Indicatii: Stari de denutritie (alimentatie parenterala, deshidratare, hipoglicemii, hepatopatii infectioase carentiale sau toxice, insuficienta cardiaca, tulburari functionale ale miocardului pe fond anoxic, miocardite, diferite boli infectioase) si intoxicatii (cu barbiturice, morfina, salicilati, mercur s.a.) colaps vascular.
Solutiile hipertone sunt indicate pentru actiunea lor osmotica in hipertensiunea intracraniana (tumori, traumatisme cranio-cerebrale), accidente cerebrovasculare si edemul cerebral (de asemenea, ca diuretice).
Compozitie: Fiole continand sol. apoasa injectabila: 20%, 33%, 40%. Saci de P.V.C. atoxic, apirogen, contine 250 ml , respectiv 500 ml de solutie glucoza 5%, 10%, 20%.
Valoarea calorica: Solutia 5% (izotona) – 200 cal/l; solutia 10% (hipertona) – 400 cal/l; solutia 20% (hipertona) – 800 cal/l; solutia 33% (hipertona) – 1320 cal/l; solutia 40% (hipertona) – 1600 cal/l.
Actiune farmacoterapeutica: Glucoza administrata in scop terapeutic, furnizeaza energia necesara functionarii normale a celulelor, contribuind la crutarea proteinelor; amelioreaza troficitatea ficatului, protejandu-l de diferite noxe; imbunatateste functia miocardului bolnav, echilibreaza tensiunea arteriala si restabileste reactivitatea vasculara, deprimata prin narcoza, hipotermie, anoxie s.a. In solutia izotona (5%) glucoza reface temporar volemia in conditii de deshidratare, are un efect anticetogen in acidoza organica si poate servi la completarea rezervelor de glicogen hepatic. Solutiile hipertone maresc presiunea coloid-osmotica a sangelui, favorizand trecerea apei din tesuturi in sange si realizand astfel o deshidratare tisulara. Cantitatea mare de glucoza care se elimina prin rinichi, in cazul administrarii solutiilor hipertone, antreneaza apa, provocand o diureza osmotica.
Contraindicatii: Deshidratari mari (solutiile hipertone), insuficienta renala grava. Injectarea rapida si in doze mari prezinta, la cardiaci, pericolul aparitiei edemului pulmonar.
Posologie si mod de administrare: Solutia izotona (5%) se poate administra subcutanat, intravenos sau intrarectal, cea mai uzitata fiind calea intravenoasa. Solutia de glucoza 5% se administreaza in perfuzie venoasa lenta, in cantitate de aproximativ 1 litru in 24 de ore. Viteza perfuziei fiind de 240-400 ml /ora (60-100 picaturi/minut). Solutiile hipertone 10% si 20% se administreaza de asemenea in cantitate de 1 litru in 24 de ore, viteza perfuziei variind intre 200 si 300 ml /ora (50-70 picaturi/minut). Solutiile hipertone 33% si 40% se perfuzeaza lent, in cantitate de cel mult 500 ml /24 h, cu o viteza de 80 si 180 ml /ora (20-50 picaturi/minut). Modul de utilizare a sacilor din P.V.C. (atoxic, apirogen) cu solutii perfuzabile de glucoza: se alege sacul cu solutie glucozata de concentratia necesara si volumul dorit, se scoate din punga de polietilena in care este ambalat si se controleaza aspectul solutiei (trebuie sa fie limpede si sa nu contina particule solide in suspensie) etanseitatea sacului (prin comprimarea acestuia) si incadrarea in termenul de valabilitate (2 ani de la data fabricatiei imprimata pe sac). Se atarna sacul (cu ajutorul agatatoarei) deasupra venei ce urmeaza sa fie punctionata, pe un stativ, se pune in evidenta dopul de cauciuc al inchizatorului sacului si se dezinfecteaza suprafata dopului cu alcool iodat 1%. La sac se ataseaza o trusa de perfuzat solutii prin perforarea dopului de cauciuc, efectuandu-se apoi perfuzia in ritmul adecvat. In cazul utilizarii sacilor cu solutie de glucoza care au atasata trusa de perfuzie (trusa de perfuzat solutii cu sac tip K), circuitul sac-trusa se stabileste prin ruperea obturatorului plastic K9 fixat in interiorul tubului de legatura dintre sac si trusa, deasupra camerei de numarat picaturi a trusei de perfuzie, prin prinderea acestuia intre police, aratator si medius. Daca medicul curant considera ca este oportun ca la solutia de glucoza sa se asocieze si alte solutii continand vitamine, electrolitii etc. (compatibile) acestea se vor introduce prin punctionarea sacului, cu ajutorul unei seringi sterile, deasupra nivelului solutiei continute dupa o prealabila dezinfectare a locului punctiei, cu alcool iodat 1% – Orificiul format de acul seringii se va obtura cu o banda de romplast. Atentie! La sacii cu solutie apoasa de glucoza nu este necesara atasarea tubului filtru de aer in timpul perfuzarii.
Forma de prezentare: Cutii cu 10 saci de 250 ml, sau 500 ml, de glucoza 5%, 10%, 20%. Cutii cu 10, 50 sau 100 fiole 100 ml solutie glucoza 20%, 33%, 40%.
Conditii de pastrare: La adapost de umiditate, la temperatura de 10-25 grade Celsius. Termen de valabilitate: 2 ani.
Producator: Sicomed