Eliquis se utilizează pentru prevenirea evenimentelor tromboembolice venoase.
Eliquis
Ce este Eliquis?
Eliquis este un medicament care conţine substanţa activă apixaban. Este disponibil sub formă de comprimate (2,5 mg).
Pentru ce se utilizează Eliquis?
Eliquis se utilizează pentru prevenirea evenimentelor tromboembolice venoase (probleme datorate formării de cheaguri de sânge în vene) la pacienţii adulţi în urma unei intervenţii chirurgicale de înlocuire a şoldului sau genunchiului.
Medicamentul se poate obţine numai pe bază de reţetă.
Cum se utilizează Eliquis?
Tratamentul cu Eliquis trebuie iniţiat într-un interval de 12 până la 24 de ore de la intervenţia chirurgicală. Doza recomandată este de un comprimat de două ori pe zi, de obicei timp de o lună (32 până la 38 de zile) după operaţia de înlocuire a şoldului sau timp de 10 zile – două săptămâni după operaţia de înlocuire a genunchiului.
Cum acţionează Eliquis?
Pacienţii supuşi unei operaţii de înlocuire a şoldului sau a genunchiului prezintă un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge în vene. Aceste cheaguri pot fi periculoase şi chiar fatale dacă ajung la alte organe, cum ar fi plămânii. Substanţa activă din Eliquis, apixabanul, este un „inhibitor al factorului Xa”. Aceasta înseamnă că blochează factorul Xa, o enzimă care este implicată în producerea trombinei.
Trombina are un rol esenţial în procesul de coagulare a sângelui. Prin blocarea factorului Xa, nivelurile de trombină scad, ceea ce reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge în vene.
Cum a fost studiat Eliquis?
Efectele Eliquis au fost mai întâi testate pe modele experimentale, înainte de a fi studiate pe subiecţi umani.
Eliquis a fost studiat în două studii principale care au cuprins în total 8 464 de pacienţi. Primul studiu a cuprins 5 407 pacienţi care au suferit o înlocuire a şoldului. Cel de al doilea studiu a cuprins 3 057 pacienţi care au suferit o înlocuire a genunchiului. În ambele studii, Eliquis a fost comparat cu enoxaparina (alt medicament care împiedică formarea cheagurilor de sânge). Eficacitatea medicamentelor a fost evaluată studiind numărul de pacienţi la care s-au înregistrat evenimente tromboembolice venoase sau care au murit din orice cauză pe parcursul tratamentului.
Ce beneficii a prezentat Eliquis pe parcursul studiilor?
În ambele studii, Eliquis a fost eficace în prevenirea evenimentelor tromboembolice venoase şi a decesului din orice cauză. La pacienţii care au suferit o înlocuire a şoldului, 1,4% din pacienţii care au încheiat tratamentul cu Eliquis (27 din 1 949) au suferit un eveniment tromboembolic venos sau au murit din orice cauză, faţă de 3,9% (74 din 1 917) din pacienţii care au luat enoxaparin ă.La pacienţii care au suferit o înlocuire a genunchiului, cifrele corespunzătoare au fost de 15% (147 din 976) pentru Eliquis, faţă de 24% (243 din 997) pentru enoxaparină.
Care sunt riscurile asociate cu Eliquis?
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Eliquis (observate la 1 până la 10 pacienţi din 100)
sunt anemie (număr redus de globule roşii), hemoragie (sângerare), contuzii (vânătăi) şi greaţă.
Pentru lista completă a efectelor secundare raportate asociate cu Eliquis, a se consulta prospectul.
Eliquis nu se administrează pacienţilor care pot fi hipersensibili (alergici) la apixaban sau la oricare dintre celelalte ingrediente. Este contraindicat la pacienţii care prezintă o sângerare activă sau care suferă de afecţiuni hepatice care determină probleme privind coagularea sângelui şi un risc sporit de sângerare.
De ce a fost aprobat Eliquis?
CHMP a hotărât că beneficiile Eliquis sunt mai mari decât riscurile asociate şi a recomandat acordarea autorizaţiei de introducere pe piaţă pentru acest produs.
Alte informaţii despre Eliquis
Comisia Europeană a acordat Bristol-Myers Squibb/Pfizer EEIG o autorizaţie de introducere pe piaţă pentru Eliquis, valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 18 mai 2011. Autorizaţia de introducere pe piaţă este valabilă cinci ani, după care poate fi reînnoită.
Pentru mai multe informaţii referitoare la tratamentul cu Eliquis, citiţi prospectul sau adresaţi-vă medicului sau farmacistului.
Prezentul rezumat a fost actualizat ultima dată în 04-2011