Prospect BISEPTRIM

Indicatii terapeutice: Infectii cauzate de germeni sensibili la Biseptrim: Infectii bronhopulmonare si ORL : bronsita acuta si cronica, bronsiectazie, pneumonie (inclusiv pneumonia cu Pneumocystis carini), sinuzite, otita medie.

Infectii urogenitale: cistita acuta si cronica, pielocistita, pielonefrita, prostatita, uretrita . Infectii gastrointestinale: enterite cu Shigella , Yersinia enterocolitica, holera (asociat cu rehidratare), febre tifoparatifoide si purtatorii de Salmonella . Infectii cutanate: abcese, piodermite, plagi infectate. Infectii osoase: osteomielita acuta si cronica. Alte infectii: bruceloza, nocardioza. Se recomanda efectuarea unei antibiograme, mai ales in cazul infectiilor urinare, inainte de inceperea tratamentului.

Forma de prezentare: Cutie plianta de carton continand 2 blistere a cate 10 comprimate.

Compozitie: Un comprimat contine 80 mg trimetoprim si 400 mg sulfametoxazol.
Proprietati: Produsul Biseptrim asociaza doua chimioterapice – trimetoprimul (TMP) si sulfametoxazolul (SMZ) – cu efecte bactericide.

Cele doua chimioterapice actioneaza sinergic, prin blocarea simultana a doua enzime ce catalizeaza reactii succesive din lantul metabolic al acidului folic, esentiale pentru supravietuirea a numeroase microorganisme. Aceasta asociere exercita in vitro o actiune bactericida ce apare la concentratii la care cele doua componente utilizate separat sunt doar bacteriostatice. Datorita acestui fapt, riscul aparitiei unei rezistente este redus la minimum.

Biseptrimul este activ si fata de unii germeni rezistenti la una din componente.

Microorganisme sensibile la Biseptrim ( > 75 % din tulpini)CMI in mcg/ml
Staphylococcus aureus 0,04-1,6
Streptococcus pneumoniae 0,05-1
Streptococcus pyogenes0,015-0,4
Streptococcus faecalis0,015-0,4
Corynebacterium diphtheriae 0,05-0,15
Listeria monocytogenes0,015-0,15
Escherichia coli0,005-5
Klebsiella spp 0,05-0,15
Proteus mirabilis 0,05-0,15
Salmonella spp 0,05-0,15
Shigella 0,05-0,15
Vibrio cholerae 0,2
Haemophilus influenzae 0,04-50
Neisseria gonorrhoeae 0,15-3
Neisseria meningitidis 0,01-1,6
Microorganisme inconstant sensibile: Proteus indol-pozitiv, Serratia marcescens, Pseudomonas spp (non-aeruginosa), Providencia spp, Campylobacter spp, Bacteroides spp, Toxoplasma gondii, Plasmodium spp, Mycobacterium marinum, Legionella spp. Microorganisme rezistente: Mycobacterium tuberculosis, Treponema pallidum, Pseudomonas aeruginosa, Mycoplasma spp, Ureaplasma urealyticum.
Farmacocinetica: Dupa administrare orala, sulfametoxazolul si trimetoprimul sunt resorbite in proportie de 90%. Nu s-a stabilit o eventuala influenta a alimentelor asupra absorbtiei. Maximele concentratiilor plasmatice sunt atinse dupa 1-4 ore de la administrare. O doza unica de 800 mg SMZ si 160 mg TMP realizeaza concentratii plasmatice de 1,5-3 mcg/ml pentru TMP, respectiv 40-60 mcg/ml pentru SMZ total (30-50 mcg/ml SMZ liber). Dupa administrari repetate la intervale de 12 ore, concentratiile ating un nivel de echilibru dupa 2-3 zile, nivelele plasmatice fiind cu aproximativ 50% mai mari decat dupa o doza unica. Volumele de distributie sunt de 1,2-1,5 l/kg corp pentru TMP si de 0,15-0,36 l/kg corp pentru SMZ. Legarea de proteinele plasmatice: 66% pentru SMZ si 42-46% pentru TMP. Au fost gasite nivele terapeutice pentru TMP si SMZ in lichidul cefalorahidian, urechea interna, secretiile bronsice, plamani, amigdale, saliva , prostata, lichidul seminal, secretiile vaginale si in tesutul osos. Cei doi compusi, ca si metabolitii lor sunt eliminati aproape in intregime prin urina . Aproximativ 50% dintr-o doza unica de TMP sunt excretate in 24 de ore (50 -80% sub forma activa). Pentru SMZ – in 24 de ore se elimina 47-70% din doza : 20% sub forma activa. Valorile timpului de injumatatire biologica sunt foarte apropiate pentru sulfametoxazol si trimetoprim: TMP-10 h; SMZ-11 h. Timpul de injumatatire poate sa creasca in caz de insuficienta renala.

Mod de administrare: Comprimatele se administreaza de preferinta dupa mese, cu o cantitate suficienta de lichide. In infectiile acute, Biseptrim-ul se va administra minimum 5 zile; tratamentul se continua cel putin 2 zile de la disparitia simptomelor clinice.

Adulti si copii peste 12 ani Nr. de comprimate Biseptrim
DimineataSeara
Doza obisnuita22
Doza minima si doza pentru tratament de lunga durata11
Infectii severe – doza maxima33
Copiii cu greutatea corporala mai mica de 40 kg: doza zilnica este de 30 mg SMZ + 6 mg TMP/kg corp. In infectii severe, doza zilnica se poate mari cu 50%. Posologie in cazuri particulare: Gonoree : 10 comprimate Biseptrim in doua prize egale (5 dimineata si 5 seara). Infectii urinare acute, necomplicate la femei: O doza unica de 6 comprimate, de preferinta dupa masa de seara. Se recomanda efectuarea uroculturii dupa tratament . Pneumonie cu Pneumocystis carini: 3,75-5 mg TMP + 18,75-25 mg SMZ/ kg corp/zi, fractionat in 4 subdoze (la 6 ore), timp de 2 saptamani. Profilaxia pneumoniei cu Pneumocystis carini: 160 mg TMP + 800 mg SMZ la fiecare 12 ore. Prostatita si bruceloza acuta: Tratamentul cu doze obisnuite va dura 4 saptamani. In insuficienta renala, dozele vor fi adaptate in functie de clearance -ul creatininic.

Clearance creatininicMod de administrare
> 30 ml /minDoza obisnuita
15-30 ml /min1/2 din doza normala
< 15 ml /minNu se recomanda administrarea Biseptrim-ului*
* In caz de absoluta necesitate si daca este posibila efectuarea hemodializei, se va folosi 1/2 din doza obisnuita si se va verifica la fiecare 3 zile concentratia plasmatica a sulfametoxazolului.

Contraindicatii: Alergie la sulfamide sau la trimetoprim. Nou-nascutii cu o varsta mai mica de 6 saptamani (risc de icter nuclear). Insuficienta hepatica severa. Insuficienta renala severa. Tulburari hematologice grave: deficit de G6-PD.

Reactii adverse: Tulburari gastrointestinale: greata , varsaturi, diaree; rareori hepatita, colita pseudomembranoasa. Reactiile cutanate sunt minore si dispar rapid dupa intreruperea tratamentului. S-au semnalat si cazuri de eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson sau Lyell. Tulburari hematologice, modificari ale formulei sanguine: trombopenie, leucopenie, neutropenie si in mod exceptional agranulocitoza, anemie megaloblastica, anemie hemolitica, pancitopenie. Tulburari neuropsihice: cefalee, depresie sau halucinatii.

Precautii: O reactie cutanata sau orice alta manifestare grava impune oprirea imediata a tratamentului. Se recomanda un control hematologic periodic in cazul administrarii pe o perioada lunga. Se impune prudenta la bolnavii cu insuficienta hepatica, renala si la cei cu antecedente de tulburari hematologice. Nu se indica in infectiile cu streptococul de grup A beta-hemolitic . Se vor consuma lichide in cantitate suficienta, pe intreaga durata a tratamentului cu Biseptrim.

Sarcina si alaptare: Sulfametoxazolul si trimetoprimul trec bariera placentara si se excreta in laptele matern. Asocierea SMZ-TMP s-a dovedit a fi teratogena la animale. Utilizarea Biseptrim-ului va fi exclusa pe intreaga perioada a sarcinii. Prin folosirea lui in ultimul trimestru de sarcina exista in plus posibilitatea aparitiei unui icter nuclear la nou-nascut. Concentratia celor doua chimioterapice in laptele matern fiind foarte mica, nu exista nici un risc pentru sugar .

Interactiuni: Datorate sulfametoxazolului: cresterea nivelelor plasmatice prin deplasare de pe proteinele plasmatice a sulfamidelor hipoglicemiante (mai ales tolbutamid), cu risc de hipoglicemie, a fenitoinei, a anticoagulantelor cumarinice, cu risc de hemoragie, si a metotrexatului. Prin asocierea metenaminei exista riscul cristalizarii SMZ in urina . Datorate trimetoprimului: pirimetamina (metotrexat) poate induce o anemie megaloblastica prin carenta de acid folic. Examene paraclinice: trimetoprimul poate interfera dozarea creatininei din sange cu acidul picric si cea a metotrexatului prin metoda dihidrofolatreductazei (nu interfereaza metoda radioimunologica).

Supradozare: Simptomele intoxicatiei acute sunt : tulburarile gastrointestinale, vertijul, cefaleea, somnolenta, sindromul depresiv si hipoplazia maduvei osoase.

Tratament: Spalaturi gastrice, diureza fortata, controlul formulei sanguine. Intoxicatia cronica apare la administrarea unor doze mari, timp indelungat. Ea se manifesta printr-o hipoplazie a maduvei osoase, cu trombocitopenie , leucopenie si/sau anemie megaloblastica. Se va administra acid folinic (3-6 mg/zi), pana la disparitia semnelor caracteristice depresiei medulare.

Conditii de pastrare: La temperatura ambianta, ferit de lumina si umezeala.

Producator: Europharm

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.