Prospect Bicalutamida Sandoz

Indicatii: Tratamentul cancerului de prostata avansat, in asociere cu terapia cu analogi ai hormonului de eliberare a hormonului luteinizant (LHRH) sau castrarea chirurgicala

 2. COMPOZITIE CALITATIVA SI CANTITATIVA
Fiecare comprimat filmat contine bicalutamida 50 mg.
Excipient: lactoza monohidrat.
Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

 3. FORMA FARMACEUTICA
Comprimat filmat.
Comprimate filmate, rotunde, de culoare alba.

 4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Tratamentul cancerului de prostata avansat, in asociere cu terapia cu analogi ai hormonului de eliberare a hormonului luteinizant (LHRH) sau castrarea chirurgicala.

4.2 Doze si mod de administrare

Barbati adulti, inclusiv varstnici: un comprimat (50 mg) o data pe zi cu sau fara alimente. Tratamentul cu bicalutamida poate fi inceput fie cu 3 zile inainte, fie in acelasi timp cu administrarea concomitenta de analogi ai LHRH sau in acelasi timp cu castrarea chirurgicala.

Copii si adolescenti: bicalutamida nu trebuie utilizata la aceasta grupa de varsta, deoarece nu exista date privind siguranta si eficacitatea administrarii bicalutamidei la copii si adolescenti.

Insuficienta renala: la pacientii cu insuficienta renala nu este necesara ajustarea dozei. Nu exista experienta privind utilizarea bicalutamidei la pacientii cu insuficienta renala severa (clearance -ul creatininei <30 ml /min).

Insuficienta hepatica: la pacientii cu insuficienta hepatica usoara nu este necesara ajustarea dozei. La pacientii cu insuficienta hepatica moderata pana la severa poate apare acumulare crescuta a medicamentului (vezi pct. 4.4).

4.3 Contraindicatii
Hipersensibilitate la bicalutamida sau la oricare dintre excipienti.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Bicalutamida este metabolizata in mare parte la nivel hepatic . Datele existente sugereaza ca eliminarea poate fi mai lenta la pacientii cu insuficienta hepatica severa si acest fapt poate duce la acumularea crescuta de bicalutamida.
Prin urmare, bicalutamida trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu insuficienta hepatica moderata pana la severa. Datorita posibilelor modificari hepatice, se recomanda efectuarea periodica a testelor functiei hepatice. Majoritatea modificarilor apar in decursul primelor 6 luni de tratament cu bicalutamida. Rar, au fost observate modificari hepatice severe. Tratamentul cu bicalutamida trebuie intrerupt daca modificarile sunt severe (vezi pct. 4.8).
Deoarece nu exista suficienta experienta privind utilizarea bicalutamidei la pacientii cu insuficienta renala severa (clearance -ul creatininei <30 ml /min), bicalutamida trebuie utilizata cu precautie la acesti pacienti.

S-a demonstrat ca bicalutamida inhiba izoenzima CYP 3A4 a citocromului P450, de aceea este necesara precautie atunci cand se administreaza concomitent cu medicamente metabolizate predominant de catre CYP 3A4 (vezi pct. 4.5).

Acest medicament contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza , deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament .

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Nu exista date privind orice tip de interactiune farmacodinamica sau farmacocinetica intre bicalutamida si analogi ai LHRH.

In studiile in vitro s-a demonstrat ca bicalutamida este un inhibitor al CYP 3A4, cu efecte inhibitorii mai reduse asupra activitatii CYP 2C9, 2C19 si 2D6.

Desi, studiile clinice care utilizeaza antipirina ca marker al activitatii citocromului P450 (CYP) nu au
evidentiat interactiune potentiala cu bicalutamida, expunerea medie la midazolam (ASC) a crescut
pana la 80% dupa administrarea concomitenta a bicalutamidei, pentru 28 zile.
Pentru medicamentele cu un index terapeutic mic, o astfel de crestere poate fi relevanta.
Prin urmare, trebuie acordata atentie la administrarea concomitenta a bicalutamidei cu medicamente
cum sunt terfenadina, astemizol, cisaprida, ciclosporina si blocantele canalelor de calciu.
In special, daca apar reactii adverse sau agravare a acestora pentru aceste medicamente, poate fi
necesara reducerea dozei. Pentru ciclosporina este recomandata monitorizarea stricta a concentratiei
plasmatice si a starii clinice a pacientului, la initierea si intreruperea terapiei cu bicalutamida.

Trebuie acordata atentie la prescrierea bicalutamidei cu alte medicamente care pot inhiba oxidarea medicamentului, de exemplu cimetidina si ketoconazolul. Teoretic, acest lucru poate determina cresterea concentratiilor plasmatice de bicalutamida, care teoretic poate conduce la accentuarea reactiilor adverse.

Studiile in vitro au aratat ca bicalutamida poate deplasa anticoagulantele cumarinice – warfarina , de pe locurile de legare de proteinele plasmatice. Prin urmare, se recomanda ca timpul de protrombina sa fie strict monitorizat la pacientii la care este inceput tratamentul cu bicalutamida si care utilizeaza deja anticoagulante cumarinice.

4.6 Sarcina si alaptarea
Nu este cazul, deoarece acest medicament nu este utilizat la femei.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, ocazional pot apare ameteli si somnolenta. Pacientii cu aceste simptome trebuie sa fie atenti.
4.8 Reactii adverse
La acest punct reactiile adverse sunt definite dupa cum urmeaza:
Foarte frecvente (>1/10);
Frecvente (>1/100, <1/10);
Mai putin frecvente (>1/1000, <1/100);
Rare (>1/10000, <1/1000);
Foarte rare (<1/10000) inclusiv cazurile izolate. Tulburari ale sistemului imunitar
Mai putin frecvente: reactii de hipersensibilitate , inclusiv edem angioneurotic si urticarie.

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale Mai putin frecvente: boala pulmonara interstitiala.

Tulburari gastro-intestinale Frecvente: greata , diaree. Rare: varsaturi.

Tulburari hepatobiliare
Frecvente: modificari hepatice (cresterea valorilor serice ale transaminazelor, colestaza si icter)1. Rare: insuficienta hepatica2.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat Rare: xerodermie.

Tulburari ale aparatului genital si ale sanului
Foarte frecvente: sensibilitate a sanilor3, ginecomastie3.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare Foarte frecvente: bufeuri3. Frecvente: astenie, prurit.
1 Modificarile hepatice sunt , rar, severe si sunt de obicei tranzitorii, se remit sau se amelioreaza daca terapia este continuata sau daca tratamentul este intrerupt (vezi pct. 4.4).
2 Foarte rar, la pacientii tratati cu bicalutamida apare insuficienta hepatica, dar nu a fost stabilita cu precizie o relatie de cauzalitate. Trebuie luata in considerare efectuarea periodica de teste ale functiei hepatice (vezi pct. 4.4).
3 Pot fi reduse prin castrarea concomitenta.

In plus, urmatoarele evenimente adverse au fost raportate in cadrul studiilor clinice, in timpul tratamentului concomitent cu bicalutamida si analogi ai LHRH (in opinia investigatorilor clinicieni, ca posibile reactii adverse a medicamentului, cu o frecventa > cu 1%). Nu a fost stabilita o relatie de legatura a acestor simptome cu tratamentul medicamentos si unele dintre aceste evenimente au fost raportate ca apar frecvent la persoanele varstnice:

Tulburari hematologice si limfatice
Frecvente: anemie.
Foarte rare: trombocitopenie .

Tulburari metabolice si de nutritie
Frecvente: diabet zaharat, crestere in greutate.
Mai putin frecvente: anorexie, hiperglicemie, scadere in greutate.

Tulburari ale sistemului nervos Frecvente: ameteli, insomnie. Mai putin frecvente: somnolenta.

Tulburari cardiace
Foarte rare: insuficienta cardiaca, angina pectorala, tulburari de conducere, inclusiv prelungirea intervalului PR si QT, aritmie si modificari ECG nespecifice.

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale Mai putin frecvente: dispnee.

Tulburari gastro-intestinale Frecvente: constipatie.
Mai putin frecvente: xerostomie, dispepsie, flatulenta.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Frecvente: eruptii cutanate tranzitorii, transpiratii, hirsutism .
Mai putin frecvente: alopecie.

Tulburari renale si ale cailor urinare Mai putin frecvente: nicturie .

Tulburari ale aparatului genital si ale sanului Foarte frecvente: scaderea libidoului, impotenta .

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare Frecvente: edem, durere generalizata, durere pelvina, frisoane. Mai putin frecvente: durere abdominala, durere toracica, cefalee.

4.9 Supradozaj
Nu a fost raportat niciun caz de supradozaj. Nu exista un antidot specific ; tratamentul trebuie sa fie simptomatic. Dializa nu este utila, deoarece bicalutamida se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice si nu se regaseste nemodificata in urina . Se recomanda masuri suportive generale, inclusiv monitorizarea frecventa a semnelor vitale.

 5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: antiandrogeni., codul ATC: L02BB03.
Bicalutamida este un antiandrogen nesteroidian, care nu prezinta alte activitati endocrine. Acesta se leaga de receptorii androgenici, fara a activa expresia genica si, asa, inhiba stimulii androgeni. Din aceasta inhibare rezulta regresia tumorilor de prostata. Clinic, intreruperea tratamentului cu bicalutamida poate determina, la unii dintre pacienti, sindrom de intrerupere.

Bicalutamida este un amestec racemic cu activitate androgenica, aproape exclusiv a enantiomerului-R.

5.2 Proprietati farmacocinetice
Dupa administrarea orala, bicalutamida este bine absorbita. Nu exista dovezi ale unui efect relevant clinic al alimentelor asupra biodisponibilitatii.

Enantiomerul-S este epurat rapid comparativ cu enantiomerul-R, acesta din urma avand un timp de injumatatire plasmatica prin eliminare de aproximativ o saptamana.

In administrarea zilnica a bicalutamidei, 10% din enantiomerul-R se acumuleaza in plasma, ca o consecinta a timpului de injumatatire plasmatica lung.

La administrarea unei doze zilnice de 50 mg bicalutamida, concentratia plasmatica la starea de echilibru a enantiomerului-R este de aproximativ 9 ug/ml . La starea de echilibru, enantiomerul-R predominant activ atinge o valoare de 99% din totalul enantiomerilor circulanti.

Farmacocinetica enantiomerului-R nu este influentata de varsta, insuficienta renala sau insuficienta hepatica usoara pana la moderata. Exista dovezi ca, la subiectii cu insuficienta hepatica severa, enantiomerul-R este eliminat mai lent din plasma.

Bicalutamida se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice (amestec racemic 96%, bicalutamida-R 99,6%) si este metabolizata marcat (prin oxidare si glucuronoconjugare). Metabolitii ei sunt eliminati prin rinichi si bila in proportii aproximativ egale. Dupa ce a fost excretata in bila, are loc hidroliza metabolitilor glucuronoconjugati. Bicalutamida metabolizata este rar prezenta in urina .

5.3 Date preclinice de siguranta
Bicalutamida este un antiandrogen potent si un inductor enzimatic cu functii mixte de oxidare la animale.
Modificarile la nivelul organelor tinta, inclusiv inductia tumorala, la animale, este legata de aceste activitati.
In testele preclinice, nu s-a evidentiat eficacitatea tratamentului la pacientii cu cancer de prostata avansat.

 6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Nucleu:
Lactoza monohidrat
Amidonglicolat de sodiu tip A
Povidona (E 1201)
Amidon de porumb Stearat de magneziu (E 572)

Film:
Metilceluloza
Dioxid de titan (E 171)
Triacetina (E 1518)
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
2 ani
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
A nu se pastra la temperaturi peste 25°C.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Cutie cu blistere din PVC-PVDC/Al cu: 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98 sau 100 comprimate filmate. Cutie cu blistere perforate pentru eliberarea unei unitati dozate cu: 50 sau 100 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea re/iduurilor
Fara cerinte speciale.

 7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

Sandoz SRL Romania
Str. Livezeni, Nr.7A, Targu Mures, Romania

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.