Prospect CEFAKLOR Pulbere pentru suspensie orala

Cefaclor este un medicament eficient in tratamentul infectiilor.
Disponibil in variantele:
CEFAKLOR 125 mg/5 ml
CEFAKLOR 250 mg/5 ml

Compozitie

Cefaklor 125 mg/5 ml
5 ml suspensie orala contin cefaclor 125 mg, sub forma de cefaclor monohidrat si excipienti: laurilsulfat de sodiu, guar galactomannan, metilceluloza, galben de chinolina (E 104), simeticona emulsie, acid citric anhidru, sucroza, aroma Tutti Fruti, aroma Passion Fruit.

Cefaklor 250 mg/5 ml
5 ml suspensie orala contin cefaclor 250 mg, sub forma de cefaclor monohidrat si excipienti: laurilsulfat de sodiu, guar galactomannan, metilceluloza, galben de chinolina (E 104), simeticona emulsie, acid citric anhidru, sucroza, aroma Tutti Fruti, aroma Passion Fruit.
Grupa farmacoterapeutica: alte antibiotice betalactamice; cefalosporine de generatia a II-a

Indicatii terapeutice
Cefaclor este un medicament eficient in tratamentul infectiilor, cu exceptia infectiilor SNC, produse de germeni sensibili. Se foloseste in terapia infectiilor moderate sau severe cu diferite localizari, produse de germeni sensibili la cefaclor:
– otita medie produsa de Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes (streptococ beta-hemolitic grup A), Haemophilus influenzae si stafilococi;
– infectii ale tractului respirator superior cum ar fi amigdalite si faringite produse de Streptococcus pyogenes (streptococ beta-hemolitic grup A);
– infectii ale tractului respirator inferior inclusiv pneumonii produse de Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Haemophilus influenzae;
– infectii ale tractului urinar, inclusiv cistite si pielonefrite produse de Escherichia coli, Proteus mirabilis, Klebsiella sp, si stafilococi coagulazo-negativi;
– infectii ale pielii si tesuturilor moi produse de Staphylococcus aureus si stafilococi betahemolitici.

Contraindicatii
Hipersensibilitate cunoscuta sau suspectata la cefaclor, la alte cefalosporine, la peniciline sau alte antibiotice beta-lactamice (altele decat cefalosporinele) sau la oricare dintre excipienti.

Interactiuni
Administrarea concomitenta de cefaclor cu alte antibiotice bacteriostatice nu este justificata deoarece cefalosporinele pot actiona doar impotriva bacteriilor aflate in faza de diviziune, deci antibioticul bacteriostatic poate reduce efectul cefalosporinei.
Probenecidul inhiba competitiv eliminarea din organism a cefaclorului, deoarece ambele medicamente sunt eliminate la nivelul tubilor renali prin intermediul pompei anionice.
Testul Coomb`s efectuat la pacienti in tratament cu cefalosporine poate avea rezultate fals pozitive.
Pacientii aflati in tratament cu cefaclor pot avea glicozurie fals pozitiva. In cazul testelor enzimatice, ca de exemplu “Clinistix” nu s-au semnalat determinari fals pozitive.

Atentionari speciale
Cefaclor va fi administrat cu precautie la pacientii cu alergie la peniciline.

Sarcina si alaptarea
Desi nu s-a descris pana in prezent efecte asupra devoltarii fetale (atit in studii la animale cat si dupa administrarea la oameni), siguranta tratamentului cu cefaclor in sarcina nu a fost stabilita complet. De aceea, indicarea unui tratament cu cefaclor in timpul sarcinii, in special in primul trimestru, se va face doar daca este absolut necesar.
Cefaclorul este excretat in laptele matern, putand produce la sugar diaree, suprainfectii micotice si reactii alergice. De aceea, in timpul tratamentului cu cefaclor se va intrerupe alaptarea.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Cefaklor 125 mg/5 ml si Cefaklor 250 mg/5 ml nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare
Adulti
Doza uzuala de este de 250-500 mg cefaclor administrate la fiecare 8 ore.
Daca este necesar, dozele pot fi crescute fara a depasi doza maxima zilnica de 4 g/24ore.

Copii
Doza uzuala este de 20 mg/kg si zi divizata in trei prize.
In infectii severe doza poate fi crescuta pana la 40 mg/kg si zi.
Doza maxima zilnica este de 1 g.
Pentru preparare adaugati 40 ml apa fiarta si racita in flaconul cu pulbere si agitati bine.

Reactii adverse
Frecventa aparitiei reactiilor adverse dupa administrarea de cefaclor este relativ redusa.
Reactiile adverse sunt de obicei reduse si nu necesita intreruperea tratamentului.
Reactiile de hipersensibilitate asociate terapiei cu cefaclor se manifesta prin rash cutanat, eruptii cutanate de toate tipurile, pana la socul anafilactic clasic.
Au fost de asemenea raportate simptome ale bolii serului: urticarie, edeme, hipertermie, cresteri ale enzimelor hepatice.
In cazul pacientilor alergici la penicilina tratati cu cefaclor, trebuie luata in consideratie sensibilitatea incrucisata, deoarece pot apare reactii de hipersensibilitate la administrarea de cefalosporine, chiar daca nu au fost niciodata tratati cu aceste substante.

De obicei, la nivelul tractului digestiv, reactiile adverse semnalate sunt greturile si diareea usoara. La un numar redus de pacienti a fost semnalat dismicrobism intestinal produs de substanta medicamentoasa neabsorbita la nivel intestinal. De obicei, acest dismicrobism se manifesta prin disconfort gastro-intestinal si diaree moderata. De asemenea la unii pacienti pot apare diaree severa sau colita pseudomembranoasa cu Clostridium.
In cazul administrarilor de lunga durata, in special la femei, copii, persoane cu imunodeficiente, se pot dezvolta micoze cutanate sau mucoase. Aceste reactii adverse, rar intalnite, sunt produse de administrarea discontinua de cefalosporine.
Reactii hematologice semnalate: agranulocitoza, anemie aplastica si eozinofilie.

Supradozaj
In general, simptomele supradozajului corespund cu tabloul reactiilor adverse. Pot apare simptome gastrointestinale, mai ales greata si varsaturi. Totusi, pana acum nu au fost descrise reactii severe.

Tratamentul
Nu exista un antidot specific in caz de supradozaj. Se va administra tratament simptomatic.
Pot fi utile inducerea varsaturilor, spalatura gastrica si administrarea de carbune activat.
Diureza fortata, dializa peritoneala, hemodializa sau hemoperfuzia nu s-au dovedit eficace in accelerarea eliminarii cefaclor.

Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original. Suspensia reconstituita se pastreaza 14 zile la 2-8 0C.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj
Cutie cu un flacon a 36 g pulbere pentru 60 ml suspensie orala si o masura dozatoare.

Producator*)
STADA HEMOFARM S.R.L.
Calea Torontalului, Km 6
Timisoara, Jud. Timis, Romania
*) se refera la responsabilul cu eliberarea seriei produsului finit

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata
STADA HEMOFARM S.R.L.
Calea Torontalului, Km 6
Timisoara, Jud. Timis, Romania

Data ultimei verificari a prospectului
Mai, 2013

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.