Indicatii: Tratamentul semnelor si simptomelor datorate deficientei estrogenice induse de menopauza la pacientele cu uter intact, profilaxia pierderii accelerate de substanta osoasa in perioada de post-menopauza.
Compozitie: Substante active: estra-1,3,5(10)triene-3,17 beta-diol (Estradiol), 17-hidroxi-19-nor-17alfa-pregn-4-en-20yn-3-ona-acetat (Noretisteron acetat) micronizat. Excipienti: etanol, hidroxipropilceluloza, polietilena tereftalat, etilenvinilacetat-copolimer, parafina, polisobutilen.
Actiune terapeutica: Hormonoterapie estrogenica in postmenopauza.
Forma de prezentare: Cutie cu 4 sisteme terapeutice transdermale Estraderm TTS 50; 4 sisteme terapeutice transdermale Estragest TTS (0,25/50). Estraderm TTS 50 este un sistem terapeutic transdermal subtire, rotund, multistratificat, transparent, prevazut cu o membrana de control care permite eliberarea controlata a substantei active (hormonul fiziologic – 17 beta-estradiol ). Estragest TTS (0,25/50) este un sistem terapeutic transdermal (plasture) subtire, multistratificat, transparent, avand forma de ochelari si este alcatuit din doua portiuni distincte care contin substante active (17 beta-estradiol si Noretisteron acetat). Pentru a se obtine aceeasi rata de eliberare a estradiolului in cazul Estragest-ului TTS ca si a Estraderm-ului TTS 50, continutul de estradiol al rezervorului plasturelui a fost marit de la 4 mg la 10 mg. Substanta activa eliberata isi mentine efectul 4 zile.
Farmacodinamica: Estradiol: Ca toti hormonii steroidici, estrogenii isi exercita efectul metabolic intracelular. In celulele organelor tinta estrogenii interactioneaza cu receptori specifici pentru a forma un complex care stimuleaza atat ADN -ul, cat si sinteza proteinelor. Acesti receptori sunt localizati in organe diferite, precum: hipotalamus, glanda pituitara, uretra, san, ficat si osteoblaste.
Pozitia 1. Estraderm TTS 50
Pozitia 2. Estragest TTS (0,25/50)
Rata de eliberare a estradiolului
50 mcg/zi
50 mcg/zi
Rata de eliberare a NETA / plasture
0,25 mg/zi
Continutul de estradiol
4 mg
10 mg
Continutul de NETA
30 mg
Suprafata de eliberare a sistemului TTS (patch)
10 cm2
20 cm2
Inscriptionare (pe spatele patch-ului)
CG EFE
CG FNF
Estradiolul – care la femei de la menarha pana la menopauza este produs de foliculii ovarieni – este cel mai activ estrogen. Dupa menopauza, cand ovarele isi inceteaza functia, numai cantitati mici de estradiol mai sunt sintetizate, mai ales prin aromatizarea androstendionului si a testosteronului. Estrona (E1) este transformata in Estradiol (E2) de 17 beta-hidroxisteroid dehidrogenaza. La majoritatea femeilor, incetarea productiei de estradiol se manifesta prin tulburari vasomotorii (bufeuri), tulburari ale somnului si atrofia progresiva la nivelul aparatului urogenital . Deficienta estrogenica in perioada de postmenopauza duce la aparitia osteoporozei evidentiata in special la nivelul coloanei vertebrale, articulatiei soldului si pumnului. Aplicarea tratamentului cu Estraderm TTS 50 pe o perioada de 28 de zile nu influenteaza factorii coagularii: fibrinopeptid A, fibrinogen si antitrombina III. S-a constatat insa o reducere a excretiei urinare a calciului si hidroxiprolinei in urma tratamentului cu Estraderm TTS 50. Pentru a preveni aparitia hiperplaziei de endometru, hormonoterapia estrogenica substitutiva trebuie administrata in combinatie cu progestative. Noretisteron acetatul – NETA: Este un progestativ foarte activ. Efectul progesteronului asupra tesuturilor depinde de stimularea estrogenica prealabila, deoarece receptorii progesteronici se afla situati in toate tesuturile in care se gasesc si receptori estrogenici: uter (miometru, endometru), oviduct, vagin, vulva, san, ficat etc. Progesteronul stimuleaza sinteza proteica, reducand numarul de receptori estrogenici si progesteronici si limitand, totodata, stimularea excesiva de catre estrogen a organelor tinta. Progesteronul, pe langa reducerea numarului receptorilor estrogenici in organele tinta, stimuleaza activitatea enzimei 17 beta-hidroxisteroiddehidrogenaza, care oxideaza local estradiolul in estrona . Combinatia estradiol -NETA: Adaugarea unui progestativ la tratatamenul continuu estrogenic pentru aprox. 12 zile previne hiperstimularea endometrului, reducand semnificativ incidenta hiperplaziei, care poate conduce la sangerari neregulate si cancer endometrial. Din studiile clinice efectuate in urma biopsiei endometriale s-a evidentiat eficacitatea terapiei combinate Estraderm TTS 50, timp de 2 saptamani, Estragest TTS (0,25 mg NETA/50 mcg estradiol ), pentru urmatoarele 2 saptamani, in ceea ce priveste protectia endometrului. NETA administrat prin sistemul terapeutic transdermal este mult mai eficient in doze mici comparativ cu progestativele administrate oral, care nu evita pasajul hepatic primar.
Farmacocinetica: Estraderm TTS 50: In timpul aplicarii repetate a Estraderm-ului TTS 50 de doua ori pe saptamana, nivelul plasmatic mediu al estradiolului este cuprins intre 40 – 50 pg/ml. La 24 de ore dupa cea de a 4-a zi din momentul aplicarii plasturelui, nivelul de estradiol revine la normal. Estradiolul nu se acumuleaza dupa aplicari repetate. Estradiol: timpul de injumatatire plasmatic este de aproximativ 1 ora. Clearance-ul plasmatic este situat intre 650 – 900 litri/(zi m2). Estradiolul este metabolizat la nivelul ficatului in estriol, estrona si produsii lor de conjugare (glucuronid, sulfati). Estragest TTS (0,25/50): Noretisteron acetatul (NETA) eliberat din patch-ul de Estragest TTS este hidrolizat de esteraze in timpul difuzarii la nivelul pielii. Dupa prima aplicare a patch-ului de Estragest TTS, nivelul plasmatic al NETA creste in primele 2 zile, situandu-se intre 0,5-1,0 ng/ml , avand o medie de 0,7-0,8 ng/ml in cazul aplicarilor repetate. La aplicarile repetate de Estragest TTS, nivelul plasmatic al NETA se situeaza intre aceleasi limite ca si in cazul administrarii unei singure doze, ceea ce demonstreaza absenta acumularilor la nivelul pielii. Noretisteronul: timpul de injumatatire plasmatic este cuprins intre 6-8 ore. Clearance-ul plasmatic al NETA este, in medie, de 340 litri/(zi m2) dupa administrarea orala.
Contraindicatii: Carcinom mamar sau de endometru, endometrioza, sangerari vaginale de cauza necunoscuta, afectare hepatica severa; tromboflebita, tromboza sau boala tromboembolica; sarcina si alaptare, hipersensibilitate cunoscuta la oricare dintre componentii Estracomb-ului TTS.
Precautii: Estracomb-ul TTS, ca orice produs hormonal, va fi prescris numai dupa un examen medical complet, care va include si examenul ginecologic care trebuie sa infirme orice modificare endometriala. Pana in prezent nu exista certitudinea ca hormonoterapia combinata (estrogen; progesteron) pentru pacientele in perioada de postmenopauza determina o crestere a riscului cancerului de san. Pentru pacientele cu boala fibrochistica a sanului si cele care au cazuri de neoplasm mamar in familie (rude de gradul I) se recomanda examene periodice, autoexaminarea sanului si efectuarea unei mamografii inaintea instituirii tratamentului si care va fi repetata la intervale regulate de timp. Datorita faptului ca supradozajul estrogenic determina retentie lichidiana, pacientele cu insuficienta cardiaca, hipertensiune, afectiuni renale sau hepatice, epilepsie sau migrene trebuie supravegheate in timpul tratamentului. A nu se lasa la indemana copiilor
Sarcina si alaptare: Estracomb TTS nu se administreaza in timpul sarcinii si lactatiei.
Reactii adverse: Piele si anexe: Frecvent eritem tranzitoriu si iritatie la locul aplicarii cu sau fara prurit. Cazuri izolate de dermatita alergica de contact, pigmentatie reversibila post-inflamatorie, prurit generalizat, exantem . Tract uro-genital: Frecvent sangerari. Ocazional tulburari ale ciclului menstrual, dismenoree. Amenoreea poate aparea in cursul tratamentului. Sistem endocrin : Frecvent disconfort la nivelul sanilor. Tract gastrointestinal: Ocazional greata, dureri abdominale, balonare. Sistem nervos central: Ocazional cefalee, migrena . Rar ameteli. Aparat cardio-vascular : Cazuri izolate de tromboflebita, hipertensiune arteriala, agravarea varicelor. Alte reactii adverse: Rar edem si/sau pierderi ponderale. Cazuri izolate de reactii anafilactice.
Interactiuni medicamentoase: Medicamentele care stimuleaza enzimele hepatice microzomale, precum barbituricele, hidantoina, carbamazepina, meprobamatul, fenilbutazona sau rifampicina, determina scaderea eficacitatii terapiei combinate (estrogen; progestative).
Dozare: Un ciclu de tratament cu Estracomb TTS este alcatuit din aplicarea a 4 sisteme de Estraderm TTS 50 urmata de aplicarea a 4 sisteme Estragest TTS (0,25/50). Tratamentul incepe cu Estraderm TTS 50, 2 plasturi pe saptamana, timp de 2 saptamani. In urmatoarele 2 saptamani, tratamentul se continua cu Estragest TTS (0,25/50), care are acelasi mod de administrare ca si Estraderm-ul TTS 50. Administrarea ciclica de NETA determina sangerari ciclice regulate la majoritatea pacientelor, durata sangerarii fiind de aproximativ 6 zile. Estracomb-ul TTS nu trebuie aplicat pe san. Plasturele nu se va fixa de doua ori in acelasi loc pe piele.
Supradozare: Semne ale supradozarii cu estradiol : disconfort la nivelul sanilor, sangerari, edeme. Semne ale supradozarii cu NETA: oboseala, acnee, hirsutism, stari depresive.
Conditii de pastrare: Plasturii de Estracomb TTS nu trebuie expusi la soare. Dupa indepartarea foitei de protectie a regiunii adezive, plasturele se aplica imediat pe piele.
Producator: Novartis