Indicatii: Cutivate, crema si unguent , este indicat pentru tratamentul manifestarilor inflamatorii si pruriginoase ale dermatozelor sensibile la corticosteroizi, cum sunt : eczeme inclusiv eczema atopica, infantila si discoida (numulara); prurigo nodular; psoriazis (exclusiv psoriazis eritrodermic); neurodermatoze inclusiv lichenul simplu; lichenul plan; dermatite seboreice; dermatite de contact ; lupus eritematos discoid; adjuvant al tratamentului sistemic cu steroizi in eritrodemia generalizata; reactii dupa intepaturi de insecte.
Forma de prezentare: Cutivate unguent 0,005%: fiecare gram de Cutivate unguent contine 50 mcg propionat de fluticazona inclus intr-o baza de propilen glicol, sesquioleat de sorbitan, ceara microcristalina si parafina lichida. Cutivate crema 0,05%: fiecare gram de Cutivate crema contine 500 mcg propionat de fluticazona inclus intr-o crema baza de propilen glicol, alcool cetostearilic, miristat de izopropil, fosfat dibazic de sodiu , acid citric, apa purificata, parafina lichida si imiduree ca si conservant.
Mod de administrare: doze: Se va aplica pe zona afectata un strat subtire de Cutivate crema sau unguent , de doua ori pe zi.
Contraindicatii: Acnee rozacee; Acnee vulgara; Dermatite periorale; Infectii virale cutanate primare; Hipersensibilitate la oricare din ingredienti; Prurit perianal si genital. Utilizarea preparatului nu este indicata in tratamentul infectiilor leziunilor cutanate primare, cauzate de fungi sau bacterii si de asemenea nici in dermatoze la copii sub 1 an, inclusiv dermatite si eruptii de contact .
Precautii: Aplicarea de lunga durata, in doze mari si pe o suprafata corporala intinsa, in special la sugari si copii mici, poate duce la o inhibitie a corticosuprarenalei. Copiii pot absorbi proportional o cantitate mai mare de corticosteroizi topici si astfel pot sa fie mai expusi toxicitatii sistemice. Tegumentul fetei, mai mult decat alte zone ale corpului, poate suferi modificari atrofice dupa tratamentul prelungit cu corticosteroizi topici potenti. Acest lucru trebuie avut in vedere mai ales in tratamentul psoriazisului, lupusului eritematos discoid si eczemelor severe. Daca preparatul se aplica pe pleoape, se va avea grija sa nu vina in contact cu ochii, evitandu-se astfel iritarea locala sau producerea glaucomului. Tratamentul topic cu corticosteroizi poate fi riscant in psoriazis datorita recaderilor, dezvoltarii tolerantei, riscului de aparitie a psoriazisului pustulos generalizat, dezvoltarii unei toxicitati locale sau sistemice, datorita alterarii functiei de bariera a pielii. Folosirea preparatului in psoriazis necesita o supraveghere atenta a bolnavului. Terapia antimicrobiana adecvata se va folosi cand leziunile inflamatorii s-au suprainfectat. Orice intindere a infectiei necesita intreruperea tratamentului topic cu corticosteroizi si administrarea de antibiotice pe cale generala. Infectiile bacteriene sunt favorizate de caldura, conditii de umiditate induse de pansamente ocluzive, de aceea, tegumentul trebuie curatat inainte de aplicarea unui nou pansament ocluziv.
Sarcina si alaptare: Sarcina : Administrarea topica de corticosteroizi la animalele gestante poate determina dezvoltarea anormala a fatului. Importanta acestui fapt nu a fost insa stabilita pentru gravide; cu toate ca administrarea propionatului de fluticazona in timpul sarcinii se va lua in consideratie daca beneficiul potential adus mamei este mai mare decat orice risc posibil pentru fat. Alaptarea : Nu se cunoaste daca propionatul de fluticazona se excreta in laptele uman, deoarece nu sunt date disponibile din studiile pe animale. Totusi, avind in vedere profilul farmacocinetic, transferul propionatului de fluticazona in lapte este peste putin probabil.
Reactii adverse: Preparatele cu propionat de fluticazona sunt in general bine tolerate; au fost raportate arsuri locale si prurit. Daca apar semne de hipersensibilitate , aplicatiile trebuie oprite imediat. Tratamentul prelungit si intensiv cu preparate ce contin corticosteroizi potenti pot determina local tulburari trofice cutanate ca: subtieri, striatii, dilatarea vaselor superficiale, hipertricoza si hipopigmentare. Infectii secundare, in particular in timpul utilizarii pansamentelor ocluzive sau la nivelul pliurilor cutanate, si dermatite alergice de contact au fost raportate in timpul utilizarii corticosteroizilor. Exacerbarea semnelor si simptomelor dermatozelor a fost raportata in timpul tratamentului cu corticosteroizi. Utilizarea prelungita a unor mari cantitati de corticosteroizi sau tratamentul pe suprafete cutanate intinse, poate duce la o absorbtie sistemica suficienta pentru a produce semnele caracteristice hipercorticismului. Acest efect poate aparea mai ales la sugari si copii, si in cazul folosirii pansamentelor ocluzive. La sugari, scutecul poate actiona ca pansament ocluziv. In rare cazuri, tratamentul psoriazisului cu corticosteroizi (sau la intreruperea lui) poate determina aparitia formei pustulare a bolii.
Interactiuni medicamentoase: Nu au fost raportate interactiuni medicamentoase.
Supradozare: Supradozajul acut este foarte putin probabil sa apara, totusi, in cazul unei supradozari cronice sau a unei utilizari gresite pot aparea semnele hipercorticismului; in aceasta situatie aplicarea corticosteroidului va fi intrerupta.
Precautii farmaceutice: Preparatul Cutivate se pastreaza la temperaturi sub 300C. Nu se va ingheta.
Informatii suplimentare: Supresia axului hipotalamohipofizar (valorile concentratiei cortizolului plasmatic masurate dimineata sub 5 mcg/dl) este putin probabil sa apara la doze terapeutice de propionat de fluticazona crema sau unguent , in afara de cazul cand se trateaza mai mult de 50% din suprafata corporala a unui adult si se aplica mai mult de 20 g pe zi; calcularea dozajului adecvat pentru copii se va face avand in vedere ca suprafata corporala este mai mare comparativ cu greutatea.
Producator: Glaxo Wellcome