Prospect Pascorbin 7,5 g, concentrat pentru solutie perfuzabila

Indicatii: Preventia si tratamentul deficitului de vitamina C in cazul afectiunilor care necesita un aport suplimentar de acid ascorbic, cand administrarea orala nu este posibila sau deficitul de acid ascorbic este sever.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Un flacon a 50 ml concentrat pentru solutie perfuzabila contine acid ascorbic 7,5g. Fiecare ml concentrat pentru solutie perfuzabila contine acid ascorbic 150 mg.

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Concentrat pentru solutie perfuzabila Solutie limpede, slab galbena.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Preventia si tratamentul deficitului de vitamina C in cazul afectiunilor care necesita un aport suplimentar de acid ascorbic, cand administrarea orala nu este posibila sau deficitul de acid ascorbic este sever.

Necesarul de vitamina C poate creste in urmatoarele cazuri: sarcina si alaptare, fumatori, varstnici, situatii de stres, bolile infectioase, malnutritie sau dieta neechilibrata, consum cronic de alcool etilic.

Adjuvant in mentinerea rezistentei naturale a organismului la infectii, in special respiratorii, pentru reducerea severitatii si duratei acestora.
4.2 Doze si mod de administrare
Administrare intravenoasa Tratamentul deficitului de vitamina C
Adulti (inclusiv varstnici) si adolescenti
Doza uzual recomandata este de 500 mg pana la 1 g pe zi, fara a depasi 2 g pe zi.

Copii
10 mg acid ascorbic/kg si zi, fara a depasi 300 mg zilnic

Preventia deficitului de vitamina C

Adulti (inclusiv varstnici) si adolescenti 200-500 mg pe zi.

Copii
5 – 7 mg acid ascorbic/kg si zi, fara a depasi 100 mg zilnic
Inainte de administrare solutia trebuie diluata conform recomandarilor de la pct. 6.6.

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la acid ascorbic sau la oricare dintre excipientii medicamentului. Tulburari ale metabolismului fierului (hemosideroza, hemocromatoza). Litiaza renala oxalica (la doze mai mari de 1 g acid ascorbic pe zi).

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Dupa administrarea de doze mari de acid ascorbic (4 g pe zi) la pacientii cu deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza s-au observat cazuri izolate de hemoliza (uneori severa); la acesti pacienti trebuie evitata administrarea acidului ascorbic in doze mai mari decat cele recomandate.

Dupa administrarea prelungita de doze mari de acid ascorbic, la intreruperea administrarii poate apare un clearence renal crescut al acidului ascorbic si pot apare simptome ale deficitului de vitamina C la intreruperea tratamentului.

In cazul predispozitiei de aparitie a calculilor renali, administrarea de doze mari de vitamina C creste riscul de formare a calculilor de oxalat de calciu.
De aceea este necesara prudenta la pacientii cu urolitiaza recurenta. Acestor pacienti nu trebuie sa li se administreze zilnic mai mult de 100 -200 mg de vitamina C.
La pacientii cu insuficienta renala severa sau la pacientii dializati nu trebuie sa li se administreze o doza mai mare de 50-100 mg de vitamina C, datorita riscului de crestere a cantitatii de oxalati in sange si de formare de cristale de oxalat la nivel renal.

Datorita unui efect usor stimulant se recomanda ca vitamina C sa nu fie administrata la sfarsitul zilei.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

In cazul administrarii concomitente, acidul ascorbic creste absorbtia fierului, penicilinei V si etinilestradiolului.
Acidul ascorbic in doza de 1 g pe zi creste biodisponibilitatea contraceptivelor orale. Corticosteroizii intensifica oxidarea acidului ascorbic. Calcitonina creste procentul consumului de acid ascorbic.
Acidul acetilsalicilic poate sa scada concentratiile serice de acid ascorbic, iar acidul ascorbic poate creste reabsorbtia renala de salicilat. Salicilatii inhiba transportul activ al acidului ascorbic in intestin. Tetraciclinele inhiba metabolizarea intracelulara si reabsorbtia renala a acidului ascorbic. Barbituricele si tetraciclinele favorizeaza excretia acidului ascorbic in urina.
Au fost raportate cateva cazuri in care acidul ascorbic a redus efectul anticoagulantelor orale la doze mari.
Acidul ascorbic poate reduce efectul terapeutic al fenotiazinelor. Poate fi, de asemenea, redusa concentratia de flufenazina.
Consumul cronic al unor doze mari de acid ascorbic poate interfera cu sistemul disulfiram-alcool etilic cand este administrata concomitent.
Acidul ascorbic creste absorbtia aluminiului din tractul gastro-intestinal.
Acidul ascorbic influenteaza actiunea celorlalte vitamine: vitamina A (retinol) si vitamina C (acidul ascorbic) isi stimuleaza reciproc biosinteza; acidul ascorbic si vitamina E (tocoferol) se protejeaza reciproc fata de actiunea oxidantilor, exercitandu-si astfel functiile lor biologice in conditii favorabile. Se recomanda prudenta in cazul pacientilor cu absorbtie deficitara a vitaminei B12, deoarece acidul ascorbic inactiveaza vitamina B12 din alimente.
Acidul ascorbic administrat concomitent cu deferoxamina creste toxicitatea tisulara a fierului. De aceea, nu se recomanda administrarea concomitenta a acidului ascorbic cu deferoxamina la pacientii cu tuburari cardiace.
Administrarea unor doze de 1 g si peste poate creste concentratiile de acid ascorbic din sange si urina astfel incat sa influenteze parametrii biochimici (glucoza, acid uric, creatinina, fosfati anorganici). In general, pot fi afectate metodele chimice de analiza care se bazeaza pe reactii de culoare. La asemenea doze pot aparea si rezultate fals-negative la testele de depistare a hemoragiei oculte in materiile fecale.

4.6 Sarcina si alaptarea

Pe parcursul sarcinii necesarul de vitamina C creste, astfel incat medicamentul poate fi utilizat de catre femeile gravide si de catre femeile ce alapteaza, de obicei in doza de maxim 500 mg pe zi. Substanta activa traverseaza bariera placentara si se elimina in laptele matern. Dupa administrarea de doze mari de acid ascorbic in timpul sarcinii, la unii nou nascuti a fost raportata aparitia unor semne paradoxale de avitaminoza. Din acest motiv, trebuie respectata doza recomandata.
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Pascorbin nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
4.8 Reactii adverse
Acidul ascorbic este in general bine tolerat. La doze mari la unii pacienti pot sa apara reactii adverse,
care sunt clasificate in functie de frecventa utilizand urmatoarea conventie:
Foarte frecvente: > 1/10
Frecvente: >1/100 si <1/10
Mai putin frecvente: >1/1000 si <1/100
Rare: >1/10000 si <1/1000
Foarte rare: <1/10000, inclusiv cazurile izolate.

Tulburari gastro-intestinale
Foarte rare: greata, diaree, senzatie de arsura epigastrica. Tulburari ale sistemului imunitar
Foarte rare: reactii de hipersensibilitate la nivel cutanat (eritem, prurit, urticarie) si respirator. Tulburari renale
Foarte rare: formarea calculilor de urati, cistina si/sau oxalati, insuficienta renala acuta. Tulburari hematologice si limfatice
Cu frecventa necunoscuta:episoade de hemoliza (la pacientii cu deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza).

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Foarte rare: in infectiile acute, administrarea acidului ascorbic a fost asociata cu frisoane si cresterea temperaturii corpului la copii.

4.9 Supradozaj

In cazul supradozajului pot sa apara tulburari gastro-intestinale, inclusiv diaree, hiperoxalurie si formare de calculi de oxalat in cazul unui pH acid al urinei. Doze de peste 600 mg pe zi au actiune diuretica.
In aceste conditii se intrerupe administrarea si se instituie tratament simptomatic.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE 5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: vitamine, acid ascorbic, codul ATC: A11GA01

Vitamina C este o vitamina hidrosolubila esentiala pentru organismul uman. Acidul ascorbic si metabolitul sau, acidul dehidroascorbic, au proprietati reducatoare foarte puternice de maxima importanta fiziologica.
Datorita potentialului sau redox, vitamina C participa ca un cofactor in multe sisteme enzimatice, de exemplu, in sinteza colagenului si la formarea matricei intercelulare, sinteza catecolaminelor, hidroxilarea steroizilor, tirozinei si substantelor exogene, in biosinteza carnitinei, in conversia acidului folic la acid folinic si in amidarea unor peptide (de exemplu, ACTH si gastrina). Deficitul de vitamina C afecteaza sistemul imunitar, in special chemotaxismul, activarea complementului si producerea de interferon. Functiile molecular-biologice ale vitaminei C nu au fost inca elucidate complet.

In cazul administrarii orale acidul ascorbic favorizeaza absorbtia sarurilor de fier prin reducerea ionilor de fer si a formarii de chelati ferici. In cadrul compartimentelor hidrice ale organismului blocheaza lantul de reactii activate de catre oxigen, actionand deci ca antioxidant. Acesta functie este in stransa legatura biochimica cu cele ale vitaminei E, vitaminei A si carotenoizilor.

5.2 Proprietati farmacocinetice

Distributie
Acidul ascorbic este larg distribuit in tesuturi, iar legarea de proteinele plasmatice este redusa (aproximativ 25%). Este prezent in cantitati mari la nivelul leucocitelor si trombocitelor. Acidul ascorbic traverseaza bariera feto-placentara.
Metabolizare
Acidul ascorbic este rapid metabolizat prin oxidare pana la acid dehidroascorbic, care la randul sau este metabolizat in acid oxalic si un component inactiv ascorbat-2-sulfat. Rata de metabolizare pare a fi mai mare la sexul feminin.

Excretie
In cazul administrarii de doze mari sau pe cale intravenoasa, acidul ascorbic este excretat rapid prin urina, aproximativ 40% in 8 ore, excretia ajungand la 70% in cazul saturarii tesuturilor. Excretia renala are loc prin filtrare glomerulara, urmata de reabsorbtie in tubul proximal.Cantitatea excretata nemetabolizata este dependenta de doza administrata; la sexul feminin eliminarea acidului ascorbic este dependenta de fazele ciclului menstrual si este redusa in cazul femeilor care utilizeaza contraceptive orale.
5.3 Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, carcinogenitatea, toxicitatea asupra functiei de reproducere.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Hidrogencarbonat de sodiu Apa pentru preparate injectabile
6.2 Incompatibilitati
Acidul ascorbic, concentrat pentru solutie perfuzabila este incompatibil cu: saruri de fer, substante oxidante si saruri ale metalelor grele, in special cupru. S-a raportat suplimentar incompatibilitate cu aminofilina, sulfat de bleomicina, lactobionat de eritromicina, nafcilina sodica, nitrofurantoina,
estrogeni conjugati, bicarbonat de sodiu si sulfafurazol dietanolamina. Ocazional, in functie de pH sau concentratia solutiei s-a raportat incompatibilitate cu cloramfenicol succinat de sodiu. A nu se dilua decat cu substantele mentionate la pct.6.6.
6.3 Perioada de valabilitate
2 ani
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina. A nu se congela.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Cutie cu un flacon din sticla bruna, a 50 ml concentrat pentru solutie perfuzabila, inchis cu dop din cauciuc, asigurat cu capsa din aluminiu si disc din PP.
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si alte instructiuni de manipulare
A se utiliza imediat dupa deschiderea flaconului. A nu se utiliza daca solutia nu este limpede sau prezinta particule in suspensie.
Inainte de administrare, continutul unui flacon (50 ml concentrat pentru solutie perfuzabila) trebuie diluat cu 100 ml solutie perfuzabila de clorura de sodiu 0,9% sau 50 ml apa pentru preparate injectabile.
Orice solutie ramasa neutilizata trebuie aruncata.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
S.C. Arena Group S.A.
Str. Stefan Mihaileanu nr. 31, sect. 2, Bucuresti, Romania

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.