Indicatii: Contraceptia orala.
Compozitie: Fiecare tableta contine 0,5 mg linestrenol.
Dozaj si administrare: Consumul de tablete din primul pachet se incepe in prima zi a menstruatiei. La fel se procedeaza cand inainte s-a consumat un alt tip de contraceptiv. Se ia o tableta pe zi la aceeasi ora, fara intrerupere timp de 28 de zile. Daca intervalul de timp dintre doua tablete este mai mare de 27 de ore, eficienta contraceptivului este serios afectata. Urmatoarele pachete se iau unul dupa altul, fara pauza. Dupa nastere administrarea poate incepe in prima zi a primei menstruatii spontane.
Daca este nevoie sa se inceapa mai devreme, de exemplu imediat dupa nastere, sunt necesare masuri contraceptive suplimentare in primele 14 zile in care se iau tabletele. Dupa pierderea unei sarcini sau dupa un avort administrarea trebuie sa inceapa imediat. In acest caz nu mai sunt necesare masuri contraceptive. Atentie Alte informatii privind utilizarea, schimbarea contraceptivului, intreruperea accidentala a administrarii etc. se gasesc in prospectul din interiorul pachetului.
Contraindicatii: Sarcina; boala hepatica severa sau antecedente de acest fel, daca rezultatele testelor functiilor hepatice nu au revenit la normal; antecedente de icter pe sarcina sau icter datorat utilizarii de steroizi . Sindromul Roter si sindromul Dublin-Johnson; sangerare vaginala nediagnosticata; antecedente de sarcina tubara sau salpingita; antecedente de prurit sever sau herpes gestational in perioada sarcinii sau a utilizarii anterioare de steroizi.
Avertizari si precautii: Unele rapoarte au indicat o incidenta mai mare a sarcinii tubare in timpul utilizarii “minipilulei”. In cazul in care survine o sarcina, in ciuda folosirii Exluton, medicul trebuie sa excluda posibilitatea unei sarcini extrauterine; cloasma apare ocazional in timpul administrarii de estrogeni , mai ales la femeile cu antecedente. Femeile cu predispozitie la cloasma trebuie sa evite expunerea la soare cand iau acest preparat; Folosirea de steroizi poate influenta rezultatele unor teste de laborator; pe durata tratamentului indelungat cu progesteroni se recomanda examene medicale periodice. Pacientii cu urmatoarele tulburari trebuie supravegheati cu atentie: tulburari tromboembolice, deoarece la consumul de contraceptive orale s-a raportat un risc usor crescut al tulburarilor cardiovasculare si cerebrovasculare; insuficienta cardiaca latenta sau manifesta, tulburari renale, hipertensiune, epilepsie sau migrena (ori antecedente de acest fel), deoarece, ocazional, se poate determina o agravare sau o revenire a bolii.
Siguranta scazuta: Atunci cand acest produs este luat conform instructiunilor, aparitia sarcinii este foarte improbabila. Totusi, siguranta contraceptivelor orale poate sa scada atunci cand: tabletele nu au fost conform indicatiilor de folosire, de exemplu, cand una sau mai multe tablete au fost uitate; au aparut tulburari gastro-intestinale cu diaree si/sau voma in primele 4 ore dupa luarea tabletei; se folosesc si alte medicamente concomitent (vezi “Interactiuni”). Cand se foloseste pilula ce contine doar estrogeni , uneori sangerarea menstruala poate sa nu apara. Daca nu s-a produs nici unul din evenimentele mentionate mai sus, atunci sarcina este improbabila si se poate continua administrarea contraceptivului. Daca s-a produs vreunul din aceste evenimente, contraceptivul trebuie intrerupt si sarcina eliminata, inainte de a se relua administrarea contraceptivului oral.
Interactiuni: Se poate produce o sangerare neregulata, iar siguranta poate sa scada atunci cand Exluton se foloseste concomitent cu alte medicamente precum: anticonvulsivante, barbiturice, rifampicina, carbunele activat si anumite laxative. Contraceptivele orale pot reduce toleranta la glucoza si pot mari, la diabetici, nevoia de insulina si de alte medicamente antidiabetice.
Reactii adverse: Urmatoarele reactii adverse au fost asociate cu terapia cu progestagen: Aparatul genito-urinar: sangerare intermenstruala, amenoree post-medicatie , modificari ale secretiei cervicale, anumite infectii vaginale, de exemplu candidoza; Sani: sensibilitate ; Aparatul gastro-intestinal: greata, voma, colelitiaza , icter colestatic; Piele : cloasma, urticarie; SNC: durere de cap, migrena, modificari ale starii psihice; Diverse: retentia fluidelor, toleranta scazuta la glucoza, modificari ale greutatii corporale.
Supradozare: Toxicitatea linestrenolului este foarte redusa. De aceea este putin probabil sa apara simptome toxice atunci cand sunt luate simultan mai multe tablete, de exemplu de catre copii. Simptomele ce pot sa apara in acest caz sunt: greata, voma. Nu se impune un tratament specific daca se poate da tratamentul de suport necesar.
Producator: Organon