Prospect CICLOSERINA ANTIBIOTICE

Indicatii: Tratamentul tuberculozei active pulmonare si extrapulmonare, cu microorganisme sensibile, in cazul esecului terapeutic la medicamentele antituberculoase de prima linie (streptomicina , isoniazida, rifampicina si etambutol ), in asociere cu alte chimioterapice.

 2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA
Fiecare capsula contine cicloserina 250 mg. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

 3. FORMA FARMACEUTICA

Capsule nr. 1 cu capac si corp brun opac, care contin o pulbere de culoare alba pana la slab galbena

 4. DATE CLINICE

 4.1 Indicatii terapeutice

Tratamentul tuberculozei active pulmonare si extrapulmonare, cu microorganisme sensibile, in cazul esecului terapeutic la medicamentele antituberculoase de prima linie (streptomicina , isoniazida, rifampicina si etambutol ), in asociere cu alte chimioterapice.

 4.2 Doze si mod de administrare

Tratamentul cu cicloserina trebuie individualizat pentru fiecare pacient.
Adulti: Doza initiala recomandata este de 250 mg cicloserina de doua ori pe zi, la intervale de 12 ore, in primele 2 saptamani. Doza uzuala este cuprinsa intre 500 mg-1 g cicloserina pe zi, administrata in doua prize cu doze egale. Regimul de dozaj se va realiza in functie de concentratia plasmatica a cicloserinei, care trebuie sa fie mentinuta sub 30 ug/ml . Nu trebuie depasita doza maxima admisa la adult de 1 g pe zi, administrata in doua prize cu doze egale. (Vezi si pct. 4.4.Atentionari si precautii speciale pentru utilizare).
Copii: siguranta si eficacitatea cicloserinei la copii nu a fost stabilita. Varstnici: este necesara reducerea dozelor in cazul insuficientei renale.

 4.3 Contraindicatii

– Hipersensibilitate la cicloserina sau la oricare dintre excipientii medicamentului;
– Epilepsie ;
– Depresie;
– Anxietate severa sau psihoza; -Insuficienta renala severa; -Abuz de alcool.

 4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Inaintea imperii tratamentului cu cicloserina, este indicata stabilirea sensibilitatii microorganismului la cicloserina.
Administrarea de cicloserina se va intrerupe sau se vor reduce dozele daca pacientii dezvolta dermatite alergice sau diverse simptome de toxicitate la nivelul sistemului nervos central, cum ar fi convulsii, psihoze, somnolenta, depresie , confuzie, hiperreflexie, cefalee, tremor, vertij , pareza sau dizartrie. Toxicitatea este, de regula, asociata cu concentratii plasmatice de cicloserina mai mari de 30 ug/ml , care pot rezulta dintr-un clearance renal inadecvat sau din utilizarea dozelor mari. Pacientii trebuie monitorizati prin efectuarea hemoleucogramei, functiei renale si a functiei hepatice. Riscul de aparitie al convulsiilor este mare in cazul administrarii de cicloserina la etilicii cronici. Concentratia plasmatica a cicloserinei trebuie determinata cel putin saptamanal la pacientii cu functie renala afectata, la pacientii care primesc doze mai mari de 500 mg pe zi si la cei cu semne si simptome de toxicitate. Dozele vor trebui ajustate pentru a mentine o concentrate plasmatica de cicloserina sub
30 ug/ml .
Medicamentele anticonvulsivante sau sedativele pot fi eficace in controlul simptomelor de toxicitate de la nivelul sistemului nervos central, cum ar fi convulsiile, anxietatea sau tremorul. Valoarea piridoxinei in prevenirea toxicitatii SNC a cicloserinei nu a fost demonstrata. Administrarea de cicloserina, ca si a altor medicamente antituberculoase, este asociata cu deficit de vitamina B12 si/sau de acid folic, anemie megaloblastica si sideroblastica. Daca apar semne clare de anemie, aceasta trebuie investigata suplimentar si tratata.
Cicloserina a fost asociata cu exacerbari clinice ale porfiriei, de aceea nu este recomandata la pacientii cu porfirie.
Deoarece contine galben amurg (E 110), medicamentul poate determina reactii alergice (vezi pct. 4.8) Datorita continutului in para-hidroxibenzoati, pot sa apara reactii alergice, chiar intarziate.

 4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Administrarea concomitenta de cicloserina cu etionamida si isoniazida potenteaza efectele neurotoxice. Pacientii tratati cu cicloserina si izoniazida trebuie monitorizati pentru semne de toxicitate la nivelul sistemului nervos central ca ameteli, somnolenta si ajustata, eventual, doza deoarece ambele medicamente au actiune toxica asupra SNC.
Administrarea cicloserinei impreuna cu alcool creste riscul aparitiei episoadelor epileptice.

 4.6 Sarcina si alaptarea

Nu se stie daca administrarea de cicloserina la femeile gravide afecteaza fatul, sau capacitatea de reproducere. De aceea, cicloserina se administreaza femeilor gravide doar daca este strict necesar, dupa analiza raportului risc potential fetal/beneficiu matern.
Cicloserina se excreta in laptele matern in concentratii apropiate celor din ser . De aceea, in timpul tratamentului cu cicloserina la mamele care alapteaza, se va avea in vedere fie intreruperea alaptarii, fie intreruperea tratamentului, in functie de importanta medicamentului pentru mama.

 4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Cicloserina nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 4.8 Reactii adverse

Cele mai frecvente reactii adverse ale cicloserinei sunt la nivelul sistemului nervos central si sunt in general corelate cu doze mai mari de 500 mg pe zi: somnolenta, hipersomnie , ameteala, cefalee, letargie, depresie , tremor, dizartrie, nervozitate, anxietate, vertij , confuzie si dezorientare cu pierderea memoriei, psihoze (posibil cu tendinte suicidare), tulburari ale dispozitiei, hiperiritabilitate, agresivitate, pareza, hiperreflexie, parestezii, crize clonice majore si minore, convulsii, chiar coma. Ingestia frecventa de alcool creste riscul aparitiei acestor reactii odata cu administrarea de cicloserina. Rar, pot sa apara si reactii de hipersensibilitate inclusiv eruptii cutanate tranzitorii si fotosensibilitate la cicloserina.
Alte reactii adverse raportate au fost anemia megaloblastica si cresterea valorii serice a aminotransferazelor, in special la pacientii cu afectiuni hepatice preexistente. La pacienti tratati cu doze de1-1,5 g cicloserina pe zi, au fost observate aritmii cardiace si aparitia insuficientei cardiace congestive.
Cicloserina Antibiotice 250 mg contine in compozitia capsulei coloranti (galben amurg (E 110)), care pot provoca reactii alergice, precum si para-hidroxibenzoati, care pot provoca reactii alergice chiar intarziate.

 4.9 Supradozaj

Simptome: Poate sa apara toxicitate acuta la cicloserina in urma ingestiei a mai mult de 1 g de catre un adult. Toxicitatea cronica este dependenta de doza si poate aparea daca se administreaza mai mult de 500 mg cicloserina pe zi. In urma supradozajului este afectat in special sistemul nervos central (cefalee, vertij , confuzie, somnolenta, hiperiritabilitate, parestezie, dizartrie si psihoza). In urma ingestiei unor cantitati mai mari de cicloserina pot sa apara: pareza, convulsii si coma. Alcoolul poate creste riscul aparitiei crizelor convulsive.
Tratament: Se recomanda tratament simptomatic si de sustinere. Administrarea de carbune activat poate fi mai eficienta in reducerea absorbtiei decat varsaturile sau lavajul gastric. La adulti, majoritatea efectelor neurotoxice pot fi tratate prin administrarea de 200-300 mg piridoxina zilnic. Hemodializa inlatura cicloserina din circulatie, dar ar trebui rezervata pentru cazurile de toxicitate amenintatoare de viata.

 5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

 5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: antimicobacteriene; medicamente pentru tratamentul tuberculozei; antibiotice, cod ATC: J04AB01
Cicloserina inhiba sinteza peretelui celular (prin competitie cu D-alanina pentru incorporarea in peretele celular) in cazul bacteriilor gram -pozitiv, gram -negativ si a Mycobacterium tuberculosis. Cicloserina este indicata in tratamentul tuberculozei active pulmonare si extrapulmonare (inclusiv cea cu afectare renala), daca microorganismele sunt sensibile la cicloserina, in special dupa esec terapeutic la medicatia de prima linie (streptomicina , isoniazida, rifampicina si etambutol ). Asemenea tuturor medicamentelor tuberculostatice, cicloserina se va administra impreuna cu alte chimioterapice si nu ca monoterapie.

 5.2 Proprietati farmacocinetice

Absorbtie :
Cicloserina este aproape in totalitate absorbita dupa administrarea orala. In urma administrarii orale a unei singure doze de 250 mg la adulti sanatosi, concentratiea plasmatica maxima a medicamentului este atinsa in 3-4 ore, fiind in medie de 10 ug/ml . In urma dozelor repetate de cicloserina, aceasta se acumuleaza usor in organism in timpul primelor 3 zile de tratament .
Distributie:
Cicloserina se distribuie larg in tesuturi, cum sunt plamani, lichid pleural, lichid de ascita. Traveseaza cu usurinta bariera hemato-encefalica, concentratiile in lichidul cefalorahidian fiind similare cu cele plasmatice. Se leaga in proportie mica de proteinele plasmatice (< 20%). Cicloserina traverseaza placenta cu usurinta, iar concentatiile in sangele fetal se apropie de valorile celor din serul mamei. Cicloserina se excreta in laptele matern. Eliminare:
Timpul de injumatatire plasmatica al cicloserinei este cuprins intre 4-30 de ore, cu o medie de 10 ore. La pacientii cu functie renala normala, 60-70% din doza orala de cicloserina se excreta neschimbata in urina . 30-40% din doza se metabolizeaza in ficat. Mici cantitati de medicament se excreta si in fecale.

 5.3 Date preclinice de siguranta

Un studiu realizat la doua generatii de sobolani carora li s-au administrat pana la 100 mg/kg si zi cicloserina nu a demonstrat efecte teratogene la pui.

 6. PROPRIETATI FARMACEUTICE

 6.1 Lista excipientilor

Continutul capsulei: oxid de magneziu greu, oxid de magneziu usor, talc; capsula: galben amurg FCF (E110), carmoizina(E122), albastru stralucitor FCF (E 133), dioxid de titan (E 171), lauril sulfat de sodiu , p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de propil, gelatina .

 6.2 Incompatibilitati

Nu este cazul.

 6.3 Perioada de valabilitate

2 ani

 6.4 Precautii speciale pentru pastrare

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

 6.5 Natura si continutul ambalajului

Cutie cu 5 folii termosudate din Al/Al a cate 10 capsule Cutie cu 10 folii termosudate din Al/Al a cate 10 capsule

 6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Fara cerinte speciale

 7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

S.C. Antibiotice SA,
Str. Valea Lupului, nr. 1, Iasi, Romania

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.