Indicatii: Schizofrenie (mai ales forme paranoid-halucinatorii sau cu catatonie); hebefrenie, manie si hipomanie, depresii sau agitatie; voma centrala sau postoperatorie; premedicatie in anestezie.
Prezentare farmaceutica: Comprimate continand flufenazina dihidrocl. 1 mg (flacon cu 50 buc.); solutie pentru uz intern continand flufenazina dihidrocl. 0,625 mg/ml sau 0,25 mg/8 picaturi (flacon cu 20 ml); fiole a 1 ml solutie injectabila continand flufenazina dihidrocl. 1 mg (cutie cu 5 sau 10 buc.).
Actiune terapeutica: Neuroleptic fenotiazinic incisiv, are proprietati antipsihotice marcate si efect sedativ minim; antivomitiv.
Mod de administrare: In psihoze, oral, initial 3-6 mg/zi (fractionat, la intervale de 6-8 ore), se creste progresiv pana la cel mult 40 mg/zi, apoi se reduce treptat pana la valorile de intretinere, 0,5-6 mg/zi; atunci cand nu se poate folosi calea orala se injecteaza intramuscular, initial 1 mg, apoi 2-10 mg/zi (fractionat, la 6-8 ore). Pentru combaterea vomei sau ca premedicatie, 1-2 mg intramuscular sau intravenos lent (doza unica).
Reactii adverse: Frecvent sindrom neuroleptic cu simptome extrapiramidale (este necesara administrarea de antiparkinsoniene), rareori diskinezie tardiva persistenta (tratament prelungit cu doze mari); ocazional diminuarea potentei sexuale, constipatie sau diaree, poliurie, tulburari vizuale, acrocianoza; la dozele mari pot surveni hipotensiune ortostatica, varsaturi, edeme, eruptii cutanate alergice, chiar fenomene anafilactoide; rareori icter colestatic, discrazii sanguine (leucopenie, agranulocitoza, trombocitopenie, pancitopenie).
Contraindicatii: Afectiuni neurologice cu leziuni subcorticale, intoxicatie cu hipnotice, stari de deprimare centrala, coma, discrazii sanguine, leziuni hepatice, insuficienta renala, alergie la flufenazina sau alte fenotiazine; prudenta in timpul sarcinii (se evita in primul trimestru), la copii, la batrani (doze mici), la ulcerosi, in bolile convulsive, miastenia grava, bolile cardio-vasculare, feocromocitom (risc de reactii hipertensive), glaucom cu unghi ingust, adenom de prostata; nu se administreaza ambulator la soferi si in alte profesii care impun concentrarea intensa si prelungita a functiilor psihice. Prudenta in asocierea cu deprimante centrale (bauturile alcoolice sunt contraindicate), cu atropina (efectele acesteia pot fi potentate) si cu antihipertensive (risc de hipotensiune marcata); nu se asociaza cu le-vodopa (ii impiedica efectul antiparkinsonian).