie buna a medicamentului, se recomanda ca medicamentul sa fie luat la inceputul mesei.
Amoxicilina
Biodisponibilitatea amoxicilinei depinde de dozaj si este de aproximativ 72 pana la 94%. Absorbtia nu este influentata de orarul meselor. Concentratia plasmatica maxima se atinge dupa 1-2 ore de la administrarea amoxicilinei. Volumul aparent de distribute variaza intre 0,3 si 0,4 l/kg si legarea de proteine serice este aproximativ 17 – 20%. Amoxicilina traverseaza placenta si cantitati mici se excreta in laptele matern.
Clearance-ul total variaza intre aproximativ 250 si 370 ml /min.
Acid clavulanic
Biodisponibilitatea acidului clavulanic este de aproximativ 60% prezentand variabilitate interindividuala mare. Absorbtia nu este afectata de orarul meselor. Concentratia plasmatica maxima a acidului clavulanic este atinsa dupa 1-2 ore. Volumul aparent de distributie este de 0,2 l/kg Acidul clavulanic difuzeaza in placenta. Nu sunt date referitoare la excretia acidului clavulanic in laptele matern.
Substanta este in parte metabolizata (aproximativ 50 – 70%) Clearance-ul total este de aproximativ 260 ml /min. La pacientii cu functie renala normala timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare este de aproximativ o ora, de aproximativ 2,6 ore la pacientii cu clearance -ul creatininei de 20 pana la 70 ml /min si de 3- 4 ore la pacientii anurici.
Aproximativ 50-70% amoxicilina si 25-40% acid clavulanic se excreta sub forma nemetabolizata in urina , in primele sase ore dupa administrare.
5.3 Date preclinice de siguranta
Toxicitate dupa doza unica
Studiile de toxicitate acuta a amoxicilinei si a acidului clavulanic (DL50) efectuate la animale adulte si la fetusi au demonstrat toxicitatea scazuta a acestora. DL50 a acidului clavulanic (sare de potasiu) este determinata de continutul de potasiu.
Toxicitate dupa doze repetate
Studiile de toxicitate cronica au fost realizate dupa standarde internationale. Dupa administrarea de doze mari (reprezentand 20 pana la 50 de ori doza maxima la om ) au aparut modificari hematologice si in compozitia chimica a sangelui,care sunt reversibile dupa intreruperea tratamentului.

Potential mutagen si carcinogen
Rezultatele testelor in vivo si in vitro nu au demonstrat efect mutagen determinat de asocierea amoxicilina si acid clavulanic.
Toxicitate asupra functiei de reproducere
Amoxicilina si acidul clavulanic traverseaza bariera fetoplacentara si sunt excretate in laptele matern.

 6. PROPRIETATI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipientilor

Nucleu
Celuloza microcristalina Amidonglicolat de sodiu Tip A Dioxid de siliciu coloidal anhidru Stearat de magneziu
Film
Hipromeloza 15 cps Hipromeloza 5 cps Dioxid de titan (E 171) Macrogol 400
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
2 ani
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
Acest medicament se pastreaza la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Cutie cu un blister PA-Al-PVC/Al cu 7 comprimate filmate. Cutie cu 2 blistere PA-Al-PVC/Al a cate 7 comprimate filmate.

6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si alte instructiuni de manipulare

Fara cerinte speciale.

 7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
S.C. Antibiotice S.A.
Str. Valea Lupului nr.1, 707410 Iasi, Romania

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.