Lysodren este un medicament antitumoral. Acest medicament este utilizat pentru tratamentul simptomelor tumorilor maligne inoperabile, metastatice sau recidivante, ale glandelor suprarenale.
2. INAINTE SA LUATI LYSODREN
Nu luati Lysodren:
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la mitotan sau la oricare dintre celelalte componente ale Lysodren.
– daca alaptati (vezi „Alaptarea”).
– daca urmati in prezent un tratament cu spironolactona (un medicament utilizat adesea pentru tratamentul bolilor cardiace, hepatice sau renale). Trebuie sa va consultati cu medicul dumneavoastra pentru a afla daca luati sau nu spironolactona (vezi „Utilizarea altor medicamente”).
Aveti grija deosebita cand utilizati Lysodren:
Din cauza efectelor Lysodrenului, medicul va poate prescrie un tratament hormonal (steroizi) in perioada in care luati Lysodren.
– Trebuie sa va adresati imediat medicului daca suferiti un accident, aveti o infectie sau daca sunteti bolnav(a).
– Medicul dumneavoastra poate decide o sistare temporara a tratamentului cu Lysodren daca suferiti un soc, un traumatism grav sau o infectie. Pastrati in permanenta asupra dumneavoastra cardul Pacientului care utilizeaza Lysodren de la sfarsitul acestui prospect.
– Spuneti medicului daca suferiti de boli severe de ficat sau de rinichi, deoarece este posibil ca Lysodren sa nu fie potrivit pentru dumneavoastra.
Utilizarea altor medicamente:
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Lysodren nu trebuie administrat in asociere cu spironolactona (un medicament utilizat adesea pentru tratamentul bolilor cardiace, hepatice sau renale, (vezi „Nu utilizati Lysodren”).
Lysodren diminueaza efectul unui medicament numit warfarina (acest medicament subtiaza sangele, fiind utilizat pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange). De aceea, trebuie sa informati intotdeauna medicul daca luati un medicament pentru subtierea sangelui.
Lysodren poate sa interactioneze cu cateva alte medicamente, cum sunt:
– Medicamente folosite pentru tratamentul epilepsiei (spre ex., anticonvulsivante).
– Medicamente folosite pentru tratamentul tuberculozei (spre ex., rifabutina sau rifampicina).
– Medicamente folosite pentru tratamentul infectiilor fungice (spre ex., griseofulvina).
De asemenea, Lysodren poate interactiona cu o planta medicinala numita sunatoare (Hypericum perforatum).
Utilizarea Lysodren cu alimente si bauturi:
Este de preferat ca Lysodren sa fie administrat in timpul meselor.
Administrarea Lysodren-ului cu alimente si/sau uleiuri poate sa creasca gradul de absorbtie.
Sarcina si alaptarea:
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Sarcina:
In cazul de sarcina, medicul dumneavoastra poate decide sa modifice tratamentul cu Lysodren, deoarece acesta poate fi nociv pentru fat. De aceea, informati medicul daca sunteti gravida sau daca intentionati sa ramaneti gravida.
Daca sunteti o femeie care ar putea ramane gravida, trebuie sa utilizati o metoda contraceptiva eficienta in timpul tratamentului cu Lysodren. La fel trebuie sa procedati si dupa intreruperea definitiva a tratamentului cu Lysodren. Lysodren se elimina foarte lent; pot sa treaca chiar cateva luni pana cand Lysodren este eliminat din corpul dumneavoastra. Pentru acest motiv dupa intreruperea definitiva tratamentului cu Lysodren va trebui sa cereti sfatul medicului cu privire la utilizarea unei metode contraceptive eficiente.
Alaptarea:
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Nu luati Lysodren in timp ce alatati. Este posibil ca Lysodren sa ajunga in laptele matern.
De aceea, spuneti-i medicului dumneavoastra daca alatati sau intentionati sa va alatati copilul (a se vedea „Nu utilizati Lysodren”). Medicul dumneavoastra va decide daca trebuie sa intrerupa tratamentul cu Lysodren sau daca trebuie sa intrerupeti alaptarea.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor:
Lysodren are o influenta majora asupra capacitatii dumneavoastra de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. De aceea, trebuie sa solicitati opinia medicului dumneavoastra daca doriti sa conduceti vehicule, daca trebuie sa folositi utilaje sau daca efectuati activitati cu potential de risc, care necesita o buna capacitate de reactie mentala si fizica.
3. CUM SA LUATI LYSODREN
Doze si mod de administrare:
Tratamentul trebuie instituit de catre un specialist cu experienta suficienta pana la atingerea unui regim stabil de dozare.
Luati intotdeauna Lysodren exact asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Pentru a stabili doza ideala pentru tratamentul afectiunii dumneavoastra., este posibil ca medicul dumneavoastra ca monitorizeze lunar cantitatea de Lysodren pe care o aveti in sange.
Adulti:
Tratamentul se va incepe cu 2-3 g (4-6 comprimate) de Lysodren pe zi. Uneori, medicul dumneavoastra poate sa inceapa tratamentul cu doze mai mari, cum ar fi 4-6 g (8 – 12 comprimate).
Doza zilnica totala poate fi Impartita in doua sau trei prize.
Comprimatele trebuie inghitite cu apa si este de preferat sa fie administrate in timpul meselor.
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca prezentati orice reactii adverse in timp ce luati LysodrenLysodren. daca prezentati reactii adverse (mai ales la nivelul sistemului nervos central), medicul dumneavoastra poate decide intreruperea temporara a tratamentului sau reducerea dozei de Lysodren.
Copii:
Sunt disponibile foarte putine informatii cu privire la acest grup de varsta (<18 ani).
Doza zilnica de Lysodren pentru copii va fi calculata de catre medicul dumneavoastra in functie de greutatea si dimensiunile copilului. Puteti administra Lysodren copilului in doua sau trei doze Impartite dupa preferinta.
Daca luati mai mult decat trebuie din Lysodren
Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca ati luat din greseala mai mult Lysodren decat trebuia, daca un copil inghite o cantitate de medicament si daca dumneavoastra sau copilul prezentati reactii adverse (reactii adverse la nivelul sistemului nervos central sau digestive).
Daca uitati sa luati Lysodren
Daca uitati sa luati o doza, luati doza urmatoare in mod obisnuit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa dozele uitate.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Lysodren poate sa provoace reactii adverse.
Daca oricare dintre reactiile adverse resimtite in timpul tratamentului se agraveaza sau daca observati reactii adverse care nu sunt indicate in acest prospect, va rugam comunicati acest fapt doctorului sau farmacistului dumneavoastra.
Un procent foarte ridicat de pacienti tratati cu Lysodren au prezentat unele reactii adverse in timpul tratamentului. Aceste reactii adverse constau in principal din urmatoarele:
Foarte frecvente (≥ 1/10) pentru care trebuie contactat imediat medicul:
– Tulburari de deplasare si coordonare: confuzie, tulburari musculare, ameteli, senzatii anormale de intepaturi si amorteala, somnolenta, iritatii la nivelul pielii pentru care trebuie contactat medicul cat mai curand cu putinta:
– Varsaturi, diaree, greturi, lipsa poftei de mancare, oboseala.
Alte reactii adverse foarte frecvente includ: cresterea concentratiei colesterolului si a altor lipide din sange.
Frecvente (≥ 1/100, <1/10)
Trebuie sa va contactati imediat medicul in caz de:
– Paloarea pielii, oboseala musculara, ameteli atunci cand stati in picioare, mici vanatai, sangerari nazale, ameteala, cefalee, agresivitate, dificultati de vorbire.
Rare (≥ 1/10,000, <1/1,000) sau foarte rare (<1/10,000) inclusiv comunicari izolate pentru care trebuie contactat imediat medicul:
Febra, infectii, deficit vizual, vedere neclara, vedere dubla ingalbenirea pielii si a ochilor; mancarime, urina de culoare inchisa, sange in urina. Alte efecte secundare rare sau foarte rare: tensiune arteriala scazuta sau ridicata, senzatie de caldura in zona fetei, scaderea acidului uric plasmatic.
Unele simptome pot sa fie relevante pentru anumite complicatii care ar putea sa necesite o medicatie specifica:
– insuficienta suprarenala: oboseala, dureri abdominale, ameteala, varsaturi, diaree, confuzie;
– Anemie: paloare cutanata, oboseala musculara, tulburari respiratorii, ameteala, in special atunci cand stati in picioare;
– Afectare hepatica: ingalbenirea pielii si a ochilor, mancarimi, greata, diaree, oboseala, urina de culoare inchisa).
La copii:
Au fost observate urmatoarele reactii adverse: la nivelul sistemului nervos central (retard), probleme cu glanda tiroida si intarzierea cresterii.
5. CUM SA PASTRATI LYSODREN
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra in ambalajul original.
Nu utilizati Lysodren dupa data de expirare care este inscrisa pe cutie si/sau flacon.
Nu utilizati nici un comprimat care prezinta semne de deteriorare.
Comprimatele neutilizate sau deteriorate nu trebuie aruncate in reteaua de canalizare sau in gunoiul menajer. Consultati farmacistul cu privire la modalitatea de aruncare a medicamentelor si a flacoanelor nefolosite sau partial golite care nu mai sunt utile. Aceste masuri vor contribui la protejarea mediului.
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Lysodren
– Substanta activa este Mitotan. Fiecare comprimat contine 500 mg de mitotan.
– Celelalte ingrediente sunt amidon din porumb, celuloza microcristalina (E 460), Macrogol 3350, siliciu coloidal anhidru.
Cum arata Lysodren si continutul flaconului
Lysodren este livrat sub forma de tablete albe, biconvexe, rotunde si crestate. Acest medicament este disponibil in flacoane de 100 de tablete.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:
Laboratoire HRA Pharma
15, rue Béranger
F – 75003 Paris
Franta
Producator:
Bristol-Myers Squibb S.p.A.