Prospect Glyclada

Indicatii: Diabet insulino-independent (tip 2) la adulti, atunci cand masurile dietetice, exercitiul fizic si scaderea in greutate nu sunt suficiente pentru controlul glicemiei.

 2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare comprimat cu eliberare prelungita contine gliclazida 30 mg. Excipient:
Fiecare comprimat cu eliberare prelungita contine lactoza monohidrat 73,5 mg. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

 3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat cu eliberare prelungita. Comprimate albe, ovale, biconvexe.

 4. DATE CLINICE

 4.1 Indicatii terapeutice

Diabet insulino-independent (tip 2) la adulti, atunci cand masurile dietetice, exercitiul fizic si scaderea in greutate nu sunt suficiente pentru controlul glicemiei.

 4.2 Doze si mod de administrare

Administrare: orala. A se utiliza numai la adulti.
Doza zilnica poate varia de la 1 la 4 comprimate pe zi, de la 30 la 120 mg, administrate intr-o singura doza, pe cale orala, la micul dejun. Comprimatele vor fi inghitite intregi.
In cazul omiterii unei doze, in ziua urmatoare nu trebuie crescuta doza .
La fel ca la orice medicament antidiabetic, doza va fi ajustata in functie de raspunsul metabolic individual al pacientului (glicemie, HbA1C).

Doza initiala
Doza initiala recomandata este de 30 mg pe zi.
Daca glicemia este controlata, aceasta doza se va mentine si ca tratament de intretinere. Daca glicemia nu este controlata adecvat, doza poate fi crescuta succesiv la 60, 90 sau 120 mg pe zi. Intervalul dintre cresterile succesive ale dozelor trebuie sa fie de cel putin 1 luna, exceptie fac pacientii la care glicemia nu este redusa dupa doua saptamani de tratament. In astfel de cazuri, doza poate fi crescuta la sfarsitul saptamanii a doua de tratament . Doza maxima recomandata pe zi este de 120 mg.
Trecerea de la gliclazid comprimate de 80 mg (cu eliberare imediata) la Glyclada 30 mg, comprimate cu eliberare prelungita
1 comprimat de gliclazid 80 mg este echivalent cu 1 comprimat de Glyclada 30 mg. De aceea, trecerea de la o forma la alta se poate face, cu conditia unei monitorizari adecvate a glicemiei.

Trecerea de la alt antidiabetic oral la Glyclada comprimate
Glyclada comprimate poate inlocui alte medicamente antidiabetice orale.
La trecerea la Glyclada comprimate, trebuie luate in considerare dozajul si timpul de injumatatire plasmatica ale antidiabeticului anterior.
In general, nu este nevoie de o perioada de tranzitie. Se va utiliza o doza initiala de 30 mg, ce va fi ajustata conform raspunsului glicemic al pacientului, dupa modelul descris anterior. La trecerea de la un derivat de sulfoniluree cu un timp de injumatatire plasmatica lung, poate fi necesara o perioada fara tratament de cateva zile, pentru evitarea efectului aditiv al celor doua medicamente, care poate provoca hipoglicemia. Ulterior se va folosi procedura de initiere a tratamentului cu Glyclada descrisa anterior, pornind cu o doza initiala de 30 mg/zi, urmata de o crestere succesiva a dozelor, in functie de raspunsul metabolic al pacientului.

Tratament asociat cu alte antidiabetice
Glyclada comprimate poate fi administrat in asociere cu biguanide, inhibitori de alfa glucozidaza sau insulina.
La pacientii la care glicemia nu este controlata eficient cu Glyclada comprimate, poate fi initiat tratament concomitent cu insulina, sub supraveghere medicala atenta.

Varstnici (peste 65 ani)
La varstnicii de peste 65 ani, Glyclada comprimate va fi administrat in aceleasi doze ca la pacientii sub 65 ani.

Pacientii cu insuficienta renala usoara pana la moderata
La acesti pacienti se poate utiliza aceeasi schema de administrare ca la pacientii cu functie renala normala, sub monitorizare atenta. Aceste date au fost confirmate de studiile clinice.

Pacientii cu risc hipoglicemic
Riscul maxim de hipoglicemie exista la pacienti:
– subnutriti sau malnutriti;
– cu afectiuni endocrine severe sau insuficient compensate (hipopituitarism, hipotiroidism, insuficienta adrenocorticotropa);
– in cazul intreruperii terapiei prelungite si/sau cu doze mari de corticosteroizi;
– cu boli vasculare severe (boala severa coronariana, insuficienta carotidiana severa, boala vasculara difuza).
In aceste cazuri se recomanda o doza initiala minima de 30 mg.

Copii si adolescenti
Glyclada nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti, datorita lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.

 4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la gliclazid, la alti derivati de sulfoniluree, sulfonamide sau la oricare dintre excipienti.
Diabet zaharat insulinodependent (de tip 1), diabet juvenil. Pre-coma si coma diabetica, ceto-acidoza diabetica.
Insuficienta severa renala sau hepatica (in aceste cazuri este indicata utilizarea insulinei). Tratament cu miconazol (vezi pct. 4.5). Alaptare (vezi pct. 4.6).

 4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Hipoglicemia
Tratamentul va fi prescris numai daca pacientul poate avea un orar regulat al alimentatiei (inclusiv micul dejun). Este important sa existe o ingestie regulata de hidrocarbonati, datorita riscului crescut de aparitie al hipoglicemiei, in cazul in care masa este intarziata, nu se consuma o cantitate adecvata de alimente, sau daca hrana nu contine suficienti hidrocarbonati. Hipoglicemia poate apare mai ales in dietele hipocalorice, dupa exercitii fizice prelungite sau excesive, dupa consum de alcool etilic sau in cazul utilizarii unei asociatii de medicamente antidiabetice.
Hipoglicemia poate aparea dupa administrarea derivatilor de sulfoniluree (vezi pct. 4.8). Unele cazuri pot fi severe si prelungite. Aceste cazuri pot necesita spitalizare si administrare de glucoza pentru cateva zile.
Pentru reducerea riscului de aparitie al episoadelor hipoglicemice, este necesara selectionarea atenta a pacientilor, a dozei utilizate si indicatii de tratament clare pentru pacienti. Factori care cresc riscul de hipoglicemie:
– pacientul refuza tratamentul sau (in special la varstnici) nu poate coopera;
– malnutritie, mese neregulate, omiterea meselor, perioade de post sau modificari ale dietei;
– dezechilibru intre exercitiul fizic si aportul de hidrocarbonati;
– insuficienta renala;
– insuficienta hepatica severa;
– supradozaj cu Glyclada comprimate;
– anumite afectiuni endocrine: afectiuni tiroidiene, hipopituitarism si insuficienta suprarenala;
– administrarea concomitenta a anumitor medicamente (vezi pct. 4.5).

Insuficienta renala si hepatica
Farmacocinetica si/sau farmacodinamia gliclazidei pot fi modificate la pacientii cu insuficienta hepatica sau renala severa. La acesti pacienti poate aparea un episod hipoglicemic prelungit, fiind necesara administrarea de glucide (vezi pct. 4.3).

Informarea pacientului
Pacientii si membrii de familie ai acestora trebuie informati despre riscul de aparitie a hipoglicemiei, situatiile care predispun la dezvoltarea acesteia, simptome si tratament.
Pacientul va fi informat asupra importantei respectarii indicatiilor dietetice, efectuarii regulate a exercitiilor fizice si a monitorizarii regulate a valorilor glicemiei.

Controlul ineficient al glicemiei
Echilibrul glicemic al unui pacient aflat in tratament antidiabetic poate fi afectat de oricare dintre urmatoarele: febra, traumatisme, infectii sau interventii chirurgicale. In unele cazuri, este necesara administrarea insulinei.
La multi pacienti, eficacitatea oricarui antidiabetic oral , inclusiv gliclazida, se poate atenua in timp; acest lucru se poate datora progresiei severitatii diabetului sau prin reducerea raspunsului la tratament . Acest fenomen este cunoscut ca esec terapeutic secundar, distinct fata de esecul terapeutic primar, cand o substanta activa este ineficienta ca medicament de prima alegere. Inainte de a defini existenta un esec terapeutic secundar la un pacient, trebuie luata in considerare ajustarea adecvata a dozelor si complianta dietetica.

Investigatii de laborator
In evaluarea controlului glicemiei se recomanda determinari periodice ale glicemiei, glicozuriei si hemoglobinei glicozilata. Automonitorizarea glicemiei este, de asemenea, utila.

Excipienti Contine glucoza.
Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

 4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Urmatoarele medicamente pot creste riscul hipoglicemiei

Asocieri contraindicate
– Miconazol (in administrare sistemica, gel bucofaringian): accentueaza efectul de scadere a glicemiei, cu aparitia posibila a simptomelor hipoglicemice sau chiar coma.

Asocieri nerecomandate
– Fenilbutazona (in administrare sistemica): accentueaza efectul de scadere a glicemiei al derivatilor de sulfoniluree (prin deplasarea de pe proteinele plasmatice si/sau reducerea eliminarii).
Este preferabila utilizarea unui alt antiinflamator, sau pacientul va fi informat si prevenit asupra importantei automonitorizarii. Daca este necesar, doza va fi ajustata in timpul si dupa tratamentul cu antiinflamator.
– Alcool etilic: intensifica reactia hipoglicemica (prin inhibarea reactiilor compensatorii), ceea ce poate duce la debutul unei comei hipoglicemice. Se recomanda evitarea alcoolului etilic sau a medicamentelor care contin alcool etilic.

Asocieri care necesita prudenta
Potentarea efectului de scadere a glicemiei si, in unele cazuri, a aparitiei hipoglicemiei, poate aparea la administrarea concomitenta a urmatoarelor medicamente: alte antidiabetice (insuline, acarboza, biguanide), beta-blocante, fluconazol, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (captopril, enalapril), antagonisti receptorilor H2, IMAO, sulfonamide si antiinflamatoare nesteroidiene.

Urmatoarele medicamente pot determina cresterea valorilor glicemiei

Asocieri nerecomandate
– Danazol: efect diabetogen al acestuia. Daca nu se poate evita administrarea acestui medicament , pacientul va fi informat si se va sublinia importanta monitorizarii glicozuriei si a glicemiei. Daca este necesar, doza se va ajusta in timpul si dupa tratamentul cu danazol.

Asocieri care necesita prudenta
– Clorpromazina (neuroleptic): dozele mari (>100 mg pe zi de clorpromazina) cresc glicemia (reduc eliberarea insulinei).
Pacientul va fi informat si se va sublinia importanta monitorizarii glicemiei. Daca este necesar, doza se va ajusta in timpul si dupa tratamentul cu neuroleptic.
– Glucocorticoizi (in administrare sistemica si locala: intra-articulara, percutanata si intrarectala) si tetracosactid: crestera valorilor glicemiei cu aparitia posibila a cetozei (prin reducerea tolerantei la hidrocarbonati, datorita glucocorticoizilor).
Pacientul va fi informat si se va sublinia importanta monitorizarii glicemiei, in special la initierea tratamentului. Daca este necesar, doza se va ajusta in timpul si dupa tratamentul cu glucocorticoizi.
– Ritodrina, salbutamol, terbutalina: in administrare intravenoasa. Cresterea glicemiei datorita efectelor beta-2 agoniste.
Pacientul va fi informat si se va sublinia importanta monitorizarii glicemiei. Daca este necesar, se va trece pe insulina.

Asocieri de care trebuie tinut cont
– Tratamentul anticoagulant (cum ar fi warfarina ):
In timpul tratamentului concomitent, derivatii de sulfoniluree pot potenta efectul anticoagulant. Poate fi necesara ajustarea dozelor de anticoagulant.

 4.6 Sarcina si alaptarea

Sarcina
Nu exista experienta clinica in utilizarea gliclazidei in timpul sarcinii la om, chiar daca sunt
disponibile date referitoare la alti derivati de sulfoniluree.
In studiile la animale, gliclazida nu a demonstrat efect teratogen.
Inainte de conceptie, se recomanda obtinerea controlului diabetului zaharat, pentru reducerea riscului tulburarilor congenitale datorate unui diabet zaharat necontrolat.
In tratamentul diabetului din timpul sarcinii, antidiabeticele orale nu sunt indicate; medicamentul de electie in acest caz este insulina. Inainte de sarcina sau imediat ce sarcina a fost depistata, se recomanda trecerea de la tratamentul cu antidiabetice orale, la insulina.

Alaptare
Nu se stie daca gliclazida sau metabolitii acesteia sunt excretati in laptele matern. Datorita riscului de hipoglicemie neonatala, medicamentul este contraindicat la mamele care alapteaza.

 4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Pacientii trebuie informati asupra simptomelor hipoglicemiei care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje, in special la initierea tratamentului.

 4.8 Reactii adverse

Pe baza experientei clinice cu gliclazida si alti derivati de sulfoniluree, sunt de mentionat urmatoarele reactii adverse:

Hipoglicemia
Similar altor derivati de sulfoniluree, tratamentul cu Glyclada comprimate poate produce hipoglicemie, daca orarul meselor este neregulat si, mai ales, daca se omit mesele. Simptomele posibile ale hipoglicemiei sunt : cefalee, senzatie dureroasa de foame, greata, varsaturi, oboseala, tulburari de somn, agitatie, agresivitate, capacitate de concentrare si de reactie redusa, depresie, confuzie, tulburari vizuale si de vorbire, afazie, tremor, pareza, tulburari senzoriale, ameteli, senzatie de slabiciune, pierderea autocontrolului, delir, convulsii, respiratie superficiala, bradicardie, somnolenta si pierderea constientei, cu evolutie posibila spre coma si deces.
Suplimentar, se pot observa semne ale raspunsului compensator adrenergic: transpiratii, piele umeda, anxietate, tahicardie , hipertensiune arteriala, palpitatii, angina pectorala si aritmii cardiace. De obicei, simptomele dispar dupa ingestia de hidrocarbonati (zahar). Indulcitorii artificiali nu au efect. Experienta cu alti derivati de sulfoniluree arata ca hipoglicemia poate reaparea, chiar daca masurile luate initial s-au dovedit eficiente.
Daca un episod hipoglicemic este sever sau prelungit, chiar daca este controlat temporar prin ingestie de zahar, poate fi necesar tratament medicamentos imediat sau chiar spitalizare.

Alte reactii adverse -Tulburarile gastrointestinale:
Mai putin frecvente: dureri abdominale, greata, varsaturi, dispepsie, diaree si constipatie; aparitia acestora poate fi evitata sau efectele reduse daca gliclazida este administrata in timpul micului dejun. Rare: au fost raportate urmatoarele reactii adverse:
– Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: eruptii cutanate, prurit, urticarie, eritem, eruptii maculopapulare, reactii buloase.
– Tulburari hematologice si limfatice: modificarile hematologice sunt rare. Acestea pot include anemie, leucopenie, trombocitopenie, granulocitopenie. In general, acestea sunt reversibile la intreruperea tratamentului cu gliclazida.
– Tulburari hepatobiliare: cresterea concentratiei plasmatice a enzimelor hepatice (AST, ALT, fosfataza alcalina), hepatita (rapoarte izolate). La aparitia icterului colestatic, tratamentul trebuie intrerupt.
– Tulburari oculare: tulburari vizuale tranzitorii, mai ales la initierea tratamentului, datorita modificarilor valorilor glicemiei.

Efecte de clasa
La utilizarea derivatilor de sulfoniluree s-au descris cazuri de eritrocitopenie, agranulocitoza, anemie hemolitica, pancitopenie si vasculita alergica.
In alte cazuri au fost observate si cresterea concentratiilor enzimelor hepatice si chiar insuficienta hepatica (cu colestaza si icter), precum si hepatita, care au regresat dupa intreruperea tratamentului cu sulfoniluree sau, in cazuri izolate, au progresat catre insuficienta hepatica cu risc letal.

 4.9 Supradozaj

Supradozajul derivatilor de sulfoniluree poate produce hipoglicemie.
Simptomele moderate de hipoglicemie, fara pierderea constientei sau semne neurologice, trebuie corectate prin ingestia de hidrocarbonati, ajustarea dozei de medicament si/sau modificari dietetice. Monitorizarea stricta trebuie continuata pana ce medicul este sigur ca pacientul nu mai este in pericol. Sunt posibile si reactii hipoglicemice severe, cu coma, convulsii sau alte tulburari neurologice, care trebuie tratate ca urgenta medicala, necesitand spitalizare imediata.
Daca se diagnosticheaza sau se suspecteaza coma hipoglicemica, pacientului i se vor administra rapid intravenos 50 ml de solutie concentrata de glucoza (20 – 30%). Dupa aceea, se aplica o perfuzie continua cu solutie mai diluata de glucoza (10%), pentru a mentine valorile glicemiei peste 1 g/l. Pacientii vor fi monitorizati cu atentie si, in functie de starea clinica, medicul va decide daca monitorizarea mai este necesara.
Dializa nu este eficienta, datorita legarii in proportie mare a gliclazidei de proteinele plasmatice.

 5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

 5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: sulfonamide, derivati de uree; Codul ATC: A10BB09.

Gliclazida este un antidiabetic oral, derivat de sulfoniluree, care difera de alti derivati printr-un inel heterociclic cu azot (N) si o legatura endociclica.
Gliclazidul reduce glicemia prin stimularea secretiei de insulina de la nivelul celulelor p din insulele pancreatice Langerhans. Cresterea postprandiala a insulinei si secretia de C-peptide persista dupa 2 ani de tratament .
In plus fata de aceste proprietati metabolice, gliclazidei are si proprietati hemovasculare. Efecte asupra secretiei de insulina
La pacientii cu diabet zaharat de tip 2, gliclazida reface primul varf al secretiei maxime de insulina, ca raspuns la prezenta glucozei si creste faza a doua a secretiei de insulina. Ca raspuns la stimularea indusa de administrarea de alimente sau glucoza, apare o crestere semnificativa a secretiei de insulina.

Proprietati hemovasculare
Gliclazida inhiba procesul de microtromboza prin doua mecanisme, ce pot fi implicate in aparitia complicatiilor diabetului zaharat:
– inhibarea partiala a agregarii si aderarii plachetare, cu scaderea markerilor activarii plachetare (beta tromboglobulina, tromboxan B2);
– actiune asupra activitatii fibrinolitice a endoteliului vascular , cu o crestere a activitatii tPA.

 5.2 Proprietati farmacocinetice

Concentratiile plasmatice cresc progresiv in primele 6 ore si ating un platou, care se mentine de la 6 la
12 ore dupa administrare.
Variabilitatea intra-individuala este scazuta.
Gliclazida este complet absorbita. Ingestia de alimente nu afecteaza viteza sau gradul de absorbtie. Relatia dintre dozele administrate, de pana la 120 mg si aria de sub curba concentratiei in functie de timp, este liniara.
Legarea de proteinele plasmatice este de aproximativ 95%.
Gliclazida este metabolizata in principal la nivel hepatic si este excretata in urina: sub 1% din forma nemodificata se regaseste in urina. In plasma nu sunt detectati metaboliti activi. Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare al gliclazidei variaza intre 12 si 20 ore. Volumul de distributie este de aproximativ 30 litri.
La pacientii varstnici nu se observa modificari semnificative ale parametrilor farmacocinetici.
O doza zilnica unica de Glyclada comprimate mentine o concentratie plasmatica eficace de gliclazida,
pentru o perioada de peste 24 ore.

 5.3 Date preclinice de siguranta

Datele preclinice, obtinute in studii conventionale de toxicitate la doze repetate si de genotoxicitate, nu au evidentiat riscuri deosebite pentru om. Nu s-au efectuat studii de carcinogenitate pe termen lung. In studiile la animale nu s-au observat modificari teratogene, dar, la animalele la care s-au administrat doze de 25 ori mai mari decat doza maxima recomandata la om , s-a evidentiat o scadere a greutatii corporale fetale.

 6. PHARMACEUTICAL PARTICULARS

 6.1 Lista excipientilor

Lactoza monohidrat
Hipromeloza
Carbonat de calciu
Dioxid de siliciu coloidal anhidru
Stearat de magneziu

 6.2 Incompatibilitati

Nu este cazul.

 6.3 Perioada de valabilitate

2 ani.

 6.4 Precautii speciale pentru pastrare

A se pastra la temperaturi sub 25o C, in ambalajul original.

 6.5 Natura si continutul ambalajului

Blistere din PVC/Al a cate 10 respectiv 15 comprimate, in cutii cu 30, 60, 90 sau 120 comprimate cu eliberare prelungita.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

 6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si alte instructiuni de manipulare

Fara cerinte speciale.

 7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

Jacobsen Pharma AS,
Norre Havnegade 108, DK-6400 Sonderborg, Danemarca

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.