Prospect Kinzalmono

Kinzalmono este un medicament care contine substanta activa telmisartan.

Este disponibil sub forma de comprimate de culoare alba (rotunde: 20 mg; alungite: 40 si 80 mg).

 Pentru ce se utilizeaza Kinzalmono?
Kinzalmono se utilizeaza in tratamentul hipertensiunii esentiale (tensiune arteriala mare) la adulti. Prin „esentiala ” se intelege ca tensiunea arteriala ridicata nu are o cauza evidenta.
Kinzalmono se utilizeaza, de asemenea, pentru prevenirea problemelor cardiovasculare (probleme cu inima si vasele de sange), precum atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale. Se utilizeaza la pacientii care au avut in trecut probleme cauzate de cheagurile de sange (precum boala de inima, accident vascular cerebral sau boala arteriala) sau care sufera de diabet de tip doi din cauza caruia a fost afectat un organ (precum ochii, inima sau rinichii).
Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

 Cum se utilizeaza Kinzalmono?
Pentru tratamentul hipertensiunii esentiale, doza recomandata de Kinzalmono este de 40 mg o data pe zi, dar este posibil ca unii pacienti sa obtina rezultate bune cu o doza de 20 mg. Daca nu se atinge valoarea tinta de tensiune arteriala, doza poate fi marita la 80 mg sau se poate adauga un alt medicament pentru hipertensiune, cum ar fi hidroclorotiazida.
Pentru prevenirea problemelor cardiovasculare, doza recomandata este de 80 mg o data pe zi. La inceputul tratamentului cu Kinzalmono, medicul trebuie sa monitorizeze tensiunea arteriala a pacientului si poate decide sa ajusteze medicatia prescrisa pacientului pentru scaderea tensiunii arteriale.

 Cum actioneaza Kinzalmono?
Substanta activa din Kinzalmono, telmisartanul, este un „antagonist al receptorilor de angiotensina II”, ceea ce inseamna ca blocheaza actiunea unui hormon din organism numit angiotensina II. Angiotensina II este un vasoconstrictor puternic (o substanta care ingusteaza vasele sanguine). Prin blocarea receptorilor de care se leaga in mod normal angiotensina II, telmisartanul opreste efectul acestui hormon, permitand dilatarea vaselor sanguine. Aceasta duce la scaderea tensiunii arteriale, reducand riscurile asociate cu tensiunea arteriala ridicata, cum ar fi atacurile de cord sau accidentele
vasculare cerebrale. De asemenea, aceasta permite inimii sa pompeze sangele mai usor, ceea ce poate contribui la reducerea riscului de probleme cardiovasculare pe viitor.

 Cum a fost studiat Kinzalmono?
Pentru tratamentul hipertensiunii esentiale, Kinzalmono a fost studiat pe 2 647 de pacienti care au luat Kinzalmono fie in monoterapie, fie in combinatie cu hidroclorotiazida. Diferite doze de Kinzalmono au fost comparate cu placebo (un preparat inactiv) si cu alte medicamente pentru hipertensiune (atenolol, lisinopril, enalapril si amlodipina). Principala masura a eficacitatii a fost reducerea tensiunii arteriale diastolice (tensiunea arteriala masurata intre doua batai ale inimii).
Pentru prevenirea problemelor cardiovasculare, Kinzalmono 80 mg administrat o data pe zi a fost studiat in cadrul unui studiu principal care a inclus aproape 26 000 de pacienti in varsta de 55 de ani si peste care suferisera de boli de inima sau boli arteriale, avusesera un accident vascular cerebral sau diabet si la care riscul de aparitie a problemelor cardiovasculare era mare. Kinzalmono a fost comparat cu ramipiril (un alt medicament utilizat pentru prevenirea problemelor cardiovasculare) si cu o combinatie a celor doua medicamente. Principala masura a eficacitatii a fost reducerea numarului pacientilor care au decedat sau au fost spitalizati sau care au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Pacientii au fost supravegheati pe o perioada medie de patru ani si jumatate.

 Ce beneficii a prezentat Kinzalmono in timpul studiilor?
In tratamentul hipertensiunii esentiale, Kinzalmono a fost mai eficace decat placebo in reducerea tensiunii arteriale diastolice si a avut efecte similare cu celelalte medicamente pentru hipertensiune.
In prevenirea problemelor cardiovasculare, Kinzalmono a avut efecte similare cu cele a ramipirilului, procentul pacientilor care au decedat, au fost spitalizati din cauza problemelor cardiovasculare sau care au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral situandu-se in jurul a 17%. Combinatia celor doua medicamente nu a fost mai eficace decat oricare dintre medicamente luat separat si a fost asociata cu un risc crescut de efecte secundare.

 Care sunt riscurile asociate cu Kinzalmono?
Efectele secundare asociate cu Kinzalmono nu sunt frecvente. Cu toate acestea, efectele secundare observate la 1 pana la 10 pacienti din 1 000 sunt urmatoarele: infectii ale cailor respiratorii superioare (raceli), inclusiv inflamatii ale gatului si ale sinusurilor, infectii ale cailor urinare (infectii ale structurilor care transporta urina), inclusiv infectii ale vezicii urinare, anemie (numar redus de globule rosii), hiperpotasemie (cresterea nivelului de potasiu in sange), depresie, insomnie, sincopa (lesin), vertij (senzatie de ameteala), bradicardie (incetinirea batailor inimii), hipotensiune (tensiune arteriala scazuta), dispnee (respiratie dificila), dureri abdominale (de burta), diaree, dispepsie (arsuri gastrice), flatulenta (gaze), varsaturi, hiperhidroza (transpiratie excesiva), prurit (mancarime), eruptii cutanate, mialgie (dureri musculare), dureri de spate, spasme musculare, alterarea functiei renale (probleme de rinichi), inclusiv insuficienta renala acuta, dureri in piept, astenie (slabiciune) si niveluri crescute de creatinina (un marker al descompunerii la nivel muscular). Hipotensiunea poate fi mai frecventa la pacientii care iau Kinzalmono pentru prevenirea problemelor cardiovasculare. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Kinzalmono, a se consulta prospectul.
Kinzalmono nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la telmisartan sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Se interzice administrarea acestuia la femeile gravide dupa a treia luna de sarcina. Nu se recomanda utilizarea medicamentului in primele trei luni de sarcina. Se interzice administrarea Kinzalmono persoanelor care au afectiuni hepatice sau biliare severe.

 De ce a fost aprobat Kinzalmono?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Kinzalmono sunt mai mari decat riscurile sale si a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Kinzalmono.

 Alte informatii despre Kinzalmono:
Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Kinzalmono, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 16 decembrie 1998. Titularul autorizatiei de introducere pe piata este Bayer Schering Pharma AG. Autorizatia de introducere pe piata este valabila pe perioada nelimitata.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 12-2009.

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.