Indicatii: Mirzaten apartine unui grup de medicamente numit antidepresive, utilizate pentru tratamentul depresiei. Depresia este asociata cu un deficit al cantitatii substantelor cu rol de neurotransmitator la nivelul creierului (serotonina si noradrenalina).
Mirzaten contribuie la ameliorarea acestui deficit al ,,mesagerilor cerebrali”. Principalele semne ale depresiei sunt tristetea profunda, realizarea dificila a activitatilor de zi cu zi, tulburari ale somnului si starea de anxietate.
S-ar putea sa fie nevoie sa treaca 2-4 saptamani de tratament pana cand sa incepeti sa va simtiti mai bine, sa dormiti mai bine si sa va diminue starea de anxietate. De aceea este important sa continuati sa utilizati Mirzaten asa cum v-a indicat medicul dumneavoastra.
Mirzaten® 15 mg
Mirtazapin
Comprimate filmate, 15 mg
Mirzaten® 30 mg
Mirtazapin
Comprimate filmate, 30 mg
Mirzaten® 45 mg
Mirtazapin
Comprimate filmate, 45 mg
2. Ce este si ce contine Mirzaten?
Mirzaten 15 mg
Comprimate filmate de forma ovala, usor biconvexe, cu o linie mediana pe o fata, de culoare galben-maronie, ambalate in cutii cu 3,6 sau 9 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 comprimate filmate.
Un comprimat filmat contine mirtazapina 15 mg sub forma de mirtazapina hemihidrat 15,45 mg si excipienti:
· nucleu: lactoza monohidrat, celuloza pulbere, amidonglicolat de sodiu, amidon de porumb pregelatinizat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu;
· film: hipromeloza, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), talc, macrogol 6000.
Mirzaten 30 mg
Comprimate filmate de forma ovala, usor biconvexe, cu o linie mediana pe o fata, de culoare portocaliu-maronie, ambalate in cutii cu 3,6 sau 9 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 comprimate filmate.
Un comprimat filmat contine mirtazapina 30 mg sub forma de mirtazapina hemihidrat 30,90 mg si excipienti:
· nucleu: lactoza monohidrat, celuloza pulbere, amidonglicolat de sodiu, amidon de porumb pregelatinizat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu;
· film: hipromeloza, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), oxid rosu de fer (E 172), talc, macrogol 6000.
Mirzaten 45 mg
Comprimate filmate de forma ovala, usor biconvexe, de culoare alba, ambalate in cutii cu 3,6 sau 9 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 comprimate filmate.
Un comprimat filmat contine mirtazapina 45 mg sub forma de mirtazapina hemihidrat 46,14 mg si excipienti:
· nucleu: lactoza monohidrat, celuloza pulbere, amidonglicolat de sodiu, amidon de porumb pregelatinizat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu;
· film: hipromeloza, dioxid de titan (E 171), talc, macrogol 6000.
3. Ce trebuie sa stiti inainte de a utiliza Mirzaten?
Nu utilizati acest medicament daca:
· sunteti alergic la mirtazapina sau la oricare dintre excipientii produsului.
Va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza acest medicament, daca:
· sunteti gravida, intentionati sa ramaneti gravida sau alaptati;
· suferiti de epilepsie;
· suferiti de tulburari hepatice sau renale;
· suferiti de afectiuni cardiace, angina pectorala (durere in piept) sau ati suferit recent un infarct miocardic;
· aveti tensiune arteriala scazuta;
· urinati dificil, posibil, datorita unei cresteri a dimensiunilor prostatei;
· suferiti de glaucom cu unghi inchis sau diabet zaharat;
· suferiti de schizofrenie sau boala maniaco-depresiva (alternarea perioadelor de exaltare/hiperactivitate cu perioade de stare depresiva).
Trebuie sa informati intotdeauna medicul dumneavoastra despre orice medicament pe care il utilizati. Aceasta recomandare se aplica atat in cazul utilizarii medicamentelor pe care le puteti obtine fara prescriptie medicala cat si in cazul utilizarii celor care v-au fost prescrise de catre un alt medic. Unele medicamente pot interactiona cu Mirzaten. Acestea sunt:
· inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO, medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei). Nu utilizati Mirzaten concomitent cu IMAO, sau in intervalul de 2 saptamani dupa intreruperea tratamentului cu IMAO.
· benzodiazepine sau alte sedative (medicamente utilizate pentru tratamentul pe termen scurt al anxietatii sau al insomniei);
· alte antidepresive (medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei). In cazuri rare a fost raportata aparitia unui sindrom serotoninergic la pacientii care utilizau inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), precum Mirzaten;
· inhibitori ai proteazelor HIV (de exemplu ritonavir sau saquinavir, medicamente utilizate pentru tratamentul infectiei cu HIV);
· medicamente utilizate pentru tratamentul infectiilor fungice (de exemplu ketoconazol);
· antibiotice (de exemplu eritromicina, medicament utilizat pentru tratamentul infectiilor bacteriene);
· nefazodona (medicament utilizat pentru tratamentul depresiei);
· fenitoina sau carbamazepina (medicamente utilizate pentru tratamentul epilepsiei);
· rifampicina (un medicament antibacterian);
· cimetidina (un medicament utilizat pentru tratamentul unor afectiuni ale stomacului);
· warfarina (anticoagulant).
Acest produs contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la unele glucide, adresati-va acestuia inainte de a utiliza acest medicament.
Sarcina si alaptarea
Daca sunteti gravida sau alaptati, nu utilizati Mirzaten inainte de a discuta despre aceasta cu medicul dumneavoastra.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Mirzaten va poate afecta capacitatea de concentrare si/sau discernamantul, mai ales in perioada de inceput a tratamentului. De aceea, nu va este recomandat sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje in timp ce utilizati acest medicament.
Va recomandam sa nu consumati etanol in timp ce utilizati Mirzaten.
4. Cum trebuie utilizat Mirzaten?
Modalitatea de administrare este mentionata si pe ambalaj. Urmati recomandarile medicului dumneavoastra. Comprimatele trebuie inghitite fara a fi mestecate, cu un pahar cu apa. Cel mai bine este sa administrati comprimatul/comprimatele la aceeasi ora in fiecare zi, de preferat intr-o singura priza. De asemenea, medicul dumneavoastra va poate permite sa administrati medicamentul fractionat in mai multe prize in decursul aceleiasi zile. De exemplu, jumatate din doza poate fi administrata dimineata si cealalta jumatate seara, inainte de culcare.
Adulti si varstnici:
De obicei, veti incepe tratamentul cu o doza mica (15 mg sau 30 mg mirtazapina/zi), ce poate fi crescuta treptat de catre medicul dumneavoastra pana la atingerea dozei adecvate. Doza zilnica maxima este de 45 mg mirtazapina.
Daca suferiti de tulburari renale sau hepatice:
Medicul dumneavoastra va va prescrie o doza mai mica.
Pentru ca tratamentul sa aiba efect, este foarte important sa continuati sa administrati in fiecare zi comprimatul/comprimatele prescrise. Dupa primele 2-4 saptamani trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra despre efectul pe care l-a avut tratamentul.
Nu intrerupeti administrarea Mirzaten fara a discuta cu medicul dumneavoastra despre aceasta. Daca intrerupeti brusc utilizarea medicamentului, va puteti simti rau, nelinistit si agitat. Medicul dumneavoastra va va indica sa continuati efectuarea tratamentului pana cand nu veti mai prezenta nici un simptom timp de 4-6 luni. Dupa aceea, medicul dumneavoastra va va reduce treptat doza administrata.
Mirzaten nu trebuie administrat pacientilor sub 18 ani.
Ce trebuie facut daca uitati sa administrati o doza?
Incercati sa utilizati zilnic produsul, asa cum v-a fost prescris. Totusi, daca uitati sa administrati o doza, administrati-o imediat ce v-ati amintit. Nu administrati doua doze in acelasi timp.
Ce trebuie facut daca ati administrat prea multe comprimate?
Daca, din greseala, administrati mai multe comprimate decat ar fi trebuit, mergeti la camera de garda a celui mai apropiat spital sau spuneti imediat acest lucru medicului dumneavoastra sau farmacistului. Luati cu dumneavoastra acest prospect precum si comprimatele care v-au ramas, astfel incat medicul sa stie ce ati administrat.
5. Reactii adverse posibile
La unii pacienti, Mirzaten poate provoca reactii adverse
Reactiile adverse aparute frecvent sunt: cresterea poftei de mancare si in greutate, somnolenta in perioada de inceput a tratamentului, ameteli, cefalee si edem (umflarea gleznelor si a picioarelor ca urmare a retentiei de lichide).
O reactie adversa aparuta mai putin frecvent este senzatia de rau.
Reactiile adverse aparute rar sunt: o scadere a numarului leucocitelor (aceasta reactie adversa scade rezistenta la infectii a organismului – puteti prezenta febra, angina faringiana, ulceratii la nivelul gurii, discomfort abdominal sau alte semne ale unei infectii), manie (senzatie de buna dispozitie exagerata), confuzie, cosmaruri, vise intense sau halucinatii, anxietate, tulburari ale somnului, agitatie, convulsii, tremor, parestezii, fasciculatii sau contractii musculare, senzatie de oboseala la nivelul membrelor inferioare, ameteli sau sincopa (mai ales atunci cand va ridicati brusc), uscaciunea gurii, diaree, durere musculara si articulara, oboseala, eritem sau eruptii cutanate.
Medicul dumneavoastra va va recomanda efectuarea unor teste pentru verificarea functiei hepatice. Daca in timpul tratamentului apare colorarea in galben a pielii si/sau a ochilor dumneavoastra intrerupeti administrarea produsului si adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
Daca observati aparitia oricarei reactii adverse, chiar daca nu a fost mentionata in acest prospect, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.
6. Cum trebuie pastrat Mirzaten?
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra in ambalajul original. Nu necesita conditii speciale de pastrare.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Producator:
KRKA