Indicatii: Este antibioticul de electie în infectiile stafilococice localizate la diferite nivele: tesut cutanat, tesut osos, tract respirator, urechea medie, tract urinar, organe urogenitale. Este recomandat în infectii stomatologice cu stafilococ, infectii mixte cu streptococ si stafilococi penicilinazo-rezistenti.
In asociere cu ampicilina se poate folosi in tratamentul infectiilor cu gramnegativi pentru a proteja ampicilina de inactivare.
Calea parenterala se utilizeaza de regula pentru septicemii si endocardite. Se poate folosi ca tratament preventiv de scurta durata in interventiile chirurgicale, cu risc inalt (interventii ortopedice, cardiovasculare). Se recomanda evitarea utilizarii in infectii cu germeni sensibili la penicilina G, in sifilis, gonoree.
Contraindicatii:
Alergie la peniciline. Precautii la nou-nascuti si la bolnavii cu insuficienta hepatica. Prudenta la alergici si bolnavi bronsici. Nu este indicata pe cale orala in infectii grave.
Reactii adverse:
Incidenta reactiilor adverse este scazuta: manifestari alergice: urticarie, eozinofilie, rar soc anafilactic; manifestari gastrice: greata, voma, diaree; suprainfectii cu Pseudomonas, Proteus, Candida, foarte rar enterocolita pseudomembranoasa; rareori cresteri moderate ale transaminazelor, hepatita; reactii hematologice reversibile: anemie, trombocitopenie, leucopenie.
Compozitie:
Oxacilina 250 mg; Oxacilina Forte 500 mg – capsule continand cantitatea echivalenta de oxacilina sodica monohidrat echivalenta cu 250, respectiv 500 mg oxacilina. Oxacilina 500 mg; Oxacilina 1 g – pulbere pentru solutie injectabila continand oxacilina sodica corespunzatoare la 500 mg, respectiv 1 g oxacilina (produse realizate in colaborare cu Bristol-Myers Squibb).
Actiune:
Oxacilina face parte din grupa penicilinelor de semisinteza antistafilococice. Datorita radicalului izoxazolil grefat pe nucleul penicilanic este impiedicata stereochimic actiunea beta-lactamazelor, antibioticul fiind eficient asupra majoritatii tulpinilor de stafilococi penicilinazo-secretori. Spectrul microbian este identic cu al penicilinei G, dar intensitatea actiunii este mult mai mica. Este utilizata in special pentru actiunea sa antistafilococica sinergica cu a aminoglicozidelor. Rezistenta unor germeni gramnegativi (Neisseria sp., Enterobacteriaceae, Pseudomonas) se datoreaza imposibilitatii de a penetra in interiorul celulei bacteriene datorita unei afinitati scazute pentru proteinele membranare. Prezinta o absorbtie suficient de buna dupa administrare orala (30%), care asigura concentratii terapeutice de 1,65 microg/ml dupa o ora de la administrarea unei doze unice de 250 mg. Legarea de proteinele plasmatice este de 92-95%. Se distribuie in tot organismul, inclusiv la nivelul oaselor si in lichidele pleural, sinovial, pericardic si peritoneal. Timpul de injumatatire este de 30-40 minute, necesitand o administrare la intervale de 4-6 ore. Metabolizarea este rapida, 45% trecand in forme inactive terapeutic. Eliminarea se realizeaza preponderent renal, prin filtrare glomerulara si secretie tubulara. Datorita metabolizarii rapide oxacilina nu se acumuleaza in organism la pacientii cu insuficienta renala.
Administrare:
Adulti: oral 500 mg la fiecare 6 ore, minim 5 zile, cu o ora inainte sau doua ore dupa mese. Doza maxima este de 6 g in 24 de ore. Parenteral 1 g la 12 ore. Maxim 12 g/zi. Copii: 50 mg/kg corp/zi fractionat in 4 prize. I.m. 50 mg/kg corp/zi. In infectii grave se poate creste pana la 300 mg/kg corp/zi.
Doza: 500mg
Ambalaj: Cutie x 1 blist. x 10 caps.; (1 an)
Firma producatoare: LEK PHARMATECH SRL