Indicatii: Uz oftalmic: conjunctivita (bacteriana nepurulenta, catarala, sezoniera), blefarita (nepurulenta, alergica, asociata cu dermatita seboreica), cheratita (superficiala nespecifica, postoperatorie), episclerita, dacriocistita, orjelet, meibomita si plagi implicand polul anterior ocular cauzate de corpi straini, factori termici, chimici sau postoperatori.
Uz otic: otita externa acuta si cronica, dermatita eczematiforma, dermatita seboreica i dermatita de contact suprainfectata cu germeni sensibili la gentamicina.
Prezentare: Solutie de uz oftalmic / otic; unguent oftalmic.
Compozitie: Gentamicina sulfat si betametazona sodium fosfat.
Posologie: In oftalmologie: dozarea solutiei oftalmice de Garasone trebuie individualizata. Doza uzuala este de 1-2 picaturi instilate de 3-4 ori pe zi in sacul conjunctival al ochiului afectat. In cursul fazei acute, pot fi administrate pana la 2 picaturi la interval de 1-2 ore, pentru ca pe masura ce simptomele se amelioreaza, frecventa de administrare sa poata fi scazuta. Durata tratamentului topic variaza in functie de tipul i severitatea afectiunii. Unguentul oftalmic Garasone se aplica in strat subtire la nivelul sacului conjunctival al ochiului afectat, de 3-4 ori pe zi. In stadiul acut aplicarea se poate face din 2 n 2 ore; odata cu diminuarea simptomatologiei se va reduce si frecventa administrarii. In ORL: Inaintea administrarii solutiei otice, canalul auditiv trebuie curatat de cerumen i alte resturi celulare. Doza initiala recomandata este de 3-4 picaturi de 2-4 ori pe zi. Pacientul trebuie sa stea culcat pe urechea sanatoasa, iar dupa instilarea picaturilor in urechea afectata sa ramana in aceasta pozitie timp de cateva minute, astfel incat sa fie asigurata patrunderea medicamentului la nivelul canalului auditiv extern. Dupa obtinerea unui raspuns terapeutic favorabil se reduce progresiv doza initiala. Poate fi utilizat un tampon de vata imbibat in solutie la fiecare 4 ore. Tamponul trebuie inlocuit cel putin o data la 24 de ore. In cazul afectiunilor cronice otice sau oftalmice, intreruperea tratamentului cu soluie otica/oftalmica sau cu unguent oftalmic, trebuie facut prin reducere progresiva a frecventei de administrare.
Reactii adverse: Preparatele oftalmice/otice pot determina o usoara senzaie de usturime la administrare. Printre reactiile adverse ale administrarii oftalmice de corticosteroizi se menioneaza: cresterea presiunii intraoculare, glaucom, afectarea (rara) a nervului optic, tulburari ale acuitatii vizuale si ale campului vizual, aparitia unei cataracte posterioare, intarzierea in vindecarea unor rani, aparitia unor flictene cu lichid clar dupa interventiile chirurgicale pentru cataracta, infectii oculare (inclusiv herpes simplex).
Contraindicatii: Afectiunile virale ale corneei si conjunctivei, infectiile microbacteriene sau fungice ale ochiului sau urechii, trahomul sau hipersensibilitatea la una din componentele preparatului. Folosirea combinatiilor corticosteroid / antibiotic este contraindicata dupa indepartarea unui corp strain cornean sau la pacientii cu perforatii ale timpanului sau in caz de absenta a acestuia.
Precautii: Atunci cand solutia oftalmica/ otica sau unguentul oftalmic de Garasone sunt administrate topic mai mult de 10 zile, trebuie monitorizata presiunea intraoculara, efectuat un examen biomicroscopic si O.R.L. Utilizarea topica de corticosteroizi la pacientii care prezinta afectiuni ce produc subtieri ale sclerei sau corneei poate determina perforatii ale globului ocular. Nu este recomandabil sa se foloseasca combinatia antibiotic – agent antiinflamator ca terapie initiala a ulcerelor corneene date de infectii cu Pseudomonas aeruginosa. In afectiunile purulente acute ale ochiului, corticoizii pot masca sau amplifica o infectie deja existenta. Cand un antibiotic aminoglicozidic, ca solutia otica de gentamicina – Garasone, este folosita topic in ureche trebuie luata in consideratie posibila afectare a nervului opt cranian. Utilizarea prelungita de antibiotice sau corticosteroizi poate favoriza exacerbarea microorganismelor sau a fungilor saprofiti. Intr-un astfel de caz, sau daca apare o iritatie/hipersensibilizare la preparat, trebuie intrerupta administrarea acestuia si instituita o terapie adecvata. A fost de asemenea demonstrata existenta unei alergii incrucisate intre aminoglicozide si corticosteroizi. In vederea evitarii contaminarii si aparitiei unei infectii incrucisate, evitati utilizarea aceluiasi flacon in tratamentul infectiilor otice si oftalmice; tubul de unguent cu aplicator sau capatul picuratorului flaconului de solutie oftalmica/otica se pot contamina daca vin in contact cu orice suprafata straina. Nu s-a stabilit inca in ce masura sunt sigure si eficiente preparatele de Garasone la copii sub 8 ani si in timpul sarcinii. Trebuie luate masuri de prevedere in cazul administrarii preparatelor la femeile care alapteaza (intreruperea alaptarii pe parcursul tratamentului), deoarece nu se stie daca vreuna din componentele acestora este excretata in laptele uman.
Forma de prezentare: Pentru solutia oftalmica/otica de Garasone – flacoane cu picurator, de 5 ml. Unguent oftalmic de Garasone – tub de 5 g.
Conditii de pastrare: A se pastra la temperaturi intre 2 si 30 grade Celsius. A se evita expunerea la lumina.
Producator: Schering-Plough