Jentadueto
linagliptină/clorhidrat de metformină
Prezentul document este un rezumat al Raportului public european de evaluare (EPAR) pentru Jentadueto. Documentul explică modul în care Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) a evaluat medicamentul, pentru a emite avizul în favoarea acordării autorizaţiei de introducere pe piaţă şi recomandările privind condiţiile de utilizare pentru Jentadueto.
Ce este Jentadueto?
Jentadueto este un medicament ce conţine substanţele active linagliptină şi clorhidrat de metformină. Este disponibil sub formă de comprimate (2,5 mg/850 mg şi 2,5 mg/1000 mg).
Pentru ce se utilizează Jentadueto?
Jentadueto este utilizat la adulţii cu diabet de tip 2 pentru a îmbunătăţi controlul nivelurilor glicemiei (zahărului din sânge). Este utilizat împreună cu dietă şi exerciţiu fizic în următoarele moduri:
– la pacienţii care nu prezintă un control satisfăcător cu metformină (un medicament împotriva diabetului), administrat în monoterapie;
– la pacienţii care urmează deja un tratament combinat cu linagliptină şi metformină, sub formă de comprimate separate;
– în combinaţie cu sulfoniluree (alt tip de medicament împotriva diabetului) la pacienţii care nu prezintă un control satisfăcător cu acest medicament şi metformină.
Medicamentul se poate obţine numai pe bază de reţetă.
Cum se utilizează Jentadueto?
Jentadueto este utilizat de două ori pe zi. Concentraţia comprimatului utilizat depinde de doza celorlalte medicamente împotriva diabetului pe care le lua anterior pacientul. Dacă Jentadueto este
administrat împreună cu sulfoniluree, este posibil să fie nevoie ca doza de sulfoniluree să fie diminuată pentru a evita hipoglicemia (niveluri joase ale zahărului din sânge).
Doza maximă este de 5 mg de linagliptină şi 2000 mg de metformină pe zi. Jentadueto trebuie luat în timpul meselor pentru a evita orice probleme cauzate de metformină la nivelul stomacului.
Cum acţionează Jentadueto?
Diabetul de tip 2 este o boală în care pancreasul nu produce destulă insulină pentru a controla nivelul glicemiei sau în care organismul nu poate utiliza insulina în mod eficient. Substanţele active din Jentadueto, linagliptina şi clorhidratul de metformină, au căi de acţiune diferite.
Linagliptin este un inhibitor al dipeptil peptidazei 4 (DPP 4). Acţionează blocând diviziunea hormonilor de tip incretin în organism. Aceşti hormoni sunt eliberaţi după consumul de alimente şi stimulează pancreasul să producă insulină. Prelungind acţiunea hormonilor de tip incretin la nivelul sângelui, linagliptina stimulează pancreasul să producă mai multă insulină când nivelul de zahăr din sânge este mare. Linagliptina nu acţionează când glicemia este mică. De asemenea, linagliptina reduce cantitatea de zahăr produsă de ficat, mărind nivelurile insulinei şi reducând nivelurile hormonului glucagon. Împreună aceste procese reduc nivelurile zahărului din sânge şi ajută la controlul diabetului de tip 2. Linagliptina este autorizată în Uniunea Europeană (UE) sub denumirea de Trajenta din 2011.
Metformina acţionează în principal prin inhibarea producerii de zahăr şi reducerea absorbţiei acestuia la nivelul intestinului. Metformina este disponibilă în UE din anii ’50.
Drept urmare a acţiunii ambelor substanţe active, nivelurile glicemiei sunt reduse, iar acest lucru ajută la controlul diabetului de tip 2.
Cum a fost studiat Jentadueto?
Efectele Jentadueto au fost testate pe modele experimentale, înainte de a fi studiate la subiecţi umani.
Compania a prezentat rezultatele a patru studii cu linagliptină la pacienţi cu diabet de tip 2, care au fost utilizate pentru a sprijini aprobarea Trajenta în UE; acestea au comparat linagliptina, administrată în doză de 5 mg o dată pe zi, cu placebo (un preparat inactiv). Studiile au analizat eficacitatea linagliptinei administrate în monoterapie (503 pacienţi), în combinaţie cu metformină (701 pacienţi), cu metformină plus o sulfoniluree (1058 de pacienţi) sau cu alt medicament împotriva diabetului, pioglitazonă (389 de pacienţi).
S-a desfăşurat un nou studiu, care a cuprins 791 de pacienţi cu diabet de tip 2, în care combinaţia de linagliptină plus metformină, administrate de două ori pe zi, a fost comparată cu monoterapia cu metformină, linagliptină în monoterapie sau placebo. Linagliptina a fost administrată în doze de 2,5 mg, de două ori pe zi, în cazul tratamentului combinat, şi doze de 5 mg, o dată pe zi, în cazul monoterapiei. Metformina a fost administrată la doze de 500 mg sau 1000 mg, de două ori pe zi, atât în cazul tratamentului combinat, cât şi al monoterapiei.
S-a realizat un studiu suplimentar, care a cuprins 491 de pacienţi cu diabet de tip 2, care luau metformină de două ori pe zi, iar acestui tratament i s-a adăugat placebo sau linagliptină, fie la o doză de 2,5 mg, administrată de două ori pe zi, fie la o doză de 5 mg, administrată o dată pe zi. Studiul a comparat efectele adăugării de linagliptină la metformină în aceste moduri, întrucât metformina trebuie luată de cel puţin două ori pe zi.
În toate studiile, principala măsură a eficacităţii a fost modificarea nivelurilor din sânge ale unei substanţe numite hemoglobină glicozilată (HbA1c) după 24 de săptămâni de tratament. Acest lucru oferă indicii despre cât de bine este controlată glicemia.
Ce beneficii a prezentat Jentadueto pe parcursul studiilor?
Studiile cu linagliptina au demonstrat că este mult mai eficace decât placebo în reducerea nivelurilor HbA1c. Atunci când este utilizată în monoterapie, linagliptina a cauzat o reducere de 0,46 puncte, comparativ cu o creştere de 0,22 puncte. În cazul tratamentului combinat, linagliptina împreună cu metformină au cauzat o reducere de 0,56 puncte, comparativ cu o creştere de 0,10 puncte; linagliptina cu metformină plus o sulfoniluree au cauzat o reducere de 0,72 puncte, comparativ cu 0,10 puncte.
Studiul care a analizat combinaţia de linagliptină şi metformină a demonstrat că a fost mai eficace decât monoterapia cu linagliptină sau metformină, precum şi placebo, în ceea ce priveşte reducerea nivelurilor HbA1c. Asocierea a cauzat o reducere de 1,22 puncte, când metformina a fost administrată în doze de 500 mg, şi o reducere de 1,59 puncte, când metformina a fost administrată în doze de 1 000 mg. Aceasta a fost comparată cu o reducere de 0,45 în cazul monoterapiei cu linagliptină, 0,64 în cazul monoterapiei cu metformină 500 mg, 1,07 în cazul monoterapiei cu metformină 1000 mg şi 0,13 în cazul tratamentului cu placebo.
Studiul care a analizat suplimentarea metforminei cu linagliptină 2,5 mg, administrat de două ori pe zi, sau 5 mg, administrat o dată pe zi, a demonstrat o reducere similară a nivelurilor HbA1c comparativ cu placebo (0,74 şi, respectiv, 0,80 mai mult decât placebo).
Care sunt riscurile asociate cu Jentadueto?
Cel mai frecvent efect secundar al asocierii de linagliptină cu metformină a fost diareea (observată la mai puţin de 1% din pacienţi, cu o frecvenţă similară observată la pacienţii care luau metformină plus placebo). Când linagliptina şi metformina erau administrate cu o sulfoniluree, cel mai frecvent efect secundar a fost hipoglicemia, observat la aproximativ 23% din pacienţi, comparat cu aproximativ 15% când se administra placebo cu metformină şi o sulfoniluree. Pentru lista completă a efectelor secundare raportate asociate cu Jentadueto, vezi prospectul.
Jentadueto nu se administrează persoanelor care pot fi hipersensibile (alergice) la linagliptină, metformină sau la oricare dintre celelalte ingrediente. Este contraindicat la pacienţi cu cetoacidoză diabetică sau precomă diabetică (o afecţiune periculoasă ce poate surveni în cazul diabetului), pacienţi cu probleme renale moderate până la severe sau care suferă de afecţiuni acute (bruşte) ce pot afecta funcţia renală, pacienţi care suferă de boli acute sau cronice ce pot cauza hipoxie tisulară (când ţesuturile sunt lipsite de o cantitate adecvată de oxigen), precum insuficienţă cardiacă sau dificultăţi de respiraţie, şi pacienţi cu probleme ale ficatului, intoxicaţie alcoolică sau alcoolism. Pentru lista completă de restricţii, vezi prospectul.
De ce a fost aprobat Jentadueto?
CHMP a hotărât că asocierea linagliptinei cu metformină s-a dovedit a fi eficace în reducerea nivelurilor de HbA1c, şi că administrarea de linagliptină 2,5 mg de două ori pe zi a fost la fel de eficace precum administrarea unei doze de 5 mg o dată pe zi, care este autorizată în UE pentru a fi utilizată în monoterapie sau în combinaţie cu metformină şi cu metformină plus o sulfoniluree. CHMP a semnalat că asocierea unor doze fixe poate mări probabilitatea ca pacienţii să îşi administreze dozele în mod corect. În ceea ce priveşte efectele secundare, Comitetul a considerat că, în general, riscurile observate au fost doar puţin mai mari decât cele observate cu placebo. Aşadar, CHMP a hotărât că beneficiile Jentadueto sunt mai mari decât riscurile asociate şi a recomandat acordarea autorizaţiei de introducere pe piaţă pentru acest produs.
Alte informaţii despre Jentadueto
Comisia Europeană a acordat o autorizaţie de introducere pe piaţă pentru Jentadueto, valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 20 iulie 2012.
Pentru mai multe informaţii referitoare la tratamentul cu Jentadueto citiţi prospectul sau adresaţi-vă medicului sau farmacistului.
Prezentul rezumat a fost actualizat ultima dată în 06-2012.