Prospect Finasterida Biogalenica

Indicatii: Tratamentul si controlul hiperplaziei prostatice benigne (HPB) pentru reducerea dimensiunilor marite ale prostatei, ameliorarea debitului urinar si a simptomelor asociate cu HPB

 2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare comprimat filmat contine finasterida 5 mg.

Excipienti: lactoza monohidrat 106,4 mg per comprimat filmat. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

 3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat filmat
Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albastru-deschis.

 4. DATE CLINICE

 4.1 Indicatii terapeutice

Tratamentul si controlul hiperplaziei prostatice benigne (HPB) pentru reducerea dimensiunilor marite ale prostatei, ameliorarea debitului urinar si a simptomelor asociate cu HPB, precum si reducerea frecventei de aparitie a retentiei urinare acute si a necesitatii interventiei chirurgicale, inclusiv a rezectiei transuretrale a prostatei (TURP) si prostatectomie.
Finasterida Biogalenica 5 mg, comprimate filmate trebuie administrat pacientilor cu hiperplazie de prostata (volumul prostatei mai mare de 40 ml).

 4.2 Doze si mod de administrare

Pentru administrare orala. Adulti
Doza recomandata este de un comprimat filmat de 5 mg pe zi, administrat cu sau fara alimente. Comprimatul trebuie inghitit intreg, fara a fi divizat sau zdrobit (vezi pct. 6.6). Desi poate fi observata o ameliorare precoce a simptomelor, este necesar un tratament pe o perioada de cel putin 6 luni pentru a se putea aprecia obiectiv daca s-a obtinut beneficiul terapeutic.

Pacienti cu insuficienta hepatica
Nu sunt disponibile date privind pacientii cu insuficienta hepatica (vezi pct. 4.4). Pacienti cu insuficienta renala
Nu este necesara modificarea dozei la pacientii in diferite stadii de insuficienta renala (clearance -ul creatininei pana la 9 ml /min), deoarece nu a fost demonstrat pe baza studiilor farmacocinetice ca

afectarea functiei renale influenteaza eliminarea finasteridei. Nu s-au efectuat studii privind administrarea finasteridei la pacientii hemodializati.

Varstnici
Nu este necesara ajustarea dozei, desi studiile farmacocinetice au aratat ca rata de eliminare a finasteridei la pacientii cu varsta peste 70 de ani este relativ mai scazuta.

 4.3. Contraindicatii

Hipersensibilitate la finasterida sau la oricare dintre excipienti. Contraindicat la femei si copii (vezi pct. 4.6 si 6.6).

 4.4. Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Generale:
• Pacientii cu volum urinar rezidual mare si/sau debit urinar sever diminuat trebuie monitorizati cu atentie pentru uropatie obstructiva.
• Trebuie luata in considerare examinarea de catre un medic urolog a pacientilor tratati cu finasterida.
• Obstructia datorata unui model trilobat de marire a prostatei trebuie exclusa inaintea inceperii tratamentului cu finasterida.
• Nu sunt disponibile date privind pacientii cu insuficienta hepatica. Deoarece finasterida este metabolizata hepatic (vezi pct 5.2) se recomanda precautie la pacientii cu afectiuni hepatice, deoarece la acestia concentratiile plasmatice de finasterida pot fi mai crescute.
• Deoarece finasterida inhiba conversia testosteronului in dihidrotestosteron poate inhiba, de asemenea, dezvoltarea organelor genitale externe la fat in situatia in care este administrat la o femeie gravida cu fat de sex masculin (vezi pct 5.3 si 6.6).

Efecte asupra antigenului prostatic specific (PSA) si a depistarii cancerului prostatic Nu au fost demonstrate beneficii clinice la pacientii cu cancer al prostatei tratati cu finasterida.

Concentratia plasmatica a PSA este corelata cu varsta pacientului si cu volumul prostatei, iar volumul prostatei este corelat cu varsta pacientului. Tuseul rectal si, daca este necesar, determinarea concentratiei plasmatice a antigenului prostatic specific (PSA) trebuie efectuate inaintea initierii terapiei cu finasterida si repetate periodic in timpul tratamentului, pentru a exclude suspiciunea de cancer prostatic. Exista o suprapunere considerabila a valorilor PSA la barbatii cu cancer la prostata si a celor fara cancer de prostata. De aceea, la barbati cu HPB, valorile PSA aflate in zona de referinta a normalului nu exclud posibilitatea cancerului prostatic indiferent de tratamentul cu finasterida.

Finasterida determina o scadere cu aproximativ 50% a concentratiei plasmatice de PSA la barbatii cu HPB chiar si in prezenta cancerului prostatic. Scaderea concentratiilor plasmatice de PSA la pacientii cu HPB tratati cu finasterida trebuie luata in considerare la evaluarea datelor privind PSA si nu elimina implicit suspiciunea de cancer prostatic. Scaderea este predictibila pe toata gama valorilor PSA, desi poate varia la diferiti pacienti. La pacientii tratati cu finasterida pe o perioada de 6 luni sau mai mult, valorile PSA trebuie dublate pentru a putea fi comparate cu valorile normale la barbatii netratati. Aceasta ajustare pastreaza sensibilitatea si specificitatea testului PSA si mentine capacitatea acestuia de a depista cancerul prostatic.

Orice crestere sustinuta a valorilor PSA la pacientii tratati cu finasterida trebuie evaluata cu atentie, luand in considerare inclusiv nerespectarea planului terapeutic cu finasterida.
Procentul de PSA liber (raportul intre PSA liber si cel total) nu este scazut in mod semnificativ de finasterida si ramane constant chiar si sub influenta finasteridei. Cand procentul de PSA liber este utilizat ca adjuvant in detectarea cancerului prostatic, nu este necesara nici o ajustarea a valorii acestuia.
Acest medicament contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza Lapp sau malabsorbtie de glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

 4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Nu au fost identificate interactiuni importante cu alte medicamente. Nu s-a demonstrat ca finasterida ar influenteaza in mod semnificativ sistemul enzimatic al citocromului P450. Urmatoarele medicamente au fost testate la om si nu au fost identificate interactiuni semnificative: propranolol, digoxina, glibenclamida, warfarina, teofilina si fenazona.

Alte tratamente concomitente:

Desi nu au fost efectuate teste specifice privind interactiunile in cadrul studiilor clinice, finasterida a fost utilizata concomitent cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), alfa-blocante, beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu, nitrati utilizati in boli cardiace, diuretice, antagonisti ai receptorilor H 2, inhibitori ai HMG-CoA reductazei, antiinflamatoare nesterioidiene inclusiv aspirina si paracetamol, chinolone si benzodiazepine fara a dovedi interactiuni semnificative nedorite clinic.

 4.6 Sarcina si alaptarea

Sarcina: Finasterida este contraindicata la femei (vezi pct. 4.3).
Datorita capacitatii inhibitorilor 5 alfa -reductazei de a inhiba transformarea testosteronului in dihidrotestosteron, aceste medicamente, inclusiv finasterida, pot determina anormalii ale organelor genitale externe la fetii de sex masculin daca sunt administrate femeilor gravide (vezi pct 5.3).

Expunerea la finasterida – riscuri la fetii de sex masculin
Femeile nu trebuie sa manipuleze comprimatele filmate de finasterida zdrobite sau rupte cand sunt sau exista posibilitatea sa devina gravide, datorita posibilitatii de absorbtie a finasteridei si implicit a riscurilor asociate pentru fatul de sex masculin. (vezi pct 6.6.)

Comprimatele de finasterida sunt acoperite cu o pelicula pentru a proteja impotriva contactului cu substanta activa, atata timp cat comprimatele nu sunt divizate sau zdrobite.

Cantitati mici de finasterida au fost depistate in sperma pacientilor aflati in tratament cu finasterida. Nu se cunoaste daca fatul de sex masculin este afectat negativ in cazul in care mama este partenera sexuala a unui pacient tratat cu finasterida.
Cand partenera sexuala a pacientului este sau poate fi gravida, se recomanda pacientului utilizarea unor metode contraceptive mecanice (prezervativ).

Alaptarea: Finasterida Biogalenica 5 mg, comprimate filmate este contraindicat la femei. Nu se cunoaste daca finasterida se excreta in laptele matern.

 4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Nu exista date disponibile care sa demonstreze ca ar afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 4.8 Reactii adverse

Frecventele de aparitie a reactiilor adverse sunt definite astfel: Foarte frecvent ( > 1/10); frecvent (> 1/100 si <1/10); mai` putin frecvente (> 1/1000 si <1/100); rar (>1/10000 si <1/1000); foarte rare (<1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata pe baza datelor disponibile).
Cele mai frecvente reactii adverse sunt impotenta si scaderea libidoului. Aceste reactii adverse apar in general la initierea tratamentului si sunt tranzitorii la majoritatea pacientilor daca tratamentul este continuat.
Tulburari ale sistemului nervos Cu frecventa necunoscuta:
• somnolenta.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat Mai putin frecvente:
• eruptie cutanata. Rare:
• prurit.
• urticarie.
Tulburari ale sistemului imunitar
Rare:
• reactii de hipersensibilitate cum ar fi edem al fetei sau al buzelor.

Tulburari hepatobiliare
Cu frecventa necunoscuta:
• cresterea valorilor serice ale enzimelor hepatice.

Tulburari ale aparatului genital si sanului Frecvente:
• impotenta.
• scaderea volumului ejaculatului.
Mai putin frecvente:
• sensibilitate crescuta a sanilor la barbati/ginecomastie.
• tulburari de ejaculare.
Rare:
• dureri testiculare.
Foarte rare:
• secretii mamare.
• noduli mamari, care la anumiti pacienti au fost extirpati chirurgical.
Tulburari psihice
Frecvente:
• reducerea libidoului.

Terapia medicala a simptomelor prostatice
Studiile privind terapia medicala a simptomelor prostatice au comparat finasterida 5 mg pe zi (n=768), doxazosin 4 sau 8 mg pe zi (n=756), terapie asociata cu finasterida 5 mg pe zi si doxazosin 4 sau 8 mg pe zi (n=786), si placebo (n=737). In aceste studii, profilul de siguranta si tolerabilitate al terapiei asociate a fost, in general, in acord cu profilele componentelor individuale. Frecventa aparitiei tulburarilor de ejaculare necorelate cu relatiile dintre medicamente a fost: finasterida 8,3%, doxazosin 5,3%, asociere 15,0%, placebo 3,9%. In plus reactiile adverse referitoare la “Tulburari ale sistemului nervos” au fost observate cu frecventa crescuta la pacientii carora li s-a administrat asocierea.

Rezultate analize laborator
Concentratia plasmatica a PSA este corelata cu varsta pacientului si cu volumul prostatei, iar volumul prostatei este corelat cu varsta pacientului. Cand sunt evaluate valorile PSA, trebuie luat in considerare faptul ca valorile PSA scad, in general, la pacientii tratati cu finasterida. La majoritatea pacientilor, se observa o scadere rapida a valorilor PSA in prima luna de tratament , dupa care acesta se stabilizeaza la un nou nivel de referinta. Nivelul de referinta post-tratament se situeaza aproximativ la jumatatea nivelului de referinta anterior instituirii-tratamentului. De aceea, la pacientii tratati cu finasterida pentru 6 luni sau mai mult, valorile PSA trebuie dublate pentru a putea fi comparate cu valorile normale la barbatii netratati. Pentru detalii si interpretare clinica vezi pct. 4.4 ,,Efecte asupra antigenului prostatic specific (PSA) si a depistarii cancerului prostatic”.

In testele de laborator nu au fost observate alte diferente intre pacientii tratati cu placebo si cei tratati cu finasterida.

 4.9 Supradozaj

Pacientilor li s-a administrat finasterida in doze unice de pana la 400 mg si in doze repetate de pana la 80 mg pe zi, fara a prezenta vreo reactie adversa. Nu este recomandat un tratament specific in cazul supradozajului cu finasterida.

 5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

 5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: inhibitori de testosteron 5 alfa -reductaza, codul ATC: G04CB01 Finasterida este un 4-azasteroid sintetic, un inhibitor competitiv specific al
enzimei intracelulare de tip II 5a-reductaza. Aceasta enzima transforma testosteronul intr-un derivat androgenic cu potenta mai mare- dihidrotestosteron (DHT). Glanda prostatica si deci si tesutul prostatic hiperplazic depind de aceasta transformare a testosteronului in DHT pentru a functiona normal si pentru a se dezvolta. Finasterida nu are afinitate la nivelul receptorilor androgenici.

Studiile clinice au aratat o scadere rapida a concentratiilor plasmatice de PSA cu 70%, ceea ce conduce la o reducere a volumului prostatei. Dupa 3 luni apare o reducere de aproximativ 20% a volumului prostatic, iar reducerea volumului continua si atinge aproximativ 27% dupa 3 ani. O reducere considerabila apare in zona periuretrala in imediata apropiere a uretrei. Masuratorile urodinamice au aratat, de asemenea, ca apare o scadere semnificativa a actiunii detrusorului ca urmare a micsorarii obstructiei.
Dupa cateva saptamani, s-a obtinut o imbunatatire semnificativa a debitului urinar si o ameliorare a simptomelor comparativ cu inceputul tratamentului. Diferentele fata de placebo au fost dovedite la 4 si respectiv 7 luni.

Toti parametrii legati de eficacitate au ramas nemodificati pe o perioada de urmarire de 3 ani.

Efectele unui tratament de 4 ani cu finasterida asupra aparitiei retentiei urinare acute, necesitatii interventiei chirurgicale, scorului simptomelor si a volumuluiprostatei:
In studiile clinice asupra pacientilor cu simptome de HPB moderate pana la severe, hiperplazia de prostata diagnosticata prin tuseu rectal si volum urinar rezidual scazut, finasterida a redus aparitia retentie urinare acute de la 7/100 la 3/100 in decursul a 4 ani si necesitatea unei interventii chirurgicale (TURP sau prostatectomie) de la 10/100 la 5/100. Aceste reduceri au fost asociate cu o imbunatatire de 2 puncte a scorului QUASJ-AUA al simptomelor (scala 0-34), o diminuare sustinuta a volumului prostatei de aproximativ 20% si o crestere sustinuta a debitului urinar.

 5.2 Proprietati farmacocinetice

Absorbtia:
Biodisponibilitatea finasteridei este de aproximativ 80% Concentratiile plasmatice maxime sunt atinse la aproximativ doua ore de la administrare, iar absorbtia este completa dupa 6-8 ore.
Distributia:
Legarea de proteine este de aproximativ 93%.
Clearance-ul si volumul de distributie sunt de aproximativ 165 ml /min (70-279 ml /min) si respectiv 76 l (44- 96 l). Acumularea de mici cantitati de finasterida este observata dupa administrari repetate. Dupa o doza zilnica de 5 mg, concentratiile minime de finasterida la starea de echilibru sunt calculate ca fiind de 8-10 ng/ml, iar acestea raman constante in timp.
Biotransformare:
Finasterida este metabolizata hepatic. Finasterida nu influenteaza in mod semificativ sistemul enzimatic citocrom P450. Au fost identificati doi metaboliti cu efecte slabe de inhibare a 5 alfa -reductazei.

Eliminare:
Valoarea medie a timpului de injumatatire plasmatica este de 6 ore (4-12 ore) (la barbati peste 70 de ani este de 8 ore, cuprins intre 6 si 15 ore).
Dupa administrarea de finasterida marcata radioactiv, aproximativ 39% (32-46%) din doza administrata a fost eliminata prin urina ca metaboliti. Practic finasterida nemodificata nu a fost identificata in urina . Aproximativ 57% (51-64%) din doza totala a fost eliminata prin fecale.

Nu au fost observate modificari in eliminarea finasteridei la pacientii cu insuficienta renala (valoarea foarte scazuta a clearance -ului creatininei pana la 9 ml /min) (vezi pct.4.2).

S-a observat ca finasterida traverseaza bariera hemato-encefalica.
Cantitati mici de finasterida au fost depistate in lichidul seminal al pacientilor. In 2 studii la voluntari sanatosi (n=69) carora li s-a administrat finasterida 5 mg pe zi intre 6 si 24 saptamani, concentratia de finasterida in sperma a fost cuprinsa intre nedetectabil (<0,1 ng/ml ) si 10,54 ng/ml . Intr-un studiu anterior ce a folosit o metoda cu sensibilitate mai redusa, concentratia de finasterida in sperma a 16 voluntari carora li s-au administrat finasterida 5 mg pe zi a fost cuprinsa intre nedetectabil (<1,0 ng/ml ) si 21 ng/ml. Deci, pe baza unui volum ejaculat de 5 ml, cantitatea de finasterida din sperma a fost estimata la de 50 pana la 100 de ori mai mica decat doza de finasterida (5 ug) care nu are nici un efect asupra valorilor de DHT circulant (vezi si pct. 5.3.).

La pacientii cu insuficienta renala cronica, cu clearance al creatininei cuprinse intre 9 si 55 ml /min, eliminarea unei doze unice de 14 C-finasterida nu a fost diferita de cea de la voluntarii sanatosi. De asemenea, legarea de proteine nu a fost diferita la pacientii cu insuficienta renala. O parte dintre metabolitii care sunt in mod normal eliminati prin urina au fost eliminati prin fecale. In concluzie se
pare ca accentuarea eliminarii fecale compenseaza diminuarea excretiei urinare a metabolitilor. Ajustarea dozei la pacientii cu afectari ale functiei renale nu este necesara.

 5.3 Date preclinice de siguranta

Datele non-clinice nu au evidentiat nici un risc special la om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate si genotoxicitatea. Testele de toxicitate asupra functiei de reproducere la sobolani masculi au demonstrat reduceri ale greutatii prostatei si veziculei seminale, scaderea secretiilor glandelor genitale anexe si un indice scazut al fertilitatii (cauzate de efectul farmacologic principal al finasteridei). Relevanta clinica ale acestor concluzii este neclara.

Similar altor inhibitori ai 5-alpha-reductazei, feminizarea fetilor masculi de sobolan a fost observata ca urmare a administrarii de finasterida in perioada de gestatie. Administrarea intravenoasa de finasterida la maimute rhesus gestante, in doze de pina la 800 ng pe zi, pe perioada de dezvoltare embrionara si fetala a determinat anomalii la fetii de sex masculin. Aceasta doza este de 60-120 de ori mai mare decat cantitatea estimata a se gasi in sperma unui barbat caruia i s-a administrat 5 mg de finasterid, si la care poate fi expusa partenera sexuala. Pentru confirmarea relevantei modelului Rhesus pentru dezvoltarea fetilor umani, administrarea orala a 2 mg/kg si zi de finasterida (expunerea sistemica la maimute a fost ceva mai mare (3x) decat a barbatilor care au luat 5 mg de finasterida, sau de aproximativ 1-2 milioane de ori mai mare decat cantitatea de finasterid estimata a se gasi in sperma) la maimute gestante a condus la anomalii ale organelor genitale externe la fetii de sex masculin. Nu au fost observate alte anomalii la fetii masculi si nu au fost observate anomalii legate de finasterida la fetii de sex feminin indiferent de doza.

 6 PARTICULARITATI FARMACEUTICE

 6.1 Lista excipientilor

Nucleu:
Lactoza monohidrat
Oxid galben de fer (E 172)
Celuloza microcristalina
Amidonglicolat de sodiu tip A
Docusat de sodiu
Amidon de porumb pregelatinizat
Stearat de magneziu
Film:
Opadry Y-I-7000*

*Compozitia Opadry Y-I-7000: hipromeloza 2910 5 cP, dioxid de titan (E 171), macrogol 400 indigotina (E 132)

 6.2 Incompatibilitati

Nu este cazul.

 6.3 Perioada de valabilitate

3 ani.

 6.4 Precautii speciale de pastrare

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.

 6.5 Natura si continutul ambalajului

Cutie cu un blister din Al/PVC a 14 comprimate filmate Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a cate 14 comprimate filmate

 6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si alte instructiuni de manipulare

Femeile care sunt sau care pot fi gravide nu trebuie sa atinga comprimatele zdrobite sau sfaramate de Finasterida Biogalenica 5 mg (conform pct. 4.3 si 4.6).

 7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

Laboratoarele Prof. Dr. Morait
Str. Ghiocei nr. 27, sector 2, Bucuresti, Romania

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.