Prospect AVONEX – INTERFERON b – 1a, solutie Injectabila

Indicatii: Avonex este indicat pentru tratamentul ambulatoriu al pacientilor cu scleroza multipla (MS) cu recaderi,
caracterizata de cel putin doua atacuri recurente de disfunctie neurologica, pe o perioada de trei ani consecutivi fara dovezi de progresie continua a bolii intre recaderi. Avonex incetineste progresia invaliditatii si scade frecventa recaderilor pe o perioada de 2 ani. Avonex nu a fost investigat la pacientii cu scleroza multipla progresiva si trebuie intrerupt tratamentul cu Avonex la pacientii care dezvolta scleroza multipla progresiva. Nu toti pacientii raspund la tratamentul cu Avonex. Nu s-au identificat criterii clinice care sa prezica raspunsul la tratament.

Compozitie:
Avonex (interferon -1a) contine 30 g (6 milioane UI) per doza (o fiola). Folosind standardul interferonului beta natural al OMS, al II-lea Standard International pentru interferon, Fibroblast Uman (Gb-23-902-531), 30 g de Avonex contin 6 milioane UI de activitate antivirala. Activitatea fata de alte standarde nu este cunoscuta.

Forma farmaceutica:
Avonex (Interferon -1a) este o pulbere si solvent pentru solutia injectabila.

Posologie si mod de administrare:
Doza recomandata de Avonex pentru tratamentul MS cu recaderi este de 30 g injectabil intramuscular, 1 data/saptamana. Tratamentul trebuie inceput sub supravegherea unui specialist. Siguranta si eficacitatea altor doze, diferita de cea de 30 g, nu a fost demonstrata. Locul injectarii intramusculare trebuie schimbat in fiecare saptamana. Inaintea injectarii si la 24 ore dupa fiecare injectare se recomanda utilizarea unui analgezic-antipiretic pentru a scadea simptomele gripale, asociate cu administrarea Avonex. Aceste simptome sunt de obicei prezente in timpul primelor luni de tratament. Nu exista date despre tratamentul cu Avonex la pacientii sub 16 ani. Deci, Avonex nu trebuie utilizat la copii. In prezent nu se cunoaste durata tratamentului. Nu exista experiente clinice cu Avonex peste 2 ani de tratament. Pacientii trebuie evaluati clinic dupa 2 ani, iar tratamentul de lunga durata trebuie decis individual, la fiecare pacient in parte de catre medicul curant. Tratamentul trebuie intrerupt daca pacientul dezvolta scleroza multipla cronica progresiva.

Contraindicatii:
Avonex este contraindicat la pacientii cu istoric de hipersensibilitate la interferon natural sau recombinat, albumina serica umana sau orice alt component al formulei. Avonex este contraindicat la gravide (in timpul sarcinii si alaptarii), pacientii cu tulburari severe depresive si la pacientii epileptici cu istoric de convulsii necontrolate suficient prin tratament.

Avertismente speciale si precautii la utilizare:
Exista experienta limitata legata de siguranta pe termen lung a tratamentului cu Avonex. Pana in prezent, un numar limitat de pacienti a fost urmarit pana la 2 ani. Pacientii trebuie informati despre cele mai frecvente efecte adverse, asociate cu administrarea de interferon , inclusiv simptomele gripale. Aceste simptome tind sa fie cele mai proeminente, la inceputul terapiei si scad in frecventa si severitate pe parcursul tratamentului. Avonex trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu depresie. Depresia si ideea suicidului se stie ca apar asociate cu utilizarea interferonului si apar cu o frecventa crescuta la populatia cu MS. Pacientii tratati cu Avonex trebuie sfatuiti sa anunte imediat medicul despre orice simptom de depresie si/sau idee de suicid. Pacientii care manifesta depresie trebuie atent monitorizati in timpul terapiei cu Avonex si tratati corespunzator. Avonex trebuie administrat cu precautie la pacientii cu tulburari convulsive preexistente; trebuie stabilita o doza etiologica si instituita o terapie anticonvulsivanta corespunzatoare, inainte de a relua tratamentul cu Avonex. Trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu insuficienta renala si hepatica severa si la pacientii cu mielosupresie severa. Pacientii cu boala cardiaca, cum ar fi angina, insuficienta cardiaca congestiva sau aritmie, trebuie strict monitorizati, avand in vedere o eventuala inrautatire a starii lor clinice in timpul terapiei cu Avonex. Pacientii trebuie avertizati de potentialul efect abortiv al interferonului b. Utilizarea interferonilor determina anomalii ale analizelor de laborator. Deci, pe langa testele de laborator necesare in mod normal pentru monitorizarea pacientilor cu MS, se recomanda numararea leucocitelor, a trombocitelor si teste biochimice sanguine, inclusiv testele functiei hepatice. Pacientii cu mielosupresie pot necesita o monitorizare intensiva a numarului leucocitelor si trombocitelor. Pacientii pot prezenta anticorpi fata de Avonex. Anticorpii unora dintre acesti pacienti scad activitatea interferonului 1a in vitro (anticorpi neutralizanti). Anticorpii neutralizanti se asociaza cu o reducere in vivo a efectelor biologice ale Avonex si se pot asocia cu o reducere a eficacitatii clinice. Se estimeaza ca incidenta formarii de anticorpi neutralizanti se atinge dupa aprox. 12 luni de tratament. Datele obtinute de la pacientii tratati cu Avonex pana la 2 ani sugereaza ca aprox. 8% dezvolta anticorpi neutralizanti. Utilizarea unor teste variate de a detecta anticorpii la interferon, limiteaza capacitatea de a compara antigenicitatea intre produsi diferiti.

Interactiuni medicamentoase si alte forme de interactiuni:
Nu au fost realizate studii de interactiuni medicamentoase cu Avonex la oameni. Interactiunea cu corticosteroizii sau ACTH nu a fost studiata sistemic. Studiile clinice indica faptul ca pacientii cu scleroza multipla pot primi Avonex si corticosteroizi sau ACTH in timpul recaderilor. S-a raportat ca interferonii reduc activitatea enzimelor dependente de citocromul P-450 hepatic la oameni si animale. Efectul administrarii de doze mari de Avonex asupra metabolismului dependent de P-450 la maimute, a fost evaluat si nu s-au observat modificari ale capacitatilor metabolice ale ficatului. Avonex trebuie administrat cu precautie in combinatie cu produse medicamentoase care au un indice terapeutic ingust si care sunt larg dependenti de sistemul citocromului P-450 hepatic pentru clearance (exemplu: antiepileptice si unele medicamente din clasa anti-depresivelor).

Sarcina si alaptare:
Datorita potentialului risc fata de fetus, Avonex este contraindicat in sarcina. Nu exista studii despre interferon beta 1a la femei gravide. La doze mari, la maimutele Rhesus, au fost observate efecte abortive. Nu se poate exclude faptul ca astfel de efecte s-ar putea observa si la oameni. Femeile fertile care primesc Avonex trebuie sa ia masuri contraceptive corespunzatoare. Pacientele care-si planifica o sarcina trebuie informate de riscurile potentiale si trebuie intrerupt tratamentul cu Avonex. Mamele in perioada alaptarii. Nu se stie daca Avonex este excretat in laptele matern. Datorita potentialului de reactii adverse serioase la nou-nascuti, trebuie luata o decizie fie de intrerupere a alaptarii, fie de a intrerupe terapia cu Avonex.
Efecte asupra capacitatii de a conduce si a folosi masini:
Cu certitudine, efectele nedorite asupra SNC, raportate in mod uzual, pot influenta capacitatea de a conduce si a lucra cu utilaje si masini.

Reactii adverse:
Incidenta cea mai crescuta a efectelor adverse asociate cu terapia cu interferon sunt legate de sindromul gripal. Cele mai intalnite simptome ale acestui sindrom sunt: dureri musculare, febra, frisoane, astenie, cefalee si greata. Simptomele sindromului gripal tind sa fie mai accentuate la inceputul terapiei si scad in frecventa pe parcursul tratamentului. Alte efecte adverse includ: Organismul ca tot unitar: anorexie si reactii de hipersensibilitate. Dupa injectarea Avonex poate aparea un episod sincopal; de obicei este un episod unic, care apare la inceputul tratamentului si nu reapare la injectarile ulterioare. Tegumente si anexe: alopecie, reactii la locul injectarii – prurit, rash, urticarie. Sistem digestiv: diaree, hepatita, anomalii ale testelor functionale hepatice, varsaturi. Sistem cardio-vascular: durere toracica, palpitatii, tahicardie, vasodilatatie, rar aritmii. Sistemul de reproducere: metroragii si/sau menoragii. Sistemul nervos: anxietate, ameteli, insomnie, parestezii, rar convulsii, depresie si suicid. Sistem musculo-scheletic: artralgii, durere. La inceputul tratamentului pot aparea episoade tranzitorii de hipertonie si/sau slabiciune musculara severa, care impiedica miscarile voluntare. Aceste episoade sunt limitate ca durata, legate temporar de modul de administrare (inj.) si pot aparea la injectari repetate. In unele cazuri aceste simptome sunt asociate cu simptomele sindromului gripal. Sistem respirator: dispnee. Administrarea interferonilor a fost asociata cu tulburari autoimune, tulburari ale S.N.C. si toxicitate cardiaca. In tratamentul cu Avonex s-au observat cazuri rare de: insuficienta cardiaca congestiva, artrita, hipo- si hipertiroidism, confuzie, labilitate emotionala si psihoza. Fara a necesita tratament, in cursul terapiei cu Avonex pot aparea anomalii ale analizelor de laborator: scaderi ale limfocitelor circulante, numarul leucocitelor, trombocitelor, neutrofilelor si scaderea hematocritului. In general, interferonii pot determina cresteri pasagere ale creatininei, potasiului, ureei si calciului urinar.

Supradozare:
Nu exista cazuri de supradozare. Totusi, in astfel de cazuri pacientii trebuie spitalizati pentru supraveghere si li se administreaza un tratament suportiv corespunzator.

Proprietati farmacodinamice:
Grup farmacoterapeutic: Cytokine, ATC cod LO3 AA. Interferonii sunt o familie de proteine produse natural care sunt sintetizate de celulele eucariote, ca raspuns la infectia virala si alti inductori biologici. Interferonii sunt cytokinele care mediaza activitatile antivirale, antiproliferative si imunomodulatorii. S-au remarcat trei forme majore de interferon: alfa, beta si gama. Inferferonii alfa si beta sunt clasificati ca tipul I de interferon, iar cel gama ca tipul II de interferon. Acesti interferoni se suprapun, dar au activitati biologice clar distincte. Ei pot, de asemenea, diferi si datorita locurilor de sinteza. Interferonul e produs de tipuri celulare variate incluzand fibroblasti si macrofage. Interferonul b natural si Avonex sunt glicozidati si au un singur complex carbohidrat N-linked. Glicozilarea altor proteine le afecteaza stabilitatea, activitatea, biodistributia si timpul de injumatatire din sange. Totusi, efectele interferonului , care sunt dependente de glicozilare, nu sunt pe deplin definite. Avonex isi exercita efectele biologice prin legarea de receptori specifici de pe suprafata celulelor umane. Aceasta legare initiaza un complex de evenimente intracelulare in cascada, care duc la exprimarea a numerosi produsi indusi genetic prin interferon si markeri. Acestia includ MHC clasa I Mx proteina, 2/5 oligoadenilat sintetaza, 2 microglobulina si neopterina. Unii dintre acesti produsi au fost determinati in ser si fractiuni celulare ale sangelui recoltat de la pacientii tratati cu Avonex. Dupa o singura doza intramusculara de Avonex, nivelele serice ale acestor produsi raman ridicate pentru cel putin 4 zile si chiar pana la o saptamana. Nu se stie daca mecanismul de actiune al Avonex in scleroza multipla e legat de aceeasi cale ca si efectele biologice descrise mai sus, deoarece nu a fost stabilita prea bine fiziopatologia sclerozei multiple. Efectele Avonex in tratamentul MS au fost demonstrate intr-un singur studiu placebo controlat de 301 pacienti (Avonex n=158; placebo n=143) cu MS cu recaderi. Datorita alcatuirii generale a studiului, pacientii au fost urmariti perioade de timp variabile. 150 de pacienti tratati cu Avonex au completat un an de studiu si 85 de pacienti au completat 2 ani de studiu. In studiu, procentul cumulativ al pacientilor care au prezentat invaliditate progresiva la sfarsitul celor 2 ani, a fost de 35% pentru pacientii tratati cu placebo si de 22% pentru pacientii tratati cu Avonex. Invaliditatea progresiva a fost masurata ca o crestere de 1 punct pe Scala Largita a Statusului Invaliditatii (EDSS), mentinuta minimum 6 luni. S-a demonstrat ca a fost o reducere cu 1/3 a ratei de recadere anuala. Aceste ultime efecte clinice au fost observate dupa mai mult de 1 an de tratament.

Proprietati farmacocinetice:
Profilul farmacocinetic al Avonex a fost cercetat indirect cu un test ce masoara activitatea antivirala a interferonului. Acest test este limitat datorita faptului ca este sensibil pentru interferon, dar are specificitate scazuta pentru inteferonul beta. Tehnici alternative de testare nu sunt suficient de sensibile. Dupa administrarea i.m. de Avonex, nivelele maxime ale activitatii antivirale serice au fost intre 5-15 ore dupa o doza si au inceput sa scada cu un timp de injumatatire de aproximativ 10 ore. Cu ajustarile corespunzatoare pentru rata de absorbtie de la locul injectarii, biodisponibilitatea calculata este de aprox. 40%. Biodisponibilitatea este mai mare fara aceste ajustari. Biodisponibilitatea dupa administrarea i.m. este de 3 ori mai mare decat cea s.c. Administrarea s.c. nu poate substitui administrarea i.m.

Date de siguranta preclinice:
Carcinogeneza: Nu exista date de carcinogenicitate pentru interferonul b 1a disponibile la animale sau oameni. Toxicitatea cronica: Nu exista date disponibile de toxicitate cronica pentru interferonul b 1a la animale. Toleranta locala: Iritatia dupa administrarea i.m. nu a fost evaluata la animale dupa administrari repetate in acelasi loc de injectare. Mutageneza: Au fost realizate teste limitate, dar relevante de mutageneza. Rezultatele au fost negative. Afectarea fertilitatii: Studiile despre dezvoltare si fertilitate au fost realizate pe maimutele Rhesus cu forme inrudite de interferon 1a. La doze foarte mari s-au observat efecte anovulatorii si abortive la animalele testate. Reproducerea unor efecte similare legate de doza a fost observata si cu alte forme de interferon si . Nu s-au observat efecte teratogene sau efecte asupra dezvoltarii fetale (dar informatiile disponibile despre efectele interferonului 1a in perioadele pre- si postnatale sunt limitate). Nu exista informatii disponibile despre efectele Avonex legate de fertilitatea masculina.

Particularitati farmaceutice.
Excipienti: Albumina serica umana, fosfat de sodiu bi- si mono-bazic, clorura de sodiu.

Incompatibilitati medicamentoase:
Necunoscute.

Valabilitate: 2 ani.

Conditii de pastrare:
Avonex poate fi depozitat la temperaturi de pana la 25C. Nu inghetati produsul liofilizat sau reconstituit.

Forma de prezentare:
Avonex este disponibil in pachete care contin 4 doze individuale. O doza reprezinta o seringa preumpluta ce contine solventul pentru reconstituire; doua ace si flaconul din sticla de 3 ml ce contine pulberea liofilizata.

Instructiuni pentru utilizare si manipulare:
Avonex trebuie administrat dupa reconstituire. Totusi, solutia reconstituita poate fi tinuta la temperaturi de 2-8C pana la 6 ore inainte de injectare. Continutul seringii este injectat in fiola de Avonex, folosind acul verde de reconstituire. Continutul fiolei este omogenizat cu blandete pana se dizolva pulberea liofilizata. Nu agitati! Produsul reconstituit este verificat si daca contine particule materiale sau este altfel decat incolor pana la galben-pai, fiola trebuie aruncata. Dupa reconstituire, 1 ml este scos din fiola (atentie la semnul de pe seringa preumpluta) pentru administrarea a 30 g de Avonex. Pentru injectia i.m. folosim acul albastru. Formula nu contine conservanti. Fiecare fiola de Avonex contine numai o singura doza. Cantitatea nefolosita din fiecare fiola trebuie aruncata.

Producator: Biogen

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.