Prospect GLYVENOL

Indicatii: Tulburari circulatorii venoase: senzatie de oboseala, greutate si tensiune in membrele inferioare, edeme si durere ale membrelor inferioare dupa sezut sau ortostatism prelungite. Sindrom varicos: simptome datorate venelor varicoase, edeme statice si flebalgii. Hemoroizi.

Ca adjuvant in tratamentul flebitelor, periflebitelor si sindromului posttrombotic, precum si pre- si postterapie de sclerozare.

Compozitie: Substanta activa: etil-3,5,6-tri-0-benzil-D-glucofuranozid (=tribenosid), o substanta sintetica activa apartinand glucofuranozidelor.

Forma de prezentare: Capsule continand 400 mg tribenosid. Drajeuri continand 200 mg tribenosid.

Actiune terapeutica: Pentru tulburari circulatorii venoase.

Farmacodinamica: Glyvenol-ul reduce permeabilitatea capilara si, prin aceasta, combate edemul. El are efect antagonist asupra substantelor endogene care produc inflamatia si durerea. Glyvenol-ul contracareaza procesele patologice care se produc in paturile capilare, in vene si in tesuturile perivenoase.

Farmacocinetica: Tribenosidul, substanta activa a Glyvenol-ului se resoarbe rapid si aproape complet si este intens metabolizata. La o ora dupa ingestia unei cantitati de 10 mg/kg corp, se atinge maximum de concentratie plasmatica, 9-18 mcg/ml (tribenozid + metaboliti). Tribenosidul are afinitate diferita pentru o serie de tesuturi si organe, in peretii vaselor sanguine, de exemplu, acesta atinge concentratii relativ inalte. Eliminarea tribenosidului urmeaza un proces bifazic. Timpul de injumatatire (t1/2alfa) are o faza rapida de 2 ore. Ulterior, cand concentratia plasmatica scade sub 2g/ml (aproximativ la 8 ore de la ingestie), incepe cea de-a doua faza, al carei timp de injumatatire (t1/2beta) este de 20 de ore. Nu se inregistreaza nici o acumulare de tribenozid chiar in cazul dozelor zilnice repetate. Substanta activa se excreta numai sub forma de metaboliti si aproape exclusiv prin urina . Activitatea farmacologica a principalilor metaboliti reprezinta doar jumatate din cea a tribenozidului, iar 20% din doza administrata se elimina ca acid hipuric. Rata excretiei este de 77-93% din doza in primele 9 ore si de 93-100% in 72 ore.

Contraindicatii: Hipersensibilitate la substanta activa a Glyvenol-ului.

Reactii adverse: Eritem cutanat si tulburari gastrointestinale care sunt expresia unei sensibilitati individuale si care dispar spontan la intreruperea medicatiei. In rarele cazuri de manifestari mai severe, se recomanda apelarea la masuri adecvate ameliorarii simptomatologiei. Exista corespondenta intre frecventa unor astfel de reactii adverse si cantitatea de Glyvenol administrata.
Sarcina si alaptare: Ca in cazul oricarei terapii medicamentoase, Glyvenol-ul trebuie administrat cu precautie in timpul perioadei de sarcina, in special in primele trei luni. Nu se stie daca substanta activa trece in laptele matern. Riscul fetal trebuie considerat inaintea beneficiilor pentru mama.

Interactiuni: Desi substanta activa deriva din zahar, nu s-a demonstrat ca Glyvenol ar interfera metabolismul hidrocarbonatelor, chiar si la diabetici.

Dozare: 1 capsula de 400 mg de 2 ori pe zi, dupa mese; 1 drajeu de 200 mg de 3-4 ori pe zi, in timpul sau dupa mese. Doza de 800 mg recomandata zilnic nu ar trebui depasita, intrucat orice crestere peste aceasta nu aduce nici o imbunatatire a efectului terapeutic. Glyvenol-ul trebuie administrat timp de cateva saptamani, chiar in cazul in care simptomele dispar rapid. Se recomanda repetarea tratamentului din cand in cand, in special pacientilor ale caror ocupatii presupun expunerea membrelor inferioare la eforturi prelungite si mai ales in sezoanele calduroase ale anului.

Supradozare: Nu a fost raportat nici un caz de supradozare acuta.

Producator: Novartis

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.