Indicatii: Spasticitatea muschilor scheletici in scleroza multipla, tulburari spastice care apar in boli ale maduvei spinarii sau de origine cerebrala.
Forma de prezentare
Cpr. 10 mg, 25 mg; ct. 5 blist. 10 cpr. (P-6L)
Dozare si mod de administrare
Adulti, initial 5 mg de 3 ori/zi, apoi se mareste din 3 in 3 zile cu 5 mg de 3 ori/zi, pana se atinge doza zilnica necesara. Doza optima este intre 30 mg si 75 mg/zi, uneori poate fi necesara o doza zilnica de 100-200 mg. in insuficienta renala se administreaza doze mai mici. in pediatrie, doza este de 0,75-2 mg/kg, fractionata in 4 prize.
Contraindicatii
Hipersensibilitate.
Atentionari si precautii speciale
Bolnavii cu tulburari psihotice, schizofrenie , stari confuzionale, epilepsie trebuie supravegheati. Aceeasi atentie se recomanda bolnavilor cu ulcer peptic, maladii cerebrovasculare, alterari renale, hepatice, respiratorii. Precautie la bolnavii cu hipertonie preexistenta a sfincterului vezical . Tratament trebuie oprit prin reducerea gradata a dozei.
Pacientii cu boli hepatice sau cu diabet zaharat trebuie supravegheati prin teste de laborator. A nu se lasa la indemana copiilor!
Atentie in cazul asocierii cu: preparate care actioneaza asupra SNC sau alcool, antidepresive triciclice, antihipertensiune arteriala, L-dopa sau carbidopa.
Sarcina
Prudenta la femei insarcinate.
Reactii adverse
SNC: somnolenta, uscaciune a gurii, scaderea capacitatii respiratorii, oboseala, confuzie mintala, ameteala, greata , voma, dureri de cap si insomnie, euforie , stari depresive, parestezii, mialgii, atonie musculara, ataxie, tremor, nistagmus, tulburari de acomodare, halucinatii, co?maruri, scaderea pragului convulsivant. Gastrointestinal: constipatie, diaree. Cardiovascular : hTA. Urogenital: disurie, micaiuni frecvente, enurezis.
Alte reactii adverse
Tulburari vizuale, hiperhidroza, eruptii cutanate, tulburari ale functiei hepatice, spasticitate crescuta, ca o reactie paradoxala la medicatie ; mai poate aparea hipotonia musculara.