Indicatii: Infectii ale tractului respirator superior si inferior, bronsite acute si cronice, bronsiectazie, pneumonii, amigdalite, sinuzite, faringite; infectii ale rinichilor si tractului urinar: cistite acute si cronice, cistopielite, pielonefrite, uretrite; infectii genitale ale ambelor sexe, inclusiv uretrita gonococica; infectii ale tractului digestiv: enterite, febra tifoida si paratifoida; infectii cutanate: piodermite, antrax, abcese si plagi infectate; septicemie si alte infectii produse de organisme sensibile.
Compozitie: Continut la 5 ml de suspensie: trimethoprim: 40 mg; sulfamethoxazol: 200 mg.
Actiune terapeutica: Epitrim este un agent bactericid chimioterapic cu un spectru larg comparabil cu cel al ampicilinei, cloramfenicolului si tetraciclinei.
Actiunea sa bactericida este rezultatul blocarii a doua enzime implicate in biosinteza acidului folic si folinic al microorganismelor si insumeaza efectele celor 2 componente (trimethoprim si sulfamethoxazol). Astfel Epitrim este un bactericid la o concentratie la care fiecare component luat separat ar fi numai bacteriostatic. In plus riscul de rezistenta dobandita este redus foarte mult. Epitrim are un spectru de actiune larg, acoperind o gama mare de microorganisme grampozitive si gramnegative precum: streptococi, stafilococi, pneumococi, Neisserii, Bordetella , Salmonellae, Klebsielle, Aerobacter, Shigellae si Vibrio cholerae. Epitrim este eficient in special asupra microbilor Haemophilus influenzae, Escherichia coli, Proteus mirabilis si Proteus vulgaris.
Contraindicatii: Epitrim este contraindicat in insuficintele renale grave, in boli de ficat evolutive si discrazii sanguine cand nu pot fi realizate verificari repetate ale constantelor sanguine.
Reactii adverse: Epitrim este bine tolerat, rar pot aparea greata, stari de voma si rash cutanat. Modificari hematologice au fost observate rar si dispar dupa intreruperea tratamentului.
Precautii: Daca in timpul tratamentului cu Epitrim apare exantem, administrarea medicamentului va fi oprita. In cazul insuficientei renale, doza va fi redusa pentru a se evita acumularile de medicament.
Mod de administrare: Suspensie orala: Copiii sub 2 ani: 1/2 lingurita de 2 ori pe zi. Copiii intre 2 si 6 ani: 1/2-1 lingurita de 2 ori pe zi. Copiii intre 6 si 12 ani: 1-2 lingurite de 2 ori pe zi. In infectiile severe, doza poate fi dublata.
Forma de prezentare: Epitrim suspensie: sticlute a 100 ml.
Producator: EIPICO