Indicatii: Se limiteaza la infectii mono- sau polimicrobiene cu germeni sensibili la cefuroxim, numai cand aceste infectii admit o antibioterapie pe cale orala (cu exceptia meningitelor, unde este interzisa administrarea).
Infectii ale tractului respirator inferior : bronsite acute si cronice, pneumonii.
Infectii ale tractului respirator superior : otite medii, sinuzite, amigdalite si faringite.
Infectii ale tractului genitourinar: pielonefrite, cistite si uretrite; gonoree acuta, uretrita gonococica necomplicata si cervicita.
Infectii ale pielii si tesuturilor moi: furunculoze, pilodermite si impetigo.
Compozitie
Cefuroxim axetil corespunzator la 250 mg cefuroxim pe capsula.
Mod de administrare
Se administreaza dupa masa pentru obtinerea unei absorbtii maxime.
In amigdalite si faringite: Adulti- 500 mg/zi, in 2 prize, cate 1 capsula.
Copii (mai mari de 5 ani): 15 mg/kg/zi, 250 mg/zi, in 2 prize.
In sinuzite: Adulti- 500 mg/zi in 2 prize.
In otite acute ale urechii medii: Adulti si copii peste 5 ani- 500 mg/zi, in 2 prize.
In bronsite acute sau cronice: Adulti- 500 mg/zi, in 2 prize.
In pneumopatii bacteriene: Adulti- 1000 mg/zi, in 2 prize.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la antibiotice din clasa cefalo-sporinelor.
Precautii
Prescrierea cefalosporinelor necesita o anamneza prealabila. In cazul oricaror manifestari alergice, se impune oprirea tratamentului. Alergia la peniciline este incrucisata cu cea la cefalosporine in 5-10 % din cazuri. Utilizarea cefalosporinelor la pacientii sensibili la peniciline trebuie aplicata sub control medical si cu o prudenta deosebita incepand cu prima administrare, deoarece reactiile de hipersensibilitate (anafilaxie) observate la aceste doua tipuri de antibiotice pot avea manifestari foarte grave, uneori chiar fatale. Forma farmaceutica nu este adaptata pentru copii sub 5 ani. In cazul insuficientei renale, se adapteaza posologia in functie de clearance -ul creatininei sau al creatininemiei. Este indicat ca in timpul tratamentului sa se urmareasca functiile renale mai ales in cazul asocierii Cefuroxim axetilului cu antibiotice posibil nefrotoxice (in special aminozide) sau diuretice de tip furosemid sau acid etacrinic. Utilizarea prelungita poate cauza dezvoltarea selectiva a germenilor rezistenti ca: enterococi, Clostridium difficile, Candida . In aceasta situatie trebuie intrerupt tratamentul.
In cazul aparitiei colitei pseudomembranoase, manifestata prin diaree, tratamentul trebuie intrerupt. Nu s-a constatat actiune teratogena la animalele de experienta, dar este indicata prudenta la administrare in timpul sarcinii: se administreaza doar in cazuri de stricta necesitate. Antibioticul se regaseste in laptele matern; este indicata oprirea alaptarii in perioada tratamentului mamei.
Reactii adverse
Rare, in general usoare si tranzitorii.
Tulburari digestive: diaree, varsaturi, greturi; rare manifestari de colita pseudomembranoasa.
Reactii alergice:
eruptii maculo-papulare, urticarii, prurit, febra .
Rar, cefalee.
Manifestari hematologice (hipereozinofilie).
Cresterea tranzitorie a transaminazelor ASAT si ALAT.
Nefrotoxicitate: alterarea functiilor renale a fost observata mai ales la antibiotice din aceeasi grupa si la asocierea cu aminozide sau cu diuretice.