Cefotaxim MIP este un antibiotic, adica un medicament care se utilizeaza pentru tratamentul infectiilor bacteriene
Disponibil in variantele:
Cefotaxim MIP 1 g pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila
Cefotaxim MIP 2 g pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila
Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Cefotaxim MIP si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Cefotaxim MIP
3. Cum sa utilizati Cefotaxim MIP
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Cefotaxim MIP
6. Continutul ambalajului si alte informatii
1. Ce este Cefotaxim MIP si pentru ce se utilizeaza
Cefotaxim MIP este un antibiotic, adica un medicament care se utilizeaza pentru tratamentul infectiilor bacteriene a
– plamanilor (pneumonie)
– pielii si tesuturilor moi
– tractului urinar
– organelor genitale (inclusiv gonoree)
– valvelor inimii (endocardita)
– membranelor care invelesc creierul (meningita)
– abdomenului
– sangelui (asa numita „bacteriemie”)
De asemenea cefotaxima se utilizeaza in tratamentul bolii Lyme (borelioza, o infectie cauzata in principal de intepaturi de capusa, de exemplu febra recurenta).
De asemenea, cefotaxima poate fi utilizata inaintea sau in timpul operatiilor pentru prevenirea unor eventuale infectii.
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Cefotaxim MIP
Nu trebuie sa utilizati Cefotaxim MIP daca
– sunteti alergic la cefotaxima sau la alte antibiotice cefalosporinice,
– ati avut vreodata o reactie alergica (de hipersensibilitate) severa la orice alt tip de antibiotic betalactamic
(peniciline, monobactame si carbapeneme)
Atentionari si precautii
Inainte sa utilizati Cefotaxim MIP adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.
– daca aveti reactii alergice. Daca ati avut vreodata reactii alergice la alte antibiotice, de exemplu penicilina, puteti fi alergic si la Cefotaxim MIP. Daca apare vreo reactie alergica, tratamentul trebuie intrerupt.
– daca in timpul tratamentului cu Cefotaxim MIP sau dupa terminarea acestuia prezentati diaree severa, persistenta. In acest caz adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Nu luati medicamente impotriva diareii fara recomandarea medicului.
– daca aveti eruptii extinse cu basici si decojire a pielii (acestea pot fi semne ale sindromului StevensJohnson sau ale necrolizei epidermice toxice)
– daca aveti probleme cu rinichii
– daca aveti tulburari ale starii de constienta, miscari neobisnuite si crampe dupa ce vi s-a administrat acest medicament
– daca tineti un regim cu continut redus de sare, trebuie luat in considerare continutul in sodiu al acestui medicament
Daca vreuna din situatiile de mai sus este valabila pentru dumneavoastra, medicul dumneavoastra poate dispune schimbarea tratamentului sau va va da sfaturi speciale.
Daca acest medicament vi se administreaza pe o perioada mai lunga, medicul dumneavoastra va lua prevederi speciale si va va controla sangele pentru eventuale modificari. De asemenea, dezvoltarea excesiva a bacteriilor rezistente la cefotaxima trebuie sa fie examinata cu regularitate in acest caz.
Cefotaxim MIP impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Utilizarea concomitenta de
– alte antibiotice, cum este penicilina sau aminoglicozidele
– medicamente care cresc frecventa de urinare (diuretice, de exemplu furosemid)
– probenecid (medicament pentru tratamentul unor boli articulare (artrita) si al gutei) poate intensifica sau reduce efectul Cefotaxim MIP. Adresati-va medicului dumneavoastra daca urmati tratament cu aceste medicamente.
Cefotaxima poate reduce efectul contraceptivelor orale. Femeile trebuie sa foloseasca masuri aditionale de contraceptie in timpul tratamentului si in prima luna dupa tratament.
Similar altor antibiotice, poate aparea testul Coombs pozitiv, ceea ce reprezinta o reactie fals-pozitiva a glucozei din urina.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
In timpul sarcinii, medicul dumneavoastra va va prescrie cefotaxima doar dupa evaluarea riscurilor si a beneficiilor.
Cefotaxima trece in cantitati mici in laptele matern, prin urmare nu trebuie utilizata in timpul alaptarii.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Cefotaxim MIP nu are nici o influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Cefotaxim MIP contine sodiu
Acest medicament contine sodiu 48 mg (2,1 mmol) per doza de 1000 mg respectiv 96 mg (4,2 mmol) pe doza de 2000 mg. Va rugam sa tineti cont de acest lucru daca urmati o dieta cu continut redus de sare.
3. Cum sa utilizati Cefotaxim MIP
Administrare
Cefotaxim MIP va va fi administrat intotdeauna de personalul de asistenta medicala. Acest medicament se dizolva intai in apa pentru preparate injectabile sau in alte solutii adecvate. Solutia poate fi administrata prin injectie sau perfuzie in vena, pentru anumite infectii poate fi injectata intr-un muschi.
Doze
Adulti si adolescenti peste 12 ani
De regula vi se vor administra 2-6 g cefotaxima zilnic. Doza zilnica trebuie divizata in 2 prize separate la fiecare 12 ore. Doza poate varia in functie de severitatea bolii si de conditia dumneavoastra:
• Infectii usoare in prezenta (sau ipoteza prezentei) unei bacterii sensibile: 1 g la fiecare 12 ore (adica o doza totala zilnica de 2 g)
• Infectii in prezenta (sau ipoteza prezentei) unor bacterii sensibile sau moderat sensibile: 1-2 g la fiecare 12 ore (adica o doza totala zilnica de 2-4 g)
• Infectii severe sau care nu pot fi localizate: 2-3 g in priza unica la fiecare 6-8 ore (adica o doza totala zilnica de 12 g)
Nou-nascuti (0-28 de zile) si copii cu varsta pana la 12 ani
Doza depinde de severitatea infectiei. Doza uzuala pentru nou-nascuti si copii este de 50 la 100 la 150 mg cefotaxima/ kg/zi divizata in 2-4 prize separate (la fiecare 12 ore respectiv 6 ore).
In infectiile foarte grave sau amenintatoare de viata pot fi necesare pana la 200 mg/kg/zi, divizate in 2- 4 prize separate. Medicul va lua in considerare diferentele in gradul de dezvoltare a rinichilor si a functiei acestora, mai ales in perioada postnatala de la 0-7 zile.
Prematuri
Doza recomandata este de 50 mg/kg/zi, divizata in 2-4 prize separate (la fiecare 12 ore respectiv 6 ore). Aceasta doza maxima nu trebuie depasita din cauza maturizarii incomplete a rinichilor.
Pacienti varstnici
Nu este necesara ajustarea dozei daca functia rinichilor si a ficatului este normala.
Pacienti cu probleme ale rinichilor si/sau ficatului
Daca aveti probleme la rinichi si/sau ficat, e posibil sa vi se administreze o doza mai mica. Pot fi necesare teste de sange pentru a controla daca va este administrata doza de care aveti nevoie. Medicul dumneavoastra va decide doza.
Alte recomandari speciale
Gonoree
Pentru tratamentul gonoreei, vi se va administra o injectie unica de 0,5-1 g Cefotaxim MIP intr-un muschi sau in vena.
Meningita bacteriana
Adultilor li se va administra o doza zilnica de 9-12 g cefotaxima divizata in 2 prize egale la fiecare 6-8 ore.
Copiilor li se vor administra 150-200 mg/kg zilnic in 2 prize egale la fiecare 6-8 ore.
Nou-nascutilor cu varsta intre 0-7 zile li se vor administra 50 mg/kg la fiecare 12 ore, cei intre 7-28 zile la fiecare 8 ore.
Prevenirea infectiilor (profilaxie perioperativa)
Vi se pot administra 1-2 g cefotaxima inaintea operatiei pentru prevenirea unor eventuale infectii.
Daca operatia dureaza peste 90 de minute, vi se poate administra preventiv o doza suplimentara.
Infectii intraabdominale
Trebuie sa vi se administreze o combinatie de cefotaxima si un alt antibiotic cu actiune impotriva bacteriilor `anaerobe´.
Durata tratamentului
Durata tratamentului depinde de severitatea infectiei si de recuperarea dumneavoastra dupa boala. De regula trebuie sa continuati tratamentul inca cel putin 2 – 3 zile dupa ce ati inceput sa va recuperati. In infectiile cauzate de bacteria Streptococcus pyogenes, tratamentul trebuie urmat pentru cel putin 10 zile.
Daca luati mai mult Cefotaxim MIP decat trebuie
Spuneti medicului dumneavoastra sau asistentei medicale daca credeti ca vi s-a administrat prea mult Cefotaxim MIP.
Daca a fost uitata o doza de Cefotaxim MIP
Va rugam sa va adresati imediat medicului dumneavoastra. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Doza uitata trebuie administrata numai daca intervalul de timp pana la urmatoarea doza este suficient de lung.
Daca incetati sa luati Cefotaxim MIP
Dozele mici, administrarea neregulata sau intreruperea prea devreme a tratamentului pot compromite rezultatul tratamentului sau pot duce la revenirea infectiei, a carui tratament este mai dificil. Va rugam sa urmati instructiunile medicului dumneavoastra.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.
4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactii la care trebuie sa fiti atenti:
Un numar redus de pacienti care utilizeaza Cefotaxim MIP manifesta reactii alergice, reactii ale pielii potential grave sau alte reactii adverse care necesita tratament suplimentar. Simptomele acestor reactii includ:
• Reactie alergica severa. Semnele includ eruptii in relief pe piele cu senzatie de mancarime, umflare, uneori a fetei sau gurii, provocand dificultati in respiratie.
• O eruptie generalizata cu vezicule si descuamare a pielii. (Acestea pot fi semne ale sindromului Stevens-Johnson sau necroliza epidermica toxica).
• Diaree severa, persistenta in timpul sau dupa tratamentul cu acest medicament (colita pseudomembranoasa).
• Suprainfectie: In cazuri rare, medicamentele, cum este Cefotaxim MIP, pot provoca o dezvoltare excesiva a fungilor in organism, care poate duce la infectii fungice. Aceasta reactie adversa este mai probabila daca utilizati Cefotaxim MIP pentru o perioada mai lunga de timp.
Reactii adverse foarte frecvente, care apar la 1 din 10 pacienti tratati:
Durere la locul de injectare dupa administrarea intr-un muschi.
Reactii adverse mai putin frecvente, care apar la 1 pana la 10 din 1000 pacienti tratati:
Crampe, febra.
Diaree.
Inrosire a pielii, urticarie, mancarimi (prurit).
Scadere sau crestere a numarului anumitor celule sanguine (eozinofilie, leucopenie, trombocitopenie).
Cresterea unor substante (enzime) produse de ficat.
“Criza de vindecare” temporara cu febra si frisoane (reactii Jarisch-Herxheimer).
Probleme renale si crestere a concentratiei de creatinina in sange.
Durere la locul de injectare, umflare si inrosire de-a lungul unei vene.
Alte reactii adverse cu frecventa necunoscuta
Dureri de cap, ameteli, stare afectata de constienta sau dificultate in gandire.
Batai neregulate ale inimii dupa injectarea rapida a medicamentului.
Eruptii pe piele, care pot forma basici (eritem polimorf).
Senzatie de rau (greata), varsaturi, dureri de stomac.
Inflamatie a ficatului (hepatita), uneori cu ingalbenirea pielii sau a albului ochilor (icter).
Modificari ale numarului de celule din sange (agranulocitoza, neutropenie), distrugerea prea rapida a celulelor rosii din sange (anemie hemolitica).
Efectele secundare dupa administrarea acestui medicament intr-un muschi sunt posibile datorita medicamentului pentru tratamentul durerii care poate fi folosit.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul [email protected]. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
5. Cum se pastreaza Cefotaxim-MIP
A nu se pastra la temperaturi peste 25°C. Pastrati flaconul in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina.
Nu lasati acest medicament la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Cefotaxim MIP dupa data de expirare inscrisa pe eticheta si pe ambalaj dupa „EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Cefotaxim MIP
– Substanta activa este cefotaxim sodic.
– Nu contine alti excipienti.
Cum arata Cefotaxim MIP si continutul ambalajului
Cefotaxim MIP este disponibil in ambalaje cu 1, 5 sau 10 flacoane de sticla incolora (cu volum de 15 ml), cu dop de cauciuc si capsa flip-off.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:
MIP Pharma GmbH
Kirkeler Str. 41
66440 Blieskastel
Germania
Telefon 0049 (0) 6842 9609 0
Fax 0049 (0) 6842 9609 355
Fabricant:
MIP Pharma GmbH
Kirkeler Str. 41, D-66440 Blieskastel, Germania
(Sediul Administrativ)
MIP Pharma GmbH
Mühlstr. 50, D-66386 St. Ingbert, Germania
(Locul de fabricatie)
Acest prospect a fost revizuit in Mai 2014.