Substanta activa: fluconazol
Producator: Teva Pharmaceuticals S.R.L. Ungaria
Clasa ATC: [J02AC]: antiinfectioase de uz sistemic >> antimicotice >> antimicotice sistemice (excl. griseofulvina) >> triazol – derivati
Indicatii:
Este utilizat în tratarea infecţiilor fungice la nivelul gurii, gâtului, pielii, infecţiilor genitale, ale tractului urinar (vezică şi rinichi) şi a organelor interne.
De asemenea, fluconazol poate fi prescris pentru a vă proteja de apariţia unei infecţii fungice sau a unor infecţii repetate, dacă sistemul dumneavoastră imunitar nu funcţionează corespunzător (de exemplu în urma chimioterapiei, radioterapiei sau la pacienţii cu SIDA).
Contraindicatii:
Nu luaţi Fluconazole Teva dacă:
– sunteţi alergic (hipersensibil) la fluconazol sau la alţi compuşi “azolici” înrudiţi, de exemplu ketoconazol, miconazol; sunteţi alergic (hipersensibil) la oricare dintre celelalte componente ale Fluconazol -Teva; utilizaţi terfenadină (un antihistaminic) sau cisaprid (utilizat pentru afecţiuni ale stomacului);
– sunteţi diagnosticat cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză, nu trebuie să utilizaţi acest medicament.
Administrare:
Medicul dumneavoastră decide doza care vă este necesară. Utilizaţi întotdeauna Fluconazol Teva exact aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră şi cum este scris şi în prospect. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu înţelegeţi aceste instrucţiuni sau dacă nu sunteţi sigur.
Capsulele trebuie înghiţite cu apă. Capsulele pot fi luate cu sau fară alimente.
Doza uzuală recomandată este conform instrucţiunilor următoare:
Adulţi
Infecţii genitale, de exemplu vaginită (inflamarea vaginului) sau balanită (inflamarea penisului şi prepuţului):
150 mg într-o doză unică
Infecţii ale mucoasei bucale:
50- 100 mg/zi, timp de 7 – 14 zile
Infecţii ale mucoasei laringelui sau cu alte localizări:
50- 100 mg/zi, timp de 14 – 30 zile
Infecţii fungice ale pielii:
50 mg/zi, timp de 2 -4 săptămâni.
“Piciorul atletului”: până la 6 săptămâni de tratament
Infecţii fungice sistemice (provocate de Candida), de exemplu infecţii ale tractului urinar sau ale altor organe, candidemii:
400 mg în prima zi, apoi 200 – 400 mg/zi
Infecţii fungice sistemice (provocate de Cryptococcus), de exemplu meningită criptococică sau infecţii ale altor organe cum ar fi pielea sau plămânii:
400 mg în prima zi, apoi 200 – 400 mg/zi, timp de 6 -8 săptămâni
Prevenirea infecţiilor fungice:
50 – 400 mg/zi atunci când există riscul apariţiei unei infecţii
Prevenirea recidivei infecţiilor criptococice:
100 – 200 mg/zi, până când medicul dumneavoastră vă spune să opriţi tratamentul
Copii cu vârsta între 6 şi 15 ani
Infecţii ale mucoaselor:
3 mg/kg o dată pe zi
Infecţii fungice sistemice provocate de Candida sau Cryptococcus:
6 – 12 mg/kg o dată pe zi
Prevenirea infecţiilor fungice:
3-12 mg/kg o dată pe zi atunci când există riscul apariţiei unei infecţii
La copii doza zilnică maximă recomandată nu trebuie să depăşească 400 mg.
Fluconazole Teva nu este recomandat pentru tratamentul infecţiilor genitale cu Candida la copii sub 16 ani.
Vârstnici
Este recomandată doza uzuală pentru adulţi, cu excepţia situaţiei când aveţi probleme cu rinichii (vezi Afecţiuni renale).
Afecţiuni renale
Doctorul dumneavoastră vă poate modifica doza în funcţie de capacitatea de funcţionare a rinichilor dumneavoastră.
Nu întrerupeţi tratamentul mai devreme, chiar dacă aţi început să vă simţiţi mai bine, deoarece infecţia iniţială poate să mai fie încă prezentă şi revine dacă tratamentul este întrerupt. Luaţi în întregime tratamentul.
Dacă aveţi impresia că efectul Fluconazole Teva este prea puternic sau prea slab adresaţi-vă medicului sau farmacistului.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie Fluconazole Teva:
Dacă dumneavoastră (sau altcineva) înghiţiţi mai multe capsule o dată sau dacă aveţi bănuiala că un copil a înghiţit vreo capsulă, contactaţi imediat camera de gardă a celui mai apropiat spital sau medicul dumneavoastră.
Dacă uitaţi să luaţi Fluconazole Teva
Dacă aţi uitat să luaţi o capsulă, luaţi una imediat ce vă amintiţi, cu excepţia cazului în care se apropie ora la care trebuie să o luaţi pe următoarea. Niciodată nu luaţi două doze odată. Luaţi dozele rămase la intervalele stabilite.
Compozitie:
Substanţa activă este fluconazol.
Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu, gelatină, dioxid de titan (E 171), Albastru briliant (E 133).
Precautii:
Aveţi grijă deosebită când luaţi Fluconazole Teva dacă:
– suferiţi de boli de ficat sau rinichi; suferiţi de infecţie cu HIV; infecţia cu fungi este generalizată; aveţi vârsta sub 16 ani;
– suferiţi de anumite boli de inimă grave sau de un dezechilibru al electroliţilor din sânge.
Folosirea Fluconazole Teva cu alimente şi băuturi
Acest medicament poate fi administrat între mese sau în timpul acestora.
Atentionari:
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este puţin probabil ca Fluconazole Teva capsule să afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Informaţii importante despre excipienţii Fluconazole Teva
Fluconazole Teva capsule conţine lactoză. Dacă medicul v-a spus că aveţi intoleranţă la zaharuri, contactaţi medicul înainte de a lua acest produs medicamentos.
Reactii adverse:
Ca toate medicamentele, Fluconazole Teva poate avea reacţii adverse.
Dacă apar următoarele reacţii adverse, încetaţi utilizarea Fluconazole Teva şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital: dificultăţi de respiraţie; inflamarea buzelor, feţei şi a gâtului. Acestea sunt reacţii adverse foarte grave, dar rare. Este posibil să aveţi nevoie de supraveghere medicală sau de spitalizare de urgenţă.
Cele mai frecvente reacţii adverse sunt:
– dureri de cap;
– urticarie;
– dureri de stomac;
– diaree;
– flatulenţă (balonare);
– greaţă.
Au fost raportate, de asemenea, următoarele reacţii adverse, care nu sunt cauzate în mod direct de Fluconazole Teva:
– convulsii; căderea părului;
– reacţii ale pielii inclusiv sindromul Stevens-Johnson (pustule/sângerarea buzelor, ochilor, nasului, gurii şi în zona genitală) şi necroliză toxică epidermică (pustule grave);
– modificări ale rezultatelor testelor sanguine, urinare, funcţiilor hepatice sau ale altor teste biochimice.
Alte efecte adverse raportate sunt:
– toxicitate hepatică;
– indigestie/arsuri gastrice;
– vărsături;
– ameţeală;
– mâncărime la nivelul întregului corp;
– icter (îngălbenirea pielii şi a albului ochilor – globilor oculari);
– tulburări de gust.
Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.
Interactiuni cu alte medicamente:
Folosirea altor medicamente:
Vă rugăm să informaţi medicul sau farmacistul dacă luaţi sau aţi luat recent alte medicamente, chiar şi medicamente luate fară prescripţie medicală.
Informaţi medicul dumneavoastră dacă luaţi unul din următoarele medicamente: rifampicină sau rifabutină (antibiotice);
– hidroclorotiazidă (utilizată pentru eliminarea din corp a apei în exces şi ajută la scăderea tensiunii arteriale); warfarină sau medicamente anticoagulante cumarinice (utilizate pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge); benzodiazepine (utilizate în tratarea anxietăţii şi pentru a vă ajuta să dormiţi), de exemplu diazepam sau midazolam; sulfonilureice (utilizate în controlul diabetului), de exemplu glibenclamid, clorpropamid, glipizid sau tolbutamid; fenitoină (utilizată în controlul epilepsiei);
– ciclosporină sau tacrolimus (utilizate în reducerea răspunsului sistemului imunitar, de exemplu în prevenirea respingerii unui organ transplantat sau a grefei);
– teofilină (utilizată pentru creşterea aportului de aer către plămâni şi îmbunătăţirea respiraţiei); zidovudină (utilizată la pacienţii HIV pozitivi); astemizol (un antihistaminic); alte medicamente. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă suferiţi de afecţiuni renale.
Sarcina si alaptarea:
Sarcina
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Nu utilizaţi Fluconazole Teva dacă sunteţi însărcinată sau planificaţi să rămâneţi însărcinată.
Alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Nu utilizaţi Fluconazole Teva dacă alăptaţi.
Prezentare ambalaj:
Capsulele sunt gelatinoase, tari cu corpul alb-opac şi capacul albastru-deschis opac şi conţin o pulbere omogenă de culoare alb-gălbuie.
Capsulele sunt disponibile în cutii cu un blister a câte 7 capsule.
Conditii de pastrare:
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Fluconazole Teva după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.
întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.