Indicatii: Ameliorarea simptomelor asociate cu rinita alergica sezoniera.
2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA
Un comprimat filmat contine clorhidrat de fexofenadina 120 mg, corespunzator la fexofenadina 112 mg.
Excipient: lactoza monohidrat 156 mg per comprimat filmat. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1
3. FORMA FARMACEUTICA
Comprimat filmat.
Comprimatele sunt sub forma de capsule, de culoarea piersicii, marcate cu 120 mg pe o fata si plane pe cealalta fata.
4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Ameliorarea simptomelor asociate cu rinita alergica sezoniera.
4.2 Doze si mod de administrare
Adulti si copii cu varsta de 12 ani si peste
La adulti si copii cu varsta de 12 ani si peste, doza recomandata de clorhidrat de fexofenadina este de 120 mg, o data pe zi.
Comprimatul trebuie inghitit cu o cantitate suficienta de lichid (de exemplu un pahar cu apa).
Copii cu varsta sub 12 ani
Clorhidratul de fexofenadina nu este recomandat pentru utilizare la copii cu varsta sub 12 ani, datorita lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.
Grupe speciale de pacienti cu risc (varstnici, pacienti cu insuficienta renala) Nu este necesara ajustarea dozelor la acesti pacienti (vezi pct. 4.4 si pct. 5.2).
4.3 Contraindicatii
Hipersensibilitate la clorhidrat de fexofenadina sau la oricare dintre excipienti.
4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
La varstnici si la pacientii cu insuficienta renala, eliminarea fexofenadinei este redusa. Clorhidratul de fexofenadina trebuie administrat cu atentie la aceste grupuri speciale de pacienti (vezi pct. 5.2).
Pacientii cu antecedente de boli cardiovasculare sau diagnosticati cu boli cardiovasculare, trebuie avertizati asupra faptului ca medicamentele antihistaminice, ca si grupa farmacoterapeutica, au fost asociate cu evenimente adverse, tahicardie si palpitatii (vezi pct. 4.8).
Acest medicament contine lactoza monohidrat. Pacientii cu probleme ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficienta de lactaza Lapp sau malabsorbtie de glucoza-galactoza, nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Administrarea unui medicament antiacid care contine hidroxid de aluminiu si de magneziu , cu 15 minute inainte de administrarea de clorhidrat de fexofenadina, determina o reducere a biodisponibilitatii, mult mai probabil datorita legarii acestuia la nivelulul tractului gastro¬intestinal. Se recomanda pastrarea unui interval de 2 ore intre administrarea clorhidratului de fexofenadina si a antiacidelor care contin hidroxid de aluminiu si de magneziu.
Fexofenadina nu este metabolizata hepatic si, ca urmare, nu interactioneaza cu alte medicamente metabolizate prin intermediul mecanismelor hepatice. Fexofenadina este un substrat P-gp si OATP.
Administrarea concomitenta de clorhidrat de fexofenadina cu eritromicina, ketoconazol, itraconazol, lopinavir, ritonavir sau verapamil determina cresterea concentratiilor plasmatice ale fexofenadinei. Din aceasta cauza, reactiile adverse ale fexofenadinei pot fi crescute.
Teste alergice: utilizarea clorhidratului de fexofenadina trebuie intrerupta cu 3 zile inainte de efectuarea testelor alergice (prick-test subcutanat)
4.6 Sarcina si alaptarea
Sarcina
Nu exista date adecvate privind utilizarea clorhidratului de fexofenadina la gravide.
La animale, studiile limitate nu au evidentiat efecte nocive directe sau indirecte asupra sarcinii,
dezvoltarii embrionare/fetale, nasterii sau dezvoltarii postnatale (vezi pct.5.3).
Clorhidratul de fexofenadina nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, decat daca este absolut necesar.
Alaptare
Dupa administrarea de clorhidrat de fexofenadina nu exista date asupra continutului acestuia in laptele matern. Totusi, atunci cand terfenadina este administrata mamelor care alapteaza,
fexofenadina se regaseste in laptele matern. Ca urmare, clorhidratul de fexofenadina nu este recomandat mamelor care alapteaza.
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Acest medicament nu are nicio influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Cu toate acestea, pentru a identifica persoanele sensibile, care au o reactie neobisnuita la medicamente, este recomandat sa verificati raspunsul individual, inainte de a conduce vehicule sau a indeplini activitati complicate.
4.8 Reactii adverse
Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, primele fiind prezentate cele mai frecvente, utilizand urmatoarea conventie: foarte frecvente (>1/10); frecvente (>1/100 si <1/10); mai putin frecvente (>1/1000 si <1/100); rare (>1/10000 si <1/1000); foarte rare (<1/10000); cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile). In cadrul fiecarui grup de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.
Tulburari cardiace Rare: tahicardie, palpitatii
Tulburari ale sistemului nervos Frecvente: cefalee, somnolenta, ameteli
Tulburari gastro-intestinale Frecvente: greata Rare: diaree
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat Rare: urticarie, eruptii cutanate tranzitorii, prurit
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare Mai putin frecvente: fatigabilitate
Tulburari ale sistemului imunitar
Rare: reactii de hipersensibilitate cu manifestari cum sunt edem angioneurotic, constrictie toracica, dispnee, eritem facial tranzitoriu si reactii anafilactice sistemice
Tulburari psihice
Rare: insomnie, nervozitate, tulburari ale somnului sau paronirie, cum sunt cosmarurile.
4.9 Supradozaj
Simptome
In caz de supradozaj cu clorhidrat de fexofenadina au fost raportate: ameteli, somnolenta, fatigabilitate si xerostomie. La voluntarii sanatos.i au fost administrate doze unice de pana la 800 mg si doze de pana la 690 mg, de doua ori pe zi, timp de o luna sau 240 mg o data pe zi, timp de 1 an, fara ca acestia sa prezinte evenimente adverse, clinic semnificative, comparativ cu placebo. Doza maxima de clorhidrat de fexofenadina tolerata nu a fost stabilita.
Tratament
Trebuie luate in considerare masurile standard pentru a indeparta orice cantitate de medicament neabsorbit. Este recomandat tratament simptomatic si de sustinere a functiilor vitale. Hemodializa nu este eficace in ceea ce priveste indepartarea clorhidratului de fexofenadina din sange.
5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: alte antihistaminice pentru uz sistemic, codul ATC : R06AX26.
Clorhidratul de fexofenadina este un antihistaminic H1 non-sedativ. Fexofenadina este metabolitul farmacologic activ al terfenadinei.
Studiile tip “roata” si tip „flacara” cu privire la histamina umana, dupa administrarea de clorhidrat de fexofenadina, in doza unica sau de doua ori pe zi , au demonstrat faptul ca medicamentul isi exercita efectul antihistaminic inca din prima ora, atinge maximul dupa 6 ore si dureaza 24 ore. Nu a existat nicio dovada a aparitiei tolerantei la acest efect, dupa 28 de zile de administrare. S-a dovedit ca exista o relatie pozitiva, de tip doza -raspuns, la administrarea orala de doze cuprinse intre 10 mg si 130 mg.
In acest model de actiune antihistamininica, s-a observat ca sunt necesare doze de cel putin 130 mg, pentru a atinge un efect semnificativ, care a fost mentinut pe o perioada mai mare de 24 ore. Inhibarea maxima in ariile tegumentare in forma de “roata” si „flacara” a fost mai mare de 80%. Studiile clinice efectuate in rinitele alergice sezoniere au aratat faptul ca o doza de 120 mg este suficienta pentru a asigura eficacitatea, timp de 24 ore.
La pacientii cu rinita alergica sezoniera, la care s-a administrat clorhidrat de fexofenadina in doza de pana la 240 mg, de doua ori pe zi, timp de 2 saptamani, nu au fost observate modificari semnificative ale intervalului QTc, comparativ cu cei la care s-a administrat placebo. De asemenea, la voluntarii sanatosi carora li s-a administrat clorhidrat de fexofenadina in doza de pana la 60 mg, de 2 ori pe zi, timp de 6 luni, 400 mg de doua ori pe zi, timp de 6,5 zile si 240 mg, o data pe zi, timp de 1 an, nu s-au observat modificari semnificative ale intervalului QTc, comparativ cu cei la care s-a administrat placebo. Clorhidratul de fexofenadina, la concentratii de 32 de ori mai mari decat concentratiile terapeutice la om , nu are niciun efect asupra intarzierii rectificarii canalelor de K+, clonate din inima umana.
La cobaii sensibilizati, clorhidratul de fexofenadina (administrat oral in doza de 5-10 mg/kg) inhiba bronhospasmul indus de antigen si inhiba eliberarea histaminei din celulele peritoneale, la concentratii mai mari decat cele terapeutice (10-100 uM).
5.2 Proprietati farmacocinetice
Absorbtie
Clorhidratul de fexofenadina este absorbit rapid in organism dupa administrarea orala, cu un Tmax de aproximativ 1-3 ore, dupa administrarea dozei. Valorile medii ale Cmax au fost de aproximativ 427 ng/ml, dupa administrarea unei doze de 120 mg, o data pe zi si de aproximativ 494 ng/ml, dupa administrarea unei doze de 180 mg, o data pe zi.
Distributie
Fexofenadina se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 60-70%.
Biotransformare
La animale si la om, fexofenadina este metabolizata nesemnificativ (la nivel hepatic sau non-hepatic ), astfel incat reprezinta singurul compus principal identificat in urina si fecale.
Eliminare
Profilurile concentratiei plasmatice a fexofenadinei urmeaza o scadere bi-exponentiala, cu un timp de injumatatire plasmatica prin eliminare terminal care variaza de la 11 la 15 ore, dupa administrarea de doze reptate.
Liniaritate/non-liniaritate
Farmacocinetica dozelor unice sau dozelor repetate de fexofenadina este liniara, in cazul administrarii orale a dozelor de pana la 120 mg, de doua ori pe zi. O doza de 240 mg, administrata de doua ori pe zi, a determinat o crestere usor mai mare decat cresterea proportionala (8,8%) a ariei de sub curba concentratiei in functie d timp la starea de echilibru, indicand faptul ca farmacocinetica fexofenadinei este practic liniara la aceste doze, cuprinse intre 40 mg si 240 mg, administrate zilnic.
Calea principala de eliminare este considerata a fi prin excretie biliara, in timp ce pana la 10% din doza ingerata este excretata nemodificata prin urina .
Grupe speciale de pacienti
La subiectii varstnici (cu varsta >65 ani) concentratiile plasmatice maxime ale fexofenadinei sunt cu 99% mai mari decat cele observate la subiectii mai tineri (cu varsta <65 ani). Timpul mediu de injumatatire plasmatica prin eliminare a fost similar cu cel observat la subiectii mai tineri. La subiectii cu insuficienta renala usoara pana la moderata (clearance -ul creatininei 41-80 ml /min) si severa (clearance -ul creatininei 11-40 ml /min), concentratiile plasmatice maxime ale fexofenadinei sunt mai mari cu 87%, respectiv 111% , iar timpul mediu de injumatatire plasmatica prin eliminare a fost prelungit cu 59%, respectiv 72%, comparativ cu cele observate la subiectii sanatosi. Concentratiile plasmatice maxime la subiectii care efectueaza sedinte de dializa (clearance -ul creatininei <10 ml /min) sunt mai mari cu 82%, iar timpul de injumatatire plasmatica este prelungit cu 31%, comparativ cu cele observate la subiectii sanatosi. Farmacocinetica fexofenadinei la subiectii cu boli hepatice nu difera substantial comparativ cu cea observata la subiectii sanatosi.
5.3 Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om, pe baza studiilor conventionale privind toxicitatea, genotoxicitatea si toxicitatea asupra functiei de reproducere. Evidentele despre lipsa riscului de carcinogenitate au fost extrase din studiile privind carcinogenitatea terfenadinei, efectuate la soareci si sobolani, bazate pe expunerea la fexofenadina.
La sobolani, in studiile de distributie tisulara, nu s-a observat traversarea barierei hemato-encefalice de catre fexofenadina.
6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Nucleu
Lactoza monohidrat
Hidroxipropilceluloza de joasa substitutie
Amidon de porumb Stearat de magneziu
Film
Opadry Roz 03B54819*
*Opadry Roz 03B54819 contine:
Hipromeloza (6 cP)
Dioxid de titan (E 171)
Macrogol 400
Oxid galben de fer (E 172)
Oxid rosu de fer (E 172)
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
3 ani
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Blister din PVC-PVdC/Al de culoare alba, opac.
Cutii cu blistere cu 7, 10, 20, 30, 40, 50, 60, 80, 100 comprimate filmate. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor
Fara cerinte speciale.
7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
Sandoz SRL
Str. Livezeni, Nr.7A, Targu Mures, Romania