Prospect BELAMID 1,5 mg comprimate cu eliberare prelungita

Este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arteriala esentiala).
In acest prospect gasiti:
1. Ce este Belamid si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa luati Belamid
3. Cum sa luati Belamid
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Belamid
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE BELAMID SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Belamid apartine unei clase de medicamente numite „diuretice” care creste productia de urina de catre rinichi.
Este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arteriala esentiala).

2. INAINTE SA UTILIZATI BELAMID
Nu luati Belamid:
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la indapamida, alte sulfonamide sau la oricare dintre celelalte componente ale Belamid
– daca aveti o afectiune hepatica severa sau encefalopatie hepatica (afectarea creierului si nervilor ce poate sa apara ca si complicatie a afectiunii hepatice)
– dava aveti o afectiune renala severa
– daca aveti valori mici de potasiu in sange

Aveti grija deosebita cand utilizati Belamid
– daca aveti probleme cu ficatul, rinichii sau boli ale inimii;
– daca aveti diabet zaharat;
– daca aveti guta;

Belamid afecteaza concentratiile de potasiu, calciu si de sodiu din sange. Medicul dumneavoastra va poate efectua teste de sange pentru a monitoriza concentratiile de potasiu si sodiu din sange la inceputul tratamentului si apoi la intervale de timp regulate. Acest lucru este important in special la pacientii care au risc crescut de a dezvolta tulburari electrolitice (pacienti varstnici, pacienti tratati cu mai multe medicamente, pacienti malnutriti).
Belamid poate sa creasca sensibilitatea pielii la razele de soare. Daca acest lucru se intampla trebuie sa informati medicul, deoarece aceasta poate decide sa intrerupeti tratamentul. In cazul administrarii de Belamid se recomanda sa protejati zonele expuse la soare sau la radiatii UVA artificiale.
Daca urmeaza sa va fie investigata functia glandelor paratiroidiene spuneti medicului dumneavoastra, care va decide intreruperea tratamentului cu Belamid.

Va rugam sa informati medicul sau farmacistul daca suferiti de guta. Belamid poate determina cresterea concentratiilor plasmatice de acid uric.

Sportivii trebuie atentionati ca Belamid poate determina pozitivarea testelor anti-doping.
Daca sunteti intr-una din situatiile de mai sus sau daca aveti intrebari sau dubii in privinta acestui produs, va rugam sa consultati medicul sau farmacistul.

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Spuneti medicului daca luati oricare din medicamentele urmatoare:
Asocieri nerecomandate:
– Litiu (utilizat pentru tratamentul depresiei): nu trebuie sa luati Belamid concomitent cu litiu datorita riscului de crestere a valorilor litiului cu aparitia semnelor de supradozaj.

Asocieri care necesita precautii la utilizare:
Medicamente care pot determina torsada varfurilor (o forma speciala de tulburare de ritm cardiac):
– medicamente utilizate pentru tulburari ale ritmului inimii (de exemplu, chinidina, hidrochinidina, disopiramida, amiodarona, sotalol, ibutilida, dofetilida, digitala);
– medicamente utilizate pentru a trata psihozele (de exemplu clorpromazina, ciamemazina, levomepromazina, tioridazina, trifluoperazina, amisulprida, sulpirida, sultoprida, tiaprida, droperidol, haloperidol);
– bepridil (utilizat pentru a trata angina pectorala, o afectiune care determina dureri in piept);
– cisaprida, difemanil (utilizate pentru tratamentul problemelor gastro-intestinale);
– sparfloxacina, moxifloxacina eritromicina intravenos, pentamidina (antibiotice utilizate pentru tratamentul infectiilor);
– halofantrina (medicament antiparazitar utilizat pentru tratamentul anumitor forme de malarie);
– mizolastina (utilizata pentru tratamentul reactiilor alergice, cum este febra fanului);
– vincamina intravenos (utilizat pentru tratamentul problemelor circulatorii din creier)

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (numite AINS) utilizate pentru tratarea durerii si inflamatiei (de exemplu, ibuprofen) inclusiv inhibitori selectivi ai Ciclooxigenazei-2 (COX-2) sau doze mari de acid acetilsalicilic (peste 3 g pe zi) – posibila reducere a efectului antihipertensiv al Belamid; risc de insuficienta renala acuta la pacientii cu cantitate mica de apa in corp (deshidratati).

Este important un aport suficient de lichide.
Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ai ECA) (utilizati pentru a trata tensiunea arteriala mare si insuficienta cardiaca) – risc de scadere severa a tensiunii arteriale si/sau insuficienta renala acuta atunci cand tratamentul cu inhibitori ai ECA este initiat in prezenta unui deficit de sodiu preexistent (in special la pacientii cu stenoza a arterei renale)

Efectul indapamidei poate fi modificat sau pot apare reactii adverse daca dumneavoastra mai luati oricare dintre medicamentele urmatoare:
– corticosteroizi orali utilizati pentru a trata diferite afectiuni, inclusiv astmul bronsic sever si poliartrita reumatoida;
– alte medicamente care pot determina scaderea concentratiei de potasiu din sange: laxative stimulante, tetracosactida;
– baclofen (pentru tratamentul rigiditatii musculare);
– diuretice care economisesc potasiu (medicamente care elimina apa) cum sunt amilorid, spironolactona, triamteren);
– anumite diuretice care pot determina scaderea concentratiei de potasiu din sange cum sunt bumetanida, furosemid, piretanida, tiazide si xipamida
– metformin (pentru tratamentul diabetului zaharat);
– substante de contrast iodate (utilizate pentru diagnosticarea anumitor afectiuni);
– medicamente care contin calciu – risc de hipercalcemie;
– ciclosporina, tacrolimus sau alte medicamente care deprima sistemul imunitar utilizate dupa transplantul de organe sau pentru tratamentul afectiunilor autoimune;
– anumite medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace sau anumitor tulburari de ritm cardiac (Digoxin, Digitoxin)

Utilizarea Belamid impreuna cu alimente si bauturi
Alimentele si bauturile nu afecteaza modul de actiune al Belamid. Puteti lua Belamid cu sau fara alimente sau pe stomacul gol.

Sarcina si alaptarea
Sarcina
Acest medicament nu este recomandat in timpul sarcinii. Va rugam spuneti medicului dumneavoastra daca snteti gravida sau doriti sa ramaneti gravida.

Alaptare
Alaptarea nu este recomandata (indapamida se excreta in laptele matern).
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Acest medicament poate provoca reactii adverse datorita scaderii tensiunii arteriale, cum sunt ametelile sau oboseala (vezi pct. 4). Aceste reactii adverse apar mai frecvent la inceputul tratamentului sau in cazul asocierii cu un alt medicament antihipertensiv. Daca aceste reactii adverse apar trebuie sa nu conduceti vehicule si sa nu desfasurati activitati care necesita vigilenta.

Informatii importante privind unele componente ale Belamid
Acest medicament contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, cum este lactoza, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. CUM SA UTILIZATI BELAMID
Luati intotdeauna Belamid exact asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur.
Doza zilnica recomandata este de un comprimat filmat cu eliberare prelungita, preferabil administrata dimineata, inghitit intreg, cu un pahar de apa, fara a fi mestecat.

Pacienti cu insuficienta renala:
Pacientii cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei mai mic de 30 ml/min), nu trebuie tratati cu Belamid (vezi pct. 2). Tiazidele si diureticele inrudite au eficacitate maxima doar cand functia renala este normala sau foarte putin afectata.

Pacienti cu insuficienta hepatica :
Pacientii cu insuficienta hepatica severa, nu trebuie tratati cu Belamid (vezi pct. 2).

Pacienti varstnici:
Pacientii varstnici pot fi tratati cu Belamid in cazul in care functia renala este normala sau doar usor alterata.

Copii si adolescenti:
Belamid nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti datorita lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.

Durata tratamentului:
Durata tratamentului va fi decisa de medicul dumneavoastra. Continuati sa luati Belamid pana cand medicul va spune sa opriti tratamentul.

Daca ati luat mai mult Belamid decat trebuie
Daca ati luat din greseala mai mult de un comprimat adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
Semnele de intoxicatie acuta pot fi greata, varsaturi, tensiune arteriala mica, crampe, ameteli, somnolenta, confuzie, productie de urina excesiva sau prea scazuta.

Daca ati uitat sa luati o doza din Belamid
Daca ati uitat sa luati o doza, luati-o imediat ce va aduceti aminte. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Belamid
Tratamentul hipertensiunii arteriale este toata viata. Nu trebuie sa intrerupeti tratamentul fara sa va consultati mai intai medicul.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Belamid poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Acestea pot include:

Frecvente (care afecteaza mai putin de 1 pacient din 10, dar mai mult de 1 din 100): Reactii alergice (in special la pacientii cu predispozitie la reactii alergice sau reactii astmatice) ceea ce determina eruptii cutanate cu macule sau papule.
– Mai putin frecvente (care afecteaza mai putin de 1 pacient din 100, dar mai mult de 1 din 1000): varsaturi, reactii alergice, in special la pacientii cu predispozitie la reactii alergice si astmatice) manifestate prin purpura.
– Rare (care afecteaza mai putin de 1 pacient din 1000, dar mai mult de 1 din 10000):
– senzatie de oboseala, ameteli, durere de cap, furnicaturi si intepaturi (parestezie);
– greata (stare de rau), constipatie), uscare a gurii;

Foarte rare (care afecteaza mai putin de 1 pacient din 10000):
– batai neregulate ale inimii, tensiune arteriala mica;
– afectiuni renale;
– pancreatita (inflamatia pancreasului care poate determina durere in partea superioara a abdomenului),;
– scaderea numarului de plachete (ce creste riscul de sangerare sau de vanatai, scaderea numarului de celule albe (ceea ce creste riscul de infectii), anemie hemolitica (distrugerea de celule rosii ale sangelui), anemie aplastica (deprimarea maduvei osoase);
– reactii alergice grave (angioedem si/sau urticarie- umflarea fetei, umflarea limbii sau buzelor, eruptii pe piele si scurtarea respiratiei sau dificultati la inghitire, necroliza epidermica toxica, sindrom Stevens Johnson, simptome asemanatoare gripei, vezicule pe piele, gura, ochi, organe genitale); daca acestea apar adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile):
– scaderea concentratiei de sodiu si de potasiu din sange;
– scaderea volumului de sange (hipovolemie) cu deshidratare si scaderea tensiunii arteriale la ridicarea in picioare (hipotensiune arteriala ortostatica) scaderea concentratiei de cloruri poate duce la alcaloza metabolica compensatorie secundara (aciditate scazuta a sangelui)
– crestere concentratiei de acid uric din sange, cresterea glicemiei
– in caz de insuficienta hepatica exista posibilitatea instalarii encefalopatiei hepatice
– daca suferiti de o afectiune numita „Lupus eritematos diseminat” administrarea de Belamid va poate agrava boala
– Belamid va poate creste sensibilitatea pielii la razele ultraviolete

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra.

5. CUM SE PASTREAZA BELAMID
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu utilizati Belamid dupa data de expirare EXP. inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Belamid
– Substanta activa este indapamida. Fiecare comprimat contine 1,5 mg indapamida.
– Celelalte componente sunt: nucleu- lactoza monohidrat, amidon pregelatinizat, hipromeloza (K100MCR), dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; film- hipromeloza 6 cps, macrogol 6000, dioxid de titan (E 171).

Cum arata Belamid si continutul ambalajului
Comprimate cu eliberare prelungita rotunde, biconvexe, de culoare alba sau aproape alba.
Cutie cu un blister din PVC/Al a 30 comprimate cu eliberare prelungita.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantii
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
A&G Trading SRL
Str. Crisul Alb, Nr. 9-13, Sector 4, Bucuresti, Romania

Fabricantii
Belupo s.r.o.
Cukrova 14, Bratislava
Republica Slovaca

Belupo d.o.o.
Dvorzakova 6, Ljubljana
Republica Slovaca

Acest prospect a fost aprobat in Decembrie 2011.

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.