Prospect Osteogenon

Compoziţie

Un comprimat filmat conţine complex oseină-hidroxiapatită 830 mg corespunzator la  colagen 216 mg, proteine/peptide noncolagene 75 mg, calciu 178 mg, fosfor 82 mg şi excipienţi: nucleu-amidon de cartof, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu, film- hidroxipropilmetilceluloză, Macrogol 6000, talc, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172).

Grupa farmacoterapeutică: alte medicamente pentru afecţiuni ale sistemului musculo-scheletic
1. CÂND TREBUIE UTILIZAT ACEST PRODUS MEDICAMENTOS

(Indicaţii terapeutice)

Acest produs conţine calciu.
Produsul este utilizat în tratamentul osteoporozei – pierderea excesivă a masei osoase şi deficit de formare a materialului osos nou, tratamentul subţierii osului la femeile aflate în postmenopauză şi la femeile vârstnice, decalcifierea osoasă secundară cum este cea datorată tratamentului cu anumite medicamente sau cea care apare în anumite afecţiuni gastrice, intestinale, hepatice, renale, ale glandei tiroide şi ale aparatului locomotor, în special dacă mobilitatea este scăzută. De asemenea, Osteogenon  este recomandat ca adjuvant în tratamentul fracturilor. La gravide şi la mamele care alăptează, se recomandă administrarea sa profilactică pentru a restabili echilibrul fosfo- calcic.

2. ATENŢIE! CÂND NU SE UTILIZEAZĂ ACEST PRODUS MEDICAMENTOS

(CONTRAINDICAŢII)

Acest produs medicamentos nu trebuie utilizat în următoarele cazuri:  – hipersensibilitate la oricare dintre componentele produsului; – hipercalcemie (valori anormal de mari ale calciului în sânge); – hipercalciurie (excreţie neobişnuit de mare a calciului în urină); – litiază calcică (pietre la rinichi) – calcificări tisulare; – imobilizare prelungită, însoţită de hipercalcemie şi/sau hipercalciurie: calciul nu trebuie administrat până când nu este restabilită mobilitatea.
Dacă aveţi nelămuriri, este foarte important să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Precauţii 

In cazul tratamentului prelungit sau al insuficienţei renale, este necesară monitorizarea valorilor de calciu din urină şi din sânge: adresaţi-vă medicul dumneavoastră în mod regulat.

Interacţiuni

Pentru a evita posibilele interacţiuni între mai multe produse medicamentoase, cum sunt tetraciclinele, diureticele tiazidice, bifosfonaţii şi glicozizii digitalici, trebuie să informaţi periodic medicul dumneavoastră sau farmacistul despre oricare tratamente pe care le utilizaţi.

Atenţionări speciale 

Administrarea de calciu în doze prea mari poate fi periculoasă. Nu utilizaţi acest produs medicamentos  fără recomandarea medicului.
Dacă aveţi nelămuriri, este foarte important să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Sarcina şi alăptarea

In timpul sarcinii, acest produs medicamentos trebuie utilizat doar la recomandarea medicului dumneavoastră. In cazul în care în timpul tratamentului constataţi că sunteţi însărcinată, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, deoarece doar acesta poate decide dacă tratamentul poate fi continuat.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Produsul nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

In general, dacă sunteţi gravidă sau dacă alăptaţi, trebuie să vă adresaţi întotdeauna medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza orice medicament.

3. CUM SE UTILIZEAZĂ ACEST PRODUS MEDICAMENTOS

DOZE

In tratamentul osteoporozei la adulţi, doza recomandată este de 2 – 4 comprimate filmate Osteogenon, administrate de două ori pe zi.
In tratamentul dezechilibrului fosfo-calcic la gravide şi la mamele care alăptează doza recomandată este de 1 – 2 comprimate filmate Osteogenon pe zi. In tratamentul fracturilor, atât la copii, cât şi la adulţi doza recomandată este de 1 – 2 comprimate filmate Osteogenon pe zi.

MOD ŞI CALE DE ADMINISTRARE  

Cale orală.

Comprimatele filmate trebuie înghiţite cu un pahar mare cu apă.

4. REACŢII ADVERSE

Ca toate medicamentele, OSTEOGENON poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.
Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile) Tratamentul cronic cu doze ridicate poate crește concentrația calciului în sânge și urină (hipercalcemie și hipercalciurie).

Durere abdominală, constipație, greață.

Senzație de mâncărime (prurit), erupții cutanate.

Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
5. SUPRADOZAJ

Simptome: sete, poliurie, polidipsie, deshidratare, greaţă, vărsături, hipertensiune arterială, tulburări vaso-motorii, constipaţie. La copii oprirea creşterii în greutate sau în înălţime poate preceda instalarea tuturor acestor simptome.

În caz de supradozaj trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau oricărui spital.

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 4 blistere a câte 10 comprimate filmate.

Producător         

Pierre  Fabre Medicament Production – Progipharm, Franţa

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Pierre  Fabre Medicament

45 place Abel Gance

92100 Boulogne, Franţa

Data ultimei verificări a prospectului

Septembrie 2015

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.