Prospect Oxacilin

Indicatii: Infectii cu stafilococi penicilinorezistenti (septicemii, pneumonii si bronhopneumonii, abces pulmonar, osteomielita, endocardita, furunculoza, plagi infectate). Infectii mixte cu stafilococi rezistenti si cu alti germeni penicilinosensibili (ex.: cu strepto- sau pneumococi).
Compozitie: O capsula contine 250 mg de oxacilin.

Actiune terapeutica: Oxacilina este o penicilina semisintetica penicilinazo- si acido-rezistenta, ceea ce permite si administrarea lui perorala in cadrul tratamentului general.

Spectrul sau antimicrobian este asemanator cu al celorlalte peniciline, caracteristica fiind activitatea impotriva stafilococului rezistent la benzilpenicilina (Penicilina G). Fata de germenii penicilino – sensibili Oxacilin este mai activ decat metilpenicilina, dar mai putin activ decat fenoximetilpenicilina (penicilina V) si benzilpenicilina. Concentratiile serice maxime se realizeaza la aproximativ o ora dupa ingestia preparatului in doza terapeutica. Oxacilin este excretat rapid prin rinichi (viteza de eliminare depinde de starea functionala a rinichiului); preparatul mai este eliminat in bila, lichidul pleural si amniotic, de asemenea in lapte, patrunde greu in lichidul cefalorahidian prin meningele indemn.

Contraindicatii: Infectii provocate de germeni sensibili la benzilpenicilina. La bolnavi cu antecedente de alergie la alte peniciline. Se administreaza cu prudenta la nou-nascuti si in cazurile de disfunctie hepatica.

Sarcina si alaptare: Oxacilina traverseaza placenta si trece in laptele matern.
Posologie si mod de administrare: Dozele per os sunt: adulti si copii cu o greutate coprorala de peste 40 kg cate 0,500 g (2 capsule la 4 sau 6 ore, timp de 5 zile sau chiar mai mult. Doza zilnica maxima este de 6 g/zi. In infectiile stafilococice se va administra cate 1 g (4 capsule la 4-6 ore). Copii sub 40 kg: cate 0,050-0,100 g/kg corp/zi, in 4 prize (cate 1-2 capsule la 6 ore). Preparatul se poate lua independent de mese (respectandu-se insa regularitatea intervalului dintre prize), cu putin lichid fara a se zdrobi. In cazul sugarilor si al copiilor mici continutul capsulei se amesteca cu o lingura de pireu si se da cu cel putin 1 ora inaintea mesei sau dupa masa.

Reactii adverse: Ca si celelalte peniciline, oxacilina nu da fenomene toxice, semnalandu-se in schimb reactii alergice (alergie incrucisata cu celelalte peniciline) la persoane cu hipersensibilitate primara sau dobandita; rash medicamentos, urticarie, prurit, greata, varsaturi, diaree, eozinofilie sanguina. Poate favoriza aparitia candidozei sau a colitei pseudomembranoasa.

Forma de prezentare: Cutie cu 2 blistere cu 10 capsule.

Conditii de pastrare: La adapost de umiditate, lumina si caldura.

Producator: Sicomed

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.