Indicatii: Principala indicatie a preparatului retard este monoterapia hipertensiunii arteriale. Preparatul are, ca si celelate forme farmaceutice de Isoptin si actiune antianginoasa: prin vasodilatatie coronariana cu cresterea consecutiva a debitului sanguin coronarian si scaderea consumului de oxigen la nivel miocardic, antiaritmica: prin incetinirea conducerii atrioventriculare in tahiaritmii supraventriculare, cardioprotectoare: prin cresterea nivelului apoproteinei A2 si actiune antiagreganta plachetara. Se administreaza in angina pectorala stabila cronica, angina de repaus, angina vasospastica, (Prinzmetal) ca si in angina instabila (crescendo, preinfarct); angina pectorala dupa infarct miocardic. Tulburari de ritm, ca tahicardia paroxistica supraventriculara, fibrilatie si flutter atrial cu frecventa ventriculara inalta (cu exceptia sindromului WPW).
Forma de prezentare: Capsule retard 240 mg; blistere cu 20 tablete; blistere cu 100 tablete.
Actiune terapeutica: Verapamil, ca prototip al tuturor antagonistilor de Ca este un antihipertensiv eficace printr-un puternic efect vasodilatator periferic actionand direct asupra muschilor netezi al vaselor sanguine si reducand astfel rezistenta vasculara periferica si presiunea arteriala crescuta.
Aceasta actiune se explica prin efectul verapamilului de reducere a influxului transmembranar de calciu si a tonusului arteriolar. Galenica sa deosebita – formularea retard realizeaza un efect antihipertensiv constant pe toata durata a 24 h, mentinand concomitent profilul circadian fiziologic al tensiunii arteriale. Pentru obtinerea efectului retard s-au utilizat alginate – polizaharide extrase din alge brune – ce servesc ca matrice coloidala pentru substanta activa. Acest principiu retard natural realizeaza o eliberare constanta si cvasi-lineara a substantei active indeplinindu-se astfel conditia pentru o actiune antihipertensiva de durata si constanta. Eliberarea substantei active se face independent de pH -ul local astfel incat actiunea medicamentului nu este influentata de ingestia de alimente sau de variatiile de aciditate gastrica.
Administrare: Dozele se vor adapta individual in functie de gravitatea bolii. Pentru tratarea hipertensiunii: adultii vor lua dimineata 1 comprimat retard (240 mg). (La pacientii la care se doreste in mod special o scadere deosebit de lenta a tensiunii arteriale se va incepe cu 1/2 comprimat retard dimineata). Daca e necesar, seara (la interval de 12 ore) doza se poate suplimenta cu 1/2-1 comprimat retard; dupa caz, cresterile dozelor e indicat sa se faca dupa circa 2 saptamani de tratament. Pentru celelalte indicatii: adultii vor primi 1/2 – comprimat retard de 2 x pe zi (la interval de 12 ore). Nu se va depasi o doza maxima zilnica de 480 mg – 2 comprimate retard pentru perioade lungi de terapie, ci eventual doar pentru intervale scurte si doar la indicatia medicului. Isoptin RR nu se administreaza la copii. Dozele terapeutice pentru varstnici sunt cele de mai sus exceptand pacientii cu insuficienta hepatica sau renala. Isoptin RR trebuie administrat periodic, nemestecat, cu apa, in timpul sau imediat dupa masa. La pacientii cu insuficienta hepatica doza trebuie stabilita foarte atent si se va incepe cu doze mai mici (de exemplu la pacienti cu ciroza hepatica se incepe cu o tableta Isoptin mite – de 2-3 ori pe zi) datorita unei metabolizari mai scazute a substantei active la acesti pacienti.
Efecte secundare si reactii adverse: Administrarea unor doze mari de Isoptin RR, eventual asociata cu unele afectiuni cardiace preexistente (vezi “Contraindicatii”), poate avea ca rezultat modificari cardiovasculare mai mari decat necesarul terapeutic (scaderea frecventei cardiace prin bloc AV, bloc SA, sau scaderea marcata a tensiunii arteriale si/sau agravarea insuficientei cardiace). O reactie adversa relativ des intalnita este constipatia. S-au semnalat, mai rar, vertij , cefalee, oboseala, parestezii, edeme gambiere ca si eruptii alergice, prurit sau eritem facial. Foarte rar pot aparea dureri musculare si articulare. O complicatie rara a terapiei cu Isoptin RR s-a dovedit a fi cresterea reversibila, in sange, a transaminazelor hepatice si/sau fosfatazei alcaline. Alte complicatii rare si reversibile ale administrarii de Isoptin sunt hipertrofia gingivala si ginecomastia, care dispar la incetarea tratamentului. S-au observat cateva cazuri singulare de reactii alergice (eritem, prurit, urticarie, edem angioneurotic, sindrom Stevens – Johnson). S-a descris o crestere a nivelului de prolactina. Tratarea hipertensiunii arteriale cu acest medicament necesita control medical periodic. Datorita unor reactii, care apar in mod diferit de la individ la individ, poate fi diminuata capacitatea de participare activa la circulatia stradala sau la functionarea unor masini. Aceasta este valabil in mod deosebit la inceputul tratamentului si la schimbarea preparatului ca si in caz de interactiune cu alcool.
Contraindicatii: Administrarea de Isoptin RR este contraindicata in soc cardiogen, infarct miocardic acut complicat (bradicardie, hipotensiune arteriala importanta, insuficienta ventriculara stanga), in tulburari de conducere ca blocul AV de gradul II si III, blocul SA, boala nodului sinusal, bradicardii, in hipotensiunea arteriala marcata si in insuficienta cardiaca decompensata. Se impune precautie la: tulburari de conducere usoare (bloc AV gradul I), frecventa cardiaca foarte scazuta (sub 50 batai/min); hipotensiune arteriala (sub 90 mm Hg sistolica); fibrilatie arteriala/flutter arterial in caz de coexistenta a unui sindrom de preexcitatie, de exemplu sindrom WPW (aici exista riscul de declansare a unei tahicardii ventriculare); insuficienta cardiaca (aceasta trebuie tratata de doctor inainte de administrarea de Isoptin RR).
Sarcina si alaptare: In timpul graviditatii, mai ales in primul trimestru si in lauzie, Isoptin RR nu trebuie administrat decat sub stricta indicatie a medicului. Este contraindicata administrarea de Isoptin RR la pesoanele cu hipersensibilitate cunoscuta la verapamil.
Producator: Knoll A.G.