Prospect HUMULIN-L

Indicatii: Pentru tratamentul pacientilor cu diabet zaharat la care dieta si/sau agentii hipoglicemianti orali nu sunt suficienti.

Tratamentul cu insulina umana (ADN) poate fi in mod special util in tratamentul: alergiei la insulina, lipodistrofiei indusa de insulina, rezistenta la insulina si diabet labil.
Humulin R poate fi, de asemenea util, in pregatirea pacientilor diabetici pentru operatii chirurgicale sau pentru tratamentul comei hiperglicemice, traumatismelor, sau infectii severe.

Contraindicatii:
Aceste preparate sunt contraindicate in hipoglicemie.

Precautii:
Utilizarea in sarcina. Este foarte important sa se asigure un control adecvat al diabetului tratat cu insulina la pacientele insarcinate. Necesarul de insuline de obicei scade in primul trimestru si creste in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru.
Transferul de la alte insuline. Un mic numar de pacienti transferati de la insuline de origine animala la insulina umana de origine , ADN recombinat poate necesita o reducere a dozelor, in special daca diabetul lor este foarte strict controlat si sunt la limita hipoglicemiei. Reducerea dozelor poate fi necesara la prima doza sau pe parcursul a catorva saptamani. Putinii pacienti la care au aparut reactii hipoglicemice, dupa ce au fost transferati pe Humulin, au observat ca simptomele premonitorii de hipoglicemie erau mai putin marcate decat atunci cand erau tratati cu insulina de origine animala. Exista riscul hipoglicemiei daca necesarul de insulina este diminuat, iar pacientul si medicul trebuie sa aiba in vedere aceasta posibilitate. Riscul poate fi considerat minimal daca doza zilnica este mai mica de 40 de unitati. Pacientii cu diabet rezistent la insulina la care se administreaza mai mult de 100 unitati zilnic trebuie sa fie spitalizati atunci cand sunt transferati de la alte tipuri de insuline.
Necesarul de insulina poate fi crescut in timpul bolilor intercurente sau tulburarilor emotionale sau daca pacientuluii se administreaza simultan medicamente cu actiune hiperglicemianta, ca de exemplu: contraceptive orale, corticosteroizi, sau terapie de inlocuire tiroidiana.
Necesarul de insulina poate fi diminuat in cazul existentei afectiunilor renale cu actiune hipoglicemianta ca de exemplu: inhibitori de mono-aminooxidaza si blocanti ł-adrenergici.
Modificari ale dozei de insulina pot fi necesare daca pacientii efectueaza eforturi fizice mari sau isi modifica dieta.

 Reactii adverse:
Lipodistrofia, rezistenta la insulina si reactiile de hipersensibilitate sunt efectele adverse asociate cu insulinele de origine animala. Utilizarea preparatelor de Humulin vor diminua incidenta acestor efecte adverse; pana in prezent aceste efecte adverse au aparut rar.
Supradozarea determina hipoglicemie cu simptomele insotitoare ce includ: agitatie, confuzie, palpitatii, transpiratii si vasaturi.
Tratament – Episoadehipoglicemice moderate sunt corectate prin administrarea orala de glucoza sau glucoza si repaus fizic.
Corectarea episoadelor de hipoglicemie severa poate fi realizata prin administrarea intramusculara si subcutanata de glucagon.
Daca pacientul este comatos este necesara administrarea intravenoasa de Dextroza.

 Compozitie:
Flacon de 10 ml continand 40 UI/ml , in urmatoarele forme:
Humulin R (regular) – Solutie sterila, transparenta, incolora, apoasa de insulina umana (ADN) cu un pH intre 6,6 si 8,0.
Humulin N (NPH) – Suspensie sterila de precipitat alb, cristalin de insulina umana isophane (ADN) in solutie izotonica de fosfat cu un pH intre 6,9 si 7,5.
Humulin L (lente) – Suspensie sterila de zinc – insulina umana (ADN) 30% amorfa si 70% cristalina cu un pH intre 6,9 si 7,5.
Humulin U (Ultralente) – Suspensie sterila de zinc – insulina umana (ADN) cristalina si cu un pH intre 6,9 si 7,5.
Humulin M 1 – Suspensie sterila de insulina umana in proportie de 10% insulina solubila si 90% insulina isophane.
Humulin M 2 – Suspensie sterila de insulina umana in proportie de 20% insulina solubila si 80% insulina isophane.
Humulin M 3 – Suspensie sterila de insulina umana in proportie de 30% insulina solubila si 70% insulina isophane.
Humulin M 4 – Suspensie sterila de insulina umana in proportie de 40% insulina solubila si 60% insulina isophane.

 Mod de administrare:
Dozele trebuie stabilite de catre medic in functie de necesitatile pacientului.
Toate preparatele Humulin pot fi administrate prin injectii subcutanate sauintramusculare dar numai Humulin R poate fi administrat prin injectii intra-venoase.
Profilele de actiune sunt redate in tabelul urmator:
Preparat de Humulin R N Lente Ultralente
Latenta de actiune (ore dupa administrare) ˝ 1 2,5 3
Durata de actiune
(Ore dupa administrare) 5-7 18-20 pana la 24 20-24
Maxim de actiune
(Ore dupa administrare) 1-3 2-8 4-16 6-14
Preparat de Humulin M1 M2 M3 M4
Latenta de actiune
(ore dupa administrare) ˝ ˝ ˝ ˝
Durata de actiune
(Ore dupa administrare) 16-18 14-16 14-15 14-15
Maxim de actiune
(Ore dupa administrare) 1,5-9 1-9,5 1-8,5 1-8
Humulin R poate fi administrat singur, in injectii multiple zilnice.
Humulin N, Lente si Ultralente pot fi, de asemenea, administrate singure o data sau de doua ori pe zi.
Pentru anumiti pacienti, poate fi necesara administrarea suplimentara de Humulin R la tratamentul cu Humulin N, Lente si Ultralente pentru a intensifica efectul initial (a se vedea “Masuri de precautie farmaceutice”).
Efectul mixarii acestor preparate cu insuline de origine animala nu a fost studiat, dar aceasta metoda nu este recomandata.
Preparate premixate: Humulin M 1, M 2, M 3, M 4 sunt preparate premixate pentru a evita necesitatea terapiei combinate. Ele trebuie administrate in mod uzual de doua ori pe zi, 2/3 din doza zilnica administrata dimineata, iar restul seara. Doza la o singura injectie nu trebuie sa depaseasca 50 UI.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.