Indicatii: Epivir este folosit in combinatie cu alti agenti antiretrovirali pentru tratamentul infectiei cu virusul HIV. Epivir a fost studiat numai in combinatie cu zidovudina (Retrovir). Sunt disponibile informatiile complete asupra efectelor clinice, dar astfel de studii sunt in desfasurare.
Compozitie: Substanta activa: lamivudinum; excipienti: celuloza microcristalina (E460), glicolat de sodiu, stearat de magneziu (E572), metilhidroxipropil celuloza (E464), dioxid de titan (E171), macrogol, polisorbat 80 (E433).
Forma de prezentare: Epivir se prezinta sub forma unei cutii de carton, in care se gaseste o sticla din polietilena alba ce contine 60 tablete, prevazuta cu un capac inaccesibil pentru copii. Tabletele sunt filmate, albe, pe una din fete avand gravat un romb care incadreaza urmatoarea inscriptie ´GXCJ7´. Fiecare tableta de Epivir contine 150 mg lamivudina.
Actiune terapeutica: Epivir apartine grupei de medicamente antivirale folosite in tratamentul infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV).
Contraindicatii: Acest medicament nu trebuie folosit in caz de alergie la Epivir, lamivudina sau la oricare dintre ingredientele continute in Epivir tablete.
Precautii: Discutati cu medicul dumneavoastra despre administrarea Epivir, daca aveti o boala renala sau daca aveti sau ati avut vreodata o afectiune a ficatului. Nu intrerupeti tratamentul cu Epivir fara indicatia medicului, daca descoperiti o boala cronica a ficatului, datorata infectiei cu virus hepatitic B. Exista un minim risc de recadere a hepatitei. Este important ca medicul dumneavoastra sa va cunoasca toate simptomele, chiar daca ele nu sunt legate de infectia cu HIV . In acest caz medicul va fi obligat sa adapteze doza de administrare.
Sarcina si alaptare: Daca sunteti insarcinata sau doriti sa deveniti in curand, sau daca alaptati, va rugam sa informati medicul inainte de a lua orice medicament, inclusiv Epivir. Epivir nu este recomandat in primele 3 luni de sarcina. Unii experti in sanatate considera ca femeile infectate cu virusul HIV nu trebuie, sub nici o forma, sa-si alapteze copiii pentru a evita transmiterea virusului HIV.
Conducerea masinilor si utilizarea mecanismelor: Este putin probabil ca Epivir sa va afecteze capacitatea de a conduce automobilul sau de a utiliza mecanisme. Totusi, astfel de efecte nu pot fi complet inlaturate. Boala HIV poate afecta serios aceste capacitati.
Interactiuni: Este important ca medicul sa fie informat despre toate medicamentele pe care le folositi, pentru a va putea prescrie cel mai bun tratament . Medicul trebuie sa stie chiar si ce vitamine utilizati, remedii de plante sau tratamente homeopate, inclusiv cele pe care le-ati cumparat singuri. Epivir nu trebuie administrat impreuna cu ganciclovir sau foscarnet injectii.
Precautii speciale: In prezent nu exista informatii suficiente pentru a recomanda Epivir la copiii sub virsta de 12 ani. Epivir nu trebuie administrat in primele 3 luni de sarcina. Amintiti-va ca tratamentul cu Epivir nu reduce riscul transmiterii HIV la alte persoane si inca puteti sa-i infectati prin contact sexual sau transfer de sange, de aceea trebuie sa folositi metodele de precautie adecvate. In timp ce luati Epivir sau orice alt medicament pentru infectia HIV, s-ar putea sa fiti supus si altor infectii sau complicatii ale infectiei HIV, de aceea trebuie sa fiti in permanent contact cu medicul dumneavoastra. Atentie Deoarece medicamentul va ajuta sa controlati boala, nu sa o vindecati, va trebui sa-l luati in fiecare zi. Nu trebuie sa incetati tratamentul fara a discuta in prealabil cu medicul.
Dozaj si instructiuni de utilizare: Luati medicamentul urmand numai indicatia medicului. Eticheta de pe flacon va indica doza uzuala si la ce interval sa o luati. Daca nu exista sau daca nu sunteti sigur, consultati medicul sau farmacistul. Ca o indicatie generala, inghititi o tableta (150 mg) de doua ori pe zi, preferabil fara mancare. Solutia orala (10 mg/ml ) este indicata pentru pacientii care nu pot lua tablete. Daca aveti afectiuni ale rinichilor, doza poate suferi modificari. Va rugam sa urmati intocmai indicatiile medicului.
Supradozare: Este putin probabil ca administrarea accidentala, in exces, sa va cauzeze probleme serioase. Totusi, ar trebui sa informati medicul sau farmacistul, sau sa mergeti la cel mai apropiat spital pentru a primi indicatii. In caz de omitere a unei doze: Daca uitati sa luati medicamentul (o doza), luati-l imediat ce va amintiti. Apoi continuati tratamentul ca si inainte.
Efecte adverse: Ca si alte medicamente, Epivir poate avea efecte adverse la anumite persoane. Aceste efecte s-au manifestat atat la administrarea Epivir, cat si a acestuia in combinatie cu zidovudina (Retrovir). In multe cazuri nu s-a depistat daca acestea se datoreaza Epivir sau bolii (infectia cu HIV). Unele persoane sunt alergice la medicamente. OpriTI tratamentul si anuntati medicul imediat, daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome dupa administrarea de Epivir: crampe foarte puternice ale stomacului cu greata si voma (care pot fi datorate si pancreatitei); respiratie suieratoare si dureri sau tensiune in piept; edemul pleoapelor, fetei sau buzelor; inrosiri si mincarimi ale pielii sau urticarie oriunde pe corp. Consultati medicul la urmatoarea vizita daca apar oricare dintre urmatoarele efecte adverse: migrene, greata, voma, diaree, rash (roseata), oboseala sau o stare generala de rau; amorteala, senzatie de furnicatura sau de slabiciune a membrelor. Alte efecte nedorite sunt: insomnie, tuse, simptome nazale, dureri de muschi si articulatii, o scadere certa a constantelor sanguine incluzind numarul de eritrocite, leucocite si trombocite; cresterea valorilor enzimelor hepatice. Medicul si farmacistul trebuie sa fie mereu informati in legatura cu orice efecte nedorite, chiar si cele care nu sunt mentionate in acest prospect. Daca va simtiti rau, iar simptomele sunt diferite de cele obisnuite, anuntati medicul si farmacistul.
Conditii de pastrare: Ca orice alt medicament, Epivir nu trebuie lasat la indemana copiilor. Depozitarea lui se face la temperaturi cuprinse intre 2 si 30 grade Celsius. Nu consumati medicamentele dupa data de expirare care este specificata pe cutie sau ambalajului tabletelor.
Producator: Glaxo Wellcome