Calciu D3 Masticabil este utilizat in preventia si tratamentul deficientelor de calciu si vitamina D, si ca un supliment la tratamentul specific al osteoporozei.
Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Calciu D3 Masticabil si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Calciu D3 Masticabil
3. Cum sa utilizati Calciu D3 Masticabil
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Calciu D3 Masticabil
1. 6. Continutul ambalajului si alte informatii
1. Ce este CALCIU D3 MASTICABIL si pentru ce se utilizeaza
Calciu D3 Masticabil sunt comprimate masticabile ce contin calciu si vitamina D3, care amandoua sunt substante importante in formarea oaselor. Calciu D3 Masticabil este utilizat in preventia si tratamentul deficientelor de calciu si vitamina D, si ca un supliment la tratamentul specific al osteoporozei.
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati CALCIU D3 MASTICABIL
Nu utilizati Calciu D3 Masticabil
– daca aveti cantitati excesive de calciu in sange sau in urina.
– daca aveti tendinta de formare de calculi renali.
– daca aveti cantitati excesive de vitamina D in sange.
– daca sunteti alergic la calciu, vitamina D, sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului (vezi pct.6).
Atentionari si precautii
– daca utilizati pe termen indelungat. Va rugam sa consultati medicul dumneavoastra.
– daca luati tratament pentru boli de inima (precum diuretice sau glicozide cardiace).
– daca aveti insuficienta renala sau tendinta la formare de calculi renali. Va rugam sa consultati medicul dumneavoastra.
– daca aveti sarcoidoza (o afectiune a sistemului imunitar in care pot creste nivelurile de vitamina D in sange). Va rugam sa consultati medicul dumneavoastra.
– daca sunteti imobilizat la pat si aveti osteoporoza (oase fragile). Va rugam sa consultati medicul dumneavoastra.
– daca utilizati alte produse care contin vitamina D. Dozele aditionale de calciu si vitamina D trebuie administrate sub stricta supraveghere medicala.
Calciu D3 Masticabil impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente
Carbonatul de calciu poate interfera cu absorbtia preparatelor de tetraciclina (antibiotice) daca sunt administrate in acelasi timp. Din acest motiv, preparatele de tetraciclina trebuie administrate cu cel putin 2 ore inainte sau cu 4-6 ore dupa administrarea de Calciu D3 Masticabil.
Medicamentele care contin bisfosfonati (medicamente pentru osteoporoza) trebuie administrate cu cel putin o ora inainte de administrarea de Calciu D3 Masticabil.
Calciul poate reduce efectul levotiroxinei (medicament pentru glanda tiroida). Din acest motiv, levotiroxina trebuie administrata cu cel putin patru ore inainte sau patru ore dupa administrarea de Calciu D33 Masticabil.
Efectul chinolonelor poate fi redus daca se administreaza calciu in acelasi timp. Chinolonele trebuie administrate cu cel putin doua ore inainte sau sase ore dupa administrarea de Calciu D3 Masticabil.
Alte medicamente care pot influenta sau pot fi influentate de Calciu D3 Masticabil sunt: diureticele tiazidice si glicozidele cardiace (medicamente pentru inima).
Glucocorticosteroizii sistemici (medicamente cu efect antiinflamator puternic) reduc absobtia de calciu. In cazul administrarii concomitente, poate fi necesara cresterea dozelor de Calciu D3 Masticabil.
Tratamentul concomitent cu rasini schimbator de ioni cum ar fi colestiramina (medicamente care scad grasimile din sange si acizii din bila) sau cu laxative cum ar fi uleiul de parafina poate reduce absorbtia gastrointestinala a vitaminei D.
Anumite componente prezente in diverse alimente precum acidul oxalic (prezent in spanac si revent) si acidul fitic (prezent in cereale integrale) pot inhiba absorbtia calciului. Se recomanda un interval de 2 ore intre administrarea medicamentelor cu continut de calciu si consumul de alimente cu continut ridicat de acid oxalic si acid fitic.
Calciu D3 Masticabil impreuna cu alimente si bauturi
Calciu D3 Masticabil poate fi administrat impreuna cu sau fara alimente si bauturi.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
In timpul sarcinii doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 1.500 mg calciu si 600 U.I. vitamina D, deoarece supradozajul poate avea efecte negative asupra fatului. Daca sunteti insarcinata, trebuie sa utilizati Calciu D3
Masticabil in caz de deficienta de calciu si vitamina D.
Daca alaptati puteti utiliza Calciu D3 Masticabil, dar faptul ca ingredientele active din Calciu D3 Masticabil trec in laptele matern trebuie luat in considerare daca se administreaza copilului vitamina D aditional.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu exista studii efectuate privind efectele asupra abilitatii de a conduce vehicule si folosirea utilajelor.
Aparitia vreunui efect este improbabila.
Calciu D3 Masticabil contine aspartam (E 951), o sursa de fenilalanina. Poate fi daunator persoanelor cu fenilcetonurie.
Calciu D3 Masticabil contine sorbitol (E 420), izomalt (E 953) si sucroza (zahar). Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a utiliza acest medicament.
3. Cum sa utilizati CALCIU D3 MASTICABIL
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza uzuala pentru adulti este de un comprimat de 1-3 ori pe zi, si pentru copii un comprimat de 1-2 ori pe zi. Comprimatele pot fi masticate sau supte.
Dozaj in insuficienta hepatica
Nu este necesara ajustarea dozei.
Dozaj in insuficienta renala
Comprimatele de Calciu D3 Masticabil nu trebuie utilizate la pacienti cu insuficienta severa a rinichilor.
Daca ati utilizat mai mult Calciu D3 Masticabil decat trebuie
Daca ati luat mai mult Calciu D3 Masticabil decat trebuia poate sa apara nivel crescut de calciu in sange. Pot sa apara urmatoarele simptome: pierderea poftei de mancare, sete, greata, varsaturi, constipatie, dureri de burta, slabiciune musculara, oboseala, tulburari mentale, urinare excesiva, dureri osoase, depunerea de calciu in rinichi, formare de pietre la rinichi si in cazuri grave, tulburari de ritm ale inimii.
Daca apar astfel de simptomeadresati-va imediat medicului dumneavoastra sau la camera de garda a celui mai apropiat spital.
Daca ati uitat sa utilizati Calciu D3 Masticabil
Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactii adverse mai putin frecvente (la mai putin de 1 din 100 de pacienti tratati)
La administrarea de doze mari pot aparea valori mari ale calciului in sange si urina.
Reactii adverse rare (la mai putin de 1 din 1.000 de pacienti tratati)
Constipatie, flatulenta (eliminare de gaze),greata , durere la nivelul abdomenuluisi diaree.
Reactii adverse foarte rare (la mai putin de 1 din 10.000 de pacienti tratati)
Mancarimi, urticarie, inrosire a pielii si greutate in digestie.
Sindromul lapte – alcaline (numit si sindromul Burnett – de obicei apare atunci cand sunt ingerate mari cantitati de calciu), simptomele sunt nevoia frecventa de a urina, durere de cap continua, scadere a apetitului
alimentar continua, greata sau varsaturi, oboseala sau slabiciune neobisnuite, crestere a valorii calciului in
sange si insuficienta renala.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
5. CUM SE PASTREAZA CALCIU D3 MASTICABIL
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati Calciu D3 Masticabil dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25o C, in ambalajul original.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Calciu D3 Masticabil
– Substantele active sunt calciu sub forma de carbonat de calciu si colecalciferol (vitamina D3). Un comprimat masticabil contine calciu 500 mg, sub forma de carbonat de calciu 1250 mg si colecalciferol (vitamina D3) 5 ?g (200 UI) sub forma de colecalciferol concentrat (pulbere) 2 mg.
– Celelalte componente sunt: sorbitol (E 420) isomalt (E 953), povidona, stearat de magneziu, aspartam (E 951), ulei de portocale (tip 52595A), ulei de portocale (tip Vital), mono- si digliceride ale acizilor grasi.
Compozitia pentru colecalciferol concentrat pulbere (Dry Vitamin D3 100SD/S): DL ?-tocoferol, dioxid de siliciu coloidal anhidru, trigliceride cu lant mediu, ascorbat de sodiu, sucroza (zahar), amidon de porumb modificat.
Cum arata Calciu D3 Masticabil si continutul ambalajului
Calciu D3 Masticabil se prezinta sub forma de comprimate biconvexe, albe, uneori cu mici pete galbui.
Este disponibil in flacon din polietilena de inalta densitate cu 20 comprimate masticabile.
Este disponibil in flacon din polietilena de inalta densitate cu 60 comprimate masticabile.
Este disponibil in flacon din polietilena de inalta densitate cu 100 comprimate masticabile.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
TAKEDA NYCOMED AS
Drammensveien 852, P.O. Box 205, N – 1372 Asker
Norvegia
Fabricantii
TAKEDA NYCOMED AS
Drammensveien 852, P.O. Box 205 – 1372 Asker
Norvegia?
TAKEDA PHARMA AS
55B Jaama Street, 63308 Polva
Estonia
Acest prospect a fost revizuit in Iulie 2014