Indicatii: Lincodar este recomandat in tratamentul infectiilor grave streptococice, stafilococice, pneumococice ale cailor respiratorii superioare si inferioare, infectii ale pielii si tesuturilor moi, infectii osoase si articulare, ale tractului urinar, acneea vulgara.
Este indicat si in cazul in care nu pot fi folosite alte antibiotice, de exemplu, in hipersensibilitatea si rezistenta la peniciline.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la lincomicina si/sau clindamicina. Nu este indicat in tratamentul infectiilor bacteriene minore si virale. Siguranta utilizarii in perioada de graviditate nu a fost inca stabilita. Nu se administreaza la nou-nascuti.
Reactii adverse:
Principalele reactii secundare sunt legate de tractul gastrointestinal: glosita, stomatita, greata, voma, diaree, enterocolita. S-au mentionat si modificari sanguine ca neutropenie, leucopenie, agranulocitoza, purpura trombocitopenica. S-au inregistrat si reactii de hipersensibilitate ca: edem angioneurotic, boala serului, reactii anafilactice. La aparitia acestor reactii tratamentul trebuie oprit imediat si instituit un tratament adecvat pentru cazurile de urgenta (corticosteroizi, antihistaminice, epinefrine etc.). In cazuri rare poate aparea rash cutanat si urticarie.
Precautii:
In cazurile rare cand au fost inregistrate diaree persistenta asociata cu colita acuta, se opreste tratamentul imediat si se instituie un tratament adecvat.
Forma de prezentare: Lincodar – cutii cu 16, 500 capsule. Fiecare capsula contine 500 mg lincomicina (sub forma de clorhidrat de lincomicina B.P.).
Compozitie:
Lincodar contine clorhidrat de lincomicina B.P., antibiotic activ impotriva majoritatii bacteriilor grampozitive, in special Staphyloccocus aureus si albus, Streptococcus viridans si pneumoniae, precum si impotriva anaerobilor: Clostridium perfringens si tetani, Corynebacterium diphteriae si acnes. Este, de asemenea, eficient in actinomicoze.
Farmacologie: Lincodar este rapid absorbit. Dupa o doza orala de 500 mg, peak-ul plasmatic se atinge dupa 2-4 ore. Concentratiile minime inhibitorii pentru majoritatea bacteriilor grampozitive sunt mentinute 6-8 ore. In sangele fetal, lichidul peritoneal si pleural se ating concentratii de 20-50% din cele sanguine, in tesutul osos de aproximativ 40% si in tesuturile moi de 75%. Metabolizarea are loc, in principal, la nivelul ficatului. Calea principala de eliminare este cea biliara, iar timpul de injumatatire dupa administrarea orala este 4-7 ore.
Mod de administrare:
Adulti: 500 mg de 3 ori/zi (uzual), iar in cazuri foarte grave, de 4 ori/zi. Se administreaza cu o ora inainte de masa. Copii (mai mari de o luna) – 30 mg/kg corp/zi divizat in trei doze.