Pantoprazol Atb este un „inhibitor selectiv de pompa de protoni”, un medicament care reduce cantitatea de acid produsa de stomac.
Pantoprazol Atb 40 mg comprimate gastrorezistente
Pantoprazol
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament. Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului
In acest prospect gasiti:
1. Ce este Pantoprazol Atb si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa luati Pantoprazol Atb
3. Cum sa luati Pantoprazol Atb
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Pantoprazol Atb
6. Informatii suplimentare
1. CE ESTE PANTOPRAZOL ATB SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Pantoprazol Atb este un „inhibitor selectiv de pompa de protoni”, un medicament care reduce cantitatea de acid produsa de stomac. Acesta este utilizat pentru tratarea afectiunilor stomacului si intestinului asociate cu aciditatea.
Pantoprazol Atb este utilizat pentru tratarea:
Adulti si adolescenti cu varsta de minim 12 ani:
– Esofagita de reflux care reprezinta inflamarea esofagului (acel tub care leaga gatul dumneavoastra de stomac), insotita de regurgitarea acidului stomacal.
Adulti
Infectia cu bacteria numita Helicobacter pylori la pacientii cu ulcere duodenale si stomacale in combinatie cu doua antibiotice (Terapie de eradicare). Scopul este de a suprima bacteria si de a reduce probabilitatea reaparitiei acestor ulcere.
Ulcere gastrice si duodenale.
Sindromul Zollinger-Ellison si alte stari care produc prea mult acid in stomac.
2. INAINTE SA LUATI PANTOPRAZOL ATB
Nu luati Pantoprazol Atb
– Daca sunteti alergic/a (hipersensibil/a) la pantoprazol sau la oricare dintre celelalte componente ale Pantoprazol Atb (vezi punctul 6).
– Daca sunteti alergic/a la medicamente ce contin alti inhibitori de pompa de protoni.
Aveti grija deosebita cand luati Pantoprazol Atb
– Daca aveti afectiuni hepatice severe. Va rugam sa informati medicul daca ati avut vreodata probleme hepatice in trecut. Acesta va va verifica nivelul enzimelor hepatice mai frecvent, in special daca luati Pantoprazol Atb in cadrul unui tratament de lunga durata. In cazul cresterii nivelului de enzime hepatice, tratamentul trebuie intrerupt.
– Daca aveti rezerve reduse de vitamina B12 in corp sau prezentati factori de risc din cauza nivelului redus de vitamina B12 si primiti tratament de lunga durata cu pantoprazol. Ca in cazul tuturor agentilor de reducere a aciditatii, pantoprazolul poate duce la o absorbtie redusa de vitamina B12.
– Daca luati in acelasi timp un medicament care contine atazanavir (pentru tratarea infectiei cu HIV), cereti sfatul medicului.
– Daca observati aparitia oboselii, convulsiilor, tetaniei, palpitatiilor. Acestea se pot datora scaderii nivelului de magneziu, care poate aparea in cazul administrarii de pantoprazol timp indelungat sau impreuna cu digoxin.
Informati-va imediat medicul daca observati unul dintre urmatoarele simptome:
– o pierdere involuntara de greutate
– varsaturi repetate
– dificultati de deglutitie
– hematemeza
– aspect general de paliditate si senzatie de slabiciune (anemie)
– prezenta sangelui in scaun
– diaree severa sau/si persistenta, pentru ca Pantoprazol Atb a fost asociat cu o usoara agravare a diareii infectioase. Medicul dumneavoastra poate decide ca aveti nevoie de cateva teste pentru a exclude boli maligne deoarece pantoprazolul amelioreaza, de asemenea, simptomele cancerului si poate determina o diagnosticare intarziata
a acestuia. Daca simptomele persista in ciuda tratamentului, vor fi luate in considerare si alte investigatii. Daca utilizati Pantoprazol Atb in cadrul unui tratament pe termen lung (de peste 1 an) medicul dumneavoastra probabil va dori sa va supravegheze in mod regulat. Trebuie sa semnalati orice simptome si circumstante noi si exceptionale la fiecare programare la medic.
Utilizarea altor medicamente
Pantoprazol Atb poate influenta eficienta altor medicamente, asadar spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati
– Medicamente ca si ketoconazol, itraconazol si posaconazol (utilizat pentru tratamentul infectiilor fungice) sau erlotinib (utilizat pentru anumite tipuri de cancer) deoarece Pantoprazol Atb poate impiedica actiunea acestora sau a altor medicamente.
– Warfarina si fenprocoumona, care afecteaza ingrosarea sau subtierea sangelui. Este posibil sa necesitati si alte analize.
– Atazanavir (utilizat in tratarea infectiei cu HIV).
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Sarcina si alaptarea
Nu exista date relevante cu privire la utilizarea pantoprazolului la femeile gravide. Nu se cunoaste daca pantoprazolul este excretat in laptele matern uman. Daca sunteti gravida sau credeti ca este posibil sa fiti gravida sau daca alaptati, trebuie sa utilizati acest medicament numai daca medicul dumneavoastra considera ca beneficiul pe care acesta vi-l poate aduce dumneavoastra este mai mare decat riscul potential pentru fatul
sau pentru copilul dumneavoastra.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor
Daca prezentati reactii adverse precum ameteala sau tulburari de vedere, trebuie sa intrerupeti activitatile precum conducerea de vehicule sau folosirea utilajelor.
3. CUM SA LUATI PANTOPRAZOL ATB
Utilizati intotdeauna comprimatele de Pantoprazol Atb exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur/a. Cand si cum trebuie sa luati Pantoprazol Atb?
Luati comprimatele cu o ora inainte de masa fara a mesteca sau rupe comprimatele si inghititi-le intregi cu putina apa.
Daca medicul dumneavoastra nu va recomanda altfel, doza uzuala este:
Adulti si adolescenti cu varsta de peste 12 ani:
Pentru tratarea esofagitei de reflux
Doza recomandata este de un comprimat pe zi. Medicul va poate recomanda sa mariti doza la 2 comprimate pe zi. Durata tratamentului pentru esofagita de reflux este cuprinsa in general intre 4 si 8 saptamani. Medicul dumneavoastra va va indica perioada de utilizare a medicamentului.
Adulti:
Pentru tratamentul infectiei cu bacteria numita Helicobacter pylori la pacientii cu ulcer duodenal si gastric in combinatie cu doua antibiotice (Terapie de eradicare).
Un comprimat de doua ori pe zi, plus doua comprimate de antibiotic – amoxicilina, claritromicina sau metronidazol (ori tinidazol), fiecare de doua ori pe zi impreuna cu un comprimat de pantoprazol. Luati primul comprimat de pantoprazol cu 1 ora inainte de micul dejun, iar al doilea comprimat de pantoprazol cu 1 ora inainte de cina. Respectati indicatiile medicului si cititi prospectele acestor medicamente. Perioada de
tratament este in general de una pana la doua saptamani.
Pentru tratamentul ulcerului duodenal si gastric.
Doza recomandata este de un comprimat pe zi. Dupa consultarea medicului, doza poate fi dublata. Medicul dumneavoastra va va indica perioada de utilizare a medicamentului. Durata tratamentului pentru ulcerele de stomac este cuprinsa in general intre 4 si 8 saptamani. Durata tratamentului pentru ulcerele duodenale variaza, in mod obisnuit, intre 2 si 4 saptamani. Pentru tratamentul pe termen lung al Sindromului Zollinger-Ellison si a altor stari care produc prea mult acid in stomac. Doza recomandata pentru initierea tratamentului este in general de doua comprimate pe zi. Luati cele doua comprimate cu 1 ora inainte de masa. In functie de cantitatea de acid produsa de stomac, medicul va poate recomanda ulterior modificarea dozei. Daca va sunt prescrise mai mult de doua
comprimate pe zi, acestea trebuie administrate in doua doze zilnice.
In cazul in care doctorul va prescrie o doza care depaseste patru comprimate pe zi, acesta trebuie sa va indice cu exactitate momentul in care trebuie sa intrerupeti administrarea medicamentului.
Grupe speciale de pacienti:
– Daca aveti probleme renale, probleme moderate sau severe hepatice, nu trebuie sa luati Pantoprazol Atb pentru eradicarea Helicobacter pylori.
– Daca suferiti de afectiuni hepatice severe, nu trebuie sa luati mai mult de un comprimat de 20 mg pe zi (pentru aceasta sunt disponibile comprimatele de 20 mg pantoprazol).
– Copii cu varste sub 12 ani:
Aceste comprimate nu sunt recomandate pentru utilizarea la copii cu varste sub 12 ani.
Daca ati luat mai mult decat trebuie din Pantoprazol Atb
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Nu se cunosc simptome in caz de supradoza.
Daca ati uitat sa luati Pantoprazol Atb
Nu luati o doza dubla pentru a compensa pentru doza uitata. Luati urmatoarea doza normala la ora obisnuita.
Daca incetati sa luati Pantoprazol Atb
Nu incetati sa luati aceste comprimate fara a discuta mai intai cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul. Daca aveti orice alte intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Pantoprazol Atb poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Frecventa posibilelor reactii adverse de mai jos este definita utilizand urmatoarea conventie:
foarte frecvente: (afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10)
frecvente: (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100)
mai putin frecvente: (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000)
rare: (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000)
foarte rare: (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000)
cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile).
Daca observati aparitia oricareia dintre reactiile adverse de mai jos, incetati sa luati aceste
comprimate si adresati-va imediat medicului dumneavoastra, sau contactati sectia de urgente a celui mai apropiat spital:
– Reactii alergice severe (frecventa rara): umflarea limbii si/sau a gatului, dificultati la inghitire, eruptii pe piele (urticarie), dificultati de respiratie, umflarea alergica a fetei (edem Quincke/ angioedem), ameteli severe cu accelerarea accentuata a ritmului cardiac si transpiratie abundenta;
– Afectiuni grave ale pielii (frecventa necunoscuta): formarea de pustule pe piele si deteriorarea rapida a starii dumneavoastra generala, eroziune (inclusiv sangerare usoara) la ambii ochi, ulceratii la nivelul nasului, gurii/buzelor sau organelor genitale (sindromul Stevens-Johnson, sindromul Lyell, Eritem polimorf) sensibilitate la lumina;
– Alte afectiuni grave (frecventa necunoscuta): ingalbenirea pielii si a zonei albe a ochilor (celulele hepatice sunt grav afectate, icter) sau febra, urticarie si rinichi mariti, uneori cu dureri la urinare si dureri in zona lombara (inflamarea grava a rinichilor).
Alte reactii adverse sunt:
– Mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000)
cefalee; ameteala; diaree; greata, varsaturi; balonare si flatulenta (aerocolie); constipatie; gura uscata; dureri si disconfort abdominale; urticarie, exantem, eruptii; mancarimi ale pielii; stare de slabiciune, extenuare sau stare generala proasta; tulburari de somn
– Rare (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000)
tulburari oculare precum vederea neclara; eruptii pe piele; dureri articulare; dureri musculare; schimbari de greutate; temperatura corporala ridicata; umflarea extremitatilor (edem periferic); reactii alergice; depresie; marirea sanilor la barbati
– Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000)
dezorientare
– Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile)
Halucinatii, confuzie (in special la pacientii cu un istoric privind aceste simptome); nivel redus de sodiu si magneziu in sange.
Reactii adverse identificate prin analize ale sangelui:
– Mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000)
o crestere a nivelului enzimelor hepatice
– Rare (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000)
cresterea nivelului de bilirubina; cresterea nivelului de grasimi in sange
– Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000)
o reducere a numarului de trombocite in sange, care poate reprezenta cauza mai multor sangerari si invinetiri decat in mod normal; o reducere a numarului de leucocite in sange, ceea ce poate duce la infectii mai frecvente.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati vreo reactie adversa care nu a fost inclusa pe lista din acest prospect, va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.
5. CUM SE PASTREAZA PANTOPRAZOL ATB
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Pantoprazol Atb dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25°C.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Pantoprazol Atb
Substanta activa este pantoprazolul. Fiecare comprimat gastrorezistent contine 40 mg de pantoprazol (sub forma de sesquihidrat de sodiu).
Celelalte componente sunt: Nucleu: carbonat de sodiu anhidru, manitol, crospovidona,
hidroxipropilceluloza, stearat de calciu; Film: hipromeloza, propilenglicol, dioxid de titan (E171), oxid galben de fier (E 172), copolimer de acid metacrilic-acrilat de etil (1:1), citrat de trietil; Cerneala de inscriptionare: shellac glaze 45%, oxid de negru de fier (E172), alcool n-butilic, propilenglicol, etanol anhidru, alcool isopropilic.
Cum arata Pantoprazol Atb si continutului ambalajului
Se prezinta sub forma de comprimate gastrorezistente in forma de capsule, biconvexe, de culoare galbena, inscriptionate cu ”40” cu cerneala neagra, pe o singura fata.
Cutie cu 1 blister Al/Al cu 10 comprimate gastrorezistente
Cutie cu 2 blistere Al/Al a cate 10 comprimate gastrorezistente
Cutie cu 3 blistere Al/Al a cate 10 comprimate gastrorezistente
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Antibiotice SA Str. Valea Lupului nr. 1, 707410, Iasi Romania
Acest prospect a fost aprobat in Aprilie 2013