Indicatii: tratamentul diabetului insipid central, sensibil la vasopresina
Desmopresina Teva 0,1 mg, comprimate
Desmopresina Teva 0,2 mg, comprimate
2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA
Desmopresina Teva 0,1 mg, comprimate:
Fiecare comprimat contine acetat de desmopresina 0,1 mg echivalent cu desmopresina 0,089 mg. Excipienti: lactoza monohidrat 138,9 mg
Desmopresina Teva 0,2 mg comprimate:
Fiecare comprimat contine acetat de desmopresina 0,2 mg echivalent cu desmopresina 0,178 mg.
Excipienti: lactoza monohidrat 138,8 mg r
Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.
3. FORMA FARMACEUTICA
Comprimat
Desmopresina Teva 0,1 mg, comprimate sunt comprimate ovale, biconvexe, de culoare alba, inscripfionate cu “D” si “0,1” de o parte si de alta a liniei mediane pe o fata si netede pe cealalta fafa.
Desmopresina Teva 0,2 mg, comprimate sunt comprimate rotunde, biconvexe, de culoare alba, inscripfionate cu “D” si “0,2” de o parte si de alta a liniei mediane pe o fata si netede pe cealalta fafa.
4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Comprimatele de acetat de desmopresina sunt indicate pentru
– tratamentul diabetului insipid central, sensibil la vasopresina
– tratamentul enurezisului nocturn primar (dupa varsta de 5 ani). Tratamentul enurezisului nocturn trebuie inceput dupa eliminarea cauzelor organice. Sunt preferate tratamentele nemedicamentoase.
4.2 Doze si mod de administrare
Linia mediana are numai rolul de a usura ruperea comprimatului pentru a fi inghifit usor si nu de divizare in doze egale.
Comprimatele care contin acetat de desmopresina nu trebuie utilizate in timpul meselor.
Doza trebuie stabilita in mod individual. Atat la copii cat si la adulti, doza initiala adecvata este de un comprimat care contine 0,1 mg acetat de desmopresina de trei ori pe zi. Poate fi necesar sa se creasca sau sa se scada doza sau sa se reduca frecventa administrarii. Experienta clinica a demonstrat faptul ca doza zilnica poate varia intre 0,2 si 1,2 mg. In general, se poate obtine un control bun al poliuriei printr-o schema terapeutica care presupune administrarea unui comprimat Desmopresina Teva 0,1 mg sau a unui comprimat Desmopresina Teva 0,2 mg de trei ori pe zi .
Comprimatele care contin acetat de desmopresina sunt indicate pentru cazurile in care administrarea pe cale nazala este fie ineficace, fie imposibila.
Enurezisul nocturn la pacientii cu varsta peste 5 ani
Doza trebuie stabilita in mod individual.
Doza initiala recomandata este de 0,2 mg, administrata seara, inainte de culcare. Doza poate fi crescuta pana la 0,4 mg, daca doza mai mica nu este suficient de eficace.
Aportul de lichide trebuie redus la minim si lichidele trebuie consumate doar pentru a potoli setea si numai cu 1 ora inainte de si dupa 8 ore de la administrarea desmopresinei, pentru a create efectul antidiuretic si pentru a evita hiperhidratarea (vezi pct. 4.4).
Daca apar semne sau simptome de retentie a apei si/sau hiponatriemie (cefalee, greata /varsaturi, crestere in greutate si, in cazuri severe, convulsii), tratamentul trebuie oprit pana la remiterea totala a simptomatologiei. In cazul acestor pacienti, medicul curant trebuie sa decida daca este oportuna sau nu reinitierea tratamentului. Daca se reia tratamentul, este necesara o restrictie stricta a ingestiei de lichide, vezi pct. 4.4. Comprimatele de desmopresina sunt indicate pentru tratament pe o perioada de pana la 3 luni. Necesitatea unei terapii continue trebuie reevaluata dupa o perioada de cel putin o saptamana fara tratament .
4.3 Contraindicatii
– Hipersensibilitate la desmopresina sau la oricare dintre excipienti
– Polidipsie habituala sau psihogena
– Antecedente de insuficienta cardiaca, insuficienta cardiaca diagnosticata, insuficienta cardiaca suspectata sau alte afectiuni care necesita utilizarea de diuretice (vezi si pct. 4.4). Insuficienta cardiaca este o tulburare a functiei de pompa a inimii, care necesita tratament medical.
– Insuficienta renala moderata sau severa (clearance -ul creatinininei < 50 ml /min)
– Hiponatriemie sau o predispozitie pentru hiponatriemie
– Sindromul secretiei inadecvate de ADH (SIADH ).
4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Generale
Acest medicament contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza , deficienta de lactaza Lapp sau malabsorbtie de glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament .
In general, senzatia de sete este inhibata in mod automat printr-un tratament adecvat cu comprimate de acetat de desmopresina. Cu toate acestea, exista un risc potential de retentie de apa si, in cazuri severe, de intoxicatie cu apa (hiperhidratare cu hiponatriemie) daca se consuma prea multe lichide in timpul tratamentului cu Desmopresina Teva comprimate. Ca urmare, se recomanda ca acest pericol sa fie explicat pacientilor, mai ales celor varstnici si parintilor copiilor mici.
Trebuie luate masuri de precautie suplimentare cu privire la ingestia de lichide la pacientii cu tulburari ale echilibrului hidric si/sau electrolitic [de exemplu, in afectiuni cum sunt infectii sistemice, febra sau SIADH (Sindromul secretiei inadecvate de ADH )] si, de asemenea, la pacientii cu risc de crestere a presiunii intracraniene. Retentia de lichide poate fi monitorizata simplu, prin masurarea greutatii pacientului sau prin determinarea concentratiei plasmatice a sodiului sau a osmolalitatii plasmatice.
In cazul afectiunilor renale cronice efectul antidiuretic al comprimatelor de Desmopresina Teva este mai mic decat cel obisnuit.
La pacientii cu fibroza chistica, Desmopresina Teva comprimate trebuie utilizat cu precautie si doza trebuie ajustata in functie de osmolalitatea plasmatica.
Utilizarea impreuna cu alte medicamente
Riscul intoxicatiei cu apa este crescut in cazul utilizarii concomitente a medicamentelor care pot stimula secretia de vasopresina (ADH ), cum sunt antidepresivele triciclice, inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei, clorpromazina si carbamazepina.
In cazul utilizarii concomitente cu AINS trebuie luate masuri precautie, pentru prevenirea hiponatriemiei.
In cazul enurezisului nocturn
Pentru tratamentul enurezisului nocturn, ingestia de lichide in timpul serii trebuie limitata, incepand cu o ora inainte de administrarea Desmopresina Teva si pana in dimineata urmatoare (cel putin opt ore). Ca urmare, in acest interval, se recomanda consumul de lichide exclusiv in cazul aparitiei senzatiei de sete. Tratamentul trebuie evaluat la interval de trei luni, pentru a se determina daca mai este necesara continuarea terapiei. Acest lucru se poate efectua prin intercalarea unei perioade de cel putin o saptamana fara medicatie . Pentru aceasta indicatie , Desmopresina Teva comprimate nu trebuie administrat la copii cu varsta sub cinci ani.
4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
S-a raportat un efect crescut (dar nu prelungit) al acetatului de desmopresina in cazul tratamentului concomitent cu indometacin . Trebuie luat in considerare faptul ca doza de Desmopresina Teva poate necesita o ajustare in cazul utilizarii concomitente a acestor doua medicamente si, posibil, si in cazul asocierilor dintre alte medicamente AINS cu Desmopresina Teva comprimate. Acest lucru este necesar deoarece medicamentele AINS pot determina retentie de apa/hiponatriemie (vezi si pct. 4.4).
Medicamentele cunoscute pentru modificarea secretiei de ADH (cum sunt antidepresivele triciclice, inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei, clorpromazina si carbamazepina), pot determina un efect antidiuretic suplimentar, care poate duce la un risc mai mare de retentie a apei/hiponatriemie (vezi si
pct. 4.4).
Administrarea concomitenta de loperamida poate determina o crestere a concentratiei plasmatice de desmopresina de trei pana la patru ori, ceea ce duce la un risc crescut de retentie a apei/hiponatriemie.
Este putin probabil faptul ca desmopresina sa interactioneze cu medicamentele care sunt metabolizate prin intermediul citocromului P450, deoarece studiile in vitro au aratat ca desmopresina nu are efect inhibitor asupra acestor enzime hepatice. Totusi, nu au fost efectuate studii formale in vivo.
Un meniu standard, cu un continut de 27% grasimi, a redus in mod semnificativ absorbtia (viteza si cantitatea) desmopresinei (vezi pct 5.2).
4.6 Sarcina si alaptarea
Datele obtinute de la un numar limitat de sarcini expuse (n = 53), la gravide cu diabet insipid, indica cazuri rare de malformafii la copiii expusi pe perioada sarcinii. Pana in prezent, nu sunt disponibile alte date epidemiologice relevante. Studiile la animale nu indica efecte nocive directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltarii embrionare/fetale, travaliului sau dezvoltarii post-natale. In cazul in care se prescrie medicamentul la gravide, trebuie luate masuri de precautie. Se recomanda monitorizarea tensiunii arteriale, datorita riscului crescut de pre-eclampsie.
Alaptare
Cantitatea de desmopresina care poate fi transferata sugarului este considerabil mai mica decat cantitatea necesara pentru a influenta diureza, conform rezultatelor analizelor laptelui de la femeile care alapteaza, tratate cu o doza mare de desmopresina (300 micrograme, administrat intranazal).
Administrarea la gravide sau la femeile care alapteaza se va efectua doar dupa o evaluare atenta a beneficiilor si riscurilor.
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Acest medicament este considerat sigur, pe baza profilului farmacodinamic.
4.8 Reactii adverse
Tulburari ale sistemului nervos
Frecvente (10% sau mai putin, dar peste 1%) Cefalee
Tulburari gastro-intestinale
Frecvente (10% sau mai putin, dar peste 1%) Dureri abdominale si greata
Administrarea medicamentului fara reducerea concomitenta a ingestiei de lichide poate duce la retenfie de apa/hiponatriemie, insofita de simptomele corespunzatoare (cefalee, greata /varsaturi, concentratii plasmatice scazute ale sodiului, crestere in greutate si, in cazuri severe, convulsii).
Experienta dupa punerea pe piata
– La copii, au fost raportate foarte rar cazuri de tulburari emofionale .
– Au fost raportate cazuri izolate de reactii alergice cutanate si reactii alergice generalizate, mai severe.
4.9 Supradozaj
Supradozajul poate duce la intoxicafia cu apa. Hiperhidratarea poate sa apara daca se consuma o cantitate exagerat de mare de apa, in timpul tratamentului (vezi pct. 4.4).
Desj tratamentul hiponatriemiei trebuie individualizat, se pot face urmatoarele recomandari generale. Hiponatriemia se trateaza prin intreruperea tratamentului cu desmopresina, limitarea consumului de lichide si, daca este necesar, tratament simptomatic.
In caz de supradozaj, efectul antidiuretic poate continua o perioada lunga de timp, astfel incat trebuie luata in considerare posibilitatea crescuta de interactiuni cu alte medicamente care sunt eliminate pe cale renala.
5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: vasopresina si analogi, codul ATC: H01BA02
Comprimatele Desmopresina Teva contin desmopresina, un analog de sinteza a hormonului uman natural, arginina-vasopresina , secretat de glanda pituitara posterioara,.
Diferentele structurale fata de vasopresina duc la o crestere semnificativa a efectului antidiuretic, in timp ce efectul vasopresor este redus simultan si in mod considerabil. In plus, durata actiunii efectului antidiuretic este considerabil crescuta. Desmopresina este o substanta activa cu efect puternic, avand EC50 de 1,6 pg/ml pentru efectul antidiuretic. Dupa administrarea orala este anticipata o durata de actiune intre 6 si 14 ore.
5.2 Proprietati farmacocinetice
Desmopresina poate fi detectata in plasma la 15-30 minute dupa administrarea orala.
Concentratiile plasmatice maxime sunt atinse, in medie, dupa 1,5 ore. Comprimatele care contin acetat de desmopresina au o biodisponibilitate de aproximativ 0,1-0,16%. In cadrul unui studiu efectuat la subiecfi sanatosi, la 50% din subiecfii din studiu, concentratiile plasmatice ale desmopresinei dupa administrarea orala a unei doze unice de 2 x 0,2 mg acetat de desmopresina, sub forma de comprimate, in decurs de 14 ore dupa administrare, au fost mai mari de 1 pg/ml ,.
Utilizarea concomitenta cu alimentele reduce viteza si gradul de absorbtie a desmopresinei cu aproximativ 40%.
Volumul de distribute al desmopresinei este relativ mic, si anume 0,2 l/kg, ceea ce sugereaza faptul ca peptida nu se autodistribuie in afara compartimentului intracelular. S-a demonstrat ca desmopresina nu trece de bariera hemato-encefalica.
In studiile in vitro, efectuate pe preparate care contin microzom hepatic uman, desmopresina a fost metabolizata in proportie foarte mica, deci exista probabilitatea ca la om , in vivo, sa nu se efectueze metabolizarea hepatica.
Saizeci si cinci de procente din desmopresina absorbita se elimina pe cale renala, in decurs de 24 de ore dupa administrarea unei doze orale. Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare al desmopresinei variaza intre 1,5 si 3,5 ore.
5.3 Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om pe baza studiilor convenfionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, genotoxicitatea si toxicitatea asupra functiei de reproducere.
La sobolani, a fost demonstrata insuficienta renala, cu o crestere a creatininei plasmatice precum si degenerarea fesutului epitelial hialin tubular, la o doza zilnica de 47,4 micrograme/kg, adica la expuneri considerate suficient de mari comparativ cu expunerea maxima la om . Modificarile au fost reversibile dupa oprirea tratamentului cu desmopresina. Nu sunt disponibile studii referitoare la proprietatile carcinogene.
6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Lactoza monohidrat Amidon de porumb Povidona
Amidon pregelatinizat
Dioxid de siliciu coloidal anhidru
Stearat de magneziu
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
2 ani
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
A nu se pastra la temperaturi peste 30°C. A se pastra in ambalajul original.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Cutie cu blistere din OPA-Al-PVC/Al
Flacon : flacon din PE, de culoare alb opac, cu capac din PP de culoare alb opac, prevazut cu sistem de inchidere securizat pentru copii si desicant, cu capacitatea de 30 ml.
Marimi de ambalaj:
Desmopresina Teva 0,1 mg: cutii cu 7, 15, 30, 50 (ambalaj pentru uz spitalicesc), 60, 90, si 100 comprimate.
Desmopresina Teva 0,2 mg: cutii cu 15, 30, 50 (ambalaj pentru uz spitalicesc), 60, 90, 100 si 200 (2 x 100) comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si alte instructiuni de manipulare
Fara cerinte speciale.
7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
TEVA PHARMACEUTICALS S.R.L.
Str. Domnifa Ruxandra nr. 12, parter, sector 2, Bucuresti, Romania
Tel: 021 230 65 24 Fax: 021 230 65 23