Faslodex se utilizeaza pentru tratarea cancerului de san in stadiu avansat la nivel local sau metastatic la femeile aflate in postmenopauza.
Medicamentul este utilizat in cazul in care cancerul este „estrogen – receptor pozitiv” (cand celulele canceroase au pe suprafata lor receptori pentru hormonul estrogen).
Prin „metastatic” se intelege raspandirea cancerului la alte organe din corp. Faslodex se administreaza in cazurile in care boala a recidivat in timpul sau ulterior tratamentului cu un „antiestrogen” (un tip de medicament utilizat pentru tratarea cancerului la san) sau cand boala s-a agravat in timpul tratamentului cu un antiestrogen.
Medicamentul se elibereaza numai pe baza de reteta.
Ce este Faslodex?
Faslodex este o solutie injectabila care contine substanta activa fulvestrant. Este disponibil in seringi preumplute (250 mg).
Cum se utilizeaza Faslodex?
Doza recomandata de Faslodex este de 250 mg o data pe luna, administrata prin injectie lenta in muschiul fesier. Faslodex trebuie administrat cu precautie pacientelor care sufera de afectiuni ale ficatului sau de afectiuni severe ale rinichilor. Medicamentul nu trebuie administrat pacientelor cu afectiuni hepatice severe.
Cum actioneaza Faslodex?
Majoritatea tipurilor de cancer la san se dezvolta ca raspuns la hormonul estrogen. Substanta activa din Faslodex, fulvestrantul, este un antiestrogen. Aceasta se ataseaza la receptorii de estrogen de pe suprafata celulelor, unde blocheaza efectele actiunii hormonului si determina o scadere a numarului de receptori de estrogen. Drept rezultat, celulele tumorale nu mai sunt stimulate de estrogen sa creasca, iar dezvoltarea tumorii este redusa.
Faslodex este absorbit lent in organism, fiecare injectie avand efecte mai mult de o luna. Concentrati a de medicament din organism creste odata cu administrarea injectiilor subsecvente, ajungand la o valoare stabila dupa aproximativ sase injectii.
Cum a fost studiat Faslodex?
Inainte de a fi testate pe oameni, efectele Faslodex au fost testate pe modele experimentale.
Faslodex a fost studiat in cadrul a doua studii principale care au implicat un total de 1 014 femei aflate in perioada postmenopauza cu cancer la san in stadiu avansat care a recidivat sau s-a agravat dupa tratamentul hormonal anterior. Ambele studii au comparat efectele a doua doze de Faslodex (fie 125 mg, fie 250 mg in fiecare luna) cu cele ale anastrozolului (un alt medicament anticancerigen) administrat in doza zilnica de 1 mg. In cadrul primului studiu, pacientele au stiut ce medicament li se administra, lucru care nu s-a mai intamplat in cadrul celui de-al doilea studiu. In cadrul ambelor studii, principala unitate de masura a eficacitatii a fost perioada de timp scursa pana la agravarea bolii.
Ce beneficii a prezentat Faslodex in timpul studiilor?
Faslodex s-a dovedit cel putin la fel de eficace ca anastrozolul. Cercetand rezultatele ambelor studii cumulate, s-a observat ca au trecut aproximativ 166 de zile pana in momentul in care boala s-a agravat la pacientele care au primit 250 mg Faslodex o data pe luna, in comparatie cu 126 de zile la pacientele carora li s-a administrat anastrozol. Doza de 250 mg Faslodex s-a dovedit mai eficace decat doza de 125 mg.
Care sunt riscurile asociate cu Faslodex?
Cel mai frecvent efect secundar la administrarea Faslodex (observat la mai mult de 1 pacienta din 10) este bufeul de caldura. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate in cadrul tratamentului cu Faslodex, a se consulta prospectul.
Faslodex nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la fulvestrant sau la oricare alt ingredient care intra in compozitia medicamentului. Faslodex nu trebuie administrat pacientelor insarcinate sau care alapteaza sau pacientelor cu afectiuni hepatice severe.
De ce a fost aprobat Faslodex?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a stabilit ca beneficiile Faslodex sunt mai mari decat riscurile sale pentru tratamentul femeilor aflate in perioada postmenopauza prezentand receptori pentru estrogen (estrogen-receptor pozitiv), cancer de san localizat in stadiu avansat sau metastatic, pentru recidivarea bolii in timpul sau dupa terapia adjuvanta antiestrogen sau agravarea bolii in timpul terapiei cu un antiestrogen. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Faslodex.
Alte informatii despre Faslodex:
Comisia Europeana a acordat AstraZeneca UK Limited o autorizatie de introducere pe piata pentru Faslodex, valabila in Uniunea Europeana, la data de 10 martie 2004.