Prospect LYSTHENON

Indicatii: Relaxarea muschilor scheletici in timpul interventiilor chirurgicale, reducerii fracturilor si dislocarilor articulare, diminuarea contractiilor in timpul terapiei prin electrosoc si tetanos.

Compozitie: Fiecare fiola contine 100 mg clorura de suxametoniu in solutie apoasa izotonica.

Actiune terapeutica: Lysthenon provoaca o paralizie flasca a muschilor scheletici prin blocarea transmiterii impulsului la nivelul placii neuromusculare. Spre deosebire de miorelaxantele cu actiune lunga de tipul curarei, actiunea produsa de Lysthenon incepe imediat dupa administrare – mai putin de un minut; este activa o perioada scurta – aproximativ 2 minute, si dispare complet in aproximativ 8 pana la 10 minute.

Aceasta permite un mare grad de flexibilitate in adaptarea relaxarii musculare la cerintele din timpul interventiei chirurgicale, fara a provoca o paralizie excesiva pe termen lung. Paralizia se instaleaza in ordinea urmatoare: muschii pleoapelor, muschii masticatori, muschii extremitatilor, muschii abdominali, muschii glotei si, in final, diafragma. Lysthenon provoaca depolarizare in bloc cu contractii initiale frecvente, vizibile ca fasciculatii musculare. Blocul de depolarizare nu poate fi neutralizat cu inhibitori de colinesteraza, de exemplu cu neostigmina. In cazuri rare, blocul de depolarizare poate deveni bloc de lunga durata, de tip curara, daca Lysthenon este administrat in doze individuale pentru o perioada mai lunga de timp, intr-o doza totala de mai mult de 3-5 mg/kg corp (bloc dual). In aceasta a doua faza, neostigmina este un antagonist al actiunii produse de Lysthenon. Efectul de scurta durata produs de Lysthenon se datoreaza inactivarii rapide de catre colinesterazele serice.

Mod de administrare: Administrare intravenoasa (de asemenea ca perfuzie), iar, in cazul in care este necesar, administrare intramusculara. Fiole OPC – autocasabile: Nu necesita pilire in vederea taierii gatului fiolei. Instructiuni pentru folosirea fiolelor OPC (one-point-cut): Pozitionati varful fiolei cu punctul colorat in sus! Coborati solutia din varful fiolei prin lovituri usoare si prin scuturarea acesteia. Pozitionati varful fiolei cu punctul colorat in sus! Rupeti gatul fiolei.

Dozare: Dozarea depinde de gradul de miorelaxare dorit, de greutatea corporala si de raspunsul individual al pacientului. O doza intravenoasa mica, de 0,05 mg/kg corp, se recomanda pentru a determina raspunsul individual la inceputul interventiei chirurgicale. Doze de aproximativ 0,1 mg/kg corp conduc in general la o relaxare a muschilor scheletici fara a prezenta o actiune semnificativa asupra functiei respiratorii. Doze de 0,2 pana la 1,0 mg/kg corp conduc la relaxarea totala a peretelui abdominal si a muschilor scheletici si la reducerea sau incetarea completa a respiratiei spontane. Daca este imposibil a se injecta Lysthenon i.v., se va administra i.m. pana la 2,5 mg/kg corp, doza totala fiind de 150 mg. Injectiile i.m. pot provoca o usoara crestere initiala prelungita a tonicitatii musculare. Administrarea in cazul copiilor se va face numai in cazuri de urgenta – a se vedea “Precautii speciale”. Copiii vor primi 1-2 mg/kg corp i.v. sau pana la 2,5 mg/kg corp i.m.

Perfuzie continua: In functie de constitutia pacientului si de gradul dorit de relaxare, dozele pentru adulti se situeaza intre 0,5 mg pana la 5,0 mg/min, i.v., ca solutie 0,1 pana la 0,2% (a se vedea sectiunea “Interactiuni/Compatibilitati”). In caz de tetanos, chiar si cele mai severe contracturi musculare pot fi controlate cu o perfuzie continua de solutie de Lysthenon 0,1%, administrata cu grija. Se vor perfuza 0,1 pana la 0,3 mg/min, cu administrare simultana de O2 hiperbaric. Printr-o ajustare optima a perfuziei se va asigura un grad suficient al activitatii de respiratie spontana.

Contraindicatii: Hipersensibilitate fata de clorura de suxametoniu; disfunctii hepatice severe; edem pulmonar; hipertermie maligna (hiperpirexie), deficit de colinesteraza, hiperkalemie; boli neuromusculare si tulburari neurologice, rigiditate musculara; la pacientii cu leziuni grave sau arsuri grave, leziuni care penetreaza ochiul. Administrarea va fi facuta cu precautie in cazul in care pacientul sufera de o afectiune cardiaca, la copii si adolescenti – a se vedea “Precautii speciale”. Clorura de suxametoniu nu se recomanda la pacientii cu uremie, in special daca sunt prezente concentratii mari de potasiu seric.

Sarcina si alaptare: Lysthenon se va administra numai in cazul in care este absolut necesar.

Efecte secundare: Apar in cazul in care Lysthenon este supradozat sau pacientul prezinta o predispozitie speciala. Pot aparea urmatoarele efecte secundare: tahicardie sau bradicardie, aritmie, fibrilatie ventriculara, cresterea sau scaderea tensiunii arteriale, cresterea tensiunii intraoculare, spasme bronsice sau laringiene, sialoree, mioglobinurie; rigiditate musculara (risc de hipertermie maligna), dureri musculare dupa interventia chirurgicala. Relaxarea prelungita, cu posibila apnee poate fi cauzata de: colinesteraza serica “atipica”, deficienta ereditara de colinesteraza serica. Scaderea temporara a colinesterazei serice apare de exemplu: in boli severe ale ficatului, anemie severa, dupa post indelungat, casexie, deshidratare, stari febrile, dupa otraviri acute, dupa expunere cronica la/sau ingerare de insecticide inhibitoare de colinesteraza sau medicamente (fosfolin, demecarium, neostigmina, fizostigmina, distigmina) si administrare simultana de medicamente care intra in competitie pentru enzima cu succinilcolina (ex. procaina i.v.).

Terapie si profilaxie: Administrarea de “Serumcholinesterase Behringwerke” umana imbogatita, eventual administrare de sange total sau plasma, respiratie artificiala cu presiune hiperbarica intermitenta. Bloc dual. (A se vedea “Actiune terapeutica”.)

Interactiuni: Administrarea prealabila a Lysthenon intensifica actiunea relaxantelor non-depolarizante. Administrarea prealabila a relaxantelor non-depolarizante diminueaza sau previne efectele secundare date de Lysthenon. Efectele secundare care afecteaza cordul si functia circulatorie sunt accentuate de narcotice halogenate (halotan) si sunt diminuate de tiopental si atropina. Actiunea blocanta neuromusculara a Lysthenon este intensificata de aminoglicozide sau antibiotice polipeptidice, amfotericina B, ciclopropan, propanidid, chinidina si tiotepa. Actiunea digitalicelor este intensificata de clorura de suxametoniu (risc de aritmii). Perfuziile simultane de sange sau plasma descresc actiunea Lysthenon. Compatibilitati: Solutia de Lysthenon 0,1 g/5 ml este compatibila cu solutiile de clorura de sodiu izotonice cu sangele, solutia Ringer, solutiile 5% fructoza, 5% dextroza si 6% dextran.
Incompatibilitati: Prin amestecarea solutiei de Lysthenon 0,1 g/5 ml cu substante alcaline, de exemplu barbiturice, actiunea produsa de Lysthenon poate fi neutralizata complet.

Precautii: Lysthenon, ca toate celelalte relaxante cu actiune periferica, trebuie sa fie administrat numai de medici experimentati in respiratie artificiala si intubare orotraheala, care au acces imediat la echipamentul necesar pentru respiratie pozitiva hiperbarica, administrare de oxigen si eliminare de dioxid de carbon. Lysthenon trebuie administrat numai dupa initierea anesteziei. Se recomanda sa se administreze atropina inainte de Lysthenon, pentru a evita bradicardia excesiva, secretia bronsica sau alte efecte de tip muscarinic.

Precautii speciale: S-au observat cazuri de stop cardiac la copiii si adolescentii la care s-a administrat clorura de suxametoniu. Acestia prezentau afectiuni neuromusculare, nediagnosticate pana atunci. Datorita severitatii reactiilor adverse, se recomanda ca si la copiii si adolescentii aparent sanatosi sa se foloseasca clorura de suxametoniu numai in caz de stricta necesitate (urgente), acolo unde este necesara o intubatie orotraheala imediata sau daca trebuie mentinut deschis tractul respirator.

Forma de prezentare: Cutie 5 fiole, 5 X 5 fiole ca ambalaj multiplu.

Conditii de pastrare: A se pastra la temperaturi intre 2 si 8 grade Celsius! A se proteja de lumina. Valabilitate: 36 luni.

Producator: Nycomed Amersham

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.