Un comprimat filmat contine ca substanta activa tartrat de zolpidem 10 mg.
De asemenea, contine si urmatorii componenti:
– nucleu – lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu A, hidroxipropilmetilceluloza, stearat de magneziu; film – hidroxipropilmetilceluloza, dioxid de titan (E 171), Macrogol 300, dimeticona emulsie SE 2.
Ce este Hypnogen 10 mg si cand se utilizeaza?
Grupa farmacoterapeutica:
– hipnotice, medicamente inrudite cu benzodiazepinele.
Zolpidemul face parte din grupa medicamentelor care induc somnul.
Efectul se instaleaza foarte rapid, micsoreaza substantial latenta de adormire, scade numarul trezirilor nocturne, prelungeste durata somnului, imbunatatindu-i astfel calitatea.
Hypnogen 10 mg se administreaza la adulti si adolescenti (peste 15 ani) in tratamentul insomniei ocazionale, tranzitorii si cronice.
Cand nu trebuie sa folositi Hypnogen 10 mg
Hypnogen 10 mg nu trebuie administrat la pacientii cu:
– hipersensibilitate la zolpidem sau la oricare dintre componentii produsului;
– sindromul apneei in somn ;
– miastenia gravis;
– insuficienta hepatica severa;
– insuficienta respiratorie acuta si/sau severa;
– varsta sub 15 ani.
Cand trebuie utilizat Hypnogen 10 mg cu precautii deosebite?
Actiunea produsului Hypnogen 10 mg si a altor medicamente administrate in asociere se pot influenta reciproc.
Asocierea cu alte deprimante ale sistemului nervos central (cum sunt medicamente folosite in tratamentul bolilor psihice, analgezice opioide etc.) si alcool etilic poate potenta efectul sedativ (somnolenta, stare de oboseala).
Trebuie sa-l informati pe medicul dumneavoastra despre toate medicamentele pe care le utilizati, inclusiv cele care se elibereaza fara prescriptie medicala.
Nu luati nici un medicament in asociere cu Hypnogen 10 mg fara a intreba medicul.
In cazul in care un alt medic va prescrie un alt medicament, informati-l despre faptul ca sunteti in tratament cu Hypnogen 10 mg.
Precautii in timpul tratamentului cu Hypnogen 10 mg
Informati-l pe medicul dumneavoastra daca:
– suferiti sau ati suferit in trecut de o afectiune hepatica sau pulmonara;
– aveti antecedente de alcoolism sau de abuz de medicamente;
– aveti simptome de depresie.
In timpul tratamentului cu Hypnogen 10 mg se interzice consumul de bauturi alcoolice.
Atentionari
Daca insomnia persista dupa 4 saptamani de tratament, este necesar sa informati medicul dumneavoastra, care va reevalua diagnosticul si tratamentul.
Utilizarea repetata poate sa determina scaderea eficacitatii (toleranta).
Intreruperea brusca a tratamentului poate provoca reaparitia insomniei, chiar intr-o forma mai grava decat la inceputul tratamentului (insomnie de rebound).
Se recomanda intreruperea gradata a administrarii.
In cazul utilizarii pe perioade mai lungi de timp sau in doze mai mari decat cele recomandate, pot sa apara dependenta fizica si psihica.
In acest caz, intreruperea brusca a tratamentului poate determina sindrom de abstinenta, manifestat prin insomnie, dureri de cap, dureri musculare, anxietate, tensiune psihica, agitatie, confuzie si iritabilitate.
In cazurile severe, se pot observa pierderea contactului cu realitatea, tulburari de personalitate, halucinatii, convulsii, hipersensibilitate la lumina, la zgomot si la orice contact fizic, amorteli si furnicaturi ale extremitatilor.
Hypnogen 10 mg poate provoca tulburari de memorie, care apar cel mai adesea la cateva ore de la administrare. De aceea, se recomanda ca medicamentul sa se administreze chiar inainte de culcare.
La anumiti pacienti, in special la varstnici si la copii, acest medicament poate provoca reactii paradoxale sau psihiatrice:
– agravarea insomniei, cosmaruri, stare de nervozitate, iritabilitate, agitatie, agresivitate, accese de furie, idei delirante, halucinatii, tulburari de comportament.
Aparitia acestor reactii necesita intreruperea tratamentului si informarea medicului.
Se poate utiliza Hypnogen 10 mg in timpul sarcinii si alaptarii?
De regula, se recomanda evitarea pe cat posibil a administrarii produsului Hypnogen 10 mg in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru, si alaptarii.
Daca zolpidemul a fost administrat in ultimul trimestru de sarcina sau in timpul travaliului, pot sa apara manifestari neplacute la nou-nascut, inclusiv sindrom de sevraj.
Acestea impun supravegherea atenta a nou-nascutului. In cazul in care administrarea medicamentului este absolut necesara, se recomanda intreruperea alaptarii.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje in timpul tratamentului cu Hypnogen 10 mg
Administrarea zolpidemului provoaca somnolenta, tulburari musculare, ameteli, dificultati de concentrare, care pot influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Daca dupa administrarea zolpidemului somnul este odihnitor si suficient de lung (7 – 8 ore), capacitatile respective nu sunt, de regula, influentate.
Ca urmare, activitatile care necesita atentie deosebita le puteti efectua numai la recomandarea medicului!
Cum sa utilizati Hypnogen 10 mg?
Dozele sunt stabilite de catre medic, in functie de raspunsul pacientului.
La adolescenti (peste 15 ani) si adulti (peste 65 ani) doza uzuala este de un comprimat filmat (10 mg tartrat de zolpidem) pe zi, administrat imediat inainte de culcare sau chiar in pat. Doza nu trebuie sa depaseasca in nici un caz un comprimat pe zi.
La pacientii varstnici (peste 65 de ani) doza uzuala este de 1/2 comprimat filmat (5 mg tartrat de zolpidem) pe zi.
Se recomanda administrarea celei mai mici doze eficace.
Nu mariti dozele de Hypnogen 10 mg fara recomandarea medicului dumneavoastra.
Doza trebuie administrata imediat inainte de culcare cu cantitati suficiente de lichid.
La pacientii cu insuficienta renala sau hepatica, doza trebuie micsorata; se recomanda 1/2 comprimat filmat (5 mg tartrat de zolpidem) pe zi. La adultii sub 65 ani cu insuficienta hepatica, dozele pot fi crescute la un comprimat pe zi, numai daca raspunsul clinic este insuficient si medicamentul este bine tolerat.
La copii sub 15 ani nu se recomanda utilizarea produsului Hypnogen 10 mg.
Deoarece alimentele scad absorbtia preparatului, se recomanda administrarea medicamentului la cel putin 1/2 ora dupa masa.
In caz de insomnie ocazionala se recomanda ca durata tratamentului sa fie de 2 – 5 zile, iar in caz de insomnie tranzitorie, de 2 – 3 saptamani.
Similar celorlalte hipnotice, durata tratamentului trebuie sa fie cat mai scurta posibil si nu trebuie sa depaseasca 4 saptamani.
In cazul in care este necesara prelungirea tratamentului peste perioada maxima recomandata, se impune reexaminarea pacientului.
In cazul tratamentului prelungit (peste 4 saptamani) intreruperea administrarii preparatului nu trebuie facuta brusc, ci treptat.
Intrebati medicul dumneavoastra cu privire la modalitatea de intrerupere a tratamentului.
Ce reactii adverse poate sa aiba Hypnogen 10 mg?
In general, Hypnogen 10 mg este bine tolerat de pacienti.
In timpul tratamentului pot sa apara somnolenta diurna, astenie, scaderea vigilentei, tulburari de memorie, confuzie, ameteli, greata , varsaturi, cefalee.
Rareori, pot sa apara cosmaruri, anxietate nocturna, stari depresive, diplopie, senzatie ebrioasa, tulburari de echilibru sau de vorbire, ataxie, tremuraturi, hiposalivatie, diaree.
Unele reactii adverse (indeosebi cele nervos centrale si gastrointestinale) apar mai frecvent la doze mai mari.
Ocazional, au fost raportate modificari ale libidoului si reactii cutanate.
Utilizarea zolpidemului poate duce la dezvoltarea tolerantei, dependentei fizice si psihice (numai in cazul utilizarii de doze mai mari decat cele administrate), a reactiilor psihiatrice si paradoxale.
Dupa intreruperea tratamentului, mai ales in cazul intreruperii bruste poate sa apara insomnie de rebound.
In cazul in care apare orice reactie adversa mentionata sau nu in acest prospect, informati medicul dumneavoastra.
Reducerea dozei poate duce la disparitia reactiilor mentionate.
Ce trebuie facut in cazul in care ati luat mai multe comprimate
In cazul in care ati luat mai multe comprimate decat vi s-a recomandat sau in cazul in care un copil a ingerat accidental unul sau mai multe comprimate, se recomanda provocarea de varsaturi si informarea imediata a medicului.
Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Ambalaj
Cutie cu un blister a 15 comprimate filmate.
Cutie cu un blister a 20 comprimate filmate.
Cutie cun blister a 7 comprimate filmate.
Producator
Leciva a.s., Republica Ceha