Indicatii: Tratamentul carcinomului mamar in stadiu avansat la femei la care s-a instalat menopauza a caror boala a evoluat dupa tratamentul cu tamoxifen sau alte antiestrogenice.
Nu a fost demonstrata eficacitatea la pacientele cu status negativ al receptorilor estrogenici daca acestea nu au prezentat anterior un raspuns clinic pozitiv la tamoxifen.
Mod de administrare
Adulti, inclusiv varstnici: un comprimat de 1 mg pe zi pe cale orala.
Copii: nu este recomandat pentru uzul copiilor.
Afectarea functiei renale: nu este recomandata modificarea dozei la pacienti cu afectare usoara saumoderata a functiei renale. Afectarea functiei hepatice: nu este recomandata modificarea dozei la pacienti cu afectare usoara a functiei hepatice.
Contraindicatii
Arimidex este contraindicat la: femei aflate in pre-menopauza; femei gravide sau care alapteaza; paciente cu afectare severa a functiei renale (clearence-ul creatininei < 20 ml /min); paciente cu afectare hepatica moderata sau severa; paciente cu antecedente de hipersensibilitate la anastrozol sau oricare dintre excipientii inscrisi pe cutie. Nu trebuie co-administrate tratamente care contin hormoni estrogeni impreuna cu Arimidex pentru ca acestia vor anula actiunea sa farmacologica.
Precautii
Arimidex nu este recomandat pentru uzul copiilor intrucat nu au fost stabilite profilul de siguranta si eficacitatea acestuia la acest grup de pacienti. La orice pacient la care exista dubii privind statusul hormonal, instalarea menopauzei trebuie definita biochimic. Nu exista date privind utilizarea in siguranta a Arimidex la pacientele cu afectare moderata sau severa a functiei hepatice sau la pacientele cu afectare severa a functiei renale (clearence-ul creatininei < 20 ml /min).
Sarcina si alaptare
Arimidex este contraindicat la femeile gravide sau care alapteaza. Efectul asupra abilitatii de a conduce autovehicule si de a manevra echipamente: Este improbabil ca Arimidex sa afecteze abilitatea pacientilor de a conduce autovehicule si de a manevra echipamente. Cu toate acestea, au fost raportate astenie fizica si somnolenta la administrarea Arimidex si trebuie acordata atentie la conducerea autovehiculelor sau manevrarea echipamentelor in timp ce aceste simptome persista.
Reactii adverse
Arimidex este in general bine tolerat. Reactiile adverse au fost in general usoare spre moderate cu putine retrageri ale tratamentului datorita evenimentelor nedorite. Actiunea farmacologica a Arimidex poate provoca anumite efecte asteptate. Acestea includ valuri de caldura, uscaciunea mucoasei vaginale si subtierea firului de par. Arimidex se poate asocia de asemenea cu tulburari gastrointestinale (anorexie, greata , varsaturi si diaree), astenie, somnolenta, cefalee sau rash cutanat . Cu frecventa scazuta a fost raportata sangerare vaginala, mai ales la pacienti aflati in primele saptamani de la modificarea terapiei hormonale existente la tratamentul cu Arimidex. Daca hemoragia persista, trebuie luata in considerare o evaluare suplimentara. Nu este stabilita o relatie cauzala intre anastrozole si evenimente tromboembolice. in studiile clinice, frecventa evenimentelor tromboembolice nu a fost diferita in mod semnificativ intre anastrozole 1 mg si megestrol acetat, desi incidenta sub anastrozole 10 mg a fost mai mica. Modificarile hepatice (cresterea y-GT sau mai rar a fosfatazei alcaline) au fost raportate la pacientele cu carcinom mamar in stadiu avansat, multe dintre acestea prezentand metastaze hepatice si/sau osoase. Nu a fost stabilita legatura cauzala pentru aceste modificari. In studiile clinice efectuate cu Arimidex a fost de asemenea observata o crestere usoara a nivelului colesterolului total.