Indicatii: Boala de reflux gastro-esofagian
Esomeprazol Sandoz 20 mg, comprimate gastrorezistente
Esomeprazol Sandoz 40 mg, comprimate gastrorezistente
2. COMPOZITIE CALITATIVA SI CANTITATIVA
Esomeprazol Sandoz 20 mg comprimate gastrorezistente
Fiecare comprimat gastrorezistent contine esomeprazol 20 mg (sub forma de esomeprazol magneziu dihidrat).
Esomeprazol Sandoz 40 mg comprimate gastrorezistente
Fiecare comprimat gastrorezistent contine esomeprazol 40 mg (sub forma de esomeprazol magneziu dihidrat).
Excipienti: glucoza, zahar.
Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.
3. FORMA FARMACEUTICA
Comprimat gastrorezistent
Esomeprazol Sandoz 20 mg: comprimat filmat oval, de culoare roz deschis.
Esomeprazol Sandoz 40 mg: comprimat filmat oval, de culoare roz, cu linie mediana pe ambele fete. Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale.
4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Comprimatele gastrorezistente de Esomeprazol Sandoz 20 mg/40 mg sunt indicate pentru:
Boala de reflux gastro-esofagian (BRGE)
– tratamentul esofagitei erozive de reflux
– tratamentul pe termen lung al pacientilor cu esofagita vindecata pentru prevenirea recurentei
– tratamentul simptomatic al bolii de reflux gastro-esofagian (BRGE)
In asociere cu o schema terapeutica antibacteriana adecvata pentru eradicarea Helicobacter pylori si
– vindecarea ulcerului duodenal asociat infectiei cu Helicobacter pylori si
– prevenirea recurentei ulcerelor gastro-duodenale la pacientii cu ulcere asociate infectiei cu
Helicobacter pylori
Pacienti care necesita tratament continuu cu AINS
– vindecarea ulcerelor gastrice asociate tratamentului cu AINS
– prevenirea ulcerelor gastrice si duodenale asociate tratamentului cu AINS la pacientii cu risc Tratamentul sindromului Zollinger Ellison
4.2 Doze si mod de administrare
Comprimatele trebuie inghitite intregi, cu lichid. Comprimatele nu trebuie mestecate sau sfaramate. Pentru pacientii cu dificultati la inghitire , comprimatele pot fi dispersate in jumatate de pahar cu apa plata. Nu trebuie utilizate alte lichide, deoarece invelisul enteric se poate dizolva. Se amesteca pana la dezintegrarea comprimatelor si se bea lichidul cu pelete imediat sau in decurs de 15 minute. Se clateste paharul cu jumatate de pahar cu apa si se bea. Peletele nu trebuie mestecate sau sfaramate.
Pentru pacientii care nu pot inghiti, comprimatele pot fi dispersate in apa plata si administrate printr-o sonda gastrica. Este important sa se verifice cu atentie dimensiunile seringii alese si a sondei. Pentru instructiunile de preparare si administrare vezi pct. 6.6.
Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani Boala de reflux gastro-esofagian (BRGE)
– tratamentul esofagitei erozive de reflux 40 mg o data pe zi timp de 4 saptamani
Se recomanda un tratament aditional de 4 saptamani pentru pacientii la care esofagita nu a fost vindecata sau care au simptome persistente.
– tratamentul pe termen lung al pacientilor cu esofagita vindecata pentru prevenirea recurentei 20 mg o data pe zi
– tratamentul simptomatic al bolii de reflux gastro-esofagian (BRGE)
20 mg o data pe zi, la pacientii fara esofagita. Daca nu s-a obtinut controlul simptomelor dupa 4 saptamani, pacientul trebuie investigat suplimentar. Dupa ce simptomele s-au ameliorat, un control al simptomelor ulterioare poate fi obtinut utilizand 20 mg pe zi. La adulti, poate fi utilizata la cerere o schema de administrare cu 20 mg pe zi, la nevoie. La pacientii tratati cu AINS cu risc de a dezvolta ulcere gastrice si duodenale, controlul simptomelor ulterioare utilizand o schema de administrare la cerere nu este recomandata.
Adulti
In asociere cu o schema terapeutica antibacteriana adecvata pentru eradicarea Helicobacter pylori si
– vindecarea ulcerului duodenal asociat infectiei cu Helicobacter pylori
– prevenirea recurentei ulcerelor gastro-duodenale la pacientii cu ulcere asociate infectiei cu
Helicobacter pylori
20 mg esomeprazol cu 1 g amoxicilina si 500 mg claritromicina, toate de doua ori pe zi timp de 7 zile.
Pacienti care necesita tratament continuu cu AINS
Vindecarea ulcerelor gastrice asociate tratamentului cu AINS: Doza uzuala este de 20 mg o data pe zi. Durata tratamentului este de 4-8 saptamani.
Prevenirea ulcerelor gastrice si duodenale asociate tratamentului cu AINS la pacientii cu risc: 20 mg o data pe zi.
Tratamentul sindromului Zollinger Ellison
Doza initiala recomandata este de 40 mg esomeprazol de doua ori pe zi. Ulterior, doza trebuie ajustata individual si tratamentul continuat atata timp cat este indicat clinic. In functie de datele clinice disponibile, majoritatea pacientilor pot fi controlati cu doze cuprinse intre 80 si 160 mg esomeprazol zilnic. Cu doze peste 80 mg pe zi, doza trebuie divizata si administrata de doua ori pe zi.
Copii cu varsta sub 12 ani
Esomeprazol Sandoz nu trebuie utilizat la copii cu varsta mai mica de 12 ani, deoarece nu exista date disponibile.
Insuficienta renala
Ajustarea dozei nu este necesara la pacientii cu insuficienta renala. Datorita experientei limitate la pacientii cu insuficienta renala severa, acesti pacienti trebuie tratati cu atentie (vezi pct. 5.2).
Insuficienta hepatica
Ajustarea dozei nu este necesara la pacientii cu insuficienta hepatica usoara pana la moderata. Pentru pacientii cu insuficienta hepatica severa, nu trebuie depasita o doza maxima de 20 mg esomeprazol (vezi pct. 5.2).
Varstnici
Nu este necesara ajustarea dozei la varstnici.
4.3 Contraindicatii
Hipersensibilitate cunoscuta la substanta activa esomeprazol, benzimidazoli substituiti sau la oricare dintre excipienti.
Esomeprazol, similar altor inhibitori selectivi de pompa de protoni nu trebuie administrat cu atazanavir (vezi pct. 4.5).
4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
In prezenta oricarui simptom de alarma (de exemplu pierdere in greutate neintentionata semnificativa, varsaturi recurente, disfagie, hematemeza sau melena ) si cand se suspecteaza sau este confirmata prezenta unui ulcer gastric, trebuie exclus diagnosticul de malignitate, deoarece tratamentul cu Esomeprazol Sandoz poate ameliora simptomele si intarzia diagnosticul.
Pacientii cu tratament pe termen lung (in special cei tratati pentru mai mult de 1 an) trebuie monitorizati la intervale regulate.
Pacientii cu tratament la cerere trebuie instruiti sa se adreseze medicului daca simptomele isi modifica caracteristicile. Cand se prescrie esomeprazol pentru tratamentul la cerere, trebuie evaluata concentratia de esomeprazol. Vezi pct. 4.5.
Cand se prescrie esomeprazol pentru eradicarea Helicobacter pylori trebuie avute in vedere interactiunile posibile dintre toate componentele triplei terapii. Claritromicina este un inhibitor potent al enzimei CYP3A4 si contraindicatiile si interactiunile medicamentoase ale claritromicinei trebuie avute in vedere cand se utilizeaza terapia tripla la pacientii tratati concomitent cu alte medicamente metabolizate pe calea CYP3A4, cum este cisaprida.
Acest medicament contine glucoza si zahar. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza sau insuficienta a zaharazei-izomaltazei nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune Efecte ale esomeprazolului asupra cineticii altor medicamente
Medicamente cu absorbtie dependentd de pH
Scaderea aciditatii gastrice in timpul tratamentului cu esomeprazol poate create sau scade absorbtia medicamentelor, daca mecanismul de absorbtie este influentat de aciditatea gastrica. Similar cu utilizarea altor inhibitori ai secretiei acide sau antiacide, absorbtia ketoconazolului si itraconazolului poate scadea in timpul tratamentului cu esomeprazol.
Administrarea concomitenta de omeprazol (40 mg o data pe zi) si atazanavir 300 mg/ritonavir 100 mg la voluntari sanatosi a determinat o reducere semnificativa a expunerii la atazanavir (o scadere cu aproximativ 75% a ASC, Cmax si Cmin). Cresterea dozei de atazanavir la 400 mg nu a compensat impactul omeprazolului asupra expunerii la atazanavir. IPP (inhibitori de pompa de protoni), incluzand esomeprazol, nu trebuie administrati concomitent cu atazanavir (vezi pct. 4.3).
Medicamente metabolizate de catre enzima CYP2C19
Esomeprazolul inhiba CYP2C19, enzima principala implicata in metabolizarea esomeprazolului. Prin urmare, cand esomeprazol este administrat concomitent cu medicamente metabolizate de catre enzima CYP2C19, cum sunt diazepam , citalopram, imipramina, clomipramina, fenitoina , etc concentratiile plasmatice ale acestor medicamente pot create si o reducere a dozei poate fi necesara. Acest lucru trebuie luat in considerare, in special cand se prescrie esomeprazol pentru tratamentul la cerere. Administrarea concomitenta a 30 mg esomeprazol a determinat o scadere cu 45% a clearance -ului diazepamului, substrat al CYP2C19. Administrarea concomitenta a 40 mg esomeprazol a determinat o crestere cu 13% a concentratiilor plasmatice minime ale fenitoinei, la pacientii epileptici. Se recomanda monitorizarea concentratiilor plasmatice ale fenitoinei cand tratamentul cu esomeprazol este initiat sau intrerupt. Omeprazol (40 mg o data pe zi) a crescut Cmax si ASCT a voriconazolului (un substrat CYP2C19) cu 15%, respectiv 41%.
Intr-un studiu clinic, administrarea a 40 mg esomeprazol la pacientii tratati cu warfarina a aratat ca timpul de coagulare a fost in limite normale. Cu toate acestea, dupa punerea pe piata, au fost raportate cateva cazuri izolate de crestere a INR semnificative clinic, in decursul tratamentului concomitent. Se recomanda monitorizare cand se initiaza sau intrerupe tratamentul concomitent cu esomeprazol in timpul tratamentului cu warfarina sau alti derivati de cumarina.
La voluntarii sanatosi, administrarea concomitenta a 40 mg esomeprazol a determinat o crestere cu 32% a ariei de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp (ASC) si o prelungire cu 31% a timpului de injumatatire plasmatica prin eliminare (t1/2), dar nu si o crestere semnificativa a concentratiilor plasmatice maxime pentru cisaprida. Prelungirea usoara a intervalului QT observata dupa administrarea cisapridei in monoterapie nu a fost prelungita suplimentar cand cisaprida s-a administrat concomitent cu esomeprazol (vezi si pct. 4.4).
Nu au fost evidentiate efecte relevante din punct de vedere clinic ale esomeprazolului asupra proprietatilor farmacocinetice ale amoxicilinei sau chinidinei.
Studiile care evalueaza administrarea concomitenta a esomeprazol si naproxen sau rofecoxib nu au identificat interactiuni farmacocinetice relevante din punct de vedere clinic in timpul studiilor pe termen scurt.
Efecte ale altor medicamente asupra parametrilor farmacocinetici ai esomeprazolului
Esomeprazol este metabolizat de catre CYP2C19 si CYP3A4. Administrarea concomitenta de esomeprazol si claritromicina (500 mg de doua ori pe zi), un inhibitor al CYP3A4, a determinat dublarea expunerii la esomeprazol (ASC). Administrarea concomitenta de esomeprazol si a unui inhibitor mixt al CYP2C19 si CYP3A4 poate determina mai mult decat dublarea expunerii la esomeprazol. Voriconazolul, inhibitor al CYP2C19 si CYP3A4 creste ASC a omeprazolului cu 280%. O ajustare a dozei de esomeprazol nu este, in general, necesara in niciuna dintre aceste situatii. Cu toate acestea, ajustarea dozei trebuie avuta in vedere la pacientii cu insuficienta hepatica severa si daca tratamentul pe termen lung este indicat.
4.6 Sarcina si alaptarea
Pentru esomeprazol, datele clinice privind sarcinile expuse sunt insuficiente. Datele din studiile epidemiologice privitoare la administrarea unui amestec racemic de omeprazol la un numar mare de sarcini expuse nu au evidentiat efecte malformative sau fetotoxice. Studiile la animale cu esomeprazol nu au indicat efecte daunatoare directe sau indirecte asupra dezvoltarii embrionare sau fetale. Studiile la animale cu amestecul racemic nu au indicat efecte daunatoare directe sau indirecte asupra sarcinii, nasterii sau dezvoltarii postnatale. Trebuie manifestata prudenta cand se prescrie la femeia gravida.
Nu se cunoaste daca esomeprazol se excreta in laptele matern. Nu au fost efectuate studii la femeia care alapteaza. Prin urmare, Esomeprazol Sandoz nu trebuie utilizat in timpul alaptarii.
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Nu s-au observat efecte.
4.8 Reactii adverse
Urmatoarele reactii adverse au fost identificate sau suspectate in programele de studii clinice pentru esomeprazol si dupa punerea pe piata. Niciuna dintre acestea nu depinde de doza. Reactiile sunt clasificate in functie de frecventa [frecvente >1/100 si <1/10; mai putin frecvente >1/1000 si <1/100; rare >1/10000 si <1/1000; foarte rare <1/10000, cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)].
Tulburari hematologice si limfatice
Rare: leucopenie, trombocitopenie Foarte rare: agranulocitoza, pancitopenie
Tulburari ale sistemului imunitar
Rare: reactii de hipersensibilitate, de exemplu febra, edem angioneurotic si reactii anafilactice/soc
Tulburari metabolice si de nutritie
Mai putin frecvente: edem periferic Rare: hiponatremie
Tulburari psihice
Mai putin frecvente: insomnie Rare: agitatie, confuzie, depresie Foarte rare: agresiune, halucinatii
Tulburari ale sistemului nervos
Frecvente: cefalee
Mai putin frecvente: ameteli, parestezie, somnolenta Rare: tulburari ale gustului
Tulburari oculare
Rare: vedere incetosata
Tulburari acustice si vestibulare
Mai putin frecvente: vertij
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
Rare: bronhospasm
Tulburari gastro-intestinale
Frecvente: durere abdominala, constipatie, diaree, flatulenta, greata /varsaturi
Mai putin frecvente: xerostomie
Rare: stomatita, candidoza gastro-intestinala
Tulburari hepatobiliare
Mai putin frecvente: crestere a valorilor serice ale enzimelor hepatice Rare: hepatita cu sau fara icter
Foarte rare: insuficienta hepatica, encefalopatie la pacientii cu afectiune hepatica preexistenta
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Mai putin frecvente: dermatita , prurit, eruptie cutanata tranzitorie, urticarie Rare: alopecie, fotosensibilitate
Foarte rare: eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica (NET)
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv
Rare: artralgie, mialgie
Foarte rare: slabiciune musculara
Tulburari renale si ale cailor urinare
Foarte rare: nefrita interstitiala
Tulburari ale aparatului genital si sanului
Foarte rare: ginecomastie
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Rare: stare generala de rau, transpiratie excesiva
4.9 Supradozaj
Exista experienta limitata referitor la supradozajul intentionat. Simptomele descrise in legatura cu doza de 280 mg au fost simptome gastro-intestinale si slabiciune. Administrarea de doze unice de
80 mg esomeprazol a ramas fara urmari negative. Nu se cunoaste un antidot specific. Esomeprazol se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice si, ca urmare, nu este usor/rapid dializabil. Similar oricarui alt caz de supradozaj, tratamentul trebuie sa fie simptomatic si trebuie utilizate masuri generale de sustinere a functiilor vitale.
5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: inhibitori de pompa de protoni
Codul ATC: A02BC05
Esomeprazol este izomerul S- al omeprazolului si reduce secretia acida gastrica printr-un mecanism de actiune tintit specific . Este un inhibitor specific al pompei acide din celulele parietale. Ambii izomeri -S si -R ai omeprazolului au activitate farmacodinamica similara.
Loc si mecanism de actiune
Esomeprazolul este o baza slaba si este concentrat si convertit in forma activa in mediul puternic acid din canaliculii secretorii ai celulei parietale, unde inhiba enzima ATP -aza H+, K+,enzima care reprezinta pompa de acid si inhiba atat secretia acida bazala cat si secretia acida provocata
Efectul asupra secretiei acide gastrice
Dupa administrarea orala a unor doze de 20 mg si 40 mg esomeprazol, efectul apare in decurs de o ora. Dupa administrarea de doze repetate de 20 mg esomeprazol o data pe zi timp de 5 zile, valoarea medie a secretiei maxime de acid dupa stimularea cu pentagastrina scade cu 90% cand este masurata la 6-7 ore dupa administrarea dozei in cea de-a cincea zi.
Dupa cinci zile de administrare orala a unor doze de 20 mg si 40 mg esomeprazol, s-a mentinut un pH gastric peste 4 pentru un timp mediu de 13 ore si 17 ore, respectiv peste 24 de ore la pacientii cu boala de reflux gastro-esofagian simptomatica. Procentul de pacienti la care s-a mentinut pH -ul intragastric peste 4 pentru cel putin 8, 12, respectiv 16 ore a fost de 76%, 54%, respectiv 24% pentru esomeprazol 20 mg. Procentele corespunzatoare pentru esomeprazol 40 mg au fost 97%, 92%, respectiv 56%.
Utilizand ASC ca parametru inlocuitor pentru concentratia plasmatica, s-a evidentiat o relatie intre inhibarea secretiei acide si timpul de expunere .
Efectele terapeutice ale inhibarii secretiei acide
Vindecarea esofagitei de reflux prin administrarea de esomeprazol in doza de 40 mg apare la aproximativ 78% dintre pacienti dupa 4 saptamani si 93% dupa 8 saptamani.
O saptamana de tratament cu 20 mg esomeprazol administrat de doua ori pe zi si antibiotice adecvate, determina eradicarea cu succes a H.pylori la aproximativ 90% dintre pacienti. In cazul ulcerelor duodenale necomplicate, dupa administrarea timp de o saptamana a terapiei de eradicare, nu este necesara administrarea ulterioara de medicamente antisecretorii in monoterapie pentru vindecarea efectiva a ulcerului si ameliorarea simptomelor.
Alte efecte legate de inhibarea secretiei acide
In timpul tratamentului cu medicamente antisecretorii, concentratia plasmatica a gastrinei creste ca raspuns la scaderea secretiei acide.
In timpul tratamentului de lunga durata cu esomeprazol, la unii pacienti s-a observat o crestere a numarului de celule enterocromafine in relatie cu cresterea concentratiilor plasmatice ale gastrinei. In timpul tratamentului de lunga durata cu medicamente antisecretorii, s-a raportat aparitia chisturilor glandulare gastrice, cu o frecventa intrucatva crescuta. Aceste modificari reprezinta o consecinta fiziologica a inhibarii pronuntate a secretiei acide, sunt benigne si par a fi reversibile.
In doua studii in care s-a utilizat drept comparator activ ranitidina, esomeprazolul a demonstrat un efect mai bun in vindecarea ulcerelor gastrice la pacientii care utilizeaza AINS, incluzand inhibitori selectivi ai COX-2.
In doua studii cu comparator placebo esomeprazolul a demonstrat un efect mai bun in prevenirea aparitiei ulcerelor gastrice si duodenale la pacientii care utilizeaza AINS (cu varsta peste 60 de ani si/sau cu ulcer in antecedente), incluzand inhibitori selectivi ai COX-2.
5.2 Proprietati farmacocinetice
Absorbtie si distributie
Esomeprazolul este instabil in mediu acid si se administreaza oral sub forma de granule enterosolubile. In vivo conversia la izomerul R este neglijabila. Absorbtia esomeprazolului este rapida, cu concentratii plasmatice maxime care apar la 1-2 ore dupa administrarea dozei. Biodisponibilitatea absoluta este de 64% dupa o doza unica de 40 mg si creste la 89% dupa administrarea de doze unice zilnice repetate. Valorile corespunzatoare pentru 20 mg esomeprazol sunt 50%, respectiv 68%. Volumul aparent de distributie la starea de echilibru la subiectii sanatosi este de aproximativ 0,22 l/kg. Esomeprazol se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 97%.
Ingestia de alimente intarzie si scade absorbtia esomeprazolului, cu toate ca acest lucru nu influenteaza semnificativ efectul esomeprazolului asupra aciditatii gastrice.
Metabolizare si excretie
Esomeprazolul este complet metabolizat prin intermediul sistemul enzimatic al citocromului P450 (CYP). Cea mai mare parte a metabolizarii esomeprazolului depinde de forma polimorfa a enzimei CYP2C19 care raspunde de formarea metabolitilor hidroxil- si dimetil esomeprazol. Restul depinde de o alta izoforma specifica CYP3A4, responsabila pentru formarea esomeprazol sulfonei, principalul metabolit prezent in plasma.
Parametrii de mai jos reflecta, in principal, proprietatile farmacocinetice la indivizii care au enzima CYP2C19 functionala, denumiti metabolizatori extensivi.
Clearance-ul plasmatic total este de aproximativ 17 l/h dupa administrarea unei doze unice si de aproximativ 9 l/h dupa administrari repetate. Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare este de aproximativ 1,3 ore dupa administrarea de doze unice zilnice repetate. Proprietatile farmacocinetice ale esomeprazolului au fost studiate la doze de pana la 40 mg administrate de doua ori pe zi. Aria de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp creste dupa administrari repetate de esomeprazol. Aceasta crestere este dependenta de doza si determina o crestere mai mult decat proportionala cu doza a ASC dupa administrari repetate. Acesta dependenta de doza si timp se datoreaza unei scaderi a metabolizarii la primul pasaj hepatic si clearance -ului sistemic, ca urmare, probabil, a inhibarii enzimei CYP2C19 de catre esomeprazol si/sau metabolitul sau sulfona. Esomeprazol este eliminat complet din plasma intre administrari fara nicio tendinta de acumulare in timpul administrarii zilnice unice.
Metabolitul principal al esomeprazol nu are niciun efect asupra secretiei gastrice acide. Aproximativ 80% dintr-o doza orala de esomeprazol se excreta ca metabolit in urina, iar restul prin materiile fecale. Mai putin de 1% din compusul de baza se regaseste in urina.
Grupe speciale de pacienti
Aproximativ 2,9±1,5% din populatie nu prezinta enzima CYP2C19 functionala si se numesc metabolizatori lenti. La acesti indivizi, metabolizarea esomeprazolului este probabil catalizata, in principal, de catre CYP3A4. Dupa administrarea de doze unice zilnice repetate a 40 mg esomeprazol, valoarea medie a ariei de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp a fost cu aproximativ 100% mai mare la metabolizatorii lenti decat la subiectii cu enzima CYP2C19 functionala (metabolizatorii extensivi). Media concentratiilor plasmatice maxime a inregistrat o crestere cu aproximativ 60%. Aceste aspecte nu au nicio implicare asupra dozajului esomeprazolului.
Metabolizarea esomeprazolului nu se modifica semnificativ la subiectii varstnici (cu varsta cuprinsa intre 71-80 ani).
Dupa o doza unica de 40 mg esomeprazol, valoarea medie a ariei de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp este cu aproximativ 30% mai mare la femei decat la barbati. Nu se observa diferente intre sexe dupa administrarea repetata de doze zilnice unice. Aceste aspecte nu au nicio implicare asupra dozajului esomeprazolului.
Insuficienta de organe
Metabolizarea esomeprazolului la pacientii cu disfunctie hepatica usoara pana la moderata poate fi afectata. Rata metabolizarii este scazuta la pacientii cu disfunctie hepatica severa, determinand dublarea ariei de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp a esomeprazolului. Ca urmare, nu trebuie depasita o doza maxima de 20 mg, la pacientii cu disfunctie severa. Esomeprazolul sau metabolitii sai principali nu prezinta tendinta de acumulare la administrarea unei doze zilnice unice.
Nu s-au efectuat studii la pacientii cu functie renala redusa. Deoarece rinichii sunt responsabili pentru excretia metabolitilor esomeprazolului, dar nu si pentru eliminarea compusului de baza, nu se asteapta ca metabolizarea esomeprazolului sa fie modificata la pacientii cu insuficienta renala.
Adolescenti cu varsta intre 12 si 18 ani
Dupa administrarea de doze repetate de 20 mg si 40 mg esomeprazol, expunerea totala (ASC) si timpul pana la atingerea concentratiei plasmatice maxime a medicamentului (tmax), la adolescenti cu varsta intre 12 si 18 ani, au fost similare cu a celor de la adulti, pentru ambele doze de esomeprazol.
5.3 Date preclinice de siguranta
Studiile preclinice de extrapolare nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale privind toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea si toxicitatea asupra functiei de reproducere. Studiile de carcinogenitate la sobolan tratat cu amestec racemic au evidentiat hiperplazia celulelor enterocromafine gastrice si aparitia de tumori carcinoide. Aceste efecte gastrice la sobolan sunt rezultatul hipergastrinemiei sustinute, pronuntate, secundara productiei reduse de acid gastric si se observa dupa tratamentul de lunga durata cu inhibitori ai secretiei acide gastrice la sobolan.
6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Nucleu Zahar
Amidon de porumb Glucoza lichida Hidroxipropilceluloza Povidona
Talc
Dioxid de titan (E 171)
Copolimer de acid metacrilic-acrilat de etil
Monostearat de glicerol
Propilenglicol
Acid stearic
Polisorbat 80
Simeticona
Celuloza microcristalina Macrogol 6000 Crospovidona
Dioxid de siliciu coloidal anhidru Stearat de magneziu
Film
Hipromeloza Macrogol 6000 Dioxid de titan (E 171)
Talc
Oxid rosu de fer (E 172)
Numai pentru Esomeprazol Sandoz 20 mg: Oxid galben de fer (E 172)
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
Pentru blister din Al/Al si Aclar/Al
18 luni
Flacoane din PEID
18 luni
Perioada de valabilitate dupa prima deschidere: 6 luni.
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
Pentru blister din Al/Al
A nu se pastra la temperaturi peste 25°C.
Pentru blister din Aclar/Al
A nu se pastra la temperaturi peste 25°C.
Flacoane din PEID
Conditii de pastrare dupa prima deschidere a flaconului din PEID:
A nu se pastra la temperaturi peste 25°C. A se tine recipientul bine inchis, pentru a fi protejat de umiditate.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Blistere din Al/Al cu 7, 14, 15, 28, 30, 56, 60, 90, 98, 100×1 si 100 comprimate gastrorezistente.
Blistere din Aclar/Al cu 7, 14, 15, 28, 30, 56, 60, 90, 98, 100×1 si 100 comprimate gastrorezistente.
Flacoane din PEID cu capac din PP si desicant cu 7, 14, 15, 28, 30, 56, 60, 90, 98, 100 si 250 capsule gastrorezistente.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comecializate.
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si alte instructiuni de manipulare
Administrare prin intermediul unei sonde gastrice
1. Se introduce comprimatul intr-o seringa corespunzatoare si se umple seringa cu aproximativ 25
ml apa si aproximativ 5 ml aer.
Pentru unele sonde, dispersia in 50 ml apa este necesara pentru a preveni ca pelete sa infunde sonda.
2. Se agita imediat seringa pentru aproximativ 2 minute pentru a dispersa comprimatul.
3. Se tine seringa cu varful in sus si se verifica sa nu fie infundat.
4. Se cupleaza seringa la sonda mentinand in acelasi timp pozitia de mai sus.
5. Se agita seringa si se pozitioneaza cu varful indreptat in jos. Se injecteaza imediat 5-10 ml in sonda. Se inverseaza seringa dupa injectare si se agita. Se tine seringa cu varful in sus pentru a se evita infundarea.
6. Se intoarce seringa cu varful indreptat in jos si se injecteaza imediat alti 5-10 ml in sonda. Se repeta procedura pana la golirea seringii.
7. Se umple seringa cu 25 ml apa si 5 ml aer si se repeta pasul 5 daca este necesara eliminarea resturilor de medicament ramase in seringa. Unele sonde necesita 50 ml apa.
7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
Sandoz SRL Romania
Str. Livezeni nr. 7A, Targu Mures, Romania