Indicatii: Gonococii uretrale si uretrovaginale acute, recente, fara complicatii. Infectii bacteriene intestinale.
Actiune terapeutica
Date farmacocinetice
Absorbtie: Rosoxacin se absoarbe rapid dupa administrare orala; pentru o absorbtie mai buna, se recomanda sa se administreze pe nemancate. Distributie: Concentratiile plasmatice maxime pentru doza unica orala de 300 mg sunt 6,6 mg/ml si se ating dupa aproximativ 2,5 ore de la administrare. Semiviata plasmatica este 6,5 ore, iar legarea de proteinele plasmatice este 70%.
Biotransformare: Rosoxacin este metabolizat hepatic.
Eliminare: 25% in fecale si 75% in urina, sub forma de rosoxacin liber, activ, si sub forma a 2 metaboliti inactivi, care nu se pot regasi in plasma.
Date farmacodinamice
Rosoxacin este o chinolona cu urmatorul spectru de activitate antibacteriana: Specii obisnuit sensibile: Neisseria gonorrhoeae, Escherichia coli, Salmonella, Shigella, Yersinia, Aeromonas, Vibrio parahaemolyticus, Campylobacter jejuni, Staphylococcus coagulazo-pozitiv. Specii rezistente (CMI mai mari de 128 mg/ml): Clostridium difficile.
Mod de administrare
Gonococii – 2 capsule odata (priza unica), de preferinta intre mese. Se recomanda tratarea simultana a partenerului; daca este posibila, aceasta atitudine terapeutica va permite ruperea lantului contaminarii.
Infectii intestinale – cate 1 capsula dimineata si seara, timp de 5 zile.
Contraindicatii
Alergie la rosoxacin sau la un produs din familia chinolonelor. Din prudenta, medicamentul va fi rezervat adultilor. Deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza.
Precautii
Asemanator tuturor tratamentelor gonocociei in priza unica, la femeie, este prudent sa se efectueze un control microbiologic si ginecologic ulterior. Se recomanda sa se supravegheze testele serologice specifice sifilisului la 3 – 4 saptamani si la 3 luni dupa administrarea rosoxacinei, cu toate ca, administrat la iepurele contaminat cu o suspensie de treponeme, rosoxacin nu modifica evolutia infectiei sifilitice. In insuficienta renala sau hepatica exista riscul de potentare a eventualelor efecte adverse.
Sarcina si alaptare
Sarcina: Se va evita utilizarea rosoxacinei in timpul sarcinii, cu toate ca nu s-au observat efecte teratogene la animalele de laborator (soarece, iepure, sobolan femela).
Alaptare: Nu au fost efectuate dozari ale rosoxacinei in laptele matern.
Conducere si utilizare de masini
Pentru conducatorii de vehicule sau de utilaje in miscare, datorita unei eventuale aparitii a somnolentei, se recomanda sa se prescrie cele 2 capsule seara, la culcare, daca posologia este o priza unica.
Supradozare
Pana in prezent nu s-a intalnit nici un caz de supradozare. Totusi, pentru posologia cea mai importanta administrata (2 prize de 400 mg in aceeasi zi), s-au observat urmatoarele efecte adverse: greata, varsaturi, vertij (ameteli).
Reactii adverse
Senzatie de astenie, de betie, vertij (ameteala), somnolenta. Uneori greata sau cefalee (dureri de cap).
Manifestari alergice: in mod exceptional, edem Quincke, soc anafilactic.