Prospect NORTRIPTILINA

Indicatii: Tratamentul simptomatic al starilor depresive; este de ales in depresiile endogene si atunci cand manifestarile depresive sunt insotite de anxietate.
Prezentare farmaceutica: Drajeuri continand nortriptilina clorhidr. 10 mg (cutie cu 30 buc.).

Actiune terapeutica: Antidepresiv triciclic cu proprietati sedative si antianxioase; anticolinergic periferic si central; efectul antidepresiv se instaleaza dupa 1-3 saptamani de tratament.

Mod de administrare: Oral, doza obisnuita la bolnavii spitalizati este de 70-100 mg/zi (in 2-4 prize), se poate creste cu 25 mg la fiecare 2-7 zile, pana la cel mult 150 mg (mai putin la batrani si adolescenti – 30-50 mg/zi); in ambulator se incepe cu 20 mg/zi, crescand treptat cu cate 10 mg, dupa nevoie -, doza uzuala este de 20-40 mg/zi. Stabilirea dozei se face obligatoriu sub supraveghere medicala.

Reactii adverse: Uneori sedare excesiva, somnolenta, oboseala sau iritatie si insomnie, ameteli, tremor, tulburari usoare de coordonare motorie, sudoratie, uscaciunea gurii; constipatie, dificultate in mictiune, tulburari de vedere prin deficit de acomodare, tahicardie, palpitatie, hipotensiune arteriala (doze mari); rareori febra, eruptii cutanate, caderea parului, tinitus, tumefactia sanilor, galactoree, reactii extrapiramidale sau convulsii (doze mari), nevrita periferica; foarte rar icter colestatic, agranulocitoza. Tratamentul antidepresiv impune supraveghere datorita riscului suicidar crescut (prin dezinhibitie psihomotorie) sau posibilitati de inversare rapida a dispozitiei (episod maniacal). Anumite psihoze (schizofrenie, paranoie) pot fi agravate. Intreruperea tratamentului prelungit este urmata uneori de insomnie, iritabilitate, transpiratie, greata, cefalee, stare de rau.

Contraindicatii: Nortriptilina este contraindicata la bolnavii cu glaucom cu unghi ingust, adenom de prostata si retentie de urina, miastenie, hipotensiune arteriala, insuficienta cardiaca, infarct de miocard recent, aritmii, tulburari de conducere la nivelul inimii, boli hepatice grave, psihoza maniacala si la persoanele cu alergie la nortriptilina si derivati dibenzodiazepinici; poate agrava schizofrenia. Prudenta in profesiile care solicita intens si prelungit functiile psihice (soferi, muncitori care manuiesc aparate de precizie), la hipertiroidieni (risc crescut de aritmii), la epileptici (favorizeaza convulsiile) si in primul trimestru de sarcina; se va evita in timpul alaptarii si la copii sub 6 ani; prudenta la batrani. Se recomanda ca tratamentul sa fie intrerupt cu cateva zile inaintea interventiilor chirurgicale. Nu se asociaza cu IMAO (risc de accidente toxice grave); prudenta in asocierea cu alte antidepresive; consumul bauturilor alcoolice trebuie evitat, prudenta in asocierea cu deprimante centrale – sedative, hipnotice, tranchilizante psihotrope (efect deprimant sinergic), cu anticolinergice (potentarea reactiilor adverse atropinice), simpatomimetice directe (potentarea efectelor circulatorii ale adrenalinei si noradrenalinei), preparate hormonale tiroidiene (risc de aritmii); nortriptilina impiedica efectul antihipertensiv al guanetidinei si posibil al clonidinei (asocierea contraindicata); fenobarbitalul si alte barbiturice scad eficacitatea nortriptilinei (ii favorizeaza metabolizarea prin efect inductor enzimatic). Nortriptilina se foloseste numai sub control medical.

Producator: Terapia S.A.

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.