Prospect DISTONOCALM

Indicatii: Distonii neuro-vegetative cu manifestari digestive (dureri abdominale, difuze sau localizate, senzatie de balonare sau greutate epigastrica, arsuri epigastrice, greturi, varsaturi, tulburari ale tranzitului intestinal)

AUTORIZATIE DE PUNERE PE PIATĂ NR. 4419/2003/01

Rezumatul caracteristicilor produsului

REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI

 1. DENUMIREA COMERCIALĂ A PRODUSULUI MEDICAMENTOS

DISTONOCALM®

 2. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ

Un comprimat filmat contine sulfat de atropina 0,20 mg, ergoton în cantitate echivalentă la alcaloizi totali din corn de secară 0,30 mg, clorhidrat de propranolol 15 mg, amobarbital sodic 25 mg.

 3. FORMA FARMACEUTICĂ

Comprimate filmate

 4. DATE CLINICE

 4.1 Indicaţii terapeutice

Distonii neurovegetative insotite de:

– tulburari digestive: dureri abdominale difuze sau localizate, varsaturi, tranzit intestinal accelerat;

– tulburari cardiovasculare: tahicardie , extrasistole, creşteri usoare ale tensiunii arteriale;

– tulburari neuropsihice: ameteli, parestezii, nevroza anxioasa; Alte indicatii: ca adjuvant în simptome din climacteriu (de exemplu bufeuri), hipertiroidism.

 4.2 Doze şi mod de administrare

Adulti: doza recomandata este1 comprimat filmat Distonocalm de 2-4 ori pe zi, cu 30-60 minute inainte sau la 2-3 ore dupa masa, in functie de indicatie . In cazul administrarii cronice se recomanda serii de tratament de 15-20 de zile pe luna.

 4.3 Contraindicaţii

Glaucom, sarcina, alaptare, astm bronsic, bronhopneumonie cronica obstructiva, afectiuni vasculare obliterante si spastice, blocuri atrioventriculare, bradicardie sinusala, boala de nod sinusal, angina Prinzmetal, cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala moderat-severa, hipotensiune arteriala, copii sub 10 ani, adenom de prostata, stenoza pilorica sau ileus paralitic, insuficienta hepatica, insuficienta renala severa, insuficienta respiratorie severa, porfirie hepatica, hipersensibilitate la oricare dintre componentii produsului.

 4.4 Atenţionări şi precauţii speciale

Atropina: se administreaza cu prudenta la copii si varstnici care sunt susceptibili la reactii adverse, iar la pacientii cu miastenia gravis numai daca este necesara reducerea reactiilor adverse muscarinice ale unui agent anticolinesterazic. La pacientii cu colita ulcerativa administrarea de atropina poate duce la ileus sau megacolon. Se administreaza cu prudenta (in special la copii) cand temperatura mediului este mare (risc de hiperpirexie ). Medicamentul trebuie administrat cu prudenta la pacientii cu sindrom Down si la cei cu albinism.

Ergotonul se administreaza cu prudenta la pacientii cu anemie sau hipertiroidism sever datorita agravarii simptomelor cardiovasculare. Poate sa apara dependenta si dupa doze obisnuite. Ergotonul poate produce crize acute la pacientii cu porfirie. Propranololul se administreaza cu prudenta in acidoza metabolica, insuficienta cardiaca, blocuri partiale si nu se administreaza la pacientii cu feocromocitom fara administrarea concomitenta de blocante ale alfa-adrenoreceptorilor. Poate masca simptomele din hipertiroidism si simptomele de avertizare ale hipoglicemiei. Poate evidentia simptomele din miastenia gravis si agrava psoriazisul. Pacientii varstnici nu raspund la fel de bine la tratament ca cei tineri. Doza trebuie redusa la pacientii cu boli renale si hepatice. Scade secretia lacrimala, iar varstnicii au risc de anestezie corneana.

Amobarbitalul se va evita la pacienti varstnici si debilitati, la copii si la cei cu depresie . Se administreaza cu prudenta la pacienti cu insuficienta renala sau hepatica, forme moderate. Se administreaza cu prudenta la pacientii cu durere si numai daca se administreaza concomitent un analgezic (poate produce o reactie excitatorie paradoxala). Indexul terapeutic scade dupa administrarea indelungata,Siguran datorita dezvoltarii tolerantei. Nu se administreaza la pacientii cu porfirie acuta, deoarece a fost asociat cu crizele acute.

Siguranta si eficacitatea produsului nu au fost studiate la copii. Prin urmare, nu se recomanda administrarea produsului la aceasta grupa de populatie.

 4.5 Interacţiuni cu alte produse medicamentoase, alte interacţiuni

Atropina

Efectul atropinei poate fi crescut prin administrarea concomitenta a unor medicamente cu proprietati antimuscarinice de tipul amantadinei, unele antihistaminice, butirofenone, fenotiazine si antidepresive triciclice. Scaderea motilitatii gastrice produsa de atropina afecteaza absorbtia altor medicamente.

Ergoton

Efectul vasoconstrictor al ergotonului este potentat de agenti simpatomimetici de tipul adrenalinei.

Administrarea concomitenta de propranolol sau oxprenolol creste efectul vasoconstrictor periferic si este necesara utilizarea cu precautie a acestora. Cafeina accelereaza absorbtia din tractul gastro-intestinal. Eritromicina, troleandomicina si dopamina potenteaza efectul ergotonului.

Prpopranolol

Interactiunile farmacodinamice ale propranololului sint reprezentate de modificarea actiunii terapeutice (efectul hipotensiv este antagonizat de antiinflamatoarele nesteroidiene) sau de cresterea toxicitatii produsului (in cazul administrarii concomitente cu blocante de calciu).

Interactiunile farmacocinetice ale propranololului nu sunt clinic semnificative datorita diferentelor mari intre indivizi si lipsei asocierii dintre concentratia plasmatica si efectul terapeutic si toxicitate. In cazul administrarii concomitente de adrenalina creste tensiunea arteriala datorita vasoconstrictiei alfa-mediate, urmata de bradicardie reflexa si uneori aritmie. Este inhibat si efectul bronhodilatator al adrenalinei. Propranololul inhiba raspunsul favorabil presor si bronhodilatator al adrenalinei daca este administrat in socul anafilactic. Eliminarea de propranolol este crescuta in cazul ingestiei de alcool etilic cu 8-12 ore inainte de administrare.

Biodisponibilitatea dupa administrarea orala a propranololului este variabila in cazul administrarii concomitente de hidroxid de aluminiu.

In cazul administrarii de warfarina efectul este potentat, prin inhibitia metabolizarii in ficat.

Concentratia plasmatica de propranolol este scazuta de barbiturice, rifampicina.

Poate inhiba metabolizarea diazepamului si a bromazepamului si poate scadea absorbtia alprazolamului.

Pot sa apara bradicardie, stop cardiac si fibrilatie ventriculara la pacientii care primesc amiodarona.

Diabeticii sub tratament cu insulina sau antidiabetice orale trebuie supravegheati datorita riscului crescut de reactii hipoglicemice.

Creste concentratia propranololui in cazul administrarii concomitente de blocante de calciu (diltiazem , verapamil, nicardipina), clorpromazina, cimetidina, dextropropoxifen, flecainida, hidralazina, izoniazida, lidocaina, propafenona,chinidina.

Potenteaza bradicardia produsa de digoxin.

Creste efectul vasoconstrictor al alcaloizilor din ergot . Nicergolina creste efectul cardioinhibitor. Concentratia plasmatica de teofilina creste in cazul administrarii concomitente. Scade concentratia de triiodotironina in cazul administrarii concomitente de agenti tiroidieni.

Amobarbital

Efectul sedativ si deprimarea respiratorie produse de amobarbital pot fi crescute de administrarea concomitenta a altor medicamente cu proprietati antidepresive (in special trebuie evitat alcoolul etilic). Produce inductie enzimatica hepatica (si deci, creste rata de metabolizare si scade activitatea multor medicamente si substante endogene). Folosirea indelungata duce la inductia propriei metabolizari. Inhibitorii de monoaminooxidaza prelungesc efectul barbituricelor, probabil prin inhibitia propriei metabolizari.

 4.6 Sarcina şi alăptarea

Administrarea produsului este strict contraindicata in cursul sarcinii si alaptarii datorita numeroaselor reactii adverse ale componentelor produsului:

-atropina traverseaza bariera fetoplacentara;

-propranololul se excreta in lapte si poate produce la nou-nascut bradicardie, detresa respiratorie, hipoglicemie;

-ergotamina are actiune ocitocica marcata, de tip spastic si exista risc de ergotism si de influentare a secretiei lactate;

-amobarbitalul produce intoxicatie la nou-nascut, dependenta si simptome similare deficitului de vitamina K si determina risc de malformatii congenitale.

 4.7 Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Avand in vedere ca amobarbitalul produce somnolenta, iar atropina poate determina tulburari de vedere si mers impleticit, nu se recomanda conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor in timpul tratamentului cu acest medicament.

 4.8 Reacţii adverse

Atropina: produce uscaciunea gurii si dificultati de deglutitie si mers, sete, reducerea secretiilor bronsice, midriaza cu cicloplegie si fotofobie, roseata si uscaciunea pielii, bradicardie tranzitorie urmata de tahicardie , cu palpitatii si aritmii si dificultati de mictiune , precum si reducerea tonusului si motilitatii gastrointestinale urmata de constipatie. Ocazional pot sa apara confuzie, varsaturi, ameteli. Hipersensibilitatea la atropina nu este rara si poate sa apara sub forma de conjunctivita sau eruptii cutanate.

Ergoton: produce la doze terapeutice cel mai frecvent, greata si varsaturi, slabiciune si dureri musculare, parestezii la nivelul membrelor care semnaleaza necesitatea intreruperii medicamentului. La pacientii cu hipersensibilitate la ergot se poate sa apara edem localizat si prurit. Pacientii susceptibili, in special cei cu infectii severe, boli cardiace sau renale sau boli vasculare periferice ocluzive pot prezenta simptome de intoxicatie acuta sau cronica si la doze terapeutice.

Propranolol: produce oboseala, extremitati reci, parestezii, neuropatie periferica si miopatii, depresie , halucinatii, confuzie, tulburari de somn , greata si varsaturi, diaree, constipatie, crampe abdominale, eruptii cutanate, prurit, alopecie reversibila, scaderea secretiei lacrimale, tulburari de vedere, purpura nontrombocitopenica, trombocitopenie si rar agranulocitoza. Pot sa apara eozinofilie tranzitorie, sindrom lupus-like, impotenta sexuala. In cazul administrarii cronice pentru boli asimptomatice cum ar fi hipertensiunea arteriala, reactiile adverse subiective sunt cele care determina complianta pacientului. Reactiile adverse apar cel mai frecvent la pacientii cu boli cardiace (a caror activitate cardiaca depinde de stimularea simpatica pentru mentinerea ritmului cardiac si a debitului). Utilizarea betablocantelor produce hipoglicemie, cresterea concentratiei de lipoproteine cu densitate foarte mica si trigliceride, scaderea concentratiei de lipoproteine cu densitate mare. La intreruperea brusca a tratamentului cu propranolol pot sa apara hipertensiune arteriala de rebound sau hipertensiune arteriala cu valori ce depasesc nivelul avut inaintea administrarii.

Amobarbital: produce somnolenta, sedare si ataxie cel mai frecvent. Alte reactii adverse sunt deprimare respiratorie, tulburari gastro-intestinale, reactii cutanate (eritem multiform, dermatita exfoliativa, uneori letala), hepatita si colestaza, fotosensibilitate , confuzie, tulburari de memorie. Poate sa apara iritabilitate si reactie excitatorie paradoxala la copii, varstnici si pacienti cu durere acuta. Ocazional au aparut discrazii sanguine, inclusiv anemie megaloblastica dupa administrarea cronica.

 4.9 Supradozaj

Atropina: dozele toxice de atropina pot produce tahicardie , tahipnee, hiperpirexie si stimularea sistemului nervos central (SNC) cu stare de neliniste, confuzie, stare de excitabilitate, reactii paranoide si psihotice, halucinatii, delir, ocazional convulsii. Pot sa apara eruptii pe fata si trunchiul superior. In intoxicatia severa, stimularea centrala poate sa produca deprimarea SNC, coma, insuficienta circulatorie si respiratorie si deces.

Ergoton: simptomele de supradozaj pot mima pe cele din migrena . Paresteziile indica in general ca trebuie intrerupta administrarea medicamentului. Nu se administreaza profilactic pentru ca exista risc de gangrena.

Simptomele intoxicatiei acute includ greata , varsaturi, diaree, sete extrema, parestezii, prurit la nivelul pielii, puls rapid si slab, confuzie, convulsii. Simptomele vasoconstrictiei periferice si a tulburarilor cardiovasculare cel mai frecvent observate in cazul intoxicatiei cronice, pot sa apara si in cazul intoxicatiei acute. Tratamentul intoxicatiei acute este simptomatic.

In cazul intoxicatiei cronice (ergotism ), care apare in urma supradozajului terapeutic sau a utilizarii la pacientii susceptibili pot aparea tulburari circulatorii severe. Extremitatile devin amortite, reci, palide sau cianotice, cu dureri musculare; pulsul poate fi absent. Uneori apare gangrena la nivelul membrelor. Au fost raportate dureri anginoase, bradicardie si tahicardie , hipertensiune arteriala sau hipotensiune arteriala. Poate sa apara cefalee care este un simptom major al sindromului de abstinenta. Propranolol: poate sa produca tulburari cardiovasculare severe: bradicardie, blocuri cardiace, hipotensiune arteriala, insuficienta cardiaca, soc cardiogen, convulsii, coma, deprimare respiratorie si bronhospasm.

Amobarbital: poate sa produca nistagmus, mioza, tulburari de vorbire si ataxie. Efectul toxic este urmarea deprimarii profunde centrale si include coma, deprimare respiratorie si cardiovasculara, cu hipotensiune arteriala si soc , care poate sa duca la insuficienta renala si deces. Poate sa apara hipotermie cu pirexie consecutiva, pot apare vezicule hemoragice.

Tratamentul supradozajului consta in lavaj gastric, administrarea orala de carbune activat, tratament simptomatic si de sustinere. Hemoperfuzia cu carbune poate salva viata pacientilor. Rareori, se pot folosi hemodializa si diureza alcalina fortata. Este necesara asigurarea unei perfuzii tisulare adecvate pentru a preveni aparitia gangrenei. In cazuri severe de vasospasm este necesara injectarea intravenoasa de nitroprusiat de sodiu . Administrarea de heparina si dextran 40 micsoreaza riscul de tromboza . In cazul durerilor ischemice severe sunt necesare analgezicele. Daca este necesar, se aplica masuri suplimentare de contracarare a hipotensiunii arteriale: perfuzie cu lichide sau in cazurile mai grave administrarea de glucagon sau agenti simpatomimetici. Bradicardia se trateaza cu atropina, agenti simpatomimetici sau pacemaker. Daca sunt necesari agenti antiaritmici, sunt preferati lidocaina sau fenitoina . Tratamentul intoxicatiei cronice consta in simpla intrerupere a administrarii produsului.

 5. PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

 5.1 Proprietăţi farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: Betablocanti neselectivi in combinatii

Cod ATC: C07N AN1

Distonocalm este o combinatie de medicamente ale caror efecte principale sunt potentate de aceasta asociere.

Atropina este un alcaloid antimuscarinic neselectiv cu efecte atat centrale cat si periferice. Este un inhibitor competitiv al actiunilor acetilcolinei la nivelul receptorilor muscarinici, dar si inhibitor intr-o oarecare masura al acetilcolinei la nivelul muschilor netezi. In doze terapeutice influenteaza in mica masura actiunea acetilcolinei la nivelul receptorilor nicotinici.

Efectele periferice antimuscarinice sunt urmatoarele: cresterea frecventei cardiace, scaderea secretiei de saliva, transpiratie si a secretiilor bronsice, nazale, gastrice si intestinale, scaderea motilitatii intestinale si inhibitia mictiunii. Efectele oculare includ dilatatia pupilei, paralizia acomodarii pupilare si fotofobie. Produce stimulare medulara si a centrilor nervosi superiori, manifestata prin excitatie vagala centrala usoara si deprimarea anumitor mecanisme motorii, in mod special cele asociate cu tractul extrapiramidal.

Ergotonul are efect vasoconstrictor marcat, cu actiune puternica si la nivelul uterului, comparabil cu ergometrina, dar cu aparitie mult mai lenta. Este folosit in tratamentul migrenei la pacientii cu atacuri severe, putin frecvente.

Propranololul este un betablocant cu efect inhibitor competitiv al efectului catecolaminelor la nivelul receptorilor betaadrenergici. Blocheaza atat receptorii beta-1 cat si pe cei beta-2 (nefiind cardioselectiv) si nu are activitate simpatomimetica intrinseca. Are efect de stabilizare a membranei (efect evident mai ales in caz de supradozaj). Este lipofilic (traverseaza bariera hematoencefalica).

Amobarbitalul are efect hipnotic si sedativ.

 5.2 Proprietăţi farmacocinetice

Atropina se absoarbe usor din tractul gastro-intestinal. Dupa administrare orala biodisponibilitatea este de 50%. Se distribuie rapid in intregul organism. Traverseaza bariera hematoencefalica. Este incomplet metabolizata in ficat si se elimina prin urina sub forma nemodificata si ca metaboliti. Timpul de injumatatire plasmatica este de 3-4 ore. Atropina traverseaza bariera fetoplacentara si se excreta in lapte.

Administrata oral , ergotamina are o biodisponibilitate foarte mica (sub 1 %) din cauza metabolizarii extensive la primul pasaj hepatic ; biodisponibilitatea creste in cazul asocierii cu cafeina. Este excretata alaturi de metaboliti in lapte.

Concentratia plasmatica maxima pentru dozele obisnuite administrate oral este de 20 pg/ml .
Timpul de injumatatire plasmatica este de aproximativ 2 ore, dar durata efectului vasoconstrictor este de 24 de ore sau mai mult, cu posibilitatea unor fenomene cumulative (posibil datorita sechestrarii alcaloidului la locul de actiune). Epurarea se face practic in totalitate prin metabolizare hepatica, iar majoritatea metabolitilor sunt excretati in bila.

Propranololul administrat oral este aproape complet absorbit din tractul digestiv, dar poate fi fixat hepatic sau metabolizat la primul pasaj hepatic , in cantitati mari. Concentratia plasmatica maxima se atinge dupa 1-2 ore. Traverseaza bariera hematoencefalica si se excreta in lapte. Se leaga in proportie de 90% de proteinele plasmatice. Este metabolizat in ficat, metabolitii fiind excretati in urina impreuna cu cantitati mici de propranolol nemodificate (cel putin unul dintre metaboliti este considerat biologic activ – 4 hidroxipropranolol – dar contributia metabolitilor la efectul produsului este nesigura). Timpul de injumatatire plasmatica al propranololului este de 3-6 ore. Timpul de injumatatire total prin eliminare este mai mare decat cel plasmatic. Propranololul este dializabil in cantitati semnificative.

Amobarbitalul se absoarbe rapid din tractul gastro-intestinal si se leaga in proportie de 60% de proteinele plasmatice. Are un timp de injumatatire plasmatica de 20-25 de ore (considerabil mai mare la nou-nascuti). Este metabolizat in ficat, 50% este excretat in urina sub forma de 3-hidroxiamobarbital, 30% sub forma de N-hidroxiamobarbital iar 1% nemodificat; 5% se elimina prin materiile fecale.

 6. PROPRIETĂŢI FARMACEUTICE

 6.1 Lista excipienţilor

Nucleu: lactoza monohidrat, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu ; film: hidroxipropilmetilceluloza 5 cP, polisorbat 80, polietilenglicol 6000, dioxid de titan (E 171), talc, colorant rosu Cochenille Rot Lack (E 124).

 6.2 Incompatibilităţi

Nu este cazul.

 6.3 Perioada de valabilitate

2 ani

 6.4 Precauţii speciale pentru păstrare

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original

 6.5 Natura şi conţinutul ambalajului

Cutie cu un flacon de polietilena inchis cu dop cu compensator a 30 de comprimate filmate.

 6.6 Instrucţiuni privind pregătirea produsului medicamentos în vederea administrării şi manipularea sa.

Comprimatele se inghit intregi, cu putina apa, fara a fi zdrobite in gura.

 7. DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

S. C. Sicomed S. A.

B-dul Theodor Pallady nr. 50, sector 3, Bucuresti, Romania

 8. NUMĂRUL DIN REGISTRUL PRODUSELOR MEDICAMENTOASE

4419/2004/01

 9. DATA AUTORIZĂRII SAU A ULTIMEI REAUTORIZĂRI

Reautorizare – Mai, 2004

 10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI

Mai, 2004

Un comentariu la “DISTONOCALM

  1. Birovescu cosmina

    Buna ziua! As vrea sa stiu daca s_a reluat fabricarea distonocalmului ?Daca exista pe piata?Va multumesc frumos! Paste fericit!

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.